Politica

Craiovaprospera: Cu ce se OCUPA fratele lui MANDA-Administrator Public prin CRAIOVA !

După cum bine știți, Sorin Manda și-a încheiat, la sfârșitul anului 2019, mandatul de administrator public al Municipiului Craiova, asfel că se cuvine o privire retrospectivă asupra activității sale.

Vă avertizez, din capul locului, că evidențiez activități care nu au fost în fișa postului, ceea de denotă „dedicație” și „implicare”, iar recunoștința noastră trebuie să fie pe măsură!

Ca orice manager vizionar, a intuit domeniile care aduc „plusvaloare” orașului: a ajutat marii dezvoltatori imobiliari să-și consolideze afacerile, nu de alta, dar să depășim și noi (dis)confortul blocurilor „ceaușiste”…

► Printr-o grosolană „coincidență”, nu l-a uitat pe „binefăcătorul” fratelui său… Vă mai aduceți aminte „istoria” cu vila din strada Frații Golești nr. 58A, cumpărată de
Iulian-Claudiu Manda la un preț „preferențial”. Ei bine, Emanuel Bănică („Ema”, pentru cunoscători) s-a întors din exilul autoimpus (a stat o vreme prin Spania, până ce s-a risipit „deranjul” provocat de gazete) și s-a reapucat de investițiile imobiliare:

Sunt sigur că „Ema” – nimeni altul decât nepotul prin alianță al lui Ilie Pușcărie, alt dezvoltator imobiliar – poate să justifice (eventual, către DIICOT) suma de
6.355.100 lei, la care își evaluează investiția.

Aș mai adăuga că documentația pentru obținerea autorizației a fost întocmită de firma de proiectare RAY CONSULTING SRL, despre care gurile rele vorbesc că ar fi în siajul lui Traian Bețiu, consilier local și președinte al Comisiei de Urbanism (ironic, nu?)

Vă întrebați unde-i Sorin Manda?

Asigură (și) continuitatea! I-a promis lui „Ema” că-l ajută să schimbe PUZ-ul de pe strada Simion Bărnuțiu (dacă tot construiește, să facă blocuri mai înalte, cu profit). Bazându-se pe o echipă de încredere, Sorin Manda i-a dat „temă” Mihaelei Ene să asigure implementarea… Așteptăm rezultatul (premise sunt, că doar a copilărit cu Europarlamentarul și a fost pusă șefă de serviciu de Doamna, actual deputat)!

► City-managerul nu și-a uitat nici rudele de sânge. I-a pus pe funcționarii de la Urbanism „să se miște repede” cu autorizarea construirii a două blocuri lângă stadion, pentru că un investitor vrea să pompeze două milioane de euro în proiectul GECOROM SA. Și rezultatele au apărut imediat:

PUZ-ul din zonă prevede un regim de înălțime P+4E (prin urmare, majorarea la P+5E e o derogare binevenită).

În acționariatul GECOROM SA se află Alexandru Mandea, rudă a lui Sorin Manda (alternanța vocalică „ea”>”a”, cică ar fi o eroare la Evidența Populației). Oricum, patronul GECOROM SA este fiul primarului din Vulpeni, de unde se trage și tatăl admnistratorului public.

Și, înainte să plece, city-managerul și-a lăsat o coadă de topor în domeniul ăsta ofertant: a implantat-o pe Luiza Mandea (sora lui Alexandru Mandea) inspector de urbanism:

Trecând peste neregulile inerente oricărui concurs „cu dedicație” din Primărie (condiții restrictive de participare, subiecte cunoscute, lipsa de supraveghere), ursitoarele îi prevăd un viitor luminos: la prima clătinare de scaune, va ajunge șefă (că doar de-aia s-a cerut ca un amărât de inspector să aibă formație de arhitect!).

Și acum vin greii… I-am lăsat mai la sfârșit pe considerentul că, în cazul lor, este nevoie de mai multe complicități, nu numai de a subiectului.

Trecerea timpului a dovedit că renunțarea benevolă a firmei FRAȚII BACRIZ SRL la a mai contesta legalitatea unor HCL-uri a fost un blat cu Primăria, oamenii de afaceri iordanieni prosperând pe segmentul imobiliar.

După retragerea microbuzelor de pe străzile orașului – care, iată, a lăsat autoritățile să-și facă capital (cacofonie neintenționată, dar binevenită) electoral cu servicii de transport prestate cu autobuze noi – business-ul fraților Ahmad, Mahmoud și Imad Bakri a înflorit.

Ar fi multe de detaliat, dar ne limităm la „palmares”. După ce au bătut palma cu Primăria, și-au asigurat intrarea în legalitate cu cel puțin patru hale din zona Complexului Comercial SUCPI:

Au obținut autorizații de construire pentru 3 complexuri rezidențiale:

Și-au autorizat succesiv creșterea suprafeței desfășurate pentru imobilele construite:

Și pentru că sunt „grei”, lucrează „macro”, în sensul că solicită și obțin modificări de PUZ, cum ar fi cele pentru Calea București nr. 129A sau strada Sărarilor nr. 7. Țineți cont de faptul că din afacerile fraților Bakri obțin beneficii arhitecții Emilian Ștefârță și Bogdan Tiparu, care – iarăși ironic! – sunt și membri ai Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (pe principiul tu centrezi, tu dai cu capu’).

Nu în ultimul rând, cererile de eliberare a autorizațiilor sunt direcționate, invariabil, unor inspectori „dedicați”.

P.S.: Calificativul îl stabiliți Dvs. Eu aștept să-i văd activitatea de la RAT, unde urmează să fie făcute cumpărate autobuze electrice, cu unn buget de se scrie cu 9 cifre