Anchete DNA

DNA/Pedelistul Valerian VREME, fost Ministru, a fost trimis in Judecata­čśÄ

ts1.pol_.vreme_ (1) 18 august 2017
Nr. 828/VIII/3

COMUNICAT

├Än completarea┬ácomunicatului nr. 736/VIII/3 din data de 26 iulie 2017, Biroul de Informare ╚Öi Rela╚Ťii Publice este abilitat s─â comunice urm─âtoarele:
Procurorii din cadrul Direc╚Ťiei Na╚Ťionale Anticorup╚Ťie ÔÇô Sec╚Ťia de combatere a infrac╚Ťiunilor asimilate infrac╚Ťiunilor de corup╚Ťie au dispus trimiterea ├«n judecat─â,

sub control judiciar, a inculpatului┬áVREME VALERIAN, la data faptelor ministru al Tehnologiei Informa╚Ťiei ╚Öi Comunica╚Ťiilor, sub aspectul s─âv├ór╚Öirii infrac╚Ťiunii de abuz ├«n serviciu dac─â func╚Ťionarul public a ob╚Ťinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

├Än rechizitoriul ├«ntocmit, procurorii au re╚Ťinut urm─âtoarea stare de fapt:
├Än perioada septembrie 2010 ÔÇô februarie 2012, Vreme Valerian, ├«n calitate de ministru al comunica╚Ťiilor ╚Öi tehnologiei informa╚Ťiei, cu ├«nc─âlcarea dispozi╚Ťiilor legale privind achizi╚Ťiile publice, a ├«ncheiat, f─âr─â organizarea unei licita╚Ťii publice, cu D.Con-Net AG, lider al unei asocieri de firme, un contract ce avea ca obiect ├«nchirierea, pe o durat─â de 16 luni ╚Öi 13 zile, cu op╚Ťiune de cump─ârare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft ├«n ╚Öcoli.
Acest lucru s-a ├«nt├ómplat ├«n condi╚Ťiile ├«n care Acordul-cadru de furnizare nr. 32/12.08.2009 nu permitea ├«ncheierea unui astfel de contract subsecvent.
De men╚Ťionat este faptul c─â D.Con-Net AG a achizi╚Ťionat licen╚Ťele respective la pre╚Ťul de 2.612.805 euro. Ulterior, ├«n acela╚Öi context, Ministerul Comunica╚Ťiilor ╚Öi Societ─â╚Ťii Informa╚Ťionale a achitat c─âtre D.Con-Net AG suma total─â de 13.904.599 Euro.
Prin acest demers s-a cauzat, pe de o parte – un prejudiciu Ministerului Comunica╚Ťiei ╚Öi Tehnologiei Informa╚Ťiei, ├«n valoare total─â de 11.291.794 euro, iar pe de alt─â parte – un folos patrimonial necuvenit, ├«n acela╚Öi cuantum, ├«n favoarea D.Con-Net AG.

├Än cauz─â s-a dispus m─âsura asigur─âtorie a sechestrului asupra unor imobile ce apar╚Ťin inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare ├Änaltei Cur╚Ťi de Casa╚Ťie ╚Öi Justi╚Ťie, cu propunere de a se men╚Ťine m─âsurile preventive ╚Öi asigur─âtorii dispuse ├«n cauz─â.

Facem precizarea c─â aceast─â etap─â a procesului penal reprezint─â, conform Codului de procedur─â penal─â, finalizarea anchetei penale ╚Öi trimiterea rechizitoriului la instan╚Ť─â spre judecare, situa╚Ťie care nu poate s─â ├«nfr├óng─â principiul prezum╚Ťiei de nevinov─â╚Ťie.