Politica

EXIT POLL ALEGERI PARLAMENTARE 2016: Primele rezultate parţiale la ALEGERI 2016

Revenirea la votul pe liste, filmarea numărătorii voturilor, introducerea votului prin corespondență – dar numai pentru diaspora, modificările privitoare la campania electorală, număr mai mic de senatori și deputați și creșterea numărului de alegători înscriși în liste sunt cele câteva schimbări majore ale acestui scrutin comparativ cu cele anterioare.

Vot pe liste în loc de uninominal

Renunțarea la votul uninominal, introdus din 2008 într-o formă care a nemulțumit pe toată lumea, în final, și a adus în Parlament o mulțime de oameni cu notorietate câștigată în alte domenii, este poate cea mai importantă dintre modificările de substanță.

Partidele își recapătă rolul major în alcătuirea listelor, ceea ce nu a însemnat, neapărat, o înnoire a clasei politice, după cum se poate vedea prin consultând Lista neagră a României Curate. Dar nu mai contează atât de mult, se pare, nici posibilitățile financiare ale candidaților și nici nu mai apar pe liste, ca în trecut, „vedete” din sport, cântăreți, actori sau foști oameni de presă.

Mai puțini parlamentari

Noile prevederi din legislația electorală aduc un număr mai redus de aleși ai neamului, fără însă a fi aplicat rezultatul referendumului din 2009, la care majoritatea românilor au votat pentru reducerea numărului de parlamentari la 300. Actuala scădere a rezultat din schimbarea normei de reprezentare, care în prezent este de 73.000 de locuitori pentru un deputat și 168.000 de electori la un senator.

Românii își vor alege, astăzi, 326 de deputați, dintre care 18 vor fi reprezentanți ai minorităților naționale, și 134 de senatori. Este vorba de o scădere cu peste o sută de persoane a numărului deparlamentari, de la 588 în prezent  la doar 466 în noua legislatură.

Numărătoarea, filmată

A doua schimbare importantă, care ar putea aduce o corectitudine crescută a alegerilor, este monitorizarea electronică a alegerilor. Votul multiplu ar putea fi ușor depistat, prin introducerea CNP-urilor alegătorilor ce se prezintă la secțiile de votare într-un sistem informatic unic și securizat, cu ajutorul celor 19.000 de tablete repartizate în secțiile de votare.

De asemenea, numărătoare votului în fiecare secție, după închiderea urnelor, la ora 21, cu ajutorul celor două camere video cu care sunt dotate tabletele, ar putea descuraja tentativele de fraudă. Totuși, numărătoarea nu va fi urmărită în timp real, ci sistemul va emite doar alerte către STS în cazul în care poziția tabletei este schimbată sau filmarea este întreruptă, astfel că eventualele fraude vor putea fi constatate doar ulterior, prin urmărirea înregistrărilor sau anchete detaliate.

În plus, toate procesele verbale, completate electronic, vor fi publicate automat de sistem, începând cu ora 12.00 noaptea, fără intervenţie umană.

A crescut numărul celor înscriși în liste

Numărul de persoane înscrise în listă, cifră care va conta major pentru procesul de redistribuire, a crescut în acest an față de 2012, în ciuda faptului că populația României este în continuă scădere. Numărul total al alegătorilor înscriși în registrul electoral – adică toți cetățenii cu drept de vot, inclusiv cei care împlinesc 18 ani până astăzi – este de 18.881.604.

Potrivit cifrelor AEP, citate de Agerpres, 18.263.876 sunt cetățeni cu domiciliul sau reședința în țară, 8.889 sunt persoane cu domiciliu sau reședință în străinătate, înscriși pentru votul prin corespondență, în timp ce 604.642 de cetățeni sunt români cu domiciliu peste hotare, posesori de pașaport CRDS.

Votul prin corespondență, doar pentru diaspora și cu probleme

Un reprezentant al BEC anunța joi, ultima zi în care era obligatoriu să sosească plicurile cu voturi pentru a fi luate în considerare, că au fost primate circa 4.500 de voturi, dintr-un total de aproape 9.000 de cereri de a vota prin poștă primite de la români din diaspora. Dar, ca orice lucru ce se întâmplă prima oară, votul prin corespondență, așa cum a fost acceptat de partide, adică doar pentru diaspora, nu a funcționat ireproșabil.

Magistratul care conduce secția de vot prin corespondență, Livius Gheorghe Măgherușanu, a confirmat pentru România liberă că au fost anulate 480 de voturi, adică peste 10%.

Voturile din diaspora contează mult mai puțin decât la prezidențiale

Spre deosebire de alegerile prezidențiale, unde toate voturile se numără într-o singură circumscripție, la parlamentare indifrent câți români vor vota în diaspora, voturile lor vor conta doar pentru alegerea a 4 deputați și doi senatori.

Având în vedere că numărul de cetățeni români ce trăiesc peste hotare e estimat la peste 3 milioane, norma de reprezentare a acestora ar fi de circa 750.000 de persoane pentru un deputat și 1.500.000 de cetățeni pentru un senator, adică de zece ori maimică decât în cazul românilor cu domiciliul în țară.

Ioska BUBLE da un sondaj ca sa iasa TUSA-sotia-candidata PSD-venita din PNL si ALDE

PSD – 45%

PNL – 25%

USR – 7%

ALDE – 6%

UDMR – 5%

PMP – 5%

PRU – 2%

PER – 1%

ANM – 1%

Nu Răspund – 3%

Sursa: stiripesurse.ro

ANTENA3

REZULTATE EXIT POLL ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Prezența la vot este mai mare ca la alegerile parlamentare din 2012 și față de alegerile parlamentare din 2008, scrie psnews.ro. REZULTATE EXIT POLL ALEGERI PARLAMENTARE 2016

Primele rezultate din EXIT POLL-ul Curs-Avangarde, realizat la comanda PSnews.ro, în parteneriat cu Antena3, corespund pentru ora 11:30.

PSD -54%

PNL – 18%

ALDE – 6%

PMP – 6%

UDMR – 6%

USR – 5%

PRU – 3%

Altul – 2%