Anchete DNA

DNA/Fost ministru si Kakareaza PESCARIU, pusi sub control Judiciar/Prejudiciu: 93 milioane Euro, Lamaie­čśÄ

 10 octombrie 2017
Nr. 948/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direc╚Ťiei Na╚Ťionale Anticorup╚Ťie ÔÇô Sec╚Ťia de combatere a infrac╚Ťiunilor asimilate infrac╚Ťiunilor de corup╚Ťie┬áau pus ├«n mi╚Öcare ac╚Ťiunea penal─â ╚Öi au dispus luarea m─âsurii preventive a controlului judiciar pentru o perioad─â de 60 de zile, cu ├«ncepere din data de 10 octombrie 2017, fa╚Ť─â de inculpa╚Ťii:

COSTOIU MIHNEA COSMIN, la data faptelor secretar de stat la Ministerul Educa╚Ťiei Na╚Ťionale, pentru s─âv├ór╚Öirea infrac╚Ťiunii de abuz ├«n serviciu dac─â func╚Ťionarul public a ob╚Ťinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

PESCARIU DINU MIHAIL, reprezentantul Funda╚Ťiei cu acela╚Öi nume, pentru s─âv├ór╚Öirea infrac╚Ťiunii de instigare la abuz ├«n serviciu dac─â func╚Ťionarul public a ob╚Ťinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

Dosarul are ca obiect modalitatea ├«ncheierii Actului adi╚Ťional nr. 16832/23.06.2009, act prin care s-a prelungit cu 25 de ani contractul de loca╚Ťiune (├«nchiriere) nr. 269/30.04.2004 potrivit c─âruia Baza sportiv─â ╚Öi de agrement pentru copii ÔÇŁCutez─âtoriiÔÇŁ din Bucure╚Öti (const├ónd ├«n construc╚Ťii ╚Öi teren ├«n suprafa╚Ť─â de 5,7 ha), fusese dat─â ├«n folosin╚Ťa Funda╚Ťiei ÔÇťDinu PescariuÔÇŁ.

├Än ordonan╚Ťele procurorilor se arat─â c─â, ├«n cauz─â, exist─â date ╚Öi probe care contureaz─â urm─âtoarea stare de fapt:
├Än anul 2009, a fost semnat Actul adi╚Ťional nr. 16832/23.06.2009 la un contract de loca╚Ťiune (├«mprumut) ├«ncheiat cu Funda╚Ťia ÔÇ×Dinu PescariuÔÇŁ. Acest act adi╚Ťional a fost semnat din partea Ministerului Educa╚Ťiei Na╚Ťionale de c─âtre secretarul de stat Costoiu Mihnea Cosmin, iar din partea Funda╚Ťiei ÔÇ×Dinu PescariuÔÇŁ de c─âtre Pescariu Dinu Mihail, f─âr─â respectarea prevederilor legale ╚Öi f─âr─â vreun aviz de la Direc╚Ťia Juridic─â din cadrul Ministerului Educa╚Ťiei.
Actul adi╚Ťional a fost ├«ncheiat ├«n condi╚Ťiile ├«n care contractul ini╚Ťial (├«ncheiat ├«n 2004 de RA APPS cu Funda╚Ťia ÔÇŁDinu PescariuÔÇŁ) se afla ├«n curs de reziliere. Ac╚Ťiunea ├«n instan╚Ť─â fusese ini╚Ťiat─â (├«n anul 2005) de Ministerul Educa╚Ťiei Na╚Ťionale care devenise administrator al Bazei ÔÇ×Cutez─âtoriiÔÇŁ.
A╚Öadar, reiese c─â, ├«n condi╚Ťiile ├«n care Ministerul Educa╚Ťiei Na╚Ťionale intentase proces Funda╚Ťiei ÔÇ×Dinu PescariuÔÇŁ pentru rezilierea contractului, proces care se afla ├«n curs de judecat─â, acela╚Öi minister, prin secretarul de stat Costoiu Mihnea Cosmin, a ├«ncheiat ulterior un act adi╚Ťional la contractul pe care ├«l atacase ├«n instan╚Ť─â. Situa╚Ťia creat─â prin semnarea actului adi╚Ťional era menit─â s─â opreasc─â procesul ├«n care Ministerul Educa╚Ťiei solicitase ├«ncetarea contractului de loca╚Ťiune.

Concret,
La data de 03 septembrie 2009, inculpat Costoiu Mihnea Cosmin, ├«n calitate de secretar de stat la Ministerul Educa╚Ťiei Na╚Ťionale, cunosc├ónd situa╚Ťia juridic─â a Bazei ÔÇťCutez─âtorii ÔÇŁ, la instigarea inculpatului Pescariu Dinu Mihail ╚Öi cu ├«nc─âlcarea legii, a ├«ncheiat cu Funda╚Ťia ÔÇ×Dinu PescariuÔÇŁ actul adi╚Ťional mai sus men╚Ťionat, la contractul de loca╚Ťiune (├«mprumut) ini╚Ťial, aflat ├«n proces de reziliere.
Dispozi╚Ťii de lege ├«nc─âlcate :
– art.14 ╚Öi 15 din Legea nr.213/1998 privind bunurile proprietate public─â,
– art.122 lit.b din OUG nr.34/2006 privind atribuirea contractelor de achizi╚Ťie public─â, a contractelor de concesiune de lucr─âri publice ╚Öi a contractelor de concesiune de servicii (actual art.104 alin.1 lit.b, alin.2 din Legea nr.98/2016 privind achizi╚Ťiile publice).

Prin actul ├«ncheiat de inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin s-a stabilit, pe l├óng─â chiria de 9000 euro/lun─â (la care se adaug─â TVA), ╚Öi acordarea gratuit─â de c─âtre de Funda╚Ťia ÔÇŁDinu PescariuÔÇŁ, a unor facilit─â╚Ťi ├«n sum─â de 400.000 Euro/an, const├ónd ├«n:
– antrenamente tenis – aprox. 120.000 euro/an (200 abonamente a 50 euro /lun─â pentru 12 luni),
– abonamente la Clubul sportiv – aprox. 100.000 euro/an (75 abonamente a 1350 de euro/an),
– teren de fotbal – aprox. 30.000 euro/an,
– facilit─â╚Ťi pentru elevi – 150.000 euro/an.

├Än realitate, imediat dup─â preluarea Bazei ÔÇŁCutez─âtoriiÔÇŁ, Funda╚Ťia ÔÇÖÔÇÖDinu PescariuÔÇŁ ├«ngr─âdise accesul elevilor ╚Öi copiilor la baza material─â (cl─âdiri, terenuri de tenis, fotbal, piscine), proprietate a statului, ├«mpiedic├óndu-i astfel s─â desf─â╚Öoare activit─â╚Ťi ╚Ötiin╚Ťifice, culturale, sportive ╚Öi artistice.
De asemenea, Funda╚Ťia ÔÇŁDinu PescariuÔÇŁ a schimbat scopul utiliz─ârii Bazei ÔÇŁCutez─âtoriiÔÇŁ(care era desf─â╚Öurarea, de c─âtre copii, a unor activit─â╚Ťi ╚Ötiin╚Ťifice, culturale, sportive ╚Öi artistice), folosind-o ├«n scopuri comerciale, inclusiv prin sub├«nchirierea par╚Ťial─â c─âtre firme al c─âror obiect de activitate este alimenta╚Ťia public─â, ac╚Ťiuni de divertisment ori tratamente de ├«ntre╚Ťinere ╚Öi relaxare (restaurante, cluburi, baruri, fitness, SPA), pe terenul proprietate public─â a statului.
Prin aceast─â modalitate a fost cauzat Ministerului Educa╚Ťiei Na╚Ťionale un prejudiciu, concomitent cu ob╚Ťinerea unui folos necuvenit ├«n acela╚Öi cuantum ├«n favoarea Funda╚Ťiei Dinu Pescariu.

Prejudiciul estimat, stabilit ├«n urma cercet─ârilor, cauzat ministerului, pe perioada 2009-prezent este de aproximativ┬á93.481.200 euro, reprezint─â diferen╚Ťa dintre sumele pe care Funda╚Ťia Dinu Pescariu ar fi trebuit s─â le pl─âteasca MEN ├«n urma exploat─ârii construc╚Ťiilor si terenului din Baza Cutez─âtorii pentru perioada iunie 2009 ÔÇô prezent ╚Öi chiria pl─âtit─â efectiv, respectiv 9.000 euro lunar.

Inculpa╚Ťilor Costoiu Mihnea Cosmin ╚Öi Dinu Pescariu li s-au adus la cuno╚Ötin╚Ť─â calitatea procesual─â ╚Öi acuza╚Ťiile, ├«n conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedur─â penal─â.

Facem precizarea c─â punerea ├«n mi╚Öcare a ac╚Ťiunii penale este o etap─â a procesului penal reglementat─â de Codul de procedur─â penal─â, av├ónd ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, ├«n nici o situa╚Ťie, s─â ├«nfr├óng─â principiul prezum╚Ťiei de nevinov─â╚Ťie