Politica

HOPA: ORBAN vrea doua TURURI pentru PRIMARI !

 O nouă angajare de răspundere pregătită de Guvernul Orban: Alegerea primarilor în două tururi și desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților / Acțiunea este programată pentru începutul anului viitor

Guvernul liberal condus de Ludovic Orban ia în calcul o nouă angajare de răspundere, pe de o parte, pentru adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi și, pe de altă parte, pentru desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților, măsuri plănuite a fi luate la începutul anului viitor, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

Această nouă acțiune de angajare a răspunderii vine după ce șeful guvernului a anunțat astăzi că va adopta prin aceeași procedură o serie de modificări în domeniul justiției și în cel economic, precum abrogarea recursului compensatoriu, amânarea pensionării anticipate a magistraților, trecerea de la complete de doi la cele de trei judecători și pe trecerea de la patru la doi ani în ce privește școlarizarea pentru INM.

Două tururi pentru primari și desființarea Secției speciale

Surse guvernamentale au explicat pentru G4Media.ro că guvernul intenționează să își angajeze răspunderea asupra revenirea la alegerea primarilor în două tururi și asupra desființării Secției speciale la începutul anului viitor deoarece cele două proiecte sunt dezavuate de majoritatea partidelor parlamentare, care ar putea depune o moțiune de cenzură.

S-au exprimat clar împotriva alegerii primarilor în două tururi cei de la UDMR și cei de la PSD, în vreme ce împotriva desființării Secției speciale s-au pronunțat cei de la ALDE, cei de la UDMR și, evident, social-democrații, cei care au înființat această structură de parchet.

Or, au explicat sursele guvernamentale pentru G4Media.ro, dacă își vor uni forțele, cele trei partide (PSD, ALDE și UDMR) ar putea demite lejer Guvernul Orban în Parlament, prin introducerea unei moțiuni de cenzură în cazul angajării răspunderii.

Liberalii sunt însă pregătiți și pentru acest scenariu, spunând că în cazul unei moțiuni de cenzură, vor forța declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

”Pentru noi, este un joc win – win. Fie reușim reintroducerea alegerii primarilor în două tururi și desființarea Secției speciale la începutul anului viitor, fie mergem la anticipate și rezolvăm ulterior și cele două probleme”, au explicat sursele guvernamentale citate.

Angajările de răspundere de anul acesta

Între timp însă, premierul Ludovic Orban a anunțat că își va angaja în perioada imediat următoare răspunderea pe un pachet de acte normative din economie – modificarea legii plafoanelor bugetare și abrogarea prevederilor nocive din OUG 114 – și pe o serie de modificări în domeniul justiției: abrogarea recursului compensatoriu, amânarea pensionării anticipate a magistraților, amânarea intrării în vigoare a majorării perioadei de școlarizare a judecătorilor și procurorilor de la 2 la 4 ani și trecerea de la complete de doi la cele de trei judecători.

Aceleași surse guvernamentale au explicat pentru G4Media.ro că toate aceste măsuri, mai puțin modificarea OUG 114, vor fi aprobate în ședința de guvern de vineri și vor fi trimise Parlamentului pentru a stabili data angajării răspunderii.

În ceea ce privește amendarea OUG 114, aceasta va fi făcută ulterior, până la finalul acestui an, tot prin angajarea răspunderii, au explicat sursele citate.

De asemenea, un alt proiect asupra căruia guvernul își va angaja răspunderea, dacă Parlamentul nu va opera modificările solicitate, va fi abrogarea prevederilor OUG 51, care scoate transportul rutier intra-județean privat din sfera serviciului public și îl transformă în serviciu comercial.

După aprobarea acestei Ordonanțe de Urgență în Guvern, în luna iunie, transportatorii nu mai sunt obligați să vândă bilete și abonamente la preț redus, drept conferit elevilor de Legea Educației și obligație pentru transportatori prin Legea transportului rutier public de persoane