Anchete DNA

DNA/Perchezitii la IASI, Suspiciuni de Coruptie la CJ si Primaria PSDragnea/Actualizare-Revenim!

21 februarie 2018
Nr. 168/VIII/3

COMUNICAT

La cererea reprezentanților mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să vă transmită următoarele, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, săvârșite în perioada 2016-2017.

În cursul zilei de 21 februarie 2018, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate 8 percheziții domiciliare într-o singură locație situată în municipiul Iași, instituție publică.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare

nota redactiei

 

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au descins, marți, la Consiliul Județean Iași, unde fac percheziții, fiind vizată activitatea celor de la Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor Județene.

Din primele informații, ar fi vizată activitatea celor de la Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor Județene și respectiv contractele încheiate în cadrul acesteia în ultimul an.

Update: DNA informează că perchezițiile efectuate marți dimineață în județele Iași și Suceava, dintre care două la instituții publice, sunt într-un dosar ce ce vizează suspiciuni privind fapte comise în perioada 2016 – 2017.

„Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în perioada 2016-2017.

În cursul zilei de 16 mai 2017, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 15 locații, situate în județele Iași și Suceava, din care două sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei”.

Update: Președintele CJ Iași, despre ancheta DNA

„Descinderile au legătură cu un dosar deschis în urma unui denunț depus de președintele CJ, Maricel Popa, cu privire la nereguli în asfaltarea unui drum județean”, a spus președintele CJ Iași în legătură cu ancheta DNA, potrivit Agerpres.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Iași, Maricel Popa, a declarat, marți, că sesizarea făcută de el în octombrie vizează neregulile constatate la asfaltarea Drumului Județean 248A Voinești — Slobozia — Țibana — Glodenii Gândului.

Potrivit acestuia, pe anumite porțiuni de drum lucrătorii firmei contractoare au asfaltat pe noroi și chiar bălegar. În alte zone, grosimea asfaltului variază între unu și patru centimetri, iar lucrările s-au făcut în lipsa unui diriginte de șantier.

Valoarea contractului este de 7,2 milioane de lei, iar deficiențele valorează două milioane de lei

Imagine

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Iasi, Maricel Popa, este urmarit penal de procurorii anticoruptie pentru savarsirea a trei infractiuni de abuz in serviciu, informeaza DNA. Potrivit procurorilor, seful CJ Iasi a “sistat in mod abuziv” mai multe contracte de intretinere a drumurilor judetene. 

Intr-un comunicat transmis marti, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) anunta ca procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Iasi “au dispus urmarirea penala fata de suspectii:

POPA MARICEL , la data faptelor si in prezent presedinte al Consiliului Judetean (C.J.) Iasi , pentru savarsirea a trei infractiuni de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

ACHITEI DANIEL-IOAN , la data faptelor director al Directiei Judetene de Administrare a Drumurilor si Podurilor (D.J.A.D.P.) Iasi si consilier personal al presedintelui C.J. Iasi , pentru savarsirea infractiunilor de:
– abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (2 fapte),
– complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

ECHIMOV ION , administrator al S.C. Eky Sam S.R.L., pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

S.C. EKY SAM S.R.L. , pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.”

Ce sustin procurorii DNA:

“In perioada 2016-2017, suspectul Popa Maricel, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Iasi, beneficiind de ajutorul suspectului Achitei Daniel-Ioan, a incalcat prevederile legale privind desfasurarea activitatilor de investitii si reabilitare a infrastructurii judetene, in sensul ca, direct sau prin intermediar, a sistat in mod abuziv trei contracte care aveau ca obiect intretinerea drumurilor judetene.

Concret, in contextul unui scandal mediatic creat in legatura cu lucrarile de intretinere ce se efectuau pe drumul judetean 248 A (Iasi – Voinesti – Tibanesti), suspectul Popa Maricel a stopat lucrarile respective pe motiv ca ar exista nereguli la efectuarea lucrarilor, fara ca aceasta hotarare sa aiba la baza vreo expertiza tehnica.

In plus, procedand in aceeasi maniera, suspectul Popa Maricel a determinat excluderea unei societati din cadrul asocierilor de firme care au castigat doua din contractele amintite mai sus si inlocuirea acesteia cu una “agreata”.

Intr-unul dintre cazuri, ca urmare a conduitei infractionale a suspectului Popa Maricel a fost produs un prejudiciu firmei respective in suma de 717.898 lei.

In celalalt caz, beneficiind de ajutorul acordat de suspectul Achitei Daniel-Ioan, activitatea de dezapezire a drumurilor judetene pentru perioada 1 ianuarie – 15 martie 2017 a fost retrasa din sarcina aceleiasi firme si preluata in mare parte de catre SC Eky Sam SRL. Prin acest demers a fost creat folos patrimonial necuvenit catre S.C Eky Sam S.RL in valoare de 1.127.563 lei