Anchete DNA

HOPA-Dna Procuror TUNDREA-incepe JIHADUL/„Clanul” Busoi, „stapanul Banatului”!

busoi5

Dupa ce, alaturi de ceilalti „gorghisti” de la centru,  a dus PNL –ul  in „mocirla” unor procente electorale penibile pentru un partid istoric, Cristian Busoi tace acum malc, sperand ca, asa insignifiant cum pare, lumea va uita de el pana ce va fi din nou propulsat din anemica pepiniera de cadre pentru vreun alt post caldut. Numai ca, iata, chiar colegii liberali nu vor sa uite si sa ierte, Busoi fiind acuzat ca ar fi refuzat sa se umble la finantatorii traditionali ai partidului, aceasta „zgarcenie” proverbiala fiind considerata ca avand un rol hotarator in pierderea alegerilor.
busoi cristian1 „Clanul” Busoi, „stapanul Banatului”!In acelasi timp insa, Cristian Busoi este asteptat la cotitura in partid pentru ca, in timp ce avea „arici” la buzunar pentru actiunile de campanie ale liberalilor, ar fi facut pe nababul prin diverse locatii de lux europene. Si, mai mult chiar, ca in tot acest timp, prin intermediul finilor sai de incredere, ar fi strans banut peste banut, ajungand, la vedere, in declaratia de avere, la o suma mai mult decat frumusica pentru unul care toata viata a fost bugetar.

Andrei Baciu

baciu6

Insa, pe langa interesele personale si de grup pe care le-ar avea in domeniul combinatiilor medicale, motiv pentru care ar fi si incercat sa impuna un „chilotar” drept ministru tehnocrat al Sanatatii, finii din „clanul” lui Busoi ar fi racordati, pe tot teritoriul Banatului, din Drobeta Turnu Severin si pana in Timisoara, la contracte cu statul, de la tolaetarea copacilor si pana la starpirea sobolanilor… Fara ca macar sa le pese de patania soacrei lui Cristian Busoi, notarita Marta Ilinca primind o condamnare la trei ani de inchisoare pentru savarsirea infractiunii de spalare de bani.

Jucator pe Sanatate

Pe cand Cristian Busoi se visa inca viitorul primar al Capitalei, anunta deja cu surle si trambite ca va construi spitale peste spitale, mai mari chiar si decat cele de la Viena.
copaciii „Clanul” Busoi, „stapanul Banatului”!

Finii liderului liberal câştigă sume uriaşe de la stat pentru lucrări de toaletare copaci sau deratizare

Insa declinul unuia dintre „yesmanii” preferati ai lui Klaus Iohannis s-a produs nu neaparat dupa ce a inceput sa-si faca singur campanie cu imagini cu tragediile de la cutremur sau de la „Colectiv”, ci dupa ce a incercat sa-l impuna pe Andrei Baciu drept ministrul tehnocrat al Sanatatii. Insa „concurenta” din domeniul medical a ripostat furtunos si publicarea pozelor cu viitorul ministru in chiloti a dejucat planurile lui Busoi.
deratizare „Clanul” Busoi, „stapanul Banatului”!

Fara ca aceasta sa insemne ca fostul presedinte al CNAS nu a ramas un jucator important pe piata Sanatatii de la noi. Prietenii stiu de ce…

N-a spart pusculita!

Desi liberalii ar fi chiar ultimii politicieni care s-ar putea plainge ca nu au, mai mult sau mai putin la vedere, sustinatori financiari de calibru, campania PNL-ului o fi fost ea sublima, dar pur si simplu a lipsit cu desavarsire! Si asta pentru ca, dupa cum se plang acum alti lideri liberali care au prins glas dupa esecul usturator de la parlamentare, Cristian Busoi nu ar fi vrut sa sparga „pusculita” avuta la dispozitie. Asa ca un numar insmenat dintre candidatii liberali nu ar fi avut prea multe sanse, fiind boicotati financiar chiar de catre proprii lideri precum Alina Gorghiu sau Cristian Busoi. Cel care, pentru a da bine pe langa „stapanirea” de la Palatul Cotroceni, si-ar fi luat angajamentul „sinucigas” de a fi mai mult decat mana stransa. Insa tot mai multi liberalii se plang ca in timp ce economia extrema a lui Busoi le-a taiat „craca” electoratului de sub picioare, finii acestuia nu aveau nicio „greata” din a obtine noi si noi contracte de la autoritatile locale si centrale aflate in sfera de influenta a liberalilor.

Finii si cu nasul!

Oricat de fire economa ar fi insa Cristian Busoi, tot au ajuns procurorii sa se intrebe de unde are acesta 16 milioane de actiuni la „Fondul Proprietatea”. Mai ales ca, intr-unul din nenumaratele dosare ANRP aflate in diverse faze de cercetare sau pe rolul justitiei apare informatia ca Marius Bogdan Militaru si Daniel Groza, nimeni altii decat finii lui Cristian Busoi au incasat 77,5 milioane de lei de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatii, la doar trei luni dupa ce cumparasera drepturile litigioase de la o batrana din Timisoara. De altfel, in tot Banatul, finii lui Busoi au un „noroc chior” atunci cand este vorba de atribuirea unor banoase contracte cu statul, lucru reliefat si de nenumarate rapoarte ale Curtii de Conturi. Este suficent astfel sa dam exemplul firmei finului Militaru, care a primit de la Primaria Timisoara un contract pentru toaletarea copacilor, desi institutia condusa de liberalul Nicolae Robu avea propria firma de profil. Dar, ce-i drept, preturile nu erau la fel, societatea pierzatoare a primariei percepand preturi de 11 ori mai mici decat cea a finului lui Busoi! Asta in timp ce firma unui alt fin, Vlad Iman, a prins contracte „babane” pentru dezinsectia si deratizarea Spitalului Clinic de Urgenta Timisoara.

Pai si la asa fini, cum sa nu fie considerat „nasul” Busoi cel mai bogat politician roman? Insa, daca tot a ajuns sa fie considerat drept „stapanul Banatului”, oare de ce nu o candida acesta, macar o data in viata, si in Mehedintiul natal sau barem in Timis?

Comentati si cititi aici: http://www.national.ro/dezvaluiri/%e2%80%9eclanul%e2%80%9d-busoi-%e2%80%9estapanul-banatului%e2%80%9d-565114.html/#ixzz4TUtRpupz

EXCLUSIV DNA sustine ca ancheteaza cazul “finii lui Busoi”/ Traseul banilor

Reteua lui Busoi
Reteua lui Busoi
Foto: Hotnews

HotNews.ro publica azi, in continuarea articolului “De unde are Cristian Busoi milioane de actiuni la Fondul Proprietata”, povestea detaliata a despagubirilor acordate de ANRP finilor europarlamentarului PNL, candidat la primaria Capitalei. De la cine au cumparat acestia drepturile litigioase, cat au platit pentru ele, cat au castigat si cum se face ca la putin timp dupa ce primesc actiuni la Fondul Proprietatea ele apar si in declaratia de avere a lui Cristian Busoi. De notat ca toti trei evita sa spuna daca au vandut sau cumparat unii de la ceilalti actiuni la Fondul Proprietatea. DNA sustine intr-un raspuns oficial ca ancheteaza acest caz, desi primele acte au fost solicitate inca din februarie 2015, insa de peste un an nu s-a intamplat nimic dosar.

m

  • Intrebarea transmisa DNA: Decizia nr. 3659/04.12.2008 a Comsiei Centrale de Stabilire a Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), prin care s-a solutionat Dosarul nr. 41988/CC al ANRP, face obiectul unui dosar de cercetare al DNA?
  • Raspunsul procurorilor: Pe rolul DNA – Structura Centrala exista in lucru o cauza cu privire la aspectele mentionate de dvs., in acest moment alte informatii nu pot fi oferite in conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001.

m1

Reamintim ca,potrivit unor documente consultate de Hotnews.ro, procurorul sef sectie, Gheorghe Popovici a cerut in cadrul anchetei mari de la ANRP (in care sunt vizati mai multi oficiali si oameni de afaceri) o serie de alte dosare de retrocedare, suspecte ca fiind supraevaluate. In februarie 2013, procurorul Popovici a primit raspunsurile solicitate, intre care si o serie de documente si contracte vizand dosarul finilor lui Busoi ( 41988/CC), insa nu e clar in ce stadiu a ajuns ancheta inceputa in urma cu un an.

m3

  • De la cine au cumparat finii drepturile litigioase

La sfarsitul anului 2008,  doi cetateni cunoscuti drept finii liberalului Cristian Busoi (Marius Bogdan Militaru si Daniel Groza) incasau 77,5 de milioane de lei de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatii (ANRP).

Cei doi au preluat in august 2008 drepturile litigioase ale unei batrane din municipiul de pe Bega, Valeria Hilda Preda, care se chinuia din 2007 sa intre in posesia despagubirii pentru un teren de 2,5 hectare, situate pe Calea Aradului nr.34 din Timisoara.

m4

in decembrie 2008, cei doi apropiati ai lui Busoi au obtinut cea de-a 18-a mare despagubire de la ANRP, cele 77,5 de milioane de lei find acordate: 500.000 de euro in bani, restul in actiuni Proprietatea. Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a precizat ca aceasta despagubire face obiectul unui dosar penal.
m2

In declaratia de avere din 2010, care se completeaza pentru anul precedent, pentru 2009, Cristian Busoi declara un drept de creanta asupra a 15.765.634 (cincsprezece milioane) actiuni la Fondul Proprietatea. Acest drept de creanta inseamna ca Busoi avea promisiunea vanzarii acestor actiuni de la cineva.

Intr-o declaratie de avere ulterioara, din 2012, Cristian Busoi raporteaza “dividente” incasate din actiuni la fondul proprietatea aferente anilor 2008-2009, respectiv 2010 si declara de aceasta data vanzarea a 16.000.000actiuni la Fondul Proprietatea.

  • Valeria Hilda Preda:  Am primit 500.000 de lei
Bogdan Militaru
Bogdan Militaru
Foto: Facebook

Calaraseanul Bogdan Militaru, finul lui Cristian Busoi, europarlamentarul i-a botezat unul dintre copii, s-a prezentat in august 2008 la usa Valeriei Hilda Preda si s-a oferit sa-i cumpere drepturile litigioase pentru un teren de pe strada Calea Aradului nr.34.

“Ma chinuiam din 2000-2001 sa-mi recapat proprietatea, dar nu reuseam. Ce era sa fac, eram disperata. A venit dintr-o data, in 2008, domnul Militaru la mine. Nu-l cunoasteam, si mi-a spus sa-i vand actele. Am primit 500.000 de lei. Am facut actele la un avocat”, ne-a declarat batrana.

Initial aceasta a fost de acord sa ne ofere copii ale actelor, insa dupa o zi ne-a transmis ca ii este frica de posibile repercusiuni din partea lui Cristian Busoi. “Eu sunt batrana, nu vreau sa-mi mai fac dusmani. Nu are cine sa ma apere. Dumneavoastra sunteti la Bucuresti, eu aici. Va rog sa ma intelegeti”, ne-a transmis a doua zi aceasta.

Militaru nu a putut fi contactat in momentul in care am incerat sa-l intrebam cum a ajuns din Calarasi la usa Valeriei Preda Hilda. Sora sa ne-a transmis ca acesta e plecat din tara si nu vrea sa vorbeasca despre acest subiect. De la biserica unde Militaru si-a botezat al doilea copil, ni s-a confirmat ca Busoi a nasit un copil al familiei Militaru.

Potrivit publicatiei debanat.ro, Bogdan Militaru este patronul firmei bucurestene Tradecomia, cu obiect de activitate deratizarea si dezinsectia. In 2013, aceasta a castigat un contract in valoare de 3,8 milioane de lei cu Primaria Timisoara, pentru ingrijirea parcurilor din oras. Militaru locuieste acum in Fudulea (Calarasi) si doreste, potrivit publicatiei citate, sa candideze la Primarie.

In ce-l priveste pe Daniel Groza, presa locala il indica drept al doilea fin. Publicatia locala “debanat” scrie ca “al doilea fin al lui Busoi din aceasta afcaere, Daniel Groza, este originar din Jebel, dar s-a mutat la Timisoara. A avut un atelier de tamplarie la Ciacova, insa lovitura a dat-o dupa ce-a ajuns finul cui trebuie si a achizitionat drepturile litigioase de la Valeria Preda. Pana atunci, nici macar la Jebel nu era foarte cunoscut. Lumea a inceput sa auda de el abia dupa afacerea cu drepturile litigioase.”

  • 77 de milioane de lei pentru un teren de 2,5 hectare

Reprezentantii si juristii ANRP ne-au precizat in legatura cu dosarul de despagubire de 77,5 de milioane de lei pentru un teren de 2,5 hectare ca acesta are date suspecte. Valeria Hilda Preda putea intra in posesi pamantului in baza Legii fondului funciar si nu erau necesare despagubiri, doar ca Primaria Timisoara a decis altceva in 2007.

Notificarea prin care Preda Valeria Hilda solicita restituirea in natura ori despagubiri a fost depusa in urma cu 15 ani, moment cand a primit o prima transa de bani si restituiri in natura. “In 22 ianuarie 2001 este inregistrata declaratia notariala care atesta ca a primit o despagubire de 97.288 de lei pentru terenul in suprafata de 28.327 mp si cel de 297,43 mp cu constructii. Prin dispozitia primarului din 2007 i s-au restituit in natura 2184 mp, iar pentru 26.143 mp – teren ce nu poate fi restituit in natura si constructiile demolate- s-a transmis la ANRP dosarul pentru stabilirea despagubirilor”, ni s-a transmis de la Biroul de Presa al Primariei Timisoara.

“Terenul pentru ca s-a dispus dreptul de proprietate era in proprietate publica”, ni s-a mai transmis de la municipalitatea de pe Bega. Altfel spus, putea fi restituit, nefiind necesare alte plati.

Dreptul la despagubiri ANRP a fost practic statuat printr-o decizie primarului Gheorghe Ciuhandru din 2007, si el un cunoscut al lui Cristian Busoi, cel care si-a construit cariera politica in orasul de pe Bega.

Este vorba de Dispozitia nr.2553 din 12.09.2007 privind notificarea referitoare la imobilul(terenuri) din Calea Aradului nr.34 (fost 18). “Eu il cunosc pe domnul Busoi, pentru ca in urma cu noua ani facea politica aici. Este adevarat ca il cunosc ca si politician, dar nu suntem prieteni sau apropiati”, ne-a precizat fostul primar al Timisoarei in perioada 1996-2008.

  • Preia Militaru, se acorda si despagubirile

Din 2007 si pana in august 2008, solicitarea Valeriei Hilda Preda nu a fost bagata in seama de secretariatul ANRP. De-abia dupa ce au cumparat drepturile litigioase Militaru si Groza, solictarea sa a trecut pasii intermediari pana sa ajunga in Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor (CCSD) a ANRP, asa cum ne-au precizat reprezentantii institutiei. Catalin Teodorescu, prietenul si colegul de partid al lui Busoi, era vicepresedinte al ANRP.

Prin Decizia nr. 3659/ din 4 decembrie 2008 a Comsiei Centrale de Stabilire a Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) s-a solutionat Dosarul nr. 41988/CC al ANRP prin care Militaru si Groza au primit 77,5 milioane de lei, aproape 18 milioane de euro la cursul de atunci.

Evaluarea terenului si a unui imobil demolat a fost stabilit de firma de evaluare Consultim din Timisoara, asa cum ni s-a transmis de la ANRP. Societatea respectiva e calculat valoarea terenului de 2,5 hectare in baza unor presupuse anunturi imobiliare. Nicolae Marcu, presedintele consiliului de administratie al firmei, a refuzata sa explice modul cum a calculate valoarea proprietatilor pentru care Militaru si Groza au obtinut 77,5 milioane de lei.

In acest moment, pretul unui mp pe Calea Aradului este 13 euro. Rezulta ca cele 2,5 hectare, pentru care apropiatii lui Busoi au primit 18 milioane de euro, ar avea o valoare acum de 325.000 de euro. E adevarat ca intre timp preturile la imobiliare au scazut fata de momentul evaluarii, insa ieftinirea terenurilor nu justifica pretul urias stabilit in urma cu sapte ani. Un metru patrat pe Calea Aradului a fost calculat la un pret de 720 de euro de 55 de ori mai mare ca in prezent.

  • Busoi si-a trecut actiunile de la Proprietatea in declaratia de avere
Cristian Busoi
Cristian Busoi
Foto: cristianbusoi.eu

Conform legislatiei, pentru despagubirea de 77 de milioane de lei aprobata de ANRP in decembrie 2008 pentru finii lui Busoi, s-au acordat 500.000 de euro in conturi bancare si restul pana la 77 de milioane in actiuni la Fondul Proprietatea. Paritatea a fost de un leu pe actiune acordata, rezultand ca Militaru si Groza au primit in jur de 75 milioane de actiuni. Pretul unei actiuni este la acest moment de 0,75 lei, iar in 2008 era  intre 0,1 si 0,3 lei. Conform datelor oficiale, Fondul Proprietatea a fost listat la BVB in data de 25 ianuarie 2011, actiunile fiind listate direct, nu prin oferta publica initiala.

Imediat dupa ce acestia au primit actiunile de la Proprietatea, in declaratia de avere a lui Cristian Busoi din 2010 apare dreptul de creanta pentru 15,7 milioane de actiuni la acest fond plus 120.000 vandute in 2009. “Declar ca detin un drept de creanta pe 15.765.634 de actiuni”, scrie candidatul PNL la Primaria Capitalei. Asta inseamna, conform unui expert, ca Busoi ar fi imprumutat persoane cu sume de de bani, care au garantat, la randul lor, cu aceste actiuni.

Din declaratia de avere a lui Busoi nu reiese ca acesta avea acordate imprumuturi mai mari de 15.000 de euro si 1.500 de lei. Contactat in decembrie, Cristian Busoi a acceptat o intalnire pentru a lamuri orice neclaritate. “Sunt la Strasbourg, vorbim vineri si stabilim pentru sambata intalnirea”, a raspuns acesta inclusiv printr-un sms. Dupa ce a aflat subiectul intalnirii acesta a refuzat sa mai raspunda la orice fel de apel sau sms. Nu a dorit sa explice cum au ajuns actiunile lui Militaru si Groza in posesia sa.

Familia lui Bogdan Militaru si sotia lui Daniel Groza nu au negat ca acestia au cedat o parte din actiunile primite la Fondul Proprietatea lui Cristian Busoi. Finul lui Busoi nu a vut in niciun chip sa discute cu acest subiect. Sora lui ne-a transmis insa ca s-a mutat din tara si nu mai poate fi contactat. Acesta nu a negat insa ca actiunile Proprietatea au ajuns la Cristian Busoi. “Nu pot spune eu acest lucru. Mihai stie, dar nu poate fin contactat”.

Si Daniel Groza a evitat sa ne raspunda la intrebari. Sotia lui ne-a transmis ca sotul stie ca vrem sa aflam cum a luat despagbirea de la ANRP si cate actiuni a cedat lui Busoi, dar ca acesta probabil nu vrea sa ne raspunda la intrebari. Ne-a asigurat prin sms ca i-a transmis toate intrebarile sotului, dar nu il poate convinge sa raspunda la intrebari.