Anchete DNA

DNA/U.P. pentru fost ministru basist, Valerian VREME, paguba peste 11 milioane Euro/Nu trece prin Sparlament, deci, vine BULAU­čśÄ

ts1.pol_.vreme_ 26 iulie 2017
Nr. 736/VIII/3

COMUNICAT

├Än conformitate cu prevederile legale ╚Öi constitu╚Ťionale, procurorul ╚Öef al Direc╚Ťiei Na╚Ťionale Anticorup╚Ťie a transmis procurorului general al P.├Ä.C.C.J referatul cauzei, ├«n vederea sesiz─ârii Pre╚Öedintelui Rom├óniei, pentru a aprecia asupra exercit─ârii dreptului de a cere urm─ârirea penal─â a lui┬áVREME VALERIAN, fost ministru al Tehnologiei Informa╚Ťiei ╚Öi Comunica╚Ťiilor, ├«n leg─âtur─â cu s─âv├ór╚Öirea infrac╚Ťiunii de abuz ├«n serviciu dac─â func╚Ťionarul public a ob╚Ťinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Solicitarea Direc╚Ťiei Na╚Ťionale Anticorup╚Ťie referitoare la efectuarea urm─âririi penale fa╚Ť─â de Vreme Valerian, la data faptei de╚Ťin├ónd o func╚Ťie ministerial─â, are ├«n vedere ├«mprejurarea c─â, ├«n acest moment, exist─â aspecte din care rezult─â suspiciunea rezonabil─â ce contureaz─â urm─âtoarea stare de fapt:
├Än perioada septembrie 2010 ÔÇô februarie 2012, Vreme Valerian, ├«n calitate de ministru al comunica╚Ťiilor ╚Öi tehnologiei informa╚Ťiei, cu ├«nc─âlcarea dispozi╚Ťiilor legale privind achizi╚Ťiile publice, a ├«ncheiat cu D.Con-Net AG, lider al unei asocieri de firme, un contract ce avea ca obiect ├«nchirierea pe o durat─â de 16 luni ╚Öi 13 zile, cu op╚Ťiune de cump─ârare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft ├«n ╚Öcoli.
Acest lucru s-a ├«nt├ómplat ├«n condi╚Ťiile ├«n care Acordul-cadru de furnizare nr. 32/12.08.2009 nu permitea ├«ncheierea unui astfel de contract subsecvent.
Prin acest demers s-a cauzat, pe de o parte – un prejudiciu Ministerului Comunica╚Ťiei ╚Öi Tehnologiei Informa╚Ťiei, ├«n valoare total─â de┬á11.291.793,99 euro, iar pe de alt─â parte – un folos patrimonial necuvenit, ├«n acela╚Öi cuantum, ├«n favoarea D.Con-Net AG.
Cererii transmise i-au fost ata╚Öate referatul ├«ntocmit de procurorii din cadrul Direc╚Ťiei Na╚Ťionale Anticorup╚Ťie, precum ╚Öi un num─âr de 4 volume cuprinz├ónd copii ale dosarului de urm─ârire penal─â.
Prezenta cerere de efectuare a urm─âririi penale intr─â sub inciden╚Ťa art. 305 alin 4 din C.P.P., prin urmare, persoana fa╚Ť─â de care s-a solicitat sesizarea pentru formularea cererii de efectuare a urm─âririi penale beneficiaz─â de prezum╚Ťia de nevinov─â╚Ťie