Politica

Cioloș: Agricultura e tratată de 27 de ani ca un bazin electoral, o sursă de voturi manevrată populist

Premierul Dacian Cioloș a declarat marți că problema agriculturii românești este că de 27 de ani acest domeniu este tratat ca un bazin electoral și “o sursă de voturi manevrată populist”.

“Problema agriculturii românești este că de 27 de ani este tratată ca un bazin electoral, o sursă de voturi manevrată populist de la un ciclu electoral la altul. Este o abordare care trebuie schimbată radical. Agricultura este un sector strategic de dezvoltare a României, fermierii — atât cei mari, cât mai ales micii fermieri — au nevoie de predictibilitate, de sprijin din partea statului pentru a crește și pentru a aduce bunăstare țării și oamenilor. În acest lucru cred și pentru asta muncesc de o viață”, a scris Cioloș pe Facebook.

El a adăugat că vede cum cei care se aflau la guvernare anul trecut și acum doi ani și ”ar fi trebuit să-și facă treaba” ”se declară îngrijorați de faptul că subvențiile pentru fermieri au fost plătite cu întârziere anul acesta”.

“Această grijă pentru agricultori mă bucură, dar ar fi fost bine ca ea să se manifeste și prin fapte, în anii trecuți, nu doar în vorbe, acum, în campania electorală. Dacă ar fi fost așa, fermierii români ar fi beneficiat deja de mult mai multe măsuri pe care le-am inclus în Politica agricolă comună (PAC) tocmai pentru ca această politică europeană să țină seama de problemele agriculturii românești”, a susținut prim-ministrul.

Cioloș i-a asigurat pe agricultori că până în luna august au fost plătite subvențiile în proporție de 96%, iar până la sfârșitul acestei luni se vor plăti în avans 859 de milioane de euro pentru campania agricolă aferentă acestui an.

“În ciuda unor ‘cadouri’ lăsate de Guvernul Ponta, până în luna august am reușit să plătim peste 96% din subvențiile aferente anului 2015 — cele câteva procente rămase fiind legate de situații care au nevoie de mai multă analiză, așa cum se întâmplă în fiecare an. În plus, până la sfârșitul acestei luni, plătim în avans 859 de milioane de euro pentru campania agricolă 2016 — adică mai mult de jumătate din subvenția pe anul viitor, pentru peste 600.000 de fermieri. Este o sumă record, suplimentată la rectificarea bugetară adoptată de Guvern miercurea trecută. Mai mult, anul acesta am redus la 9% TVA pentru materia primă necesară în agricultură și pentru lucrările agricole. Totodată, am eliminat o nedreptate care trenează de ani buni, care a creat multă birocrație inutilă și a dus în faliment mulți agricultori — ani la rând s-a solicitat producătorilor plata TVA chiar dacă ei nu erau încasatori de TVA. În acest sens, acum două săptămâni am adoptat un mecanism simplificat de TVA pentru agricultori, care le permite să nu țină evidența TVA”, a amintit premierul.