Condamnari

BOMBA la Buzau/CORUPTII asteapta PEDEPSELE si MANDATELE!

Când cei mai mulţi dintre noi aşteaptă sărbătorile de iarnă, foşti politicieni buzoieni cu dosare penale în instanţe, fie pentru abuz în serviciu, fie pentru fapte de corupţie, îşi numără zilele de libertate, după un an în care au făcut turul instanţelor.

Spre exemplu, pentru fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, Cristinel Bîgiu, miercuri este ziua cea mai lungă. La Curtea de Apel Bucureşti este programată, pentru data de 7 decembrie, pronunţarea definitivă în dosarul de luare de mită, conflict de interese în formă continuată şi tentativă de spălare a banilor în ,,dosarul şpăgii de Moş Nicolae“ pentru atribuirea Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău pentru perioada 2014-2020 şi împărţirea acestuia în trei componente, prin evitarea procedurii de licitaţie publică, dosar  în care Bîgiu a fost deja condamnat pe fond la Tribunalul Călăraşi la cinci ani şi două luni de închisoare cu executare. Fix acum doi ani, fostul şef CJ Buzău a fost reţinut de procurorii DNA Bucureşti, în urma unui flagrant în faţa blocului în care locuia.

Ulterior, Bîgiu a fost tri­mis în judecată pentru două infracţiuni de luare de mită în formă continuată, 12 infracţiuni de conflict de interese în formă continuată şi tentativă de spălare a banilor.

Conform rechizitoriului procurorilor DNA, în perioada decembrie 2013-decembrie 2014, Cristinel Bîgiu i-a solicitat unuia dintre directorii din cadrul instituţiei să facă demersuri pentru declanşarea procedurilor de achiziţie directă, prin modificarea proiectului iniţial în cuantum de 400.000 de lei, legat de întocmirea Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău pentru perioada 2014-2020 şi împărţirea acestuia în trei componente, astfel încât să fie evitată procedura de licitaţie publică, să identifice firme dispuse să semneze, în mod formal, aceste proiecte şi să întocmească efectiv proiectele.

Procurorii DNA susţin că, după întocmirea acestor proiecte şi după aprobarea plăţilor de către Cristinel Bîgiu, directorul respectiv din instituţie urma să îi dea mită preşedintelui Consiliului Judeţean jumătate din suma plătită din bani publici, respectiv 200.000 de lei. Directorul urma să recupereze banii de la firmele care figurau, în mod fals, ca executanţi ai celor trei proiecte. Anchetatorii au mai precizat că, în jurul datei de 20 decembrie 2013, directorul din Consiliul Judeţean Buzău i-a remis lui Cristinel Bîgiu, prin intermediul fînului acestuia, Florin Colgiu, suma de ­apro­ximativ 70.000 de lei, sub formă de mită, reprezentând jumătate din contravaloarea unei facturi de 130.000 de lei, suma ce fusese virată unei firme identificate de director, căreia i se atribuise anterior, în mod direct, contractul pentru prima componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, şi anume principalele direcţii de dezvoltare şi analiză S.W.O.T. Directorul, la rândul său, primise suma respectivă de la reprezentantul legal al firmei. Ulterior, în luna august 2014, Bîgiu l-a însărcinat pe acelaşi director să înceapă procedurile de atribuire directă, în aceleaşi condiţii, pentru cea de-a doua componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, fiind declarată câştigătoare aceeaşi firmă, urmând ca lui Bîgiu să îi fie remisă, ulterior, ca mită, jumătate din valoarea contractului, respectiv 50.000 de lei.

Procurorii DNA mai precizează că, în 4 decembrie 2014, Cristinel Bîgiu i-a solicitat în mod expres aceluiaşi director să îi dea până cel mai târziu în 8 decembrie suma convenită de 50.000 de lei, indicându-i ca intermediar care urma să primească banii în numele său o persoană de încredere a acestuia. „Bîgiu Marian Cristinel i-a indicat intermediarului modul în care urmau a fi distribuiţi, res­pectiv păstraţi banii, solicitându-i că suma de 6.500 de lei să fie remisă finului acestuia, Colgiu Florin Mădălin, iar restul sumei de 43.500 lei să fie păstrată, la dispoziţia lui Bîgiu Marian Cristinel, de către intermediar. În aceeaşi zi, intermediarul i-a remis 6.500 de lei lui Colgiu Florin-Mădălin, care cunoştea că suma respectivă fusese primită cu titlu de mită de către Bîgiu Marian Cristinel, de la directorul respectiv“, mai precizează procurorii DNA.

Cristinel Bîgiu mai are o condamnare, dar cu suspendare, într-un dosar în care a fost judecat pentru trafic de influenţă, împreună cu fostul şef al Regiei Autonome – Patrimoniul Protocolului de Stat Gabriel Surdu, după ce acesta din urmă ar fi dat mită prin intermediul unui apropiat pentru obţinerea unui contract de lucrări de la Primăria Ghergheasa. Sentinţa a fost atacată cu apel şi va fi judecată tot la Curtea de Apel Bucureşti, dar deocamdată nu a fost fixat un termen.

Însă, marţea viitoare, pe 13 decembrie, Cristinel Bîgiu are termen şi în dosarul „mită la ministrul de Interne“ în care o primă sentinţă poate fi pronunţată cât de curând la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Lungu de la Nehoiu, încă o sentinţă

Vineri este ziua cea mai lungă şi pentru fostul primar al oraşului Nehoiu, Florentin Lungu care şi-ar putea afla pe 9 decembrie sentinţa pe fond în dosarul în care a fost trimis în judecată cu nouă capete de acuzare în legătură cu o retrocedare dubioasă şi o alunecare de teren la Lunca Mare. Judecătoria Pătârlagele a anunţat deliberarea şi pronunţarea în cauză la sfârşitul acestei săptămâni.

Astfel, Florentin Lungu este în aşteptarea sentinţei pentru faptele sale, la mai bine de doi ani de când un cimitir şi mai multe locuinţe din Nehoiu, zona Lunca Mare, au fost la un pas să fie acoperite de pământ după ce terenul a luat-o la vale, destabilizat prin tăieri ilegale de pădure, ordonate, spun procurorii de fostul primar de la Nehoiu.

Florentin Lungu a fost tri­mis în judecată în 2015 de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, care au stabilit că acesta se face vinovat de conflict de interese, abuz în serviciu, fals intelectual, instigare la fals intelectual, instigarea angajaţilor de la Primăria Nehoiu la abuz în serviciu, instigare la distrugere de înscrisuri, reducerea suprafeţei fondului forestier fără drept, instigare la tăiere ilegală de arbori şi sustragere de arbori de pe o suprafaţă de teren forestier defrişat haotic şi ilegal, ce a dus la producerea unei alunecări de teren care a pus în pericol cimitirul din zona Lunca Mare.

Întreaga poveste este legată de punerea în posesie, cu cântec, a unui teren de 3 hectare în zona Lunca Mare care, în septembrie 2014, a început să se „scurgă“ către ­ci­mitir şi locuinţe, după ce pădurea a început să dispară arbore cu arbore. Inspectorii silvici au descoperit defrişări haotice şi ilegale, iar o plângere ajunsă în atenţia procurorilor l-a făcut ­res­ponsabil de nenorocire chiar pe primarul de la Nehoiu care, după ce a pus mâna pe teren, a ras pădurea pentru a-şi instala acolo o stână de capre, avându-i complici pe angajaţii săi de la firma pe care încă o gestionează, Prodfor, şi din cauza căreia, întâiul ales al oraşului a fost condamnat cu suspendare pentru conflict de interese, după ce a dispus achitarea, de către Primărie, a unor facturi emise chiar de Prodfor.

După ce moştenitorul pădurii, o anume Silvia Genovia Mocănaşu, a fost pus în posesie, în 2014, pădurea de conifere a fost culcată la pământ, arbore cu arbore, cu buldozerele, iar în locul ei au apărut construcţii din beton şi saivane. Împuternicita presupusei moştenitoare a fost nimeni alta decât contabila de la firma Prodfor, a lui Florentin Lungu, Genica Despa. Stâna ar fi fost amenajatată chiar cu oameni şi materiale de la Primărie. Au fost ridicaţi în pădure chiar şi stâlpi de curent electric, iar când lucrurile au luat-o „la vale“ la propriu, Lungu şi-a luat tălpăşiţa.

Recent, el a cerut revizuirea sentinţei definitive în dosarul de conflict de interese.

Alte dosare „grele“ pe final

►   Joi are întâlnire cu judecătorii şi fostul primar al municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală, care are termen la Tribunalul Dâmboviţa în celebrul „dosar Orizont“, în care este aşteptat de luni bune un raport de expertiză evaluare bunuri imobile şi de care depinde pronunţarea unei sentinţe pe fond.

Fostul primar al Buzăului, Constantin Boşcodeală, judecat pentru abuz în serviciu în legătură cu un teren al Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură pe care, ulterior, s-a ridicat un cartier de vile.

►   Pe 12 decembrie este programat un nou termen şi în dosarul în care foştii prefecţi Paul Beganu şi Maria Buleandră sunt judecaţi, împreună cu alţi zece inculpaţi, pentru retrocedarea dubioasă a peste 5.000 de hectare de pădure de la Gura Teghii. Atunci va fi audiat cel care a pus mâna pe pădure, Gheorghe Ceteraş, inculpat în cauză, dar şi primarul comunei Gura Teghii, Gheorghe Băcneanu.

►   O sentinţă definitivă este aşteptată şi în dosarul în care fostul preşedinte al Consililului Judeţean,Victor Mocanu, a fost condamnat pe fond la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 3 ani şi şase luni închisoare în dosarul „Maternitatea“, în care este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul în formă calificată şi în formă continuată, aşteaptă să se stabilească un termen pentru judecarea apelului. Toţi inculpaţii, dar şi Direcţia Naţională Anticorupţie, au atacat sentinţele, dar deocamdată nu s-a stabilit un termen pentru judecarea apelului.