Anchete DNA

DNA cere PRESEDINTELUI aviz pentru URMARIREA PENALA a fostului MINISTRU Costel ALEXE/Mita si Delapidare/Cine este acest MAGNAT, Cititi !!!

Actual președinte al CJ Iasi , Costel Alexe, anchetat de DNA pentru MITA si DELAPIDARE , fapte savarsite in timp ce era MINISTRU al mediului. Ii dorim o lămâie 

4 ianuarie 2021
Nr. 4/VIII/3

COMUNICAT

├Än conformitate cu prevederile legale ╚Öi constitu╚Ťionale, procurorul ╚Öef al Direc╚Ťiei Na╚Ťionale Anticorup╚Ťie a transmis procurorului general al P.├Ä.C.C.J referatul cauzei, ├«n vederea sesiz─ârii Pre╚Öedintelui Rom├óniei pentru formularea cererii de efectuare a urm─âririi penale fa╚Ť─â de o persoan─â, fost deputat ├«n Parlamentul Rom├óniei, la data faptelor av├ónd func╚Ťia de ministru, pentru s─âv├ór╚Öirea infrac╚Ťiunilor de:
– luare de mit─â,
– instigarea la delapidare.

Solicitarea Direc╚Ťiei Na╚Ťionale Anticorup╚Ťie referitoare la efectuarea urm─âririi penale fa╚Ť─â de persoana respectiv─â are ├«n vedere ├«mprejurarea c─â, ├«n acest moment, exist─â aspecte din care rezult─â suspiciunea rezonabil─â ce contureaz─â urm─âtoarea stare de fapt:
├Än perioada martie-aprilie 2020, persoana respectiv─â ar fi pretins, ├«n mod direct, de la managerul unui combinat siderurgic, mai multe produse din tabl─â ├«n leg─âtur─â cu ├«ndeplinirea atribu╚Ťiilor sale de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit c─âtre fabrica respectiv─â a certificatelor de emisii de gaze cu efect de ser─â ╚Öi la monitorizarea m─âsurilor luate de aceast─â societate comercial─â pentru ├«nchiderea unui depozit de de╚Öeuri neconforme.
Foloasele respective, ├«n cantitate de 22 tone (aprox. 103.000 lei), ar fi fost primite ├«n datele de 23 aprilie 2020 ╚Öi 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societ─â╚Ťi comerciale administrat─â de o rud─â de-a sa.
Cererii transmise i-au fost ata╚Öate referatul ├«ntocmit de procurorii din cadrul Direc╚Ťiei Na╚Ťionale Anticorup╚Ťie precum ╚Öi volumele (10) cuprinz├ónd copii ale dosarului de urm─ârire penal─â.
Prezenta cerere de efectuare a urm─âririi penale intr─â sub inciden╚Ťa art. 305 alin 4 din C.P.P. ├Än prezent, persoana fa╚Ť─â de care s-a solicitat sesizarea Pre╚Öedintelui Rom├óniei pentru formularea cererii de efectuare a urm─âririi penale beneficiaz─â de prezum╚Ťia de nevinov─â╚Ťie.

Preciz─âm c─â prezentul comunicat a fost ├«ntocmit ├«n conformitate cu art. 28 alin. 1 din Ghidul de bune practici privind rela╚Ťia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hot─âr├órea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019

 

 

Cine este Costel Alexe?

 

 

 

 

 

Exact ├«n urm─â cu opt ani, Costel Alexe era un simplu consilier juridic la Oficiul de Cadastru din Ia╚Öi. Pe m─âsur─â ce cariera sa a avansat ÔÇô director la Cadastrul ie╚Öean, dou─â mandate de deputat, ╚Öef al Organiza╚Ťiei Jude╚Ťene Ia╚Öi a PNL, ministru, pre╚Öedinte de Consiliu Jude╚Ťean ÔÇô averea sa, dar mai ales a rudelor apropiate a tot crescut.

Publica╚Ťia Reporter de Ia╚Öi a scris ├«n ultimul an mai multe articole care semnalau suspiciuni legate de modul de dob├óndire a unor propriet─â╚Ťi de c─âtre fra╚Ťii ╚Öi finii s─âi, precum ╚Öi de firmele acestora.

Ast─âzi, DNA a anun╚Ťat c─â va cere Pre╚Öedintelui Rom├óniei ├«ncuviin╚Ťarea efectu─ârii urm─âririi penale a lui Alexe care ar fi primit 22 de tone de tabl─â drept mit─â, acesta ajung├ónd la firma unei rude.

Averea din acte

Cea mai recent─â declara╚Ťie de avere a lui Alexe, semnat─â ├«n luna august 2020 ├«n calitate de candidat la ╚Öefia Consiliului Jude╚Ťean Ia╚Öi, con╚Ťinea trei terenuri extravilane proprietate ├«n mediul rural (toate pe numele so╚Ťiei, Raluca Alexe) ╚Öi ├«nc─â unul, concesionat chiar de el, de la Prim─âria altei comune din jude╚Ť.

So╚Ťii Alexe mai aveau trei apartamente ├«n municipiul Ia╚Öi, unul fiind achizi╚Ťionat ├«n 2014, ├«n rate pe 10 ani. Mai erau declara╚Ťi 170.000 de lei la purt─âtor ╚Öi 84.000 de euro ╚Öi 126.000 de lei datorii la b─ânci. De-a lungul timpului, ie╚Öeanul a fost asociat la c├óteva firme f─âr─â rezultate deosebite, care au fost lichidate.

Pe de alt─â parte, ├«n paralel cu avansarea pe linie politic─â a lui Alexe, doi fra╚Ťi, sora ╚Öi finul s─âu au acumulat averi impresionante, fiind implica╚Ťi ├«n afaceri din mai multe domenii, cele mai importante fiind cele imobiliare.

Domeniul de la Sculeni

├Än 2015, Corporex SRL, cu unic asociat so╚Ťia lui Alexe, a cump─ârat un ┬ácomplex de terenuri ╚Öi cl─âdiri din comuna Sculeni de la Construc╚Ťii Hidrotehnice SA ├«n schimbul a doar 42.000 de euro. ├Än vara anului trecut,┬áREPORTER DE IA╚śI┬áscria c─â ÔÇŁAcum, ├«ntreaga proprietate e ├«n plin proces de modernizare, investi╚Ťia fiind de c├óteva sute de mii de euro. (ÔÇŽ) ├Än doi ani, a f─âcut (familia Alexe n.r.) toate amenaj─ârile la un parc tematic ├«ntins pe 4 ha, f─âr─â s─â spun─â care a fost sursa banilor. Ministrul are cai, stru╚Ťi, ponei, p─âuni, 1.400 mp de construc╚Ťii la cheie, o piscin─â ├«n lucru, cort de evenimente, sute de metri p─âtra╚Ťi de pavele, grajduri, stive de lemne ╚Öi hran─â pentru animale, totul cifr├óndu-se la cel pu╚Ťin 700.000 de euro, ad─âuga╚Ťi valorilor ini╚Ťiale ale terenului ╚Öi cl─âdirilor.ÔÇŁ

Jurnali╚Ötii din Ia╚Öi au evaluat valoarea ├«ntregii propriet─â╚Ťi la 1 milion de euro.

Cu obiect de activitate ÔÇŁconsultan╚Ť─â pentru afaceri ╚Öi managementÔÇŁ, Corporex nu apare cu bilan╚Ť pe site-ul Ministerului de Finan╚Ťe pe anii 2018 ╚Öi 2019, iar ├«n 2017 a avut cifr─â de afaceri de 96.000 de lei. Alexe nu a r─âspuns ├«ntreb─ârilor publica╚Ťiei despre modul ├«n care au fost f─âcute amenaj─ârile.

Multiple contracte cu edili PNL

├Än calitate de persoane fizice, unul dintre fra╚Ťii ╚Öi cumnatul lui Alexe au de╚Ťinut apartamente ├«n Bucure╚Öti, pe care le-au v├óndut, al doilea av├ónd mai multe imobile ├«n Ia╚Öi ╚Öi comuna Miroslava. ├Än plus, to╚Ťi (inclusiv Costel Alexe) au luat ├«n concesiune terenuri ├«ntr-o zon─â pitoreasc─â de l├óng─â Ia╚Öi, o parte ├«ncep├ónd s─â-╚Öi construiasc─â vile, potrivit┬áReporter de Ia╚Öi.

Fratele┬áFlorin Alexe┬áare o firm─â de cadastru, Moldavia Topo Cad SRL, care ├«ncheie pe band─â rulant─â contracte cu prim─ârii de la ╚Ťar─â, ├«ndeosebi conduse de primari PNL. ╚śi Corporex, societatea so╚Ťiei lui Alexe, a semnat astfel de contracte ├«n trecut ├«ntr-o comun─â cu edil liberal care ulterior a fost condamnat la 8 ani de ├«nchisoare pentru ilegalit─â╚Ťi cu terenuri. Timp de c├ó╚Ťiva ani, Corporex ╚Öi Moldavia Topo Cad au func╚Ťionat ├«ntr-un sediu imens ╚Öi ultracentral din municipiul Ia╚Öi.

Alt frate,┬áMihai Alexe, a concesionat recent zeci de hectare de p─â╚Öune ├«ntr-o comun─â cu primar PNL ╚Öi este unic asociat la dou─â firme ÔÇô Smart Ideas 2013 ╚Öi Public Ourdoor SRL ÔÇô care activeaz─â ├«n domeniul publicit─â╚Ťii outdoor,┬áconcesion├ónd, mai ales de la prim─ârii liberale, suprafe╚Ťe de teren pentru amplasarea de panouri.

Cele dou─â firme de publicitate, potrivit celor mai recente bilan╚Ťuri existente pe site-ul Ministerului de Finan╚Ťe, au raportat 72.000 lei profit ├«n 2018 ├«n cazul Smart Ideas ╚Öi 261.000 lei, aferent anului 2017, pentru Public Outdoor.

Sora, proprietarul ziarului liberal de la Iași

Sora┬áAdina ╚Öi cumnatul Ionu╚Ť Dura┬áau v├óndut vile de 2 milioane de euro ├«n Miroslava, printr-o firm─â ├«n care de╚Ťineau 44%, a scris REPORTER DE IA╚śI ├«n 2019. Ulterior, familia Dura a intrat ├«ntr-o alt─â firm─â ╚Öi, imediat, a demarat un nou proiect imobiliar: 118 apartamente ├«n aceea╚Öi localitate.

├Än ceea ce ├«l prive╚Öte pe finul lui Alexe, angajat la Cadastru, acesta ridic─â o pensiune din fonduri europene pe un teren al so╚Ťiei lui Alexe. ÔÇŁIonel Panainte┬áe simplu registrator la Cadastru, dar ├«╚Öi face ├«n paralel cas─â de 120 mp la Bucium ╚Öi o pensiune de 750.000 de lei, dou─â treimi din sum─â fiind bani europeni. (ÔÇŽ) Costel Alexe neag─â c─â pensiunea ar fi a lui, de╚Öi e pe terenul s─âu ╚Öi cererea ini╚Ťial─â de finan╚Ťare a fost f─âcut─â de so╚Ťia luiÔÇŁ, au explicat jurnali╚Ötii din Ia╚Öi.

Cercul apropiat de fostul ministru este utilizat ╚Öi ├«n scopuri politice. ├Än 2019, fra╚Ťii Florin ╚Öi Mihai au ├«mprumutat un donator al PNL cu 150.000 de lei, iar sora lui Alexe a preluat firma care administreaz─â pulsuliesean.ro, oficiosul PNL Ia╚Öi. Aceast─â firm─â are sediul ├«ntr-unul dintre imobilele din domeniul de la Sculeni aflat pe numele so╚Ťiei lui Alexe.

Ziarul de Ia╚Öi a dezv─âluit c─â so╚Ťii Alexe ar fi divor╚Ťat cu pu╚Ťin timp ├«nainte de anun╚Ťul f─âcut de DNA referitor la anchet─â, dar fostul ministru al Mediului nu a r─âspuns la ├«ntreb─ârile G4Media.ro pe aceast─â tem─â.