Anchete DNA

DNA/Gabita OPREA si alte KARICE, trimisi in Judecata­čśÄ

2 mai 2018
Nr. 366/VIII/3

COMUNICAT

├Än dosarul av├ónd ca obiect ├«mprejur─ârile ├«n care a avut loc accidentul rutier ce a determinat decesul poli╚Ťistului Gigin─â Bogdan-Cosmin, cauz─â mediatizat─â prin comunicatele nr. 54 din 25 ianuarie 2016, 100 din 05 februarie 2016, 108 din 9 februarie 2016, 1150 din 01 septembrie 2016, 1206 din 20 septembrie 2016, 1268 din 12 octombrie 2016, 1472 din 07 decembrie 2016 ╚Öi 80 din 19 ianuarie 2018, procurorii din cadrul Sec╚Ťiei pentru combaterea corup╚Ťiei au dispus trimiterea ├«n judecat─â a urm─âtorilor inculpa╚Ťi:

OPREA GABRIEL, la data faptelor viceprim-ministru pentru Securitate Na╚Ťional─â ╚Öi ministru al Afacerilor Interne, pentru comiterea infrac╚Ťiunii de ucidere din culp─â;

GENERAL MPM IMPEX SRL, pentru comiterea infrac╚Ťiunii de ucidere din culp─â;

MAZILU PETRE, administrator al firmei men╚Ťionate, pentru comiterea infrac╚Ťiunii de ucidere din culp─â.

├Än rechizitoriul ├«ntocmit, procurorii au re╚Ťinut urm─âtoarea stare de fapt:
├Än seara de 20 octombrie 2015, agentul de politie Gigin─â Bogdan-Cosmin, ├«n v├órst─â de 28 de ani, a fost implicat ├«ntr-un accident de circula╚Ťie pe o strad─â din municipiul Bucure╚Öti, ├«n urma c─âruia a suferit o hemoragie cranio-cerebral─â, consecin╚Ť─â a unui traumatism cranio-cerebral ╚Öi facial cu fractur─â cranian─â, leziuni care au cauzat decesul.
La momentul producerii accidentului, victima Gigin─â Bogdan-Cosmin f─âcea parte dintr-un dispozitiv de ├«nso╚Ťire a ministrului Oprea Gabriel, care preceda ├«n trafic autoturismul ├«n care se afla ministrul. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa c─âtre locuin╚Ťa sa.
Potrivit rechizitoriului, accidentul rutier care a determinat decesul poli╚Ťistului rutier Gigin─â Bogdan-Cosmin s-a produs ca urmare a nerespect─ârii, de c─âtre inculpa╚Ťii Oprea Gabriel (la acea dat─â ministru al afacerilor interne), Mazilu Petre (administrator ╚Öi unic asociat al General MPM Impex SRL) ╚Öi General MPM Impex SRL, a dispozi╚Ťiilor legale ╚Öi a m─âsurilor de prevedere pentru exercitarea unor activit─â╚Ťi (activitatea de ├«nso╚Ťire a ministrului de c─âtre poli╚Ťi╚Öti rutieri ├«n cazul celui dint├ói, respectiv activitatea de realizare a unor lucr─âri ├«n carosabil ├«n cazul celor din urm─â).
Concret, ├«ncep├ónd cu preluarea, la ├«nceputul anului 2014, a func╚Ťiei de ministru al afacerilor interne, inculpatul Oprea Gabriel a dispus – cu ├«nc─âlcarea dispozi╚Ťiilor legale privind ├«nso╚Ťirea demnitarilor de c─âtre poli╚Ťia rutier─â – ├«nso╚Ťirea sa permanent─â de c─âtre un dispozitiv de poli╚Ťie rutier─â, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv s─â fac─â parte ╚Öi un poli╚Ťist rutier motociclist.
├Än acest mod, ministrul de interne de la acea dat─â Oprea Gabriel ╚Öi-a conferit, ├«n mod discre╚Ťionar, ÔÇ×drepturiÔÇŁ neprev─âzute de cadrul legal, ÔÇ×drepturiÔÇŁ a c─âror exercitare a presupus punerea unor poli╚Ťi╚Öti rutieri ├«n situa╚Ťii de risc sporit, ╚Öi totodat─â a impus ca deplasarea echipajelor de poli╚Ťie rutier─â s─â se fac─â ├«n regim de vitez─â sporit─â. Pe cale de consecin╚Ť─â, inculpatul Oprea Gabriel a pus poli╚Ťi╚Ötii rutieri care au executat aceast─â activitate de ├«nso╚Ťire ├«ntr-o situa╚Ťie permanent─â de risc sporit, oblig├óndu-i s─â participe la o activitate cu un poten╚Ťial ridicat de producere de evenimente rutiere.
Referitor la inculpa╚Ťii Mazilu Petre ╚Öi General MPM Impex SRL, a rezultat c─â ace╚Ötia, cu ├«nc─âlcarea dispozi╚Ťiilor legale privind executarea semnaliz─ârii rutiere, nu au luat m─âsuri pentru instruirea angaja╚Ťilor cu privire la modalitatea corect─â de realizare a semnaliz─ârii rutiere aferente lucr─ârilor executate partea carosabil─â ╚Öi au pus la dispozi╚Ťia angaja╚Ťilor semne rutiere realizate artizanal, neconforme standardelor de siguran╚Ť─â, fapt─â care a avut ca urmare realizarea total necorespunz─âtoarea a semnaliz─ârii rutiere aferente unei lucr─âri executate pe strada ╚śtirbei Vod─â din Bucure╚Öti, ├«n zona ├«n care s-a produs accidentul.

Potrivit probelor administrate ├«n rechizitoriu a rezultat faptul c─â inculpa╚Ťii Oprea Gabriel, Mazilu Petre ╚Öi General MPM Impex SRL au prev─âzut posibilitatea producerii unui accident rutier letal, ├«ns─â au socotit f─âr─â temei c─â un astfel de rezultat nu se va produce.

Concret, în cauză s-au analizat următoarele aspecte relevante:
– la momentul producerii accidentului victima Gigin─â Bogdan-Cosmin f─âcea parte dintr-un dispozitiv de ├«nso╚Ťire a ministrului de interne Oprea Gabriel,
– ├«n momentul imediat anterior producerii accidentului victima circula cu o vitez─â de 84 km/h, ├«n condi╚Ťii de vizibilitate redus─â determinate de ├«ntuneric ╚Öi ploaie,
– dinamica producerii accidentului ╚Öi lipsa unor manevre de fr├ónare determin─â concluzia c─â victima nu a v─âzut obstacolele de pe carosabil (amenaj─ârile rutiere temporare) ├«nainte de a intra ├«n contact cu primul dintre acestea.

Fa╚Ť─â de aceste elemente de fapt, s-a verificat caracterul ilicit ╚Öi culpabil al urm─âtoarelor ac╚Ťiuni care au dus la decesul victimei:
1. prezen╚Ťa victimei ca motociclist ├«ntr-o coloan─â oficial─â;
2. viteza de deplasare ╚Öi neadaptarea acesteia la condi╚Ťiile meteorologice;
3. modalitatea deficitar─â de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil.

Cu privire la primele dou─â cauze, respectiv prezen╚Ťa victimei ca motociclist ├«ntr-o coloan─â oficial─â, viteza de deplasare ╚Öi neadaptarea acesteia la condi╚Ťiile meteorologice, a rezultat c─â aceste activit─â╚Ťi au fost determinate ╚Öi c─â ├«i sunt imputabile inculpatului Oprea Gabriel.
Concret, conform probelor administrate se re╚Ťine c─â fostul ministru de interne Oprea Gabriel este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de func╚Ťia sa ╚Öi conferindu-╚Öi ├«n mod discre╚Ťionar drepturi neprev─âzute de cadrul legal ce reglementeaz─â ├«nso╚Ťirea demnitarilor, ca deplasarea s─â se fac─â cu vitez─â foarte ridicat─â, cauz─â care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Gigin─â Bogdan-Cosmin.
Cu privire la cea de-a treia cauz─â a accidentului rutier, respectiv modalitatea deficitar─â de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil, a rezultat c─â aceast─â cauz─â a accidentului este imputabil─â societ─â╚Ťii comerciale General MPM Impex S.R.L. (care executa pe suprafa╚Ťa carosabil─â o lucrare la instala╚Ťia subteran─â de gaze naturale) ╚Öi lui Mazilu Petre, administratorul societ─â╚Ťii comerciale. A rezultat c─â semnele de circula╚Ťie nu erau reflectorizante ╚Öi c─â erau amplasate la aproximativ 11,5 metri ├«nainte de zona lucr─ârilor. Potrivit prevederilor legale, semnele de circula╚Ťie trebuiau s─â fie reflectorizante.
Obliga╚Ťia de a asigura ╚Öi folosi semnalizare reflectorizant─â ╚Öi de a o amplasa potrivit prevederilor normative ├«n materie revine administratorului firmei General MPM Impex S.R.L. Mazilu Petre.

├Än vederea repar─ârii pagubelor produse prin comiterea infrac╚Ťiunilor care fac obiectul cauzei, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile aflate ├«n posesia ori proprietatea urm─âtoarelor persoane fizice ╚Öi juridice: OPREA GABRIEL, S.C. GENERAL M.P.M. IMPEX S.R.L. ╚Öi MAZILU PETRE.

Dosarul a fost trimis spre judecare la ├Änalta Curte de Casa╚Ťie ╚Öi Justi╚Ťie cu propunere de a se men╚Ťine m─âsurile asiguratorii dispuse ├«n cauz─â.

├Än acela╚Öi dosar, procurorii au dispus clasarea fa╚Ť─â de:

Corcodel Adrian, angajat ├«n cadrul S.C. GENERAL M.P.M. IMPEX S.R.L , sub aspectul comiterii infrac╚Ťiunii de ucidere din culp─â;
Oprea Gabriel, pentru dou─â infrac╚Ťiuni de abuz ├«n serviciu, cu ob╚Ťinere de foloase pentru sine sau pentru altul;
Ni╚Ťu Tiberiu-Mihail, la data faptelor, procuror general al Rom├óniei, pentru complicitate la abuz ├«n serviciu, cu ob╚Ťinere de foloase pentru sine sau pentru altul.

Cu privire la faptele de abuz ├«n serviciu (sub forma autoratului, respectiv a complicit─â╚Ťii) re╚Ťinute ├«n sarcina ultimilor doi men╚Ťiona╚Ťi, pe parcursul urm─âririi penale a ap─ârut Decizia nr. 406/2017 a Cur╚Ťii Constitu╚Ťionale care a dus la abrogarea par╚Ťial─â a infrac╚Ťiunii de abuz ├«n serviciu, ├«n sensul c─â doar ├«nc─âlcarea acelor atribu╚Ťii de serviciu prev─âzute de legisla╚Ťia primar─â (lege ori ordonan╚Ť─â a guvernului) poate constitui element material al infrac╚Ťiunii de abuz ├«n serviciu, nu ╚Öi ├«nc─âlcarea unor alte acte normative, cum sunt hot─âr├órile Guvernului.
Av├ónd ├«n vedere c─â, ├«n situa╚Ťia de fa╚Ť─â, dispozi╚Ťiile legale ├«nc─âlcate au fost cele prev─âzute de art. 223 alin. 3 din Regulamentul de aplicare a Ordonan╚Ťei de urgen╚Ť─â a Guvernului nr. 195/2002 privind circula╚Ťia de drumurile publice, Regulament care a fost aprobat prin Hot─âr├órea de Guvern nr. 1391/2006, a╚Öadar sunt din legisla╚Ťia secundar─â (hot─âr├óre a Guvernului), ├«n cauz─â nu mai sunt ├«ntrunite elementele constitutive ale infrac╚Ťiunii de abuz ├«n serviciu, motiv pentru care cu privire la aceste infrac╚Ťiuni urmeaz─â a se dispune clasarea fa╚Ť─â de Oprea Gabriel ╚Öi Ni╚Ťu Tiberiu-Mihail.
De asemenea, fa╚Ť─â de modalitatea total defectuoas─â ├«n care s-a realizat, ├«n cadrul persoanei juridice inculpate General MPM Impex SRL, preg─âtirea profesional─â a lui Corcodel Adrian cu privire la modalitatea ├«n care trebuia conceput─â ╚Öi realizat─â semnalizarea rutier─â, (╚Ťin├ónd cont ╚Öi de preg─âtirea sa profesional─â, aceea de dulgher), nu se poate re╚Ťine culpa acestuia ├«n producerea accidentului rutier.

Facem precizarea c─â aceast─â etap─â a procesului penal reprezint─â, conform Codului de procedur─â penal─â, finalizarea anchetei penale ╚Öi trimiterea rechizitoriului la instan╚Ť─â spre judecare, situa╚Ťie care nu poate s─â ├«nfr├óng─â principiul prezum╚Ťiei de nevinov─â╚Ťie