Condamnari

FABULOS: Valcelele-Calarasi/Rude Apropiate Presedintelui CJ Calarasi, Vasile ILIUTA, au luat 150 ani de Puscarie pentru multe INFRACTIUNI/Vezi sentinta!

 

Sursa:Marin Badea.ro

S-a dat o primă decizie în dosarul nr. 8051/2/2015, înregistrat la data de 22.12.2015, pe rolul Curții de Apel București. În cauză figurează ca inculpați Moise Marian, identificat drept cap al rețelei, rudă a actualului președinte al Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță; Moise Mioara – soție; Moise Liliana – soră, administrator și unic asociat la firma Agri Cat Prest Serv SRL Vâlcelele; Zamfir Andreea Aurelia; Marin George, zis și Calu, boschetar din Vâlcelele; Iliuță Dumitru Florin – nepotul lui Marian Moise și al președintelui Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță; Sabo Nicolae; Pascu Mihail, zis Meluș, membru UNPR, candidat USL pentru Primăria comunei Vâlcelele, la alegerile din anul 2012, consilier local; Moise Dumitru Cătălin – fiu; Cojocaru Cristian – cumnat al deputatului Vasile Iliuță; Moise Dorin Valentin – fiu; Șerban Victor, fost executor judecătoresc. Firma SC Deny Agro SRL figurează cu Moise Mioara drept asociat unic și cu următorii administratori: Moise Marian, Moise Mioara, Moise Liliana, cu ultimul administrator Zamfir Andreea Aurelia; SC Omnilact SRL: asociați – Moise Marian, Manea Ștefan; administrator – Moise Marian; SC Jane Fertilizer Trading House SRL Vâlcelele: asociat unic și administrator – Năstrut Ioana. Moise Marian și Sabo Nicolae au fost asociați pe firma SC Movamia SRL Vâlcelele, cu Sabo Nicolae declarat ultimul administrator. Tot din cadrul acestei grupări mai fac parte firmele: SC Eco Pitt Construct SRL Vâlcelele, cu Manea Ștefan și Moise Marian drept asociați și cu Moise Mioara ca administrator; SC Duca Cereals Trading SRL Vâlcelele, cu Moise Dumitru Cătălin drept asociat unic și administrator.

Descinderi

În 9 iulie 2015 au avut loc descinderi ale procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Călărași, motivându-se că în perioada 2006 – 2015 a fost constituit un grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune (persoanele vătămate fiind instituții bancare), evaziune, folosirea în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice, obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene și transmiterea fictivă a părților sociale și spălare de bani. Membrii grupării au fost acuzați că au obținut credite de la mai multe bănci în numele mai multor societăți comerciale, iar sumele de bani astfel obținute au fost folosite în alte scopuri decât cele declarate și aprobate de către bănci. Pe parcursul derulării activității infracționale, membrii grupării au înființat societăți comerciale prin persoane interpuse, fără posibilități materiale, şi care, în schimbul unor sume modice de bani, înfiinţau sau preluau societăţi comerciale. Totodată, în cursul cercetărilor s-a stabilit că membrii grupării au înființat mai multe societăți comerciale în scopul organizării unor circuite financiare fictive de natură să asigure sustragerea societăţilor comerciale de la achitarea TVA aferentă operațiuni comerciale înregistrate. Ulterior, societățile comerciale erau declarate în stare de insolvență, fiind vândute unor persoane interpuse, fără posibilități materiale, care, în schimbul unor sume de bani preluau respectivele societăți, fără a intra însă în posesia documentelor contabile.

Acuze

Anterior declarării stării de insolvență sau înstrăinării lor, toate bunurile mobile și imobile ale societăților comerciale erau „vândute” către alte societăți comerciale deținute de către grup, lipsind creditorii societății de posibilitatea de a-şi recupera paguba creată. S-a reţinut că activitatea infracțională a avut ca scop obţinerea de sume importante de bani pentru dezvoltarea unei ferme situate pe raza judeţului Călăraşi, aparţinând liderului grupării. Valoarea prejudiciului constatat la acel moment a fost de aproximativ 24.000.000 de euro. Moise Marian a primit următoarele condamnări: 5 ani de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional organizat; 8 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune (persoane vătămate: BCR, CEC, Banca Transilvania, BRD, Banca Românească, BT Leasing Transilvania IFN SA, SC Agricover Credit IFN SA); 4 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice; 4 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat diminuarea ilegala a resurselor din bugetul general al Comunităților Europene, cu consecințe deosebit de grave; 4 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani; 2 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de transmitere fictivă a părților sociale; 2 ani închisoare pentru tentativă la săvârșirea infracțiunii la art. 8, din Legea 241/2005 privind evaziunea fiscală, pentru stabilirea, cu rea-credință, a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, de rambursări de TVA; 9 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală; 1 an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune (cu privire la persoana vătămată Bunge România SRL); 1 an închisoare pentru săvârșirea de infracțiuni la Legea Cecului; 2 ani închisoare pentru instigare la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual; 1 an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată; 1 an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de uz de fals; 1 an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de bancrută frauduloasă. Totalul condamnărilor lui Marian Moise este de 45 de ani, urmând ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, de 9 ani de închisoare, la care se adaugă 1/3 din totalul celorlalte, adică încă 12 ani, urmând ca acesta să execute 21 de ani de pușcărie.

Pușcărie

Moise Mioara, soția acestuia, a primit următoarea sentință: 5 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat; 5 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune; 4 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice; 4 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat diminuarea ilegala a resurselor din bugetul general al Comunităților Europene; 4 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani; 2 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de transmitere fictivă a părților sociale; 4 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală; 1 an închisoare pentru instigare la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual; 1 an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată; 1 an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de uz de fals; 1 an închisoare pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de bancrută frauduloasă. Moise Mioara a primit condamnări cumulate de 28 de ani și urmează să execute pedeapsa cea mai grea, de 5 ani de închisoare, la care se adaugă un spor de 1/3 din totalul de 23 de ani al celorlalte condamnări, urmând ca aceasta să execute 12 ani și 8 luni închisoare. Moise Liliana, sora lui Marian Moise, a primit o pedeapsă totală de 28 de ani, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de 5 ani de închisoare, cu un spor de 1/3 din totalul celorlalte condamnări, rezultând un total de 12 ani și 8 luni închisoare.

Sentință

Zamfir Andreea Aurelia a primit 23 de ani de condamnare totală, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de 5 ani de închisoare, cu un spor de 1/3 din cumulul celorlalte pedepse (18 ani), urmând ca aceasta să execute o pedeapsă privativa de libertate de 11 ani. Marin George a primit condamnări totale de 26 de ani, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de 9 ani de închisoare, cu un spor de 1/3 din celelalte condamnări (17 ani), urmând să execute 14 ani și 8 luni de închisoare. Iliuță Dumitru Florin, nepotul președintelui Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a primit un cumul de pedepse de 11 ani, urmând să execute 6 ani și 9 luni și 10 zile de închisoare. Pascu Mihail – pedeapsă totală: 1 an și 8 luni; Cojocaru Cristian – pedeapsă totală: 6 luni; Moise Dumitru Cătălin – pedeapsă totală: achitat. Sabo Nicolae – pedeapsă finală: 8 ani. Moise Dorin Valentin – pedeapsă totală: 3 ani. Florea Victorița – achitare; Enescu Vasilica – achitare; Andronache Florică – achitare; Martac Aurel – achitare; Șerban Victor – 3 ani pentru infracțiunea de abuz în serviciu. Firmele din cauză au primit următoarele sancțiuni: Deny Agro – 300.000 lei amendă penală; Agri Cat Prest Serv – 663.333 lei amendă penală; Duca Cereals Trading – 220.000 lei amendă penală; Marta Com Tur – 200.000 lei amendă penală. Instanța obligă la plata în solidar a următoarelor sume: 5.876.672,29 lei lei cu titlu de despăgubiri civile (Banca Transilvania); 748.870,73 lei cu titlu de despăgubiri civile (BRD); 535.520,4 lei cu titlu de despăgubiri civile (Banca Românească); 1.301.921,90 USD echivalent în lei la data plății cu titlu de despăgubiri civile (Bunge România); 3.505.303,06 lei cu titlu de despăgubiri civile (Leasing Transilvania IFN); 1.721.427,86 lei cu titlu de despăgubiri civile (Serraghis Loan Management); 1.938.104,13 lei (AFIR); 2.845.524,15 lei (AFIR); 3.189.643 lei (ANAF). Sentința nu este definitivă