Anchete DNA

Exclusiv/SHHAIDEH, Urmarita PENAL in dosarul BELINA­čśÄ

25 aprilie 2018
Nr. 348/VIII/3

COMUNICAT

├Än dosarul mediatizat prin comunicatele nr. 716/VIII/3 din 13 iulie 2017 ╚Öi nr. 906/VIII/3 din 22 septembrie 2017, procurorii din cadrul Direc╚Ťiei Na╚Ťionale Anticorup╚Ťie ÔÇô Sec╚Ťia de combatere a infrac╚Ťiunilor asimilate infrac╚Ťiunilor de corup╚Ťie au dispus schimbarea ├«ncadr─ârii juridice ╚Öi punerea ├«n mi╚Öcare a ac╚Ťiunii penale fa╚Ť─â inculpa╚Ťii :
SHHAIDEH SEVIL, la data faptelor secretar de stat ├«n cadrul Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice (M.D.R.A.P.), sub aspectul s─âv├ór╚Öirii infrac╚Ťiunii de abuz ├«n serviciu dac─â func╚Ťionarul public a ob╚Ťinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecin╚Ťe deosebit de grave
IONELA STOIAN ( fost─â VASILE), director ├«n cadrul M.D.R.A.P, sub aspectul s─âv├ór╚Öirii complicit─â╚Ťii la infrac╚Ťiunea de abuz ├«n serviciu dac─â func╚Ťionarul public a ob╚Ťinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecin╚Ťe deosebit de grave
├Än aceea╚Öi cauz─â s-a dispus extinderea urm─âririi penale, schimbarea ├«ncadr─ârii juridice ╚Öi extinderea ac╚Ťiunii penale fa╚Ť─â de inculpatul
G├éDEA ADRIAN IONU╚Ü, la data faptei pre╚Öedinte al CJ Teleorman, sub aspectul s─âv├ór╚Öirii, ├«n forma complicit─â╚Ťii, a infrac╚Ťiunilor de: abuz ├«n serviciu dac─â func┼úionarul public a ob┼úinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit ╚Öi participa┼úiei improprii la infrac┼úiunea de abuz ├«n serviciu dac─â func┼úionarul public a ob┼úinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, ├«n form─â continuat─â, cu consecin╚Ťe deosebit de grave
├Än ordonan╚Ťa procurorilor se arat─â c─â, ├«n cauz─â, exist─â date ╚Öi probe care contureaz─â urm─âtoarea stare de fapt:
├Än anul 2013, prin ac╚Ťiunea concertat─â a unor persoane cu func╚Ťii publice, p─âr╚Ťi din Insula Belina ╚Öi Bra╚Ťul Pavel (cu suprafa╚Ť─â de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate ├«n albia minor─â a Dun─ârii, au trecut ilegal din proprietatea statului ├«n proprietatea jude╚Ťului Teleorman ╚Öi ├«n administrarea Consiliului Jude╚Ťean Teleorman, pentru ca, doar la c├óteva zile, s─â fie ├«nchiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate a fost adoptat─â H.G. 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost ├«nc─âlcate o serie de dispozi╚Ťii legale.
Fiind situate ├«n albia minor─â a Dun─ârii, Insula Belina ╚Öi Bra╚Ťul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii ╚Öi al Constitu╚Ťiei, prin urmare nu puteau fi trecute ├«n proprietatea vreunui consiliu jude╚Ťean prin hot─âr├óre de guvern, ci doar prin lege.
Concret, ├«n perioada 23 septembrie 2013 ÔÇô decembrie 2013, ├«n calitate de secretar de stat, inculpata Sevil Shhaideh, a ini┼úiat, a fundamentat, a introdus pe circuitul de avizare ┼či a prezentat guvernului pentru aprobare un proiect de hot─âr├óre de guvern (ce se va numi H.G. 943/2013), precum ╚Öi nota de fundamentare pe care a semnat-o, ├«n calitate de ini┼úiator. Pe baza acestor acte s-a aprobat transmiterea unor p─âr┼úi din Insula Belina ┼či Bra┼úul Pavel c─âtre domeniul public al jude┼úului Teleorman ┼či administrarea Consiliului Jude┼úean Teleorman. Aceasta, ├«n condi╚Ťiile ├«n care inculpata cuno╚Ötea c─â ├«n acest mod ├«ntocme┼čte acte care ├«ncalc─â o serie de dispozi┼úii legale, respectiv:
-art. 136 alin. 3 din Constituţia României,
-art. 3 din Legea apelor 107/1996,
-art. 3 alin. 2 din Legea 213/1998 privind bunurile proprietate public─â,
-anexa 2 din O.U.G. 107/2002 privind ├«nfiin┼úarea Administra┼úiei Na┼úionale “Apele Rom├óne”,
-art. 38 alin. 2, alin. 3, art. 30 alin. 2 ┼či art. 77 din Legea 24/2000
-art. 860 alin. 3) teza întâi din Codul civil

Mai mult, Ministerul Finan┼úelor Publice ┼či Ministerul Justi┼úiei formulaser─â observa┼úii pe parcursul circuitului de avizare prin care semnalau c─â exist─â aspecte de nelegalitate ├«n ceea ce prive╚Öte transferul, aspecte ce au fost ignorate.
La r├óndul s─âu, inculpata Ionela Vasile Stoian, ├«n calitate de director la M.D.R.A.P. – Direc╚Ťia Juridic─â, Rela╚Ťia cu Parlamentul ╚Öi Rela╚Ťii Interna╚Ťionale, a sprijinit demersurile nelegale prin aceea c─â: nu a ├«ntocmit note referitoare la observa╚Ťiile pe care le-au f─âcut cele dou─â ministere avizatoare (ministerul Justi╚Ťiei ╚Öi cel al Finan╚Ťelor Publice), nu a respectat reglement─ârile privind circuitul de avizare, a contribuit la crearea unei reprezent─âri false M.F.P. ╚Öi M.J. referitor la contactele de ├«nchiriere deja existente.
De men╚Ťionat c─â, anterior acestor demersuri, suprafe╚Ťe din Insula Belina ╚Öi Bra╚Ťul Pavel fuseser─â ├«nchiriate prin contracte unei firme private ╚Öi unei persoane.
Pentru a nu atrage aten╚Ťia administra╚Ťiei publice centrale cu privire la existen╚Ťa unor interese ale acelei firme private referitor la insula Belina ╚Öi Bra╚Ťul Pavel, s-a dorit ob╚Ťinerea unor extrase de carte funciar─â “curate”, ├«n care s─â nu apar─â contractele de ├«nchiriere av├ónd ca p─âr╚Ťi Administra╚Ťia Apele Rom├óne ╚Öi aceast─â societate comercial─â. Aceast─â activitate a fost coordonat─â de inculpatul G├ódea Ionu┼ú, la data faptei pre╚Öedinte al CJ Teleorman, care a solicitat Administra┼úiei Na┼úionale “Apele Rom├óne” avizarea favorabil─â a transferului men╚Ťionat, a ignorat existen┼úa extraselor de carte funciar─â care con┼úineau sarcinile firmei private, a coordonat ├«nlocuirea acestora cu ni┼čte extrase de carte funciar─â noi, care nu mai prevedeau contractele de ├«nchiriere, ┼či-a ├«nsu┼čit prin semn─âtur─â proiectul de not─â de fundamentare ├«n care era trecut, necorespunz─âtor adev─ârului, c─â imobilele nu sunt grevate de sarcini. De asemenea, ├«n perioada iunie 2013 ÔÇô septembrie 2013, a fost acela care a promovat un proiect de hot─âr├óre de consiliu jude┼úean privind transferul Insulei Belina ┼či Bra┼úului Pavel ├«n proprietatea jude╚Ťului Teleorman ┼či ├«n administrarea Consiliului Jude╚Ťean, a ini┼úiat un proiect de hot─âr├óre de guvern re┼úin├ónd, ├«n mod v─âdit contrar legii, legalitatea proiectului cu caracter individual ce se va numi H.G. 943/2013, av├ónd cuno┼čtin┼ú─â despre ├«nc─âlcarea dispozi┼úiilor legale care reglementeaz─â normele de tehnic─â legislativ─â, a trimis neoficial c─âtre M.D.R.A.P. documente eman├ónd de la CJ Teleorman ├«n form─â de proiect, unele nesemnate ┼či ├«n lipsa adopt─ârii unei hot─âr├óri de consiliu jude╚Ťean.
Ca urmare a faptelor descrise s-a cauzat un prejudiciu statului rom├ón de 3.237.800 lei, reprezent├ónd valoarea total─â a celor dou─â bunuri imobile ie┼čite din patrimoniul statului.
├Än cursul lunii ianuarie 2014, dup─â adoptarea HG 943/2013 prin care se consfin╚Ťea trecerea Insulei Belina ┼či a Bra┼úului Pavel ├«n proprietatea jude╚Ťului Teleorman ┼či ├«n administrarea Consiliului Jude╚Ťean, ├«n calitate de pre┼čedinte al C.J. Teleorman, inculpatul G├ódea Adrian Ionu┼ú a f─âcut demersuri astfel ├«nc├ót, pe baza HG 943/2013, s─â creeze posibilitatea ├«ncheierii a trei contracte de ├«nchiriere ├«ntre Consiliul Jude┼úean Teleorman pe de o parte ╚Öi o societate comercial─â ╚Öi o alt─â persoan─â pe de alt─â parte. Contractele, av├ónd ca obiect p─âr╚Ťi din insula Belina ╚Öi bra╚Ťul Pavel al fluviului Dun─ârea (├«n suprafa╚Ť─â total─â de 80 ha), au fost ├«ncheiate pe o perioad─â de 10 ani, f─âr─â organizarea unei licita┼úii ┼či f─âr─â ini┼úierea ┼či parcurgerea procedurii de emitere a unei hot─âr├óri de consiliu jude┼úean.
Ca urmare a acestei din urm─â fapte, prejudiciul creat ├«n dauna jude╚Ťului Teleorman este estimat la valoarea de 5.646.237 lei (defalcat pe contractul nr 1: 2.029.202,09 lei, contractul nr. 2: 2.743.880,93 lei ┼či contractul nr. 3: 842.364,76 lei), ceea ce reprezint─â ╚Öi folosul ob╚Ťinut de beneficiarii contractelor de ├«nchiriere.
Inculpa╚Ťilor li s-au adus la cuno╚Ötin╚Ť─â calitatea procesual─â ╚Öi acuza╚Ťiile, ├«n conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedur─â penal─â.
Facem precizarea c─â punerea ├«n mi╚Öcare a ac╚Ťiunii penale este o etap─â a procesului penal reglementat─â de Codul de procedur─â penal─â, av├ónd ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, ├«n nici o situa╚Ťie, s─â ├«nfr├óng─â principiul prezum╚Ťiei de nevinov─â╚Ťie