Condamnari

HOPA/ Dr. Ciocalteu de la spitalul Sf. Ioan-3 ani cu EXECUTARE/ Sa traiasca !

Alexandru Ciocalteu, fost manager al Spitalului Clinic de Urgenta “Sf. Ioan” din Capitala, a fost condamnat marti de Tribunalul Bucuresti la trei ani inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de luare de mita.

In acelasi dosar, Petruta Lazar, la data faptelor manager, ulterior director economic la acelasi spital, a primit 4 ani si 8 luni inchisoare cu executare, tot pentru luare de mita.

Instanta a mai dispus mentinerea controlului judiciar si a sechestrului asigurator pana la concurenta sumei de 509.000 lei pentru ambii inculpati.

 

Decizia nu este definitiva.

 

Potrivit DNA, in anul 2008, in urma unei intelegeri prealabile, Petruta Lazar, in calitate de managerinterimar, a pretins de la reprezentantul unei firme, cu titlu de mita, un procentaj de 5% din valoarea unui contract incheiat intre firma respectiva si Spitalul “Sf. Ioan”.

 

Procurorii sustin ca, in perioada ianuarie – august 2009, Petruta Lazar a primit de la mituitor suma de 160.000 lei, pentru a facilita incheierea si derularea contractului, inclusiv efectuarea platilor si incheierea de acte aditionale.

 

“Incepand cu a doua jumatate a anului 2009, dupa ce Alexandru Ciocalteu a preluat functia de manager al Spitalului “Sf. Ioan”, acesta i-a pretins aceleiasi persoane un procentaj de 5% din valoarea platilor si a primit, lunar, cu titlu de mita, din septembrie 2009 pana in noiembrie 2013 inclusiv, direct sau prin intermediul inculpatei Lazar, cate 10.000 lei pentru sine, pentru derularea contractului ante-mentionat, cunoscand ca respectivul contract a fost incheiat in conditii nelegale, inclusiv pentru semnarea actelor aditionale in anii 2012 si 2013 si pentru facilitarea efectuarii platilor”, mai spun procurorii.

 

DNA mentioneaza ca, in total, suma primita de Alexandru Ciocalteu, in perioada 2009 – 2013, pentru indeplinirea unor acte contrare indatoririlor de serviciu, este de 510.000 lei.

“Incepand cu a doua jumatate a anului 2009, Petruta Lazar a devenit director economic al spitalului. In aceasta calitate, ea a primit, timp de sase luni, suma de 20.000 lei lunar, de la reprezentantul firmei care avea in derulare contractul cu spitalul, bani pe care i-a impartit in mod egal cu managerul Ciocalteu. Prin urmare, in cele sase luni, Lazar Petruta a mai primit 60.000 lei. In perioada martie 2010 – noiembrie 2013, prin intermediul lui Ciocalteu, Petruta Lazar a mai primit suma de 450.000 lei (10.000 lei lunar), cunoscand provenienta si scopul primirii si semnand in acea perioada documente care vizau relatia contractuala a spitalului cu acea firma”, arata DNA.

In total, Petruta Lazar, au retinut anchetatorii, a primit cu titlu de mita, pentru indeplinirea unor acte contrare indatoririlor de serviciu, in perioada 2009 – 2013, suma de 670.000 lei.