Anchete DNA

DNA/Marin ANTON: Deputat PDL- PNL-UNPR-PMP, trimis in Judecata pentru MITA 5,3 milioane Euro/Cu lamaie de la Calarasi­čśÄ

a34eff1e18a19dc51c9783d5e2c3f218 08 ianuarie 2018
Nr. 16/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direc╚Ťiei Na╚Ťionale Anticorup╚Ťie ÔÇô Sec╚Ťia de combatere a infrac╚Ťiunilor asimilate infrac╚Ťiunilor de corup╚Ťie au dispus trimiterea ├«n judecat─â, ├«n stare de libertate, a inculpa╚Ťilor:

ANTON MARIN, la data faptei secretar de stat ╚Öi de vicepre╚Öedinte al Consiliului Tehnico – Economic ├«n cadrul Ministerului Transporturilor ╚Öi Infrastructurii, ce avea ├«n coordonare activitatea Companiei Na╚Ťionale ÔÇťAeroportul Interna╚Ťional Henri Coand─â-Bucure╚ÖtiÔÇŁ S.A. Otopeni, pentru comiterea infrac╚Ťiunii de luare de mit─â,

IONESCU ADRIAN MIHAI, la data faptei director general adjunct al Direc╚Ťiei de Coordonare ╚Öi Monitorizare Autostr─âzi din cadrul Companiei Na╚Ťionale de Autostr─âzi ╚Öi Drumuri din Rom├ónia SA (la acea dat─â) ╚Öi fost consilier al ministrului transporturilor ╚Öi infrastructurii, pentru comiterea infrac╚Ťiunii de complicitate la luare de mit─â.

bd4a1e6bb2f69b90fdfb025e5faddb21

├Än rechizitoriul ├«ntocmit, procurorii au re╚Ťinut urm─âtoarea stare de fapt:
├Än anul 2009, se afla ├«n derulare un contract modernizare a Aeroportului Interna╚Ťional Henri Coand─â, ├«n cadrul c─âruia, ├«n executarea actului adi╚Ťional nr. 9/07.12.2007, ├«ncepuse proiectarea unui nou terminal. Statutul ╚Ť─ârii noastre de membru al UE, precum ╚Öi perspectiva ader─ârii la spa╚Ťiul Schengen impunea o reactualizare a obiectivului de investi╚Ťii, concomitent cu aprobarea, la nivelul ministerului transporturilor ╚Öi infrastructurii a unor indicatori tehnico-economici actualiza╚Ťi.
Compania interna╚Ťional─â care avea de executat lucr─ârile la noul terminal predase proiectul ╚Öi ├«ntreaga documenta╚Ťie c─âtre beneficiar – Compania Na╚Ťional─â Aeroporturi Bucure╚Öti (C.N.A.I.B.) la finalul anului 2008 ╚Öi urma ca aceasta din urm─â s─â se ocupe de ob╚Ťinerea avizelor ╚Öi aprob─ârilor necesare demar─ârii lucr─ârilor.
Cu toate c─â C.N.A.I.B. a ├«naintat solicitarea de aprobare a noilor indicatori tehnico-economici ├«nc─â de la ├«nceputul lunii februarie 2009, p├ón─â ├«n luna iunie 2009, la nivelul Ministerului transporturilor ╚Öi infrastructurii nu se luase ├«nc─â vreo decizie, iar din cauza lipsei de finan╚Ťare, lucr─ârile pe ╚Öantierul Otopeni stagnau.

e000e0552ceb9f07147ab459ee596cfe

├Än aceste ├«mprejur─âri, ├«n perioada iunie ÔÇô noiembrie 2009, inculpatul Anton Marin, ├«n calitatea men╚Ťionat─â mai sus, a acceptat promisiunea ╚Öi ulterior, a primit, de la reprezentantul filialei din Rom├ónia a companiei interna╚Ťionale care avea ├«n executare contractul de modernizare la aeroportul Otopeni (martor ├«n cauz─â), suma total─â de 22.760.654 lei (aproximativ 5,3 milioane euro la cursul de schimb din acea perioad─â), ce reprezenta un comision de 3,5% din valoarea cu care urma s─â se suplimenteze contractul de execu╚Ťie a lucr─ârilor.
Banii respectivi au fost primi╚Ťi de inculpat pentru a aviza, ├«n perioada 15 iunie – 17 iulie 2009, documenta╚Ťia privind obiectivul de investi╚Ťii ÔÇťDezvoltare ╚Öi Modernizare Aeroport Interna╚Ťional Bucure╚Öti ÔÇô Otopeni (ÔÇŽ)ÔÇŁ, nota de fundamentare ╚Öi proiectul de hot─âr├óre de guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici reactualiza╚Ťi ai obiectivului de investi╚Ťii men╚Ťionat mai sus, precum ╚Öi aprobarea continu─ârii lucr─ârilor ╚Öi a finan╚Ť─ârii obiectivului respectiv.
Ca urmare a acestor demersuri, proiectul de hot─âr├óre de guvern a fost adoptat, fiind emis─â Hot─âr├órea de Guvern nr. 852/2009, act administrativ necesar pentru ├«ncheierea actului adi╚Ťional nr. 10 din data de 21.08.2009 la contractul din data de 30.04.1992 pentru Dezvoltarea ╚Öi Modernizarea Aeroportului Interna╚Ťional Bucure╚Öti ÔÇô Otopeni, av├ónd ca p─âr╚Ťi Compania Na╚Ťional─â Aeroportul Interna╚Ťional Henri Coand─â ÔÇô Bucure╚Öti ╚Öi societatea omului de afaceri.
Banii au fost primi╚Ťi de inculpatul Anton Marin prin intermediul unei societ─â╚Ťi comerciale unde acesta avea calitatea de asociat.

Inculpatul Anton Marin a beneficiat de ajutorul inculpatului Ionescu Adrian Mihai care, ├«n luna iunie 2009, cu ocazia unei ├«nt├ólniri pe care acesta din urm─â a avut-o cu reprezentantul companiei interna╚Ťionale, i-a specificat acestuia ÔÇťpreten╚ŤiileÔÇŁ primului inculpat precum ╚Öi modalitatea de remitere a banilor. Astfel, ├«ntre compania interna╚Ťional─â ╚Öi societatea controlat─â de inculpatul Anton Marin a fost ├«ncheiat un contract de subantrepriz─â, suma de 22.760.654 lei fiind achitat─â prin transfer bancar, ├«n perioada 23 iulie ÔÇô 20 noiembrie 2009, ╚Öi reprezenta contravaloarea unor lucr─âri de organizare ╚Öantier care nu au fost executate ├«n realitate.
Suma de bani ob╚Ťinut─â ├«n modalitatea de mai sus a fost folosit─â ├«n interesul firmei unde inculpatul Anton Marin era asociat.

├Än cauz─â s-a dispus instituirea m─âsurii asigur─âtorii a sechestrului asupra mai multor imobile ce apar╚Ťin inculpatului Anton Marin.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucure╚Öti, cu propunere de a se men╚Ťine m─âsurile asigur─âtorii dispuse ├«n cauz─â.

Facem precizarea c─â aceast─â etap─â a procesului penal reprezint─â, conform Codului de procedur─â penal─â, finalizarea anchetei penale ╚Öi trimiterea rechizitoriului la instan╚Ť─â spre judecare, situa╚Ťie care nu poate s─â ├«nfr├óng─â principiul prezum╚Ťiei de nevinov─â╚Ťie