Politica

HOPA: Ce vor PARTIDELE care au EJACULAT PSD !

Ce pretind ALDE, PMP și UDMR de la Guvernul Orban: Prefecți, secretari de stat, șefia mai multor autorități și agenții guvernamentale, oameni în consiliile de administrație ale companiilor de stat

Partidele care au votat învestirea guvernului liberal condus de Ludovic Orban negociază intens în această perioadă o serie de funcții în schimbul sprijinului lor parlamentar, potrivit surselor politice consultate de G4Media.ro.

Potrivit acestora, ALDE și PMP poartă discuții cu liberalii în vederea instalării propriilor oameni în funcții de prefecți, de secretari de stat, de șefi de autorități și agenții guvernamentale, șefi de companii de stat sau membri în consiliile de administrație.

Astfel, au explicat sursele politice citate, ALDE solicită cinci prefecți și conducerea unor importante companii energetice, plus oameni în consiliile de administrație la mari companii de stat.

La rândul lor, cei de la PMP vor trei prefecți, opt secretari de stat, șefia Autorității Naționale pentru Cetățenie, șefia Direcției pentru Relația cu Republica Moldova, plus conducerea a două sau trei agenții de stat. Potrivit surselor G4Media.ro, și cei de la PMP sunt interesați de domeniul energetic, în special de cel al gazelor, unde doresc instalarea unui secretar de stat.

În schimb, maghiarii de la UDMR nu au cerut funcții noi, ci se bazează că liberalii nu îi vor demite pe oamenii lor aflați deja în diverse posturi, precum secretarii de stat la Educație și Finanțe.

”Noi nu cerem aproape nimic. Știm că liberalilor le este greu. Dar asta ne dă și o anumită libertate. Este o perioadă politică complicată, iar dacă cerem funcții vom avea și responsabilități față de guvernare”, a explicat un lider UDMR pentru G4Media.ro.

Premierul Ludovic Orban a demarat încă de săptămâna trecută o serie de discuții cu liderii partidelor parlamentare care au votat învestirea guvernului. De asemenea, pe 26 noiembrie, liderul PNL a fost mandat de Biroul Executiv al partidului, alături de prim-vicepreședinții Rareş Bogdan şi Raluca Turcan, să poarte discuţiile privitoare la forma de colaborare cu partidele parlamentare