Anchete DNA

DNA/Sefii IPJ Timis, trimisi in Judecata:Grup Infractional si Luare de Mita­čśÄ

FB_IMG_1518013142405
13 martie 2018
Nr. 214/VIII/3

COMUNICAT

├Än cauza mediatizat─â prin comunicatul nr. 106/VIII/3 din 20 ianuarie 2015, procurorii din cadrul Direc╚Ťiei Na╚Ťionale Anticorup╚Ťie ÔÇô Serviciul Teritorial Timi╚Öoara au dispus trimiterea ├«n judecat─â, ├«n stare de libertate, a 16 inculpa╚Ťi:
MUNTEAN PETRU SORIN, la data faptelor inspector ╚Öef al Inspectoratului Jude╚Ťean de Poli╚Ťie Timi╚Ö, pentru s─âv├ór╚Öirea infrac╚Ťiunilor de :
– abuz ├«n serviciu dac─â func╚Ťionarul a ob╚Ťinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– constituirea unui grup infrac╚Ťional organizat,
– luare de mit─â,
– instigare la dare de mit─â (dou─â infrac╚Ťiuni)
– favorizarea f─âptuitorului,

BOLBOS FLORIN MIRCEA, la data s─âv├ór╚Öirii faptei adjunct al inspectorului ╚Öef al Inspectoratului Jude╚Ťean de Poli╚Ťie Timi╚Ö, pentru s─âv├ór╚Öirea infrac╚Ťiunii de abuz ├«n serviciu dac─â func╚Ťionarul a ob╚Ťinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

PAVEL DUMITRU, la data faptelor ╚Öeful Serviciului de Investigare a Criminalit─â╚Ťii Economice din cadrul Inspectoratului Jude╚Ťean de Poli╚Ťie Timi╚Ö, pentru s─âv├ór╚Öirea infrac╚Ťiunilor de:
– constituirea unui grup infrac╚Ťional organizat,
– luare de mit─â,
– trafic de influen╚Ť─â,
– complicitate la luare de mit─â,
– favorizarea f─âptuitorului,

CR─éCIUNESCU NICU╚śOR MARCEL, la data faptelor ╚Öef al Serviciului Politiei Rutiere Timi╚Ö, din cadrul Inspectoratului Jude╚Ťean de Poli╚Ťie Timi╚Ö, pentru s─âv├ór╚Öirea a patru infrac╚Ťiuni de luare de mit─â,

TEMU MARIAN DORINEL, la data s─âv├ór╚Öirii faptei ╚Öef al Poli╚Ťiei ora╚Öului Reca╚Ö, pentru s─âv├ór╚Öirea infrac╚Ťiunii de abuz ├«n serviciu, dac─â func╚Ťionarul a ob╚Ťinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

BERZESCU DORU ADRIAN, la data faptelor ╚Öef al Poli╚Ťiei Locale Reca╚Ö, pentru s─âv├ór╚Öirea infrac╚Ťiunilor de:
– uzurparea func╚Ťiei,
– h─âr╚Ťuire,

PAVEL TEODOR, la data faptelor primar al ora╚Öului Reca╚Ö pentru s─âv├ór╚Öirea infrac╚Ťiunilor de:
– instigare la abuz ├«n serviciu, dac─â func╚Ťionarul a ob╚Ťinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, ├«n form─â continuat─â,
– instigare la uzurparea func╚Ťiei,
– instigare la h─âr╚Ťuire,

B├ÄLC MARIN, avocat ├«n cadrul Baroului Timi╚Ö, pentru s─âv├ór╚Öirea urm─âtoarelor infrac╚Ťiunilor:
– constituirea unui grup infrac╚Ťional organizat,
– trafic de influen╚Ť─â, (dou─â infrac╚Ťiuni),
– favorizarea f─âptuitorului,
– instigare la dare de mit─â,
– instigare la fals ├«n ├«nscrisuri sub semn─âtur─â privat─â ├«n form─â continuat─â,
– uz de fals,

MILUTINOVICI EUGEN, om de afaceri, pentru s─âv├ór╚Öirea infrac╚Ťiunii de instigare la abuz ├«n serviciu, dac─â func╚Ťionarul a ob╚Ťinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

BLEDEA COSMIN IONU╚Ü ╚Öi G├ÄRBACI VASILIC─é, ofi╚Ťeri de poli╚Ťie ├«n cadrul Serviciului Rutier al I.P.J. Timi╚Ö, pentru s─âv├ór╚Öirea infrac╚Ťiunii de dare de mit─â,

DR─éGHICI SORIN ╚Öi DINC─é ADRIAN, agen╚Ťi de poli╚Ťie ├«n cadrul Serviciului Rutier al I.P.J. Timi╚Ö, pentru s─âv├ór╚Öirea infrac╚Ťiunii de dare de mit─â,

BO╚Ü IULIAN, pentru s─âv├ór╚Öirea urm─âtoarelor infrac╚Ťiuni:
– constituire a unui grup infrac╚Ťional organizat,
– evaziune fiscal─â ├«n form─â continuat─â,
– dare de mit─â, (patru infrac╚Ťiuni),
– cump─ârare de influen╚Ť─â (dou─â infrac╚Ťiuni),

TOADER NICOLAE CONSTANTIN, pentru s─âv├ór╚Öirea infrac╚Ťiunilor de:
– constituire a unui grup infrac╚Ťional organizat,
– evaziune fiscal─â ├«n form─â continuat─â,

BEJAN PETREA, pentru s─âv├ór╚Öirea infrac╚Ťiunilor de:
– constituire a unui grup infrac╚Ťional organizat,
– evaziune fiscal─â ├«n form─â continuat─â.

├Än rechizitoriul ├«ntocmit, procurorii au re╚Ťinut urm─âtoarea stare de fapt:
├Än cursul anilor 2011 – 2013, inculpatul Bo╚Ť Iulian, lider al unui clan local, ├«mpreun─â cu inculpa╚Ťii Toader Nicolae ╚Öi Bejan Petrea, au constituit ╚Öi au ac╚Ťionat ├«n cadrul unui grup infrac╚Ťional organizat, av├ónd ca scop desf─â╚Öurarea de activit─â╚Ťi evazioniste, prin intermediul a dou─â societ─â╚Ťi comerciale administrate de ace╚Ötia din urm─â.
Activitatea infrac╚Ťional─â a grupului, care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 800.000 euro, s-a manifestat pe linia importului de autoturisme din spa╚Ťiul european ╚Öi rev├ónz─ârii acestora ÔÇ×la negruÔÇŁ, cu eludarea obliga╚Ťiilor legale privind plata taxelor ╚Öi impozitelor datorate bugetului de stat.
├Äncep├ónd din noiembrie 2013 ╚Öi p├ón─â ├«n data de 1 februarie 2016, demersurile infrac╚Ťionale ale grupului au fost sprijinite ╚Öi protejate de avocatul B├«lc Marin din cadrul Baroului Timi╚Ö, dar ╚Öi func╚Ťionari publici din cadrul I.P.J. Timi╚Ö, ofi╚Ťeri cu func╚Ťii de conducere ├«n cadrul institu╚Ťiei, care au fost atra╚Öi de-a lungul timpului ├«n sfera de influen╚Ť─â a clanului ╚Öi fideliza╚Ťi prin oferirea periodic─â a unor avantaje patrimoniale ╚Öi sume de bani – Muntean Sorin Petru, ╚Öef al Inspectoratului de Poli╚Ťie al Jude╚Ťului Timi╚Ö ╚Öi Pavel Dumitru, ╚Öef al Serviciului de Investigare a Criminalit─â╚Ťii Economice din cadrul I.P.J. Timi╚Ö.
Concret, ├«n contextul ├«n care, la I.P.J. Timi╚Ö, se aflau ├«n instrumentare sesiz─âri legate de activitatea infrac╚Ťional─â a grupului, rolul primordial al inculpatului Bo╚Ť Iulian a fost acela de a asigura suport financiar fiec─ârui membru atras ╚Öi implicat ├«n activitatea infrac╚Ťional─â, de a identifica martori ╚Öi de a depune ├«nscrisuri de natur─â s─â confirme sus╚Ťinerile stabilite ├«n cadrul strategiei de ap─ârare.
├Än cadrul grupului infrac╚Ťional, cel care a coordonat ├«ntreaga activitate a acestuia, prin stabilirea ÔÇ×strategiilorÔÇŁ care s─â-l favorizeze pe inculpatul Bo╚Ť Iulian, a fost inculpatul Muntean Petru Sorin.
├Än acela╚Öi context, scopul urm─ârit de avocatul B├«lc Marin a fost acela de a ascunde activitatea infrac╚Ťional─â evazionist─â derulat─â prin cele dou─â societ─â╚Ťi controlate de inculpatul Bo╚Ť Iulian, de a diminua consecin╚Ťele financiar-fiscale produse prin aceasta ╚Öi, eventual, de a implica r─âspunderea penal─â a altor persoane dec├ót a acestuia din urm─â.
Pentru aceste ÔÇ×serviciiÔÇŁ, ├«n perioada 2013-2016, inculpatul Bo╚Ť Iulian a remis pentru inculpa╚Ťii Muntean Petru Sorin ╚Öi Pavel Dumitru, c├óte 7.000 euro, iar pentru alte dou─â persoane (un ofi╚Ťer de poli╚Ťie ╚Öi un contabil – martori ├«n cauz─â) sumele de 3.500 euro respectiv 2.000 euro, ├«n scopul ca ace╚Ötia s─â-╚Öi ├«ndeplineasc─â ├«n mod defectuos atribu╚Ťiunile de serviciu, ├«n leg─âtur─â cu instrumentarea unui dosar penal ├«n care acesta era cercetat pentru s─âv├ór╚Öirea unor infrac╚Ťiuni de evaziune fiscal─â, ├«n a╚Öa fel ├«nc├ót administrarea probelor s─â conduc─â la o solu╚Ťie ├«n favoarea sa.
De men╚Ťionat este faptul c─â cei 2.000 euro da╚Ťi ini╚Ťial pentru contabil au fost opri╚Ťi de inculpatul B├«lc Marin, primului fiindu-i remi╚Öi doar 1.000 lei.
├Än acela╚Öi context, inculpatul B├«lc Marin a pretins ╚Öi primit de la inculpatul Bo╚Ť Iulian suma de 8.000 euro din care suma de 1.000 euro reprezenta plata onorariului unui traduc─âtor, care a fost p─âstrat─â pentru sine.

├Än cursul lunii octombrie 2014, pentru a satisface interesele economice, personale ╚Öi de natur─â politic─â ale inculpatului Pavel Teodor, primarul ora╚Öului Reca╚Ö, inculpa╚Ťii Muntean Petru Sorin ╚Öi Bolbo╚Ö Florin Mircea, ├«n calitate de inspector ╚Öef al I.P.J. Timi╚Ö, respectiv de adjunct al inspectorului ╚Öef, prin ├«nc─âlcarea normelor legale, ╚Öi-au ├«ndeplinit ├«n mod necorespunz─âtor atribu╚Ťiile de serviciu const├ónd ├«n coordonarea ╚Öi controlul structurii din subordine.
Concret, ace╚Ötia au dispus ├«ntocmirea unei propuneri c─âtre Ministerul Administra╚Ťiei ╚Öi Internelor, pentru radierea postului unui agent de poli╚Ťie (care ├«╚Öi ├«ndeplinea ├«n mod legal atribu╚Ťiile de serviciu) din statele de func╚Ťii ale Poli╚Ťiei ora╚Öului Reca╚Ö ╚Öi apoi au avizat propunerea Serviciului Resurse Umane din cadrul I.P.J. Timi╚Ö de desfiin╚Ťare a func╚Ťiei respective. Ulterior, a fost dispus─â mutarea agentului ├«ntr-un alt ora╚Ö, f─âr─â a se respecta procedura legal─â privind mutarea unui poli╚Ťist ├«n cadrul altei forma╚Ťiuni de poli╚Ťie.
├Än sprijinul aceluia╚Öi demers, inculpatul Temu Marian Dorinel, ├«n calitate de ╚Öef al Poli╚Ťiei ora╚Öului Reca╚Ö, a ├«ntocmit documente justificative ce au creat o aparen╚Ť─â de legalitate ╚Öi au stat la baza ├«ntocmirii propunerii de radiere a func╚Ťiei respective, urm─ârind prin aceasta un interes pentru sine, acela de a fi men╚Ťinut pe acela╚Öi post de conducere, dar ╚Öi un interes pentru altul, const├ónd ├«n satisfacerea intereselor economice ╚Öi politice ale primarului Pavel Teodor.
├Än acela╚Öi scop, inculpatul Berzescu Doru Adrian, ├«n calitate de ╚Öef al Poli╚Ťiei Locale Reca╚Ö, s-a implicat personal ├«n activit─â╚Ťi de supraveghere a agentului de poli╚Ťie, f─âr─â drept ╚Öi f─âr─â a avea un interes legitim, folosindu-se ╚Öi de subordona╚Ťii s─âi, cu scopul de a-i crea acestuia o stare de temere, menit─â a conduce la ├«ndep─ârtarea acestuia din func╚Ťia pe care o exercita ├«n mod legal, ├«n cadrul Poli╚Ťiei Reca╚Ö.
Activit─â╚Ťile de urm─ârire au constat ├«n supravegherea neautorizat─â a agentului de poli╚Ťie, at├ót ├«n timpul exercit─ârii atribu╚Ťiilor de serviciu c├ót ╚Öi ├«n timpul liber, prin executare de capturi de imagini ├«n locurile frecventate de acesta, c├ót ╚Öi la domiciliul s─âu. Inculpatul Berzescu Doru Adrian chiar a ├«ntocmit rapoarte din care reie╚Öea c─â at├ót agentul de poli╚Ťie vizat c├ót ╚Öi al╚Ťi angaja╚Ťi ai Poli╚Ťiei Reca╚Ö s-ar afla ├«n timpul programului de lucru ├«n alte locuri dec├ót cele stabilite conform ordinelor interne.
Aceast─â procedur─â, dispus─â de inculpatul Muntean Petru Sorin, a fost aprobat─â ca urmare a instig─ârii venite din partea inculpa╚Ťilor Pavel Teodor ╚Öi Milutinovici Eugen, ├«n scopul asigur─ârii controlului asupra activit─â╚Ťii Poli╚Ťiei Reca╚Ö, prin evitarea constat─ârii ╚Öi sanc╚Ťion─ârii faptelor comise de persoane din cercul rela╚Ťional al celor doi ╚Öi satisfacerea intereselor politice ╚Öi economice ale acestuia din urm─â.
Prin exercitarea atribu╚Ťiunilor de serviciu ├«n maniera de mai sus, inculpa╚Ťii au v─ât─âmat interesele legitime pe de o parte ale I.P.J. Timi╚Ö ÔÇô Poli╚Ťia ora╚Öului Reca╚Ö, iar pe de alt─â parte au v─ât─âmat interesele legitime ale agentului de poli╚Ťie.

├Än luna martie 2014, inculpatul Cr─âciunescu Nicu╚Öor Marcel, ├«n calitate de ╚Öef al Serviciului Politiei Rutiere Timi╚Ö, a pretins ╚Öi primit de la inculpa╚Ťii Bledea Cosmin ╚Öi G├«rbaci Vasilic─â, ofi╚Ťeri de poli╚Ťie, pentru a propune avansarea acestora ├«n grad profesional ├«nainte de termen, o serie de accesorii auto ├«n valoare de 2.000 euro, pentru autoturismul personal.
Pe data de 25 martie 2014, conform celor promise de inculpatul Cr─âciunescu Nicu╚Öor Marcel, cei doi inculpa╚Ťi au fost avansa╚Ťi la gradul profesional urm─âtor, respectiv acela de comisar de poli╚Ťie.
La sf├ór╚Öitul anului 2013, inculpatul Cr─âciunescu Nicu╚Öor Marcel a pretins ╚Öi primit de la inculpa╚Ťii Dr─âghici Sorin ╚Öi Dinc─â Adrian, agen╚Ťi de poli╚Ťie, accesorii auto ├«n valoare de 8.000 lei pentru autoturismul apar╚Ťin├ónd so╚Ťiei sale ╚Öi un aparat electronic.
Ca urmare a remiterii acestor bunuri, unul dintre agen╚Ťi a fost mutat, conform dorin╚Ťei sale, ├«n cadrul Compartimentului Accidente Grave din cadrul Serviciului Poli╚Ťiei Rutiere, iar cel─âlalt a sc─âpat nesanc╚Ťionat pentru abaterile constatate ├«n activitatea sa (urmare a efectu─ârii unui control).

├Än cauz─â s-a dispus instituirea sechestrului asigur─âtor asupra mai multor bunuri mobile ╚Öi imobile ce apar╚Ťin inculpa╚Ťilor B├«lc Marin, Bo╚Ť Iulian, Muntean Petru Sorin ╚Öi Pavel Dumitru.

Dosarul a fost trimis spre judecare Cur╚Ťii de Apel Timi╚Öoara cu propunere de a se men╚Ťine m─âsurile asigur─âtorii dispuse ├«n cauz─â.

├Än cauz─â, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direc╚Ťiei Generale Anticorup╚Ťie ╚Öi din partea Serviciului de Combatere a Criminalit─â╚Ťii Organizate Mehedin╚Ťi.

Facem precizarea c─â aceast─â etap─â a procesului penal reprezint─â, conform Codului de procedur─â penal─â, finalizarea anchetei penale ╚Öi trimiterea rechizitoriului la instan╚Ť─â spre judecare, situa╚Ťie care nu poate s─â ├«nfr├óng─â principiul prezum╚Ťiei de nevinov─â╚Ťie