Fara Categorie

G4Media/FIREA si RECHINII Pesedisti­čśÄ

FB_IMG_1521634861511

Republica Sovietic─â Socialist─â Bucure┼čti-Voluntari

A╚Ťi auzit-o pe Gabriela Firea amenin┼ú├ónd Opozi┼úia cu dezv─âluiri? Se ghice┼čte m├óna fo┼čtilor ofi┼úeri de la Doi ┼či-un sfert din anturajul familiei sale. A┼úi v─âzut-o distrug├ónd sectorul privat prin intermediul firmelor de stat pe care le ├«nfiin┼úeaz─â pe band─â rulant─â? A┼úi v─âzut cum arunc─â banii bucure╚Ötenilor pe pomeni arbitrare ┼či spectacole de un gust ├«ndoielnic? Din toate rezult─â un comportament autoritarist, cum capitala Rom├óniei nu a mai v─âzut din comunism, un recurs clar la atotputernicia statului, o rupere f─âr─â precedent de valorile pie╚Ťei libere ╚Öi de principiile democra╚Ťiei.

Imp├ónzit─â de rechinii imobiliari din jurul lui Pandele ╚Öi sprijinit─â de fo╚Öti securi╚Öti re┼čapati, Prim─âria Bucure╚Öti se transform─â ├«n organul de conducere al partidului-stat.

Miercuri am fost martori la dou─â tipuri de comportament caracteristice regimurilor autoritare, ├«n care ┼čeful suprem vrea s─â controleze totul ╚Öi nu accept─â ├«mpotrivire.

├Än primul r├ónd,┬áamenin╚Ť─ârile tipic securistic la adresa unui consilier al Opozi╚Ťiei, Ciprian Ciucu, unul dintre foarte pu╚Ťinii liberali din Consiliul General care ├«ndr─âznesc s─â cerceteze ╚Öi s─â pun─â la ├«ndoial─â deciziile arbitrare ale actualei administra╚Ťii PSD-izate. Agasat─â de dezv─âluirile opozantului sau, Gabriela Firea a amenin╚Ťat de la tribuna Consiliului cu dezv─âluiri despre presupusele interesele ale familiei ╚Öi prietenilor lui Ciucu.

Ironia situa╚Ťiei e de ne├«ntrecut: amenin╚Ť─ârile sunt proferate chiar de cea care a impus politica de clan ca metod─â de conducere, cea care a ├«mp├ónzit Prim─âria ╚Öi firmele Prim─âriei cu rude, prieteni ╚Öi afilia╚Ťi din clanul denumit generic Voluntari ÔÇô Bucure╚Öti.

Al doilea moment f─âr─â precedent a fost┬áamenin╚Ťarea cu ÔÇťcremenalulÔÇŁ la adresa consilierilor municipali de Opozi╚Ťie care vor ├«ndr─âzni s─â nu voteze proiectele ini╚Ťiate de doamna Firea. Este defini╚Ťia perfect─â a comunismului: oricine se opune deciziei conduc─âtorului suprem va fi pedepsit. ├Än 2018, s─â amenin╚Ťi c─â dai ├«n judecat─â Opozi╚Ťia pentru c─â face ce face orice opozi╚Ťie politic─â din lume, arat─â un deficit serios ╚Öi intratabil de democra╚Ťie.

Acela╚Öi comportament l-am v─âzut ╚Öi la decizia privind amplasarea noului spital municipal ├«n zona Pipera. Toate argumentele Opozi╚Ťiei legate de imposibilitatea accesului pacien╚Ťilor ╚Öi ambulan╚Ťelor ├«ntr-o zona superaglomerat─â au fost respinse cu amenin╚Ť─âri ╚Öi ironii, ├«n locul unui dialog a╚Öezat ╚Öi civilizat. Dar probabil c─â acest dialog ar fi dus la apari╚Ťia unor informa╚Ťii despre interesele mafiei imobiliare ╚Öi de afaceri din Voluntariul so╚Ťului Pandele ╚Öi al na╚Öului Becali. Aceea╚Öi mafie care face presiuni uria╚Öe ca Prim─âria Capitalei s─â fie institu╚Ťia care construie╚Öte Cartierul Justi╚Ťiei de la Pia╚Ťa Unirii, ╚Öi nu Guvernul sau Ministerul Justi╚Ťiei.

Comportamentul discre╚Ťionar al Administra╚Ťiei Firea se vede ├«ns─â cel mai bine odat─â cu intrarea ├«n activitate a firmelor ├«nfiin╚Ťate de ├Äns─â╚Öi Gabriela Firea. Firmele prim─âriei au ├«nceput s─â angajeze sute de at├órn─âtori pe l├óng─â partid sau famiglie, s─â dea salarii nesim╚Ťite pentru prieteni sau rudele consilierilor de Opozi╚Ťie ce trebuie cump─âra╚Ťi, s─â achizi╚Ťioneze bunuri ╚Öi servicii sc─âpate de orice control ╚Öi filtru de legalitate ori m─âcar bun simt.

Dup─â ce s-au blindat cu angaja╚Ťi, sedii, ma╚Öini, laptopuri ╚Öi telefoane scumpe, firmele au ├«nceput s─â distrug─â concuren╚Ťa de pe pia╚Ťa liber─â. ├Ä╚Öi dau ├«ntre ele contracte f─âr─â licita╚Ťii, ├«╚Öi atribuie lucr─âri ╚Öi servicii la pre╚Ťuri de dumping pentru simplul fapt c─â au acces la toate datele din contractele Prim─âriei.

Modelul economic e ├«ns─â unul falimentar ╚Öi cu un dublu efect distrug─âtor. De ce e falimentar? Pentru c─â aceste firme au costuri mult mai mari dec├ót firmele private. Astfel, salariile pentru conducere ┼či func┼úiile de execu┼úie sunt uneori duble fa┼ú─â de pia┼ú─â, pentru c─â sunt stabilite nu ├«n func┼úie de performan┼úe, ci de d─ârnicia primarului pe banii bucure┼čtenilor. Iar lipsa utilajelor duce la ├«nchirieri cu pre┼úuri ridicate. ├Än mod previzibil, toate aceste firme vor performa slab, vor ├«ncepe s─â acumuleze pierderi.

Cele 22 de firme ale Prim─âriei vor avea ├«n 2018 un buget de 1,2 miliarde lei, potrivit HotNews.ro, cu 8.000 de angaja╚Ťi p├ón─â la finalul anului. Ele vor deveni un holding cl─âdit pe corup┼úie ┼či incompeten┼ú─â care va m─âtura toat─â economia Bucure┼čtiului.

De ce e dublu distrug─âtor efectul apari┼úiei lor ├«n pia┼ú─â? ├Än primul r├ónd,┬ávor distorsiona competi┼úia┬á┼či vor duce la ├«nchiderea unor firme private ├«ntr-un sector ÔÇô cel al construc┼úiilor ÔÇô oricum lovit de o criz─â prelungit─â. ├Än al doilea r├ónd,┬ávom avea peste c├ó┼úiva ani ni┼čte companii de stat cu datorii uria┼če, imposibil de restructurat, dependente de banii de la stat, cum sunt acum RADET sau RATB. V─â imagina┼úi Bucure┼čtiul cu ├«nc─â 22 de RADET-uri? Aceast─â e calea sigur─â spre falimentul Bucure┼čtiului.

Toate aceste afaceri pe picior mare se fac sub ochii bucure╚Ötenilor, mitui╚Ťi la fel cum procedeaz─â Dragnea la nivel na╚Ťional, cu bani: vouchere pentru bicicli╚Öti, pentru mame, pentru s─âraci, plus spectacole pe banda rulant─â dup─â re╚Ťeta clasic─â ÔÇô circ ╚Öi pu╚Ťin─â p├óine. Alte realiz─âri ale Prim─âriei nu prea a┼úi v─âzut de doi ani.

├Än septembrie 2016┬áam semnalat pentru prima oar─â pericolul modelului etatist propus de Gabriela Firea ┼či PSD. Scriam urm─âtoarele: ÔÇťFirmele de stat sunt un blestem pentru Rom├ónia. O spun nu de pe o pozi╚Ťie ideologic─â, ci ca urmare a miilor de anchete de pres─â ╚Öi a sutelor de dosare DNA care arat─â rolul lor esen╚Ťial ├«n interiorul mecanismelor de corup╚Ťie. Dac─â v─â uita╚Ťi doar pe dosarele Vasile Blaga, Victor Ponta ÔÇô Dan ╚śova, Microsoft, CE Oltenia, toate au avut de-a face cu corup╚Ťia din firmele de stat. Nu mai vorbim de modul ├«n care multe dintre ele distorsioneaz─â pie╚Ťele pe care activeaz─â, de comportamentul economic aberant (companii de stat monopoliste pe pierdere) ╚Öi de poten╚Ťialul de dezvoltare pierdut din cauza managementului deseori catastrofalÔÇŁ.

Un an ┼či jum─âtate mai t├órziu,┬áfirmele de construc┼úii anun┼ú─â deja c─â vor merge la Comisia European─â┬ápentru a semnala comportamentul distorsionant al acestor companii. Modelul socialist propus de autoritarul primar al Bucure┼čtiului face primele victime economice.