Anchete DNA

Expres Calarasi: DNA a VIZITAT documentele Spitalului Judetean din sertarul lui Dinulescu/Felipe sta la Coada cu Biblioteca, Inchidere Gropi Gunoi 4 orase !

Direcția Națională Anticorupție a început urmărirea penală in rem pentru abuz în serviciu și obținerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru alții în cazul încheierii contractului de management pentru spitalul județean între Consiliul Județean Călărași și PFA Șerban Romulus Dan. Dealtfel, procurorii DNA au poposit ieri, 04.04.2017, în biroul vicepreședintelui Marian Dinulescu, cel care se ocupa de spitalul cu pricina la vremea aceea. Contractul a fost unul cu cântec. Express, dar nu numai, atrăgea atenția exact acum un an că neregulile sunt multe și grave. În primul rând, concursul trebuia organizat de consiliul de administrație al spitalului și nu de consiliul județean. În acest sens Legea 95/2006, privind reforma în domeniul sănătăţii, este foarte clară şi prevede la art. 179:” (1) Consiliul de administraţie organizează concurs sau licitaţie publică, după caz, pentru selecţionarea managerului, respectiv a unei persoane juridice care să asigure managementul unităţii sanitare, potrivit normelor aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii sau, după caz, prin ordin al ministrului din ministerele cu reţea sanitară proprie şi, respectiv, prin act administrativ al primarului unităţii administrativ-teritoriale, al primarului general al municipiului Bucureşti/preşedintelui consiliului judeţean, al conducătorului universităţii de medicină şi farmacie, după caz”. Numai că băieții noștri din consiliul județean au vrut să controleze tot și au demarat procedurile pentru cerere de ofertă, când legea prevede licitație pentru persoanele juridice și concurs pentru persoane fizice. Neregulile se țin lanț. Astfel, PFA Șerban Romulus Dan este declarat câștigător deși conform HCJ nr.86/2012 ” se aprobă asigurarea managementului de către o persoană juridică la Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi”. Iar o persoană fizică autorizată nu este persoană juridică, lucru ce ar fi trebuit știut de pricepuții din consiliul județean. Cel mai probabil se știa că PFA Șerban Romulus Dan trebuia declarat câștigător, așa că neregulile sunt din ce în ce mai grave. Din toate documentele publicate pe SEAP de consiliul județean reiese că selecția este făcută pentru o persoană juridică și nu pentru un PFA. Din fişa de date reiese foarte clar că sunt acceptate doar persoanele juridice, iar contractul publicat pe SEAP stipulează că acesta se încheie între consiliul judeţean şi o persoană juridică. Cu  toate acestea contractul publicat pe SEAP se modifică la semnarea lui cu Dan Romulus Șerban şi se trece în loc de “persoană juridică”, “persoană fizică autorizată”. Prin urmare, noi considerăm că PFA Șerban Romulus Dan trebuia exclus din procedură pentru că nu îndeplinea cerințele postului și nu ar mai fi stat în fruntea spitatului vreun an de zile de unde a păpat fix 200 milioane lei vechi pe lună.

La o analiză mai atentă ne dăm seama că ilegalitățile nu au început cu PFA Șerban Romulus Dan, ci cu firma Tetraedru Consulting SRL, prima firmă privată ce a manageriat spitalul județean. Licitația a desfășurat-o tot consiliul județean, deși, cum spuneam, legea spune că de acest lucru se ocupă consiliul de administrație al spitalului. Mai mult, firma Tetraedru a fost favorizată fățiș, pe când ea trebuia eliminată de la licitație, întrucât nu îndeplinea criteriile cerute chiar de consiliul județean. În anunțul de participare numarul 38276/21.08.2012 se spune “media cifrei globale de afaceri a ofertantului (operator economic sau membrii asocierii împreuna) pe ultimii trei ani financiari încheiati (2009, 2010, 2011) trebuie sa fie mai mare sau egala cu 100.000 LEI”. Numai că Tetraedru nici măcar nu era înființată în 2009, iar în 2010, când pornește la drum, reușește performanța unei cifre de afaceri egală cu zero. De abia în 2011 are o cifră de afaceri de 140.215 lei. Indiferent cât ne-am strădui noi tot nu ne iese o medie a cifrei de afaceri de 100.000 lei. Mai mult, era obligatorie prezentarea: “Declaratie privind cifra de afaceri pe ultimii trei ani si Bilanturile contabile aferente exercitiilor financiare pe ultimii 3 ani.” Evident, băieții din consiliul județean au închis ochii la lipsa bilanțului pe 2009. Tetraedru Consulting a păpat cât a stat pe la spital vreo jumătate de miliard lei vechi. Acum…fie ce-o fi, ura și la gară. Noi v-am spus că e groasă!