Politica

HOPA/ Presa basista-Iohanista trage in GRINDEANU !

SCANDALURILE DIN JURUL NOULUI PRIM-MINISTRU, SORIN GRINDEANU. De la “Puiuț de comunist”, la “Omul SRI-ului”, trecând prin pepiniera de cadre de la PSD

Sorin Grindeanu a fost propus de PSD-ALDE ca viitor prim-ministru. Un om tânăr, născut în 1973, care a fost ministru Comunicațiilor în guvernul Ponta. Dar din biografia căruia nu lipsesc controversele. “Nu e agent Hamas, poate se descoperă că este KGB, că a omorât pe cineva… Sper că această propunere să fie luată în serios”, a spus Liviu Dragnea, parcă anticipând dezvăluirile presei.

Sorin Grindeanu este fiul fostului președinte al PSD Caransebeș, Nicolae Grindeanu, actual șef al Inspectoratului școlar din Caraș-Severin. Biografia sa dezvăluie legături cu personaje din politică și lumea semi-interlopă a Timișoarei. De la protectorul său, Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, la Ion Mocioalcă, ex-senatorul PSD. În legătură cu acest ultim personaj, apare și prima problemă.

Tatăl lui Sorin Grindeanu, Nicolae Grindeanu, a fost interceptat de procurori într-un dosar de trafic de influență legat de Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” din Caransebeș și examenele finale de competență profesională. Inițial, Nicolae Grindeanu s-a opus ca examenele să se dea la Călan, și nu la Colegiul Național „Traian Lalescu” din Reșița, așa cum obliga legea. Repet, inițial cererea a fost respinsă de Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, numai că prin intervenția directă a lui Ion Mocioalcă, Nicolae Grindeanu și-a schimbat decizia. Un caz banal, de trafic de influență la nivel local, veți spune, care se va rezolva în instanță.

Cumnata premierului nominalizat de PSD, Aura Danielescu, a primit în 2012, via Ministerul Educației, numirea pe al treilea post de inspector general adjunct, deși organigrama Inspectoratului Scolar Județean Timiș era deja completată.

Despre alte rude ale sale am aflat aseară, dintr-o emisiune TV: “Să știți că bunicul meu, cel care m-a crescut, a fost deținut politic. Dacă mergeți la Memorialul Durerii din Sighet, pe Banat este al treilea nume. A făcut ani de pușcărie. Nu aș fi putut vreodată să trec peste memoria bunicului meu. Sunt oamenii care m-au crescut și care au pătimit”, a zis Sorin Grindeanu. Sotia lui Grindeanu, Mihaela, este de profesie farmacist şi, conform celei mai recente declaraţii de avere a politicianului, aceasta este diriginta unei farmacii, de unde a câştigat 28.669 de lei pe an.

Nu lipsesc nici încrengăturile lui Sorin Grindeanu cu oameni de afaceri controversați din Timișoara.

Dar până atunci să-i vedem cariera politică omului propus de PSD-ALDE.

A intrat în PSD în 1996, la 23 de ani și a urcat, din post în funcție, cu sprijin politic, până în Consiliul Local al Timișoarei (2004) și în conducerea tineretului PSD, în timpul guvernării lui Adrian Năstase.

Devine viceprimar al Timișoarei (2008) și președinte executiv al PSD Timiș.

Primul serviciu căpătat de la protectorii politici: director al Direcţiei pentru Tineret şi Sport Jud. Timiş (2001 – 2004).

Printre puținele slujbe în zona afacerilor private pe care le-a avut este și cea de director adjunct al SC Delpack Invest SRL, firmă a unui alt pesedist, Gheorghe Ciobanu, cel despre care se spune că ar fi nașul vămilor din vestul țării.

Gheorghe Ciobanu a decedat în 2015.

Gheorghe Ciobanu între anii 1999 şi 2001 ocupase funcţia de director al Direcţiei Regionale Vamale Timiş, iar în perioada 2002-2003 pe cea de director executiv al Poli AEK Timişoara. Ulterior, el a devenit director general al firmei Delpack Invest SRL, firmă care deţine şi hotelul cu acelaşi nume din zona Brâncoveanu. Aici l-a avut adjunct pe Sorin Grindeanu. Între 1990 și 2001, Ciobanu a lucrat la Vama Timiș, ajungând de la revizor vamal, director al Direcției Regional Vamale Timiș. El era nașul lui Gabriel Moldovan, fostul şef al Direcţiei Regionale Vamale Timişoara. Numele celor doi au fost vehiculate în interceptări ale unei rețele de traficanți de țigări de pe clisura Dunării, apropiați de controversatul milionar Sorin Vișenescu în dosarul Clisura Dunării.

Sorin Grindeanu este considerat, în mediile politice și de presă, ca fiind și omul fraților Cristescu – cei mai influenți și potenți afaceriști ai Banatului, finanțatori ai PSD. Frații Cristescu sunt cunoscuți pentru legăturile cu partidul lui Dragnea de pe vremea când acesta era condus de Victor Ponta. Ba chiar de Mircea Geoană.

Fraţii Marius şi Emil Cristescu au un istoric de business cel puțin interesant, după cum relatam în EvZ în ianuarie 2014. Aceștia au început  afacerile în anii ‘90 cu un chioşc într-un complex studenţesc, iar acum sunt printre cei mai bogaţi români.

Bega Grup, al fraților Cristescu, cuprinde 16 societăți comerciale din domenii diferite, de la industria minieră, construcții de mașini, la imobiliare, presă și turism. Au cochetat și cu politica, candidând ca independenți la funcții de consilieri locali, fără nicio miză, pentru ca ulterior să sprijine diverse campanii electorale ”echidistant”, astfel încât oricine câștiga să țină cont de faptul că a avut campania susținută și de cei doi oameni de afaceri. De numele lor se leagă privatizarea celor mai importante fabrici din orașul de pe Bega. Au fost și probleme, care însă au fost depășite, fără să stea în calea succesului  celor doi.

În 2002 cei doi frați erau cercetați penal pentru de abuz în serviciu, deturnare de fonduri, fals intelectual și folosirea cu rea-credință a bunurilor societății Extraceram SA. La originea cercetării penale a stat un raport întocmit de Corpul de Control al primului-ministru (condus la vremea respectiva de Ovidiu Grecea). Cercetarea penală a început după ce șase terenuri ar fi fost subevaluate și introduse în capitalul social de la Extraceram, fără ca acțiunile rezultate din majorarea capitalului social să revină, conform legii, APAPS. Mai multe detalii despre cum Victor Ponta și-a petrecut noaptea dintre ani şi mini-vacanţa de Revelion la Arsenal Park Orăştie, complexul hotelier cu tematică militară al controversaților fraţi Cristescu găsițiAICI.

Aceștia sunt oamenii considerați ca fiind adevărații conducători ai PSD-Timiș, organizația lui Sorin Grindeanu.

Grindeanu a fost deputat PSD din 2012 pînă în iunie 2016, cînd a fost ales preşedinte al Consiliului Județean Timiş.

A activat în Comisia de control parlamentar al SRI. Și aici apare un element interesant.

A absolvit un curs de Master la Academia de Informații a SRI. In 2013, Sorin Grindeanu a urmat un Program postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională în domeniul Ştiinţe Militare, Informaţii şi Ordine Publică – Academia Naţională de Informaţii.

Despre acest eveniment din viața sa, Traian Băsescu declara ieri:

”Dacă vrea un proces de ”de-SRI-zare” a guvernului îi va fi foarte greu să accepte această propunere. Eu în locul preşedintelui aş lua ordinele emise de domnul Grindeanu, cât a fost ministrul Comunicaţiilor, să vedem dacă are legătură cu facilităţi create pentru instituţii de tip SRI sau alte instituţii. Eu am spus înainte să-mi termin mandatul, pentru că am simţit lucrurile acestea: structurile de informaţii au devenit impregnate în toate instituţiile statului. Trebuie pus capăt acestei extinderi a influenţei instituţiilor de informaţii, iar politicul să-şi facă treaba. Trebuie pus capăt extinderii serviciilor. Suntem în fața unei nominalizări care lasă suspiciuni serioase.”

De alfel, fiind aseară într-o emisiune la România TV, alături de un fost membru al Comisiei SRI, l-am întrebat dacă este o practică normală ca un absolvent de Matematică să facă un curs de perfecționare la Academia SRI. Acesta mi-a răspuns, amuzat, ceva de genul:  “Ne-au propus la toți, mulți s-au dus, dar eu nu mai aveam nevoie. Proveneam din SRI…”

Întrebat cum a ajuns să studieze la Academia de Informații, Grindeanu a explicat: „În 2012, când am plecat din funcția de viceprimar ca deputat, am venit în Parlament. Am trecut comisia de IT și buget-finante. Am ajuns în comisia de IT. Exista acele negocieri pe algoritm(…). Nu îmi plăcea componența și am mers la conducerea Camerei. Cu totul întâmplător, uni din cei care erau membri în comisia de Apărare și mai departe la SRI au renunțat. Am fost chemat, mi s-a spus uite mergi aici, e în regulă, e o comisie absolut importantă. Am mers, nu am avut ce să comentez, eu sunt un om disciplinat și înțeleg anumite rațiuni”. Cam puerilă explicația acestuia, bună pentru cei care nu știu cum sunt selectați cei care ajung în componența Comisie SRI din Parlament.

Sorin Grindeanu a fost ministru al Comunicaţiilor şi societăţii informaţionale în perioada decembrie 2014 – 17 noiembrie 2015. În această poziție s-a ocupat de Legile Big Brother, cam după cum își doreau conducătorii SRI, nu după cum semnala societatea civilă. DETALII AICI.

Când a devenit șeful CJ Timiș, Grindeanu a declarat pentru deBanat.ro că nu va mai accepta un post în guvern. „Sînt om serios, am cerut votul timișenilor pentru patru ani, nu pentru jumătate de an. Cum credeți că ar fi să merg la iarnă și să le spun; «Vă mulțumesc că m-ați votat și mi-ați acordat încrederea voastră, dar știți, nu prea-mi place și mă duc la București»?”. Acum cîteva zile, cînd i se vehicula deja numele, a repetat: „Habar nu am cum am intrat în chestiunea cu premierul. Cum am intrat, așa am și ieșit. Eu am o declarație cînd am devenit președinte al CJ Timiș, am repetat-o și insist. Nu voi pleca într-un post de ministru”.

Nu a fost să fie așa.