Condamnari

Draknea vrea sa Scoata OISTEA din Puscarie prin Tariceanu­čśÄ

 

received_1489620304429789Greu nu e sa bagi oistea in gard, mai ales cand ai luat viteza mai mare decat te tin rotile. Greu e sa o scoti de acolo si s-o pui la loc pe drum. Si cred ca exact in situatia asta se afla Liviu Dragnea, cel care, ajuns la o ametitoare viteza a puterii, pare sa fi crezut ca la varful statului e ca la varful Teleormanului (cu tot respectul pentru acest judet).

Dupa cum scriam inca de marti dimineata, daca presedintele amana decizia in privinta dnei Shhaideh, considerentele ar fi fost mai degraba tactice.

Dar refuzul ferm, rapid si fara a avea o discutie cu dna Shhaideh, deci nu motivat de eventuala incompetenta sau lipsa de viziune, sugereaza clar, in opinia mea, considerente de securitatea nationala si chiar NATO despre care s-a vorbit indelung in ultimele zile. Insusi faptul ca presedintele nu a expus motive punctuale poate fi un argument in aceeasi directie pentru ca exista lucruri care nu se pot spune.

Daca era vorba despre un joc politic, dimpotriva, sunt convinsa ca presedintele prefera sa aiba o tolba de motive. Si nici nu vad ce putea urmari printr-o asemenea respingere in fata unei majoritati pe care o recunoaste si ca dovada i-a cerut o noua propunere. Dl Iohannis nu e tipul de jucator de amorul artei.

Deci consider foarte probabil ca presedintele a refuzat-o pe dna Shhaideh pentru ca anumite aspecte legate de conexiunile domniei sale ridicau probleme majore si incompatibile cu exercitiul functiei de premier si vicepresedinte CSAT intr-o tara NATO.

Eu sunt gata sa pun pariu ca dl Dragnea a aflat despre ce este vorba inainte de a primi refuzul. Dar atunci cand s-a ambalat pe aceasta propunere de nerefuzat la prima vedere, chiar revolutionara, a gandit strict in poza politica mica si nu a luat in calcul jocul de securitate, international, adica exact ce deosebeste decizia de varf de la Bucuresti, de decizia de varf de la judet.

Nu stiu daca in momentul cand a venit refuzul presedintelui, dl Dragnea avea conturat deja planul B. Aparent nu, dar nici nu cred ca putea proceda altfel decat a facut, cel putin deocamdata. Daca venea imediat cu o alta propunere de premier pierdea enorm in primul rand in relatia cu propriul partid. Liderul maxim ingenuncheat si conformandu-se rapid?

De aceea a venit discursul cu tuse belicoase, autovictimizante, dar destul de abil ponderate, ca sa nu ii inchida optiunile. Pentru ca in aceeasi declaratie de presa in care invoca ipoteza suspendarii, dl Dragnea a avut grija sa isi deschida terenul pentru a face ceea ce se jura ca nu va face pe cand, probabil, nu stia ce-l va lovi, adica o noua propunere:

“Trebuie sa ne gandim foarte bine, iresponsabilitatii prezentate azi vreau sa-i opunem responsabilitatea noastra. Trebuie sa ne gandim bine daca accceptam aceasta invitatie. In opinia mea presedintele vrea suspendare, se gandeste ca se poate reinventa. Trebuie sa ne gandim foarte bine daca aruncam tara in aceasta criza politica”.

Eu cred ca aceasta va fi justificarea emiterii unei noi propuneri de premier: noi cei intelepti, cei care vrem sa ne aplicam programul intru propasirea Romaniei, nu ii facem jocul presedintelui care vrea sa fie suspendat, ci, iata, facem o noua propunere ca sa vada tot poporul buna noastra credinta.

Deci dnii Dragnea si Tariceanu se pregatesc sa acrediteze ideea ca ii vor face in ciuda presedintelui nesuspendandu-l. Seara la Antena 3 si dl Tariceanu vorbea despre evitarea intrarii in capcana unei crize politice in care presedintele ar vrea sa impinga Romania si despre razboiul pabugos al orgoliilor.

Se profileaza asadar o infrangere autoadministrata din neglijenta, impachetata intr-o victorie a intelepciunii.

Nu cred ca pentru PSD suspendarea presedintelui este o optiune. Argumentul ignorarii votului popular si al crizei politice nu tine. Nu avem o criza si o desconsiderare a votului cat timp presedintele cere o alta propunere aceleiasi majoritati, pe care deci o recunoaste. Nu partidelor in general, ci coalitiei PSD-ALDE. Si nimeni nu poate pretinde ca poporul a votat ca sa fie dna Shhaideh premier.

Ca dl Tariceanu relateaza discutia in care presedintele i-ar fi spus ca nu pune premier PSD, chiar daca luam de buna povestea, ea era inainte de parafarea coalitiei PSD-ALDE, cand, teoretic, era posibila si alta majoritate daca ALDE schimba tabara. Si cred ca e o lectie pentru dl Iohannis ca anumite discutii cu anumite persoane nu pot fi decat paguboase.

Apoi, dupa ce te-ai luptat cu candidatatul neamt lutheran in numele romanilor ortodocsi, dupa ce ai fost mandru ca esti roman si ai luat in brate traditionalismul Coalitiei pentru familie, suspenzi presedintele pentru ca refuza sa numeasca un premier de alta etnie, musulman? Toata campania pentru demiterea presedintelui ar insemna o lunga si dureroasa dezicerea a PSD de esenta mesajelor sale de ani de zile.

Intr-o tara NATO in coasta Rusiei, suspenzi presedintele pentru ca a refuzat sa desemneze un premier suspectat de vulnerabilitati personale pe zona Assad-Putin? Pentru ca problema nu vad sa fie terorismul, ci riscul in raport cu Rusia care patroneaza regimul Assad. In aceste conditii, eu cred ca sustinerea NATO de care a avut parte Traian Basescu in 2012 ar fi o adiere pe langa aceea de care s-ar putea bucura presedintele suspendat Iohannis.

Si foarte interesant faptul ca UDMR a anuntat ca nu ar sustine suspendarea si cere o noua propunere. Deci majoritatea risca sa se subtieze.

Indiferent cate comisii demonstrative va face, pur si simplu, nu cred ca PSD nu isi poate permite sa joace suspendarea acesta fara un cost enorm si riscul de a spulbera victoria de la parlamentare. Deci singura sansa a lui Liviu Dragnea e sa scoata oistea din gard cu cata gratie poate si sa mearga mai departe cu o noua propunere care sa duca la formarea unui nou guvern cat de repede se poate

ziare.com@