Condamnari

Gala BUTE/Motivare ICCJ/NUTY din Pleskoi, buna de BULAU/Il asteapta pe Marinel, Marele FARON cu zece Capete Basiste­čśÄ

79ef33db6bd579ad3cf2f2f38c12f030Scopul pedepsei aplicate Elenei Udrea poate fi atins doar prin privarea de libertate, se arat─â ├«n motivarea sentin╚Ťei pronun╚Ťate de ├Änalta Curte de Casa╚Ťie ╚Öi Justi╚Ťie (├ÄCCJ) ├«n dosarul “Gala Bute”.

Instan╚Ťa a mai apreciat c─â gravitatea faptelor comise este sporit─â de faptul c─â at├ót Elena Udrea, c├ót ╚Öi al╚Ťi inculpa╚Ťi din dosar ocupau func╚Ťii importante ├«n stat.

“Astfel, infrac╚Ťiunile comise sunt de o gravitate sporit─â av├ónd ├«n vedere c─â persoane de╚Ťin├ónd func╚Ťii publice importante la cel mai ├«nalt nivel ÔÇö ministru, director general al Companiei Na╚Ťionale de Investi╚Ťii, secretar general al ministerului sau consilier personal al ministrului ÔÇö s-au implicat ├«n mecanisme infrac╚Ťionale pentru favorizarea anumitor operatori economici dispu╚Öi la r├óndul lor s─â ‘restituie’ un procent din sumele ├«ncasate, cu consecin╚Ťa atingerii semnificative a principiului liberei concuren╚Ťe ╚Öi ├«nsu╚Öirii, f─âr─â drept, a unor importante sume de bani folosite de inculpata Udrea Elena Gabriela ├«n interesul s─âu personal sau al Organiza╚Ťiei PDL Bucure╚Öti. (…) Scopul educativ ╚Öi preventiv al pedepsei aplicate inculpatei Udrea Elena Gabriela nu poate fi atins dec├ót prin privare de libertate, av├ónd ├«n vedere gradul de pericol social ridicat al faptelor comise, cuantumul deosebit de ridicat al sumelor de bani primite cu titlu de mit─â, calitatea ├«n care a comis faptele ÔÇö aceea de ministru, prejudiciul ├«nsemnat cauzat Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Turismului”, se arat─â ├«n motivare.

Conform aceleia╚Öi surse, instan╚Ťa a ╚Ťinut cont la stabilirea pedepselor ╚Öi de modalitatea de s─âv├ór╚Öire a infrac╚Ťiunilor re╚Ťinute ├«n sarcina inculpa╚Ťilor, dar ╚Öi de cuantumul sumelor pe care Elena Udrea este acuzat─â c─â le-a primit ca mit─â.

“Nu este lipsit─â de relevan╚Ť─â nici modalitatea de s─âv├ór╚Öire a infrac╚Ťiunilor, schemele infrac╚Ťionale g├óndite ╚Öi puse ├«n practic─â de inculpa╚Ťi pentru a intra ├«n posesia sumelor de bani pl─âtite de agen╚Ťii economici cu titlu de mit─â, cre├óndu-se aparen╚Ťa unor opera╚Ťiuni legale. De asemenea, sumele de bani primite cu titlu de mit─â de inculpata Udrea Elena Gabriela ├«n modalit─â╚Ťile descrise au un cuantum deosebit de ridicat, iar prejudiciul produs ├«n dauna Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Turismului, ca urmare a achit─ârii contravalorii serviciilor de promovare a Rom├óniei cu ocazia evenimentului sportiv din luna iulie 2011 de la bugetul de stat, este semnificativ”, se mai men╚Ťioneaz─â ├«n motivare.

├Än individualizarea pedepsei aplicate Elenei Udrea, instan╚Ťa a mai avut ├«n vedere c─â nu are antecedente penale, este integrat─â ├«n societate ╚Öi s-a prezentat la toate termenele de judecat─â, dar ╚Öi c─â nu a recunoscut comiterea faptelor re╚Ťinute ├«n sarcina sa.

Fostul ministru Elena Udrea a fost condamnat─â de ├ÄCCJ, pe 29 martie, la 6 ani de ├«nchisoare cu executare ├«n dosarul “Gala Bute”, sentin╚Ťa nefiind definitiv─â.

Udrea a primit cinci ani pentru luare de mit─â, patru ani pentru aceea╚Öi infrac╚Ťiune ╚Öi o pedeaps─â de ╚Öase ani tot pentru luare de mit─â, precum ╚Öi ╚Öase ani pentru abuz ├«n serviciu. Ea a fost achitat─â pentru folosirea de documente ori declara╚Ťii false, inexacte sau incomplete, pentru ob╚Ťinerea pe nedrept de fonduri europene. Pedepsele au fost contopite, urm├ónd ca ea s─â execute pedeapsa cea mai mare ÔÇö de ╚Öase ani.

├Än acela╚Öi dosar, Rudel Obreja, fost pre╚Öedinte al Federa╚Ťiei Rom├óne de Box, a fost condamnat la cinci ani ├«nchisoare cu executare. ╚śi acesta a primit mai multe pedepse: trei ani pentru complicitate la luare de mint─â, cinci ani pentru evaziune fiscal─â, al╚Ťi trei ani tot pentru evaziune ╚Öi a fost achitat pentru sp─âlare de bani. Pedepsele au fost contopite ╚Öi va face pedeapsa cea mai grea ÔÇö de cinci ani.

Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana de╚Ťinute de Elena Udrea, a primit trei ani de ├«nchisoare cu executare.

Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost achitat pentru acuza╚Ťiile de participa╚Ťie improprie la abuz ├«n serviciu ╚Öi folosire a influen╚Ťei ├«n scopul ob╚Ťinerii de foloase necuvenite.

├ÄCCJ a mai decis ca fostul ministru Elena Udrea s─â pl─âteasc─â aproape 3 milioane euro desp─âgubiri. Ea ar trebui s─â achite suma de 8.116.800 lei cu titlu de desp─âgubiri civile c─âtre Autoritatea Na╚Ťional─â pentru Turism, dar ╚Öi sumele de 695.367 lei ╚Öi 296.076 lei, precum ╚Öi s─â restituie echivalentul ├«n lei la cursul BNR de la data pl─â╚Ťii a sumei de 600.000 euro c─âtre martorul Corin Boian ╚Öi a sumei de 300.000 euro c─âtre martorul Adrian G─ârdean.

├Än acela╚Öi dosar, instan╚Ťa a dispus ca Rudel Obreja, fost pre╚Öedinte al Federa╚Ťiei de Box, condamnat la cinci ani ├«nchisoare cu executare, s─â pl─âteasc─â ├«n solidar cu partea responsabil─â civilmente SC Euro Box Promotion SRL (fost─â SC Europlus Computers SRL) c─âtre Ministerul Finan╚Ťelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de desp─âgubiri civile. Totodat─â, i se confisc─â suma de 3.000.000 lei