Anchete DNA

Cititi ASTA! OPREA si Generalii lui Toma Alimos­čśÄ

Gabriel Oprea, fost ministru al Ap─âr─ârii ╚Öi vicepremier pentru siguran╚Ť─â na╚Ťional─â, a ie╚Öit din prim-planul politicii, dar oamenii s─âi de ├«ncredere continu─â s─â ocupe pozi╚Ťii importante ├«n statul rom├ón. Unii au fost chiar promova╚Ťi ├«n func╚Ťii-cheie de c─âtre actualul ministru al Ap─âr─ârii, Gabriel Le╚Ö, membru al PSD.

Acesta este cazul colonelului Dumitru Bucur, avansat de ceva vreme, prin concurs, pe func╚Ťia de ╚Öef al Corpului de control ╚Öi inspec╚Ťie al Ministerului Ap─âr─ârii Na╚Ťionale (MApN), func╚Ťie de pe care are mari ╚Öanse s─â fie avansat general.

├Än v├órst─â de 52 de ani, col. Dumitru Bucur a absolvit Liceul Militar ÔÇ×Dimitrie CantemirÔÇŁ din Breaza, ╚ścoala Militar─â de Ofi┼úeri Activi de Transmisiuni din Sibiu ╚Öi Academia de ├Änalte Studii Militare, Facultatea Interarme, specialitatea Transmisiuni. A absolvit cursuri de perfec╚Ťionare ├«n limbile german─â ╚Öi rus─â.

Col. Dumitru Bucur este unul dintre oamenii de ├«ncredere ai generalului Marian H─âp─âu, actualul ╚Öef al Direc╚Ťiei Generale de Informa╚Ťii a Ap─âr─ârii (DGIA). H─âp─âu este un fidel al lui Gabriel Oprea, r─âmas p├ón─â ast─âzi la conducerea serviciului secret al Armatei, ├«n ciuda scandalurilor de pres─â ├«n care a fost implicat numele s─âu.

Vreme ├«ndelungat─â, col. Dumitru Bucur a fost ÔÇŁochiul ╚Öi timpanulÔÇŁ grup─ârii Oprea–H─âp─âu. ├Än DGIA, a fost omul responsabil cu ascult─ârile. Apoi, a primit atribu╚Ťii extinse, fiind desemnat s─â se ocupe cu filajul ╚Öi investiga╚Ťiile specifice. ├Än acest scop, ├«n 2014, gen. Marian H─âp─âu a ├«nfiin╚Ťat ├«n cadrul DGIA un oficiu, care a ├«nglobat structurile specializate ├«n aceste domenii de la Direc╚Ťia de Informa╚Ťii Militare (DIM) ╚Öi Direc╚Ťia de Contrainforma╚Ťii ╚Öi Securitate Militar─â (DCiSM), cele dou─â subdiviziuni din componen╚Ťa DGIA.

Colonelul Bucur a fost, deci, un om important, mai ales ├«n contextul ├«n care Gabriel Oprea ╚Öi Marian H─âp─âu au fost acuza╚Ťi c─â foloseau DGIA pentru a proteja informativ UNPR ╚Öi pentru a recruta noi membri ai propriei re╚Ťele de influen╚Ť─â.

Refugiu și pentru un fost purtător de cuvânt din SRI

Un loc c─âldu╚Ť ├«n MApN ╚Öi-a g─âsit ╚Öi Sorin Sava, fostul purt─âtor de cuv├ónt al SRI pe vremea c├ónd institu╚Ťia era condus─â de George Maior. El a fost numit ├«n func╚Ťia de consilier al ministrului Ap─âr─ârii, Gabriel Le╚Ö. Sorin Sava este omul de ├«ncredere al lui Maior, actual ambasador al Rom├óniei la Washington, ╚Öi un apropiat al lui Gabriel Oprea.

De altfel, este căsătorit cu Otilia Sava, fost secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul în MApN, în timpul mandatului lui Gabriel Oprea, dar și coordonator al Departamentului de Apărare al UNPR.

Aceste lucruri au fost devoalate public de col. (r) Doru Paraschiv, fost ofi╚Ťer de contrainforma╚Ťii militare, despre al c─ârui caz ÔÇŁRom├ónia liber─âÔÇŁ a scris pe larg. El a acuzat faptul c─â personalul Direc╚Ťiei Contrainforma╚Ťii ╚Öi Securitate militar─â (DCiSM/DGIA) a fost nevoit s─â fac─â verific─âri de securitate a unor civili ├«n interesul de partid al lui Gabriel Oprea, prin intermediul generalului Marian H─âp─âu. ÔÇŁUnele nume de persoane civile care ne treceau prin m├ón─â ajungeau ori ├«n Armat─â, pe func╚Ťii c─âldu╚Ťe, ori ├«n alte structuri ale statului, pe func╚Ťii importante, din partea UNPRÔÇŁ, a spus Paraschiv. El a precizat c─â ofi╚Ťerii DGIA au fost folosi╚Ťi ╚Öi pentru protec╚Ťia informativ─â a ╚Öedin╚Ťelor UNPR sau a unor ├«ntruniri ├«n care Gabriel Oprea perfecta diverse afaceri, anchetate ├«n prezent de procurori.

Chereche╚Ö: ÔÇ×Coldea a participat la ├«nfiin╚Ťarea UNPRÔÇť

Primarul din Baia Mare, C─ât─âlin Chereche╚Ö (foto), un fost apropiat al lui Gabriel Oprea, a f─âcut, ├«n ultima perioad─â, o serie de dezv─âluiri despre ├«nfiin╚Ťarea UNPR, partid din care a f─âcut parte. ÔÇ×Aceste evenimente despre care v─â vorbesc se ├«nt├ómplau ├«n anul 2010, c├ónd s-a ├«nfiin╚Ťat UNPR. O spune un om care s-a ├«nt├ólnit cu Florian Coldea. (…) Florian Coldea ╚Öi Vasile D├«ncu au fost la mas─â cu Gabriel Oprea ├«n momentul ├«n care s-a ├«nfiin╚Ťat UNPR. ├Än sufrageria de la MApN s-a discutat despre ├«nfiin╚Ťarea UNPR de fa╚Ť─â cu Coldea. Pe domnul D├«ncu ├«l ╚Ötiam de ceva vreme. Nu cred c─â m├óncarea era at├ót de bun─â la MApN ├«nc├ót Florian Coldea s─â vin─â acolo. Cei de la ├«nt├ólnire erau interesa╚Ťi de puterea pe care Florian Coldea o avea ├«n justi╚Ťie, nu ├«n politic─â. ╚śi faptul c─â avea o putere ├«n institu╚Ťiile de informa╚Ťii. A fost o perioad─â ├«n care UNPR dorea s─â rup─â o felie c├ót mai mare din PSD. UNPR este o crea╚Ťie a statului paralel, asta e evident! (…) Acest angrenaj l-a vrut pe Victor Ponta pre╚Öedinte ├«n detrimentul lui Mircea Geoan─â. Rela╚Ťia dintre Oprea ╚Öi Ponta era prea consolidat─â ca s─â ├«╚Öi fac─â r─âu reciprocÔÇŁ, a declarat Chereche╚Ö, s─âpt─âm├óna trecut─â, ├«ntr-o emisiune a TVR 1.

Pe de alt─â parte, primarul din Baia Mare a povestit c─â Gabriel Oprea i-a propus devin─â ofi╚Ťer DIA (Direc╚Ťia General─â de Informa╚Ťii a Ap─âr─ârii – n.red), dar l-a refuzat pentru c─â nu a f─âcut armata. ÔÇ×─ésta este un lucru care m-a amuzat copios. Fiind prezent ├«n cabinetul ministrului de Interne la acea vreme, domnul Gabriel Oprea, s─â mi se spun─â c─â e bine s─â ai a╚Öa un fel de protec╚Ťie ╚Öi s─â fii ├«ntr-o structur─â, care s─â ├«╚Ťi acorde cel pu╚Ťin anumite semne de exclamare ├«n momentul ├«n care ai devenit vulnerabil sau ai putea avea anumite probleme ╚Öi o apartenen╚Ť─â la o astfel de structur─â ar ajuta. ╚śi c─â ar fi bine s─â dau ╚Öi eu un CV ca s─â mi se fac─â un astfel de dosar ╚Öi s─â devin locotenent-colonel. Eu m-am amuzat, m-am ╚Öi speriat pentru c─â ╚Ötiam c─â nu am f─âcut armataÔÇŁ, a povestit Chereche╚Ö.

El a ad─âugat c─â ÔÇŁmul╚Ťi dintre cei care s-au ├«nscris ├«n UNPR au fost avansa╚Ťi, probabil unii au devenit ╚Öi ofi╚Ťeri acoperi╚ŤiÔÇŁ.

Peste 700 de avansări ilegale în mandatul lui Gabriel Oprea

├Än perioada 23 decembrie 2009-7 mai 2012, ├«n care mi-nistru al Ap─âr─ârii a fost Gabriel Oprea, peste 700 de persoane au fost avansate ilegal ├«n grad. Lista avans─ârilor a fost f─âcut─â public─â ├«n 2012 de c─âtre succesorul lui Oprea la Ministerul Ap─âr─ârii, generalul Corneliu Dobri┼úoiu. ├Än 2012, Dobri╚Ťoiu a ├«nfiin╚Ťat o comisie pentru verificarea modului de acordare a gradelor ┼či ├«naintarea ├«n grad a ofi┼úerilor ├«n rezerv─â din cadrul MApN. Printre beneficiari s-au num─ârat ├«n special politicieni, dar ┼či oameni de afaceri, sportivi sau chiar jurnali┼čti. Printre beneficiari: Mihai R─âzvan Ungureanu, Mugur Is─ârescu, Gheorghe Hagi, Laura Codru╚Ťa K├Âvesi ╚Öi Robert Turcescu. Dup─â ce scandalul a izbucnit ├«n pres─â, K├Âvesi ╚Öi Turcescu au cerut revocarea ordinelor de avansare. Controlul ordonat de Dobri╚Ťoiu a stabilit c─â s-a ├«nc─âlcat legea, dispun├óndu-se revocarea ordinelor de avansare sau acordare a gradelor ├«n rezerv─â pentru cazurile din anii 2011 ┼či 2012.