Condamnari

Condamnare: Fostul Prim-PROCUROR al Parchetului BIHOR, Vasile POPA, Condamnat DEFINITIV la 6 ani cu EXECUTARE/Lamaie ­čĹŹ

Sentin┼ú─â ┼čoc de la ├Änalta Curte: Fostul prim-procuror al Parchetului Bihor, Vasile Popa, condamnat la 6 ani de ├«nchisoare cu executare

S-a ├«ntors roata! Fostul prim-procuror al Parchetului Bibor, Vasile Popa, a fost condamnat, miercuri, de ├Änalta Curte de Casa╚Ťie ╚Öi Justi╚Ťie la 6 ani de ├«nchisoare cu executare, ├«n dosarul instrumentat de DNA pentru mai multe fapte de corup╚Ťie.

Ini┼úial, Popa fusese┬áachitat┬áde Curtea de Apel Timi┼čoara pentru majoritatea faptelor, cu excep┼úia infrac┼úiunii de ┼čantaj.

Potrivit dispozitivului sentin╚Ťei publicat pe portal, ├ÄCCJ a admis apelul declarat de procurori ├«mpotriva sentin╚Ťei din 13 martie 2018 emise┬áde instan╚Ťa timi╚Öorean─â, desfiin╚Ť├ónd-o ├«n parte, rejudec├ónd cauza ╚Öi stabilind noi pedepse ├«n sarcina fostului ╚Öef de Parchet. Pe cale de consecin╚Ť─â, apelul lui Popa a fost respins. Sentin╚Ťa este definitiv─â.

Patru infrac╚Ťiuni

Astfel, judec─âtorii Cur╚Ťii supreme l-au condamnat pe Vasile Popa la 3 ani de ├«nchisoare pentru ╚Öantaj, respectiv 4 (patru) ani ├«nchisoare┬ápentru s─âv├ór┼čirea infrac┼úiunii de abuz ├«n serviciu, 2┬áani de ├«nchisoare┬ápentru s─âv├ór┼čirea infrac┼úiunii de sustragere sau distrugere de ├«nscrisuri ╚Öi 1 an ├«nchisoare┬ápentru s─âv├ór┼čirea infrac┼úiunii de favorizarea f─âptuitorului.

├Än ce prive╚Öte infrac╚Ťiunea de ╚Öantaj, judec─âtorii au schimbat ├«ncadrarea juridic─â ├«ntr-una mai grav─â, din art. 207 al. 1 Cod Penal ├«n art. 207 al. 1 ╚Öi 3 Cod Penal, re╚Ťin├ónd c─â fapta fostului procuror a fost comis─â nu doar ├«n scopul ob┼úinerii unui folos nepatrimonial, ci ╚Öi a unuia patrimonial, iar celelalte┬átrei fapte au fost toate ├«n leg─âtur─â cu dosarul penal nr. 7515/P/2008 al Parchetului de pe l├óng─â Judec─âtoria Oradea.

ÔÇŁ├Än baza art.38 alin.1 rap la art.39 alin.1 lit.b Cod penal, aplic─â inculpatului Popa Vasile Constantin pedeapsa cea mai grea, de 4 ani ├«nchisoare la care adaug─â un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedepse stabilite prin prezenta decizie, respectiv 3 ani ├«nchisoare, 2 ani ├«nchisoare ┼či 1 an ├«nchisoare, rezult├ónd ├«n spor de 2 ani, urm├ónd ca ├«n final inculpatul s─â execute pedeapsa 6 ani ├«nchisoareÔÇŁ, arat─â sentin╚Ťa.

Ca pedepse accesorii ╚Öi complementare, lui Vasile Popa i s-au interzis ╚Öi o serie de drepturi civile, precum acela de a fi ales ├«n autorit─â┼úile publice sau ├«n orice alte func┼úii publice, dreptul de a ocupa o func┼úie care implic─â exerci┼úiul autorit─â┼úii de stat ┼či dreptul de a ocupa func┼úia de procuror, pe o perioad─â de 2 ani dup─â executarea pedepsei ├«nchisorii.

Din durata celor 6 ani de ├«nchisoare se va reduce durata re┼úinerii fostului prim-procuror, petrecut─â┬á├«n ziua de 09.10.2014, durata arest─ârii preventive din 09.10.2014 p├ón─â la 27.01.2015, precum┬á┼či durata arestului la domiciliu – din 27.01.2015 p├ón─â la 08.06.2015.

Salb─â de acuza╚Ťii

Fostul prim-procuror al Parchetului de pe l├óng─â Tribunalul Bihor, Vasile Popa, a fost trimis ├«n judecat─â ├«n 2014 de structura central─â a DNA pentru mai multe infrac╚Ťiuni: luare de mit─â, trafic de influen┼ú─â, favorizare a infractorului, dar ┼či sustragere sau distrugere de probe ori de ├«nscrisuri, instigare la compromiterea unei autopsii medico-legale, respectiv ┼čantaj.

Potrivit rechizitoriului ├«ntocmit la vremea respectiv─â de Sec┼úia de Combatere a Infrac┼úiunilor conexe infrac┼úiunilor de corup┼úie a DNA, Popa era acuzat c─â ar fi luat de la evazionistul Dorinel Edu peste 50.000 euro, ├«n bani dar ┼či servicii, pentru a-l ajuta ├«n schimb cu solu┼úii favorabile ├«n anchetele penale pornite ├«mpotriva sa.

De asemenea, DNA ar─âta c─â una dintre ma┼činile lui Popa, ├«nmatriculat─â pe numele firmei de┼úinute de omul de afaceri Alin David, profilat pe afaceri cu material lemnos, ar fi fost primit─â de procuror la o treime din valoarea real─â, pentru a-l ajuta pe acesta la ob┼úinerea unor solu┼úii favorabile ├«n trei dosare penale ├«n care era suspectat de implicare ├«n defri┼č─âri ilegale. Pe marginea acestei afaceri, Vasile Popa a fost inculpat pentru trafic de influen┼ú─â, iar prietenul s─âu, Alin David, trimis ┼či el ├«n judecat─â pentru cump─ârare de influen┼ú─â.

Fostului prim-procuror i se imputa ┼či c─â ar fi distrus mai multe rechizitorii ├«n cauze ├«n care avea interese, dar ┼či c─â ar fi ┼čantajat o familie de or─âdeni, Dan ┼či Maria Lozinc─â, patronii unei sp─âl─âtorii auto, vechi amici ai procurorului, dar ┼či fini de cununie ai fostului ┼čef al Poli┼úiei Bihor, chestorul Liviu Popa. ├Än acest ultim caz, acuza┼úia vizeaz─â o datorie pe care cei doi or─âdeni o aveau fa┼ú─â de Vasile Popa, acesta pres├óndu-i s─â i-o returneze, inclusiv prin amenin┼ú─âri cu controale, sp─âl─âtoria familiei Lozinc─â fiind “c─âlcat─â” de mai multe institu┼úii de control de 9 ori ├«n c├óteva luni.

├Än 2014, al─âturi de Vasile Popa ┼či Alin David, a fost trimis ├«n judecat─â ┼či ┼čeful Serviciului de Medicin─â Legal─â Bihor, Gabriel Mihalache, suspectat c─â a autorizat ilegal o prelevare de organe “├«ntr-un caz ├«n care legea interzicea expres acest fapt, cu consecin┼úa compromiterii autopsiei medico-legale”. Este vorba de prelevarea f─âcut─â ├«n prim─âvara lui 2014 de la agentul de paz─â Ozsvath Oszkar Levente, ajuns ├«n com─â la spital dup─â ce fusese b─âtut ├«n localitatea T─âuteu de opt scandalagii, ulterior trimi┼či ├«n judecat─â pentru omor.

Potrivit procurorilor DNA, ├«n acest caz prelevarea de organe nu ar fi fost permis─â, lui Popa imput├óndu-i-se faptul c─â l-ar fi determinat pe Mihalache s─â ├«ncalce legea ┼či s─â o aprobe, ceea ce ar fi compromis ancheta.

Achitări în serie

├Än urm─â cu 2 ani, pe 13 martie 2018, din cele 17 acte materiale care i-au fost imputate fostului prim-procuror al jude┼úului, Curtea de Apel Timi┼čoara a┬ádecis s─â-l achite pentru 16, at├ót pe considerentul c─â faptele nu exist─â, c├ót ┼či pe motiv c─â nu sunt prev─âzute de legea penal─â ori nu au fost s─âv├ór┼čite cu vinov─â┼úia prev─âzut─â de lege.

Singura infrac┼úiune pentru care judec─âtorii timi┼čoreni l-au condamnat pe magistratul or─âdean este cea de ┼čantaj asupra so┼úilor Lozinc─â, pentru care au dispus o pedeaps─â de 3 ani de ├«nchisoare cu executare.

Ceilal┼úi doi inculpa┼úi din dosar, ┼čeful de la Medicin─â Legal─â, Gabriel Mihalache ┼či afaceristul Alin David, au fost, de asemenea, achita┼úi, ├«n cazul lor instan┼úa stabilind c─â faptele nu sunt prev─âzute de legea penal─â ori nu au fost s─âv├ór┼čite cu vinov─â┼úia prev─âzut─â de lege