Condamnari

Fapte Asimilate CORUPTIEI in USL/PNL a propus 3 ani, PSDragnea a VOTAT 5 ani de PUSCARIE pentru PULITICIENII Corupti­čśÄ

├Än acest context, contactat de PSNEWS.RO, senatorul PNL Daniel Fenechiu ÔÇô vicepre╚Öedintele Comisiei juridice din forul legislativ superior ÔÇô a lansat o serie de acuza╚Ťii grele, sus╚Ťin├ónd c─â scopul proiectul legislativ redactat de liberali a fost deturnat.

ÔÇŁEste greu de spus ce va face PNL, pentru c─â noi ├«n momentul de fa╚Ť─â ÔÇô ╚Öi aici m─â refer la PNL ÔÇô suntem ├«ntr-o situa╚Ťie extrem de nepl─âcut─â. Noi putem veni cu propuneri legislative care s─â fie foarte bune ╚Öi care la momentul propuenrii s─â vizeze o ipotez─â pe care s─â ne-o asum─âm, s─â o explic─âm, ╚Öi care s─â fie benefic─â pentru Rom├ónia ╚Öi pentru situa╚Ťia pe care o avem in vedere, dar datorit─â faptului c─â suntem minoritari ╚Öi ├«n Parlament ╚Öi ├«n Comisie, pe propunerea noastr─â se pot crepa o serie de modific─âri care s─â transforme o propunere bun─â, ├«ntr-o solu╚Ťie care s─â rezolve alte probleme dec├ót cele pe care le-am avut noi ├«n vedere.

Dac─â ve╚Ťi urm─âri cum a plecat proiectul de lege din Senat, care a fost ultima camer─â sesizat─â ve╚Ťi observa c─â el a plecat a╚Öa cum am propus noi, majoritatea ini╚Ťiatorilor din PNL.┬áEste ini╚Ťiativa pe care am semnat-o ╚Öi eu. Ea spunea tehnic: procedura pedepselor alternative se aplic─â la pedepsele de p├ón─â la 3 ani, c├ónd stabile╚Öte judec─âtorul cauzei ÔÇô care ├«n raport de circumstan╚Ťe ╚Öi de evaluarea pe care o face ├«n leg─âtur─â cu faptele persoana ╚Öi faptele inculpatului condamnat ÔÇô identific─â care este cea mai bun─â modalitate de atingere a scopului pedepsei. Noi excludeam de la beneficiul pedepsei m─âsurilor alternative toate infrac╚Ťiunile de corup╚Ťie ╚Öi cele care se g─âsesc la infrac╚Ťiunile de serviciu, evident inclusiv ╚Öi cele din Legea 78 privind faptele de corup╚Ťie, ╚Öi aici m─â refer la faptele conexeÔÇŁ, ne-a declarat liberalul Daniel Fenechiu.

Mai mult,┬ásenatorul jurist a subliniat c─â ├«n ╚Öedin╚Ťa┬áde la Camera Deputa╚Ťilor, sub coordonarea PSD-istului Eugen Nicolicea, au fost f─âcute modific─âri masive la proiectul de lege privind┬ám─âsuri alternative de executare a pedepselor privative de libertate, iar printre acestea se num─âr─â ╚Öi m─ârirea cuantumului de la care se pot aplica, de la 3 ani la 5 ani.

ÔÇŁTotodat─â, noi prevedeam ├«n proiectul nostru legislativ ├«n varianta ├«n care a ╚Öi fost adoptat ├«n Senat, c─â supravegherea acestor persoane se face cu br─â╚Ť─âri electronice de c─âtre serviciul de proba╚Ťiune.┬á├Än acea celebr─â ╚Öedin╚Ť─â de la Camera Deputa╚Ťilor, sub coordonarea maestrului Nicolicea, scopul legii a fost total deturnat. Ast─âzi a fost m─ârit cuantumul de la care se pot aplica aceste m─âsuri alternative, de la 3 la 5 ani. Au fost reduse excluderile, la excluderi nu au r─âmas dec├ót┬á darea, luara de mit─â ╚Öi trafcul de influen╚Ť─â plus cump─ârarea de influen╚Ť─â. Au fost scoase de acolo toate infrac╚Ťiunile conexe de corup╚Ťie, a fost scoas─â obligativitatea folosirii br─â╚Ť─ârii. Forma adoptat─â de Comisia Condus─â de maestrul Nicolicea este cu sau f─âr─â br─â╚Ťar─â.┬áA patra modificare modificare important─â este aceea c─â de supravegherea persoanelor aflate ├«n executarea unor m─âsuri alternative, nu se mai ocup─â sevriciul de proba╚Ťiune ci Ministerul de Interne, care are vreo 8.000 de persoane deficit ├«n moemntuld e fa╚Ť─â ╚Öi care fizi nu poate gestiona amploarea unei asemenea m─âsuriÔÇŁ, a continuat acesta.

Nu ├«n ultimul r├ónd, Fenechiu a subliniat ideea c─â PNL va┬áataca la Curtea Constitu╚Ťional─â proiectul de lege.

ÔÇŁ├Än fine, ultimele dou─â modific─âri ├«╚Ťi vine s─â te iei de cap.┬áPractic, executarea pedepsei prin m─âsuri alternative nu o mai decide judec─âtorul cauzei care analizeaz─â circumstan╚Ťele ╚Öi este cel mai ├«n m─âsur─â s─â aprecize, ci judec─âtorul de executare, adic─â judec─âtorul care coordoneaz─â penitenciarul.Dac─â judec─âtorul de penitenciar aprob─â m─âsura alternativ─â, este f─âr─â cale de atac. Dac─â judec─âtorul nu ├«╚Öi aprob─â o m─âsur─â alternativ─â la solicitarea ta, po╚Ťi s─â o ataci ├«n cadrul instan╚Ťelor de judecat─â. Tehnic, dispare ╚Öi varianta controlului pentru beneficiul m─âsurii alternative.┬á├Än fine, ultima chestiune care din nou mi se pare destul de grav─â const─â ├«n ├«mprejurarea c─â noi am prev─âzut legea pentru viitor ╚Öi ne refeream la persoanele care urmeaz─â s─â fie condamnate dup─â intrarea ├«n vigoare a legii.Maestrul Nicolicea s-a g├óndit de ce s─â nu foloseasc─â m─âsura aceasta ╚Öi pentru cei care sunt ├«n pu╚Öc─ârie. ╚śi astfel, au b─âgat un amendament pe care l-au adoptat, potrivit c─âruia persoanele acre au pedepse p├ón─â ├«n 5 ani de zile ╚Öi au executat o cincime din pedeaps─â, pot beneficia de m─âsurile alternative. Scopul proiectului a fost grav deturnat ╚Öi pentru acest motive m-am consultat cu colegii de la Camera Deputa╚Ťilor, pentru c─â de la noi de la Senat legea a plecat exact ├«n varianta propus─â, ╚Öi ovom ataca la Curtea Constitu╚Ťional─âÔÇŁ, a conchis Daniel Fenechiu