Anchete DNA

DNA/Mircea Sandu&Sotia/Urmariti Penal pentru luare de MITA si Spalarea Banilor/Buni de mers la BULAU­čśÄ

20 iunie 2017
Nr. 620/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direc╚Ťiei Na╚Ťionale Anticorup╚Ťie ÔÇô Sec╚Ťia de combatere a infrac╚Ťiunilor asimilate infrac╚Ťiunilor de corup╚Ťie au dispus continuarea urm─âririi penale fa╚Ť─â de suspec╚Ťii:

SANDU MIRCEA, la data faptelor pre╚Öedinte al Federa╚Ťiei Rom├óne de Fotbal, sub aspectul s─âv├ór╚Öirii infrac╚Ťiunilor de:
– luare de mit─â,
– sp─âlare a banilor,

SANDU ELISABETA, so╚Ťia primului, sub aspectul s─âv├ór╚Öirii infrac╚Ťiunilor de:
– complicitate la luare de mit─â,
– sp─âlare a banilor.

Din ordonan╚Ťele ├«ntocmite de procurori au rezultat aspecte ce contureaz─â suspiciunea rezonabil─â potrivit c─âreia:

La data de 02 octombrie 2009, suspectul Sandu Mircea, ├«n calitate de pre╚Öedinte al Federa╚Ťiei Rom├óne de Fotbal, cu inten╚Ťie, a primit prin intermediul so╚Ťiei sale Sandu Elisabeta, cu titlul de mit─â, suma de 724.000 lei, de la reprezentan╚Ťii unei societ─â╚Ťi de avocatur─â. Banii respectivi au fost primi╚Ťi de suspect pentru ca Federa╚Ťia Rom├ón─â de Fotbal s─â ├«ncheie cu societatea de avocatur─â dou─â contracte de asisten╚Ť─â juridic─â, aspect materializat prin semnarea celor dou─â documente la data de 20 octombrie 2009.
├Än perioada 22 septembrie 2008 ÔÇô 02 octombrie 2009, suspectul Sandu Mircea a disimulat adev─ârata natur─â a provenien╚Ťei sumei de bani ├«ncasat─â ├«n condi╚Ťiile de mai sus (├«n contul so╚Ťiei sale), cre├ónd, contrar realit─â╚Ťii, aparen╚Ťa c─â aceast─â sum─â ar reprezenta daune pl─âtite de societatea de avocatur─â acesteia din urm─â, ca urmare a nerespect─ârii unor clauze contractuale.

Suspec╚Ťilor li s-au adus la cuno╚Ötin╚Ť─â calitatea procesual─â ╚Öi acuza╚Ťiile, ├«n conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedur─â penal─â.

Facem precizarea c─â efectuarea urm─âririi penale este o etap─â a procesului penal reglementat─â de Codul de procedur─â penal─â, av├ónd ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, ├«n nici o situa╚Ťie, s─â ├«nfr├óng─â principiul prezum╚Ťiei de nevinov─â╚Ťie