Anchete DNA

Decizie Comisia Europeana:Romania, trimisa in fata CURTII de Justitie a U E­čśÄ

Conform Directivei privind stocurile petroliere, statele membre au obliga┼úia de a asigura men┼úinerea ┼či disponibilitatea unui nivel minim de rezerve de ┼úi┼úei ┼či/sau de produse petroliere pentru a garanta siguran┼úa aprovizion─ârii cu resurse petroliere a Uniunii Europene.

La 20 noiembrie 2015, Comisia a reamintit Rom├óniei obliga┼úiile ce ├«i revin ├«n temeiul Directivei privind stocurile petroliere, printre care obliga┼úia de a dispune de proceduri de urgen┼ú─â ┼či de un plan de urgen┼ú─â ├«n cazul apari┼úiei unei disfunc┼úionalit─â┼úi majore ├«n aprovizionare, dar ┼či obliga┼úia de a asigura un cadru clar ┼či eficace pentru ca operatorii s─â ├«┼či poat─â delega obliga┼úiile de stocare.

Comisia a pus ├«n discu┼úie ┼či faptul c─â legisla┼úia rom├ón─â interzice utilizarea stocurilor petroliere drept garan┼úii reale, adic─â drept active oferite ca garan┼úie pentru a ob┼úine un ├«mprumut, ceea ce ar putea face mai dificil─â ├«ndeplinirea obliga┼úiei operatorilor economici de a de┼úine stocuri.

Întrucât România nu a abordat aceste aspecte, Comisia i-a adresat un aviz motivat la 18 noiembrie 2016. În consecinţă, Comisia a decis acum să trimită România în faţa Curţii de Justiţie a UE.

Directiva privind rezervele petroliere (Directiva 2009/119/CE a Consiliului) impune statelor membre obliga┼úia de a men┼úine un nivel minim de rezerve de ┼úi┼úei ┼či/sau de produse petroliere ┼či ofer─â UE siguran┼úa aprovizion─ârii cu resurse petroliere, anun╚Ť─â Agerpres.

Cite╚Öte ╚Öi: Reac╚Ťie spectaculoas─â a fostului antrenor al lui Halep, actualul tehnician al lui Kerber: ‘A pl─âtit pre╚Ťul pentru mai multe meciuri…’

├Än acest context, statele membre trebuie s─â dispun─â de proceduri ┼či planuri corespunz─âtoare pentru situa┼úii de urgen┼ú─â, astfel ├«nc├ót s─â fac─â fa┼ú─â eventualei apari┼úii a unei disfunc┼úionalit─â┼úi majore ├«n aprovizionare.

├Än plus, statele membre pot impune companiilor obliga┼úii de a de┼úine rezerve de ┼úi┼úei ┼či/sau de produse petroliere ├«n anumite limite. Companiile c─ârora li se impun astfel de obliga┼úii trebuie, de pild─â, s─â le poat─â delega pe teritoriul UE ├«n anumite condi┼úii ┼či cu anumite limit─âri. Directiva privind stocurile petroliere trebuia transpusa p├ón─â la 31 decembrie 2012