Politica

Guvern/Aviz NEGATIV la Codul FISCAL, Decizie luata fara avizul CES/Incepe o noua CRUCIADA­čśÄ

 

received_1535921876466298╚śedin╚Ťa de Guvern s-a AM├éNAT! Premierul Rom├óniei, Mihai Tudose, am├ón─â ╚Öedin╚Ťa de Guvern, pentru ziua de luni. Decizia a fost luat─â din lips─â de avize. Sindicatele ╚Öi patronatele resping modific─ârilor propuse de Guvern la Codul Fiscal! Consiliul Economic ┼či Social, din care fac parte sindicatele, patronatele ┼či societatea civil─â a dat aviz negativ modific─ârilor propuse de Guvern privind Codul Fiscal.┬áVotul a fost unul cov├ór┼čitor, a declarat pentru Antena 3 unul dintre membrii Consiliului, Dumitru Coarn─â. Chiar ┼či a┼ča, avizul CES este doar unul consultativ.┬á

ÔÇŁAviz negativ cu vot masiv ├«n cele trei p─âr╚Ťi. C.E.S are 45 de membrii: 15 de la Sindicate, 15 de la Patronate ╚Öi 15 din Societatea Civil─â. Votul acesta conteaz─â chiar dac─â este consultativÔÇŁ, a declarat Dumitru Coarn─â.

Consiliul Economic ╚Öi Social, organism consultativ al Parlamentului ╚Öi al Guvernului Rom├óniei, a avizat negativ proiectul Cabinetului Tudose de modificare a Codului fiscal, inclusiv propunerea de trecere a contribu╚Ťiilor sociale de la angajator la angajat.

Guvernul a decis amanarea sedintei extraordinare in care ar fi urmat sa fie aprobate masurile fiscal-bugetare care au revoltat mediul de afaceri si sindicatele si care au starnit critici dure din partea presedintelui Klaus Iohannis. Initial, sedinta extraordinara fusese programata pentru vineri, ora 14.00.

Presedintele Klaus Iohannis a tinut joi o declaratie publica in care a criticat extrem de dur ÔÇťbulversarea fiscalaÔÇŁ pe care o pregateste Coalitia PSD-ALDE si Guvernul, spund ca este “caraghios” ca aceasta “revolutie fiscala” aduce 3 lei in plus la salariul mediu. “De ce este nevoie de aceasta mega-topaiala fiscal-bugetara?”, a intrebat presedintele. Seful statului a acuzat si ca investitiile publice au scazut ÔÇťnepermis de multÔÇŁ si ca, in ce priveste colectarea, aceasta a scazut la un minim istoric de 25%.

CNSLR – Fratia a decis inceperea procedurilor in vederea declansarii grevei generale in economia nationala, unul dintre motive fiind scaderea tuturor salariilor si pierderea de locuri de munca din cauza trecerii platii contributiilor sociale de la angajator la angajat.

De asemenea, angajatii de la Dacia anunta o greva marti, 7 noiembrie, pentru a protesta fata de trecerea contributiilor de la angajator la angajat, dar si pentru a cere urgentarea constructiei autostrazii Pitesti – Sibiu, anunta Digi 24.

Nici mediul de afaceri nu este de acord cu masurile pe care doreste Guvernul sa le adopte. Marile organizatii de business critica puternic mica revolutie fiscala anuntata recent de guvern, principalele aspecte vizate fiind trecerea contributiilor de la angajator la angajat si impozitul pe cifra de afaceri, acuzand, totodata, lipsa consultarii