Condamnari

Fapte Asimilate CORUPTIEI in USL/PNL a propus 3 ani, PSDragnea a VOTAT 5 ani de PUSCARIE pentru PULITICIENII Corupti😎

În acest context, contactat de PSNEWS.RO, senatorul PNL Daniel Fenechiu – vicepreședintele Comisiei juridice din forul legislativ superior – a lansat o serie de acuzații grele, susținând că scopul proiectul legislativ redactat de liberali a fost deturnat.

”Este greu de spus ce va face PNL, pentru că noi în momentul de față – și aici mă refer la PNL – suntem într-o situație extrem de neplăcută. Noi putem veni cu propuneri legislative care să fie foarte bune și care la momentul propuenrii să vizeze o ipoteză pe care să ne-o asumăm, să o explicăm, și care să fie benefică pentru România și pentru situația pe care o avem in vedere, dar datorită faptului că suntem minoritari și în Parlament și în Comisie, pe propunerea noastră se pot crepa o serie de modificări care să transforme o propunere bună, într-o soluție care să rezolve alte probleme decât cele pe care le-am avut noi în vedere.

Dacă veți urmări cum a plecat proiectul de lege din Senat, care a fost ultima cameră sesizată veți observa că el a plecat așa cum am propus noi, majoritatea inițiatorilor din PNL. Este inițiativa pe care am semnat-o și eu. Ea spunea tehnic: procedura pedepselor alternative se aplică la pedepsele de până la 3 ani, când stabilește judecătorul cauzei – care în raport de circumstanțe și de evaluarea pe care o face în legătură cu faptele persoana și faptele inculpatului condamnat – identifică care este cea mai bună modalitate de atingere a scopului pedepsei. Noi excludeam de la beneficiul pedepsei măsurilor alternative toate infracțiunile de corupție și cele care se găsesc la infracțiunile de serviciu, evident inclusiv și cele din Legea 78 privind faptele de corupție, și aici mă refer la faptele conexe”, ne-a declarat liberalul Daniel Fenechiu.

Mai mult, senatorul jurist a subliniat că în ședința de la Camera Deputaților, sub coordonarea PSD-istului Eugen Nicolicea, au fost făcute modificări masive la proiectul de lege privind măsuri alternative de executare a pedepselor privative de libertate, iar printre acestea se numără și mărirea cuantumului de la care se pot aplica, de la 3 ani la 5 ani.

Totodată, noi prevedeam în proiectul nostru legislativ în varianta în care a și fost adoptat în Senat, că supravegherea acestor persoane se face cu brățări electronice de către serviciul de probațiune. În acea celebră ședință de la Camera Deputaților, sub coordonarea maestrului Nicolicea, scopul legii a fost total deturnat. Astăzi a fost mărit cuantumul de la care se pot aplica aceste măsuri alternative, de la 3 la 5 ani. Au fost reduse excluderile, la excluderi nu au rămas decât  darea, luara de mită și trafcul de influență plus cumpărarea de influență. Au fost scoase de acolo toate infracțiunile conexe de corupție, a fost scoasă obligativitatea folosirii brățării. Forma adoptată de Comisia Condusă de maestrul Nicolicea este cu sau fără brățară. A patra modificare modificare importantă este aceea că de supravegherea persoanelor aflate în executarea unor măsuri alternative, nu se mai ocupă sevriciul de probațiune ci Ministerul de Interne, care are vreo 8.000 de persoane deficit în moemntuld e față și care fizi nu poate gestiona amploarea unei asemenea măsuri”, a continuat acesta.

Nu în ultimul rând, Fenechiu a subliniat ideea că PNL va ataca la Curtea Constituțională proiectul de lege.

”În fine, ultimele două modificări îți vine să te iei de cap. Practic, executarea pedepsei prin măsuri alternative nu o mai decide judecătorul cauzei care analizează circumstanțele și este cel mai în măsură să aprecize, ci judecătorul de executare, adică judecătorul care coordonează penitenciarul.Dacă judecătorul de penitenciar aprobă măsura alternativă, este fără cale de atac. Dacă judecătorul nu își aprobă o măsură alternativă la solicitarea ta, poți să o ataci în cadrul instanțelor de judecată. Tehnic, dispare și varianta controlului pentru beneficiul măsurii alternative. În fine, ultima chestiune care din nou mi se pare destul de gravă constă în împrejurarea că noi am prevăzut legea pentru viitor și ne refeream la persoanele care urmează să fie condamnate după intrarea în vigoare a legii.Maestrul Nicolicea s-a gândit de ce să nu folosească măsura aceasta și pentru cei care sunt în pușcărie. Și astfel, au băgat un amendament pe care l-au adoptat, potrivit căruia persoanele acre au pedepse până în 5 ani de zile și au executat o cincime din pedeapsă, pot beneficia de măsurile alternative. Scopul proiectului a fost grav deturnat și pentru acest motive m-am consultat cu colegii de la Camera Deputaților, pentru că de la noi de la Senat legea a plecat exact în varianta propusă, și ovom ataca la Curtea Constituțională, a conchis Daniel Fenechiu