Anchete DNA

DNA/Control JUDICIAR pentru Irinel POPESCU-cautiune depusa 150.000 euro­čśÄ

15 februarie 2018
Nr. 132/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direc╚Ťiei Na╚Ťionale Anticorup╚Ťie ÔÇô Sec╚Ťia de combatere a infrac╚Ťiunilor asimilate infrac╚Ťiunilor de corup╚Ťie au pus ├«n mi╚Öcare ac╚Ťiunea penal─â ╚Öi au dispus luarea m─âsurii controlului judiciar pe cau╚Ťiune, pentru o perioad─â de 60 de zile, respectiv de la data de 14 februarie 2018, fa╚Ť─â de inculpatul
IRINEL POPESCU, la data faptelor pre╚Öedinte al Casei Na╚Ťionale a Asigur─ârilor de S─ân─âtate (C.N.A.S.), sub aspectul s─âv├ór╚Öirii infrac╚Ťiunii de luare de mit─â.
Inculpatul Irinel Popescu a depus la o unitate bancar─â cau╚Ťiunea ├«n valoare de 150.000 de euro, consemnat─â pe numele s─âu la dispozi╚Ťia Parchetului de pe l├óng─â ├Änalta Curte de Casa╚Ťie ╚Öi Justi╚Ťie ÔÇô Direc╚Ťia Na╚Ťional─â Anticorup╚Ťie.

├Än ordonan╚Ťa procurorilor se arat─â c─â, ├«n cauz─â, exist─â date ╚Öi probe care contureaz─â urm─âtoarea stare de fapt:
├Än perioada 2007-2009, inculpatul Irinel Popescu, ├«n calitate de pre╚Öedinte al C.N.A.S., a solicitat reprezentan╚Ťilor a dou─â firme de software s─â ├«ncheie contracte de asisten╚Ť─â juridic─â ╚Öi de prest─âri servicii cu dou─â firme, ├«n valoare total─â de 170.000 euro.
Foloasele men╚Ťionate mai sus au fost solicitate de inculpat pentru ├«ncheierea a dou─â acte adi╚Ťionale la un contract ├«ncheiat ├«ntre C.N.A.S. ╚Öi una dintre firmele de software (mediatizat prin comunicatul nr. 690/VIII/3 din 23 mai 2016).
Procurorii anticorup╚Ťie au dispus aceast─â m─âsur─â preventiv─â, ├«n contextul ├«n care, ├«n timpul cercet─ârilor, inculpatul Popescu Irinel a avut un comportament prin care a urm─ârit, pe de o parte, periclitarea bunei desf─â╚Öur─âri a investiga╚Ťiilor penale ╚Öi, pe de alt─â parte, diminuarea masei bunurilor asupra c─ârora organul de urm─ârire penal─â putea institui sechestru asigurator.

Pe timpul c├ót se afl─â sub control judiciar, inculpatul Irinel Popescu trebuie s─â respecte urm─âtoarele obliga╚Ťii:
a) să se prezinte la organul judiciar ori de câte ori este chemat,
b) s─â informeze de ├«ndat─â organul judiciar cu privire la schimbarea locuin╚Ťei,
c) s─â se prezinte la organul de poli╚Ťie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere ├«ntocmit de organul de poli╚Ťie sau ori de c├óte ori este chemat,
d) s─â nu p─âr─âseasc─â teritoriul Rom├óniei, dec├ót cu ├«ncuviin╚Ťarea prealabil─â a procurorului,
e) s─â comunice periodic, conform programului de supraveghere, informa╚Ťii relevante despre mijloacele sale de existen╚Ť─â,
f) s─â nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele men╚Ťionate ├«n ordonan╚Ťa de dispunere a controlului judiciar,
g) s─â nu de╚Ťin─â, s─â nu foloseasc─â ╚Öi s─â nu poarte arme.

Inculpatului i s-a atras aten╚Ťia c─â, ├«n caz de ├«nc─âlcare cu rea-credin╚Ť─â a obliga╚Ťiilor care ├«i revin, m─âsura controlului judiciar se poate ├«nlocui cu m─âsura arestului la domiciliu sau m─âsura arest─ârii preventive.

Inculpatului Irinel Popescu i s-au adus la cuno╚Ötin╚Ť─â calitatea procesual─â ╚Öi acuza╚Ťiile, ├«n conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedur─â penal─â.

Facem precizarea c─â punerea ├«n mi╚Öcare a ac╚Ťiunii penale este o etap─â a procesului penal reglementat─â de Codul de procedur─â penal─â, av├ónd ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, ├«n nici o situa╚Ťie, s─â ├«nfr├óng─â principiul prezum╚Ťiei de nevinov─â╚Ťie