Fara Categorie Politica

BELEA la PNL/Tabara lui Busoi vrea să pună LABA pe PNL/Ludovic ORBAN va fi TRADAT în Iunie(sursa din interior)

Preşedintele unic al noului PNL, rezultat din fuziunea formaţiunii liberale cu PDL, va fi ales într-un congres convocat în 17 iunie, la care vor participa 5.000 de delegaţi, potrivit deciziei luate de CNC,sâmbătă. Ludovic Orban a fost aplaudat la scenă deschisă de delegaţii din teritoriu, în timp deputatul Florin Roman a avut un discurs critic la adresa celor care sunt mai preocupaţi de jocurile de culise decât munca pentru partid.

UPDATE Liberalii au aprobat modificările la statut, care au fost prezentate de către secretarul general al partidului, Cristian Buşoi.Potrivit acestuia, forul suprem al partidului, care se numea Convenţia Naţională  se redenumeşte Congres.

Consiliul Naţional de Coordonare rămâne organismul de dezbatere politică şi de decizii care se reuneşte ori de câte ori este nevoie. Biroul Politic Naţional va fi forul în care se iau toate deciziile majore şi din care fac aleşii la congres, liderii judeţeni, foştii preşedinţi ai PNL, liderii grupurilor parlamamentare – Senat, Camera Deputaţilor şi Parlamentul European.

Va fi înfiinţat însă şi Biroul Executiv al PNL, care se va ocupa de problemele curente şi din care vor face parte preşedintele partidului, secretarul general, patru prim-vicepreşedinţi pe domenii aleşi uninominal de CNC, opt vicepreşedinţi pe domenii care vor coordona comisiile de specialitate, aleşi direct în CNC, incompatibili cu orice altă funcţie în partid, opt preşedinţi regionali, aleşi de delegaţii doar din regiunea respectivă, 16 membri aleşi de CNC care nu au incompatibilităţi, pot fi inclusiv preşedinţi de filiale.

UPDATE Mircea Hava, primarl municipiului Alba Iulia: Vă salut pe cei care v-aţi bătut în campanie. Pentru mine există oamenii care s-au bătut. La Alba s-a câştigat, s-a făcut ceva în plus. Să fii şef trebuie să ai responsabilitate, să arăţi că poţi să faci ceva. Habar nu am ce o să modificaţi la Statut, eu rămân membru PNL indiferent de modificări. Cred că era bine să avem câte o foicită ca să ştim ce modificăm la statut.
UPDATE Florin Roman, deputat de Alba: : Modificarea statului s-a făcut pentru oamenii care ne-au adus aici. Aşadar, pentru ca Gigei (n.r.-referire la Gigel Ştirbu) sau Mişulei (n.r.-referire la Mihai Voicu) să vă conducă înainte destinele. Ca să facă asta, trebuia să se facă modificări. Secretarul general interimar de acum a fost decis la ora 12 noaptea. Dimineaţa, am fost convocaţi la ora 9 pentru ora 10 ca să-l votăm.
UPDATE Ludovic Orban, candidat pentru şefia PNL : Nu vreau să mă uit spre trecut. Vreau să mă uit doar spre viitor. Suntem datori să ţinem minte care sunt motivele pentru care PNL a ajuns la 45% după prezidenţiale şi a reuşit în parlamentare să obţină doar 20%. Începând de astăzi, conducerea centrală va tăcea, nu va mai lua decizii. Cei care trebuie să vorbească, să decidă soarta PNL sunteţi voi, membri PNL. Voi aţi purtat toate bătăliile la firul ierbii, ştiti ce spun oamenii despre lideri, despre deciziile şi acţiunile PNL. Trebuie să luaţi decizia în PNL. E misiunea voastră să recredibilizaţi PNL
Eu sunt în campanie în PNL de când m-am înscris în PNL. Sunt plin de schije, de cicatrice în urma bătăililor pe care le-am purtat pentru PNL pentru că niciodată nu m-am dat în lături să dau o bătălie pentru PNL. Avem nevoie ca această campanie în interiorul PNL să fie o sărbătoare a democraţiei, să genereze interes pentru democraţia românească.
Vă asigur că în toată această campanie nu îmi voi critica niciun concurent indiferent de ce funcţie candidează. Nu voi face altceva decât să mă duc la firul ierbii, la baza partidului. Oricine se înscrie în cursă este binevenit. Eu pot să fac echipă cu orice membru al PNL. Echipa mea este, a fost şi va fi întotdeauna PNL. Nu fac nicio diferenţă între membri PNL. În următoarele trei luni vă rog să nu faceţi nicio diferenţă. Alegeţi-i pe cei mai buni la nivel local, judeţean, naţional, nu ţineţi cont de graniţa care există mental din cauza faptului că suntem proveniţi din două partide diferite
UPDATE Cristian Buşoi, secretar general interimar: Împreună putem găsi soluţiile pentru PNL. Sunt mândru şi onorat să fiu secretar general interimat al marelui PNL. O cunosc şi colaborez bine cu Raluca Turcan. Trebuie să găsim soluţii împreună să rezolvăm o parte din problemele financiare din trecut.
Dacă exista un Ionel Brătianu în acest moment în PNL s-ar fi văzut. Sunt însă politicieni cu experienţă şi capacitate de organizare în partid şi trebuie să ne bazăm pe ce avem. Să aşteptăm un lider providenţial nu face bine.
Există situaţii tensionate în câteva filiale. Acestea trebuie rezolvate prin soluţii statutare. Duşmanul cu care ne luptăm e în fara PNL, e PSD.
UPDATE Raluca Turcan:  A fost o propunere în BPN de alegere a preşedintelui prin votul tuturor membrilor. Nu a trecut.  Nu putem facem faţă prin structurile din teritoriu acestei cerinţe.
Însă, deciziile suverante vor fi luate la baza partidului. Convenţia va fi judecătorul supre. Cred că ştim ce nu a maers.  Ca preşedinte interimar am datoria de a pune pe agenda partidului câteva teme care să capete consistenţă. Avem datoria să ţinem partidul unit, să-l ţinem pe direcţia bună.
Am evitat să caut vinovăţii individuale, să decapitez oameni pentu rezultatul de la alegeri. Cred că ştim foarte bine ce nu a mers, cine putea să facă mai mult, astfel încât rezultatul PNL să fe mai bun, lucrul acesta vreau să îl stabiliţi dumneavoastră la Convenţie. Cauza majoră a pierderii alegerilor a fost mesajul lipsit de consistenţă faţă de oamenii care doreau să se regăsească în PNL. Trebuia să ne asumăm în mod curajos decizii de dreapta şi să luăm apărarea constant oamenilor care se simţeau sufocaţi de fiscalitatea excesivă. Era o normalitate ca aceste mesaje de drepta să fie peste tot. Am pierdut teren în faţa antreprinzărilor şi în faţa PSD care a reuşit să se definească într-un mod ipocrit. Este de fapt o impostură pe care PSD a dus-o în toată campania”, a afirmat deputatul PNL.
În campanie, nu s-au văzut proiectele PNL, nu s-au văzut mesajele PNL. Campania noastră parcă nu a fost a noastră. Trebuie să ne asumăm decizii de dreapta şi mesaje de dreapta.
UPDATE Raluca Turcan a fost validată în mod unanim de delegaţii din Consiliul Naţional de Coordonare.
UPDATE Sunt prezenţi 900 de delegaţi din 1010 delegaţi
UPDATE Liderii PNL au vrut, sâmbătă dimineaţă, să modifice Statutul partidului astfel încât persoanele cu funcţii publice să îşi piardă sprijinul politic doar în cazul unei condamnări definitive, şi nu în momentul în care se începe urmărirea penală, aşa cum prevede în prezent Statutul, au declarat sâmbătă,, surse din conducerea partidului.
Însă, propunerea venită de la mai multe organizaţii din teritoriu nu a fost acceptată de preşedintele interimar, Raluca Turcan. În urma discuţiei din BPN, în unanimitate liberalii votat împotriva acestei modificări.

Consiliul Naţional al Partidului Naţional Liberal se va reuni sâmbătă începând cu ora 12.00, la Palatul Parlamentului, sala C.A. Rosetti.

Anterior, va avea loc reuniunea Biroului Politic Naţional al PNL, începând cu ora 10.00, la sala grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor (etaj 2).
Două curente s-au conturat de opinie în ceea ce priveşte regulile de alegerile a preşedintelui şi a conducerii centrale a PNL. Pe de o parte, unii lideri centrali şi din teritoriu au propus ca preşedintele partidului să fie aleşi de către toţi membrii PNL, în vreme ce alţii vor menţinerea sistemului electoral de până acum, anume ca fiecare judeţ să desemneze un număr de delegaţi la Convenţie în funcţie de rezultatele obţinute la ultimele runde de alegeri.
Discuţii sunt şi asupra numărului de oameni aleşi la Convenţie. Adică, dacă preşedintele, alături de secretarul general şi de prim-vicepreşedinţi, să fie aleşi pe baza unei moţiuni. Dacă s-ar merge pe această variantă, în cadrul Conveţiei ar fi ales doar preşedintele şi echipa restrânsă de lideri centrali, urmând ca vicepreşedinţii să fie selectaţi ulterior prin votul membrilor CNC. Alte persoane din interiorul PNL militează pentru alegerea întregii echipe de conducere în cadrul Convenţiei
Busoi - Militaru

EXCLUSIV DNA sustine ca ancheteaza cazul finii lui Busoi/ Traseul banilor

de Marian Buhociu Marţi, 12 ianuarie 2016, 19:38

Imagine

HotNews.ro publica azi, in continuarea articolului “De unde are Cristian Busoi milioane de actiuni la Fondul Proprietata” , povestea detaliata a despagubirilor acordate de ANRP finilor europarlamentarului PNL, candidat la primaria Capitalei. De la cine au cumparat acestia drepturile litigioase, cat au platit pentru ele, cat au castigat si cum se face ca la putin timp dupa ce primesc actiuni la Fondul Proprietatea ele apar si in declaratia de avere a lui Cristian Busoi. De notat ca toti trei evita sa spuna daca au vandut sau cumparat unii de la ceilalti actiuni la Fondul Proprietatea. DNA sustine intr-un raspuns oficial ca ancheteaza acest caz, desi primele acte au fost solicitate inca din februarie 2015, insa de peste un an nu s-a intamplat nimic dosar.

  • Intrebarea transmisa DNA: Decizia nr. 3659/04.12.2008 a Comsiei Centrale de Stabilire a Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), prin care s-a solutionat Dosarul nr. 41988/CC al ANRP, face obiectul unui dosar de cercetare al DNA?
  • Raspunsul procurorilor: Pe rolul DNA – Structura Centrala exista in lucru o cauza cu privire la aspectele mentionate de dvs ., in acest moment alte informatii nu pot fi oferite in conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001.

Reamintim ca, potrivit unor documente consultate de Hotnews.ro, procurorul sef sectie, Gheorghe Popovici a cerut in cadrul anchetei mari de la ANRP (in care sunt vizati mai multi oficiali si oameni de afaceri) o serie de alte dosare de retrocedare, suspecte ca fiind supraevaluate. In februarie 2013, procurorul Popovici a primit raspunsurile solicitate, intre care si o serie de documente si contracte vizand dosarul finilor lui Busoi ( 41988/CC), insa nu e clar in ce stadiu a ajuns ancheta inceputa in urma cu un an.

  • De la cine au cumparat finii drepturile litigioase

La sfarsitul anului 2008,  doi cetateni cunoscuti drept finii liberalului Cristian Busoi (Marius Bogdan Militaru si Daniel Groza) incasau 77,5 de milioane de lei de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatii (ANRP).

Cei doi au preluat in august 2008 drepturile litigioase ale unei batrane din municipiul de pe Bega, Valeria Hilda Preda , care se chinuia din 2007 sa intre in posesia despagubirii pentru un teren de 2,5 hectare, situate pe Calea Aradului nr.34 din Timisoara.

in decembrie 2008, cei doi apropiati ai lui Busoi au obtinut cea de-a 18-a mare despagubire de la ANRP, cele 77,5 de milioane de lei find acordate: 500.000 de euro in bani, restul in actiuni Proprietatea. Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a precizat ca aceasta despagubire face obiectul unui dosar penal.

In declaratia de avere din 2010, care se completeaza pentru anul precedent, pentru 2009, Cristian Busoi declara un drept de creanta asupra a 15.765.634 (cincsprezece milioane) actiuni la Fondul Proprietatea. Acest drept de creanta inseamna ca Busoi avea promisiunea vanzarii acestor actiuni de la cineva.

Intr-o declaratie de avere ulterioara, din 2012, Cristian Busoi raporteaza “dividente” incasate din actiuni la fondul proprietatea aferente anilor 2008-2009, respectiv 2010 si declara de aceasta data vanzarea a 16.000.000 actiuni la Fondul Proprietatea.

Imagine
  • Valeria Hilda Preda:  Am primit 500.000 de lei

Calaraseanul Bogdan Militaru, finul lui Cristian Busoi, europarlamentarul i-a botezat unul dintre copii, s-a prezentat in august 2008 la usa Valeriei Hilda Preda si s-a oferit sa-i cumpere drepturile litigioase pentru un teren de pe strada Calea Aradului nr.34.

“Ma chinuiam din 2000-2001 sa-mi recapat proprietatea, dar nu reuseam. Ce era sa fac, eram disperata. A venit dintr-o data, in 2008, domnul Militaru la mine. Nu-l cunoasteam, si mi-a spus sa-i vand actele. Am primit 500.000 de lei . Am facut actele la un avocat”, ne-a declarat batrana.

Initial aceasta a fost de acord sa ne ofere copii ale actelor, insa dupa o zi ne-a transmis ca ii este frica de posibile repercusiuni din partea lui Cristian Busoi. “Eu sunt batrana, nu vreau sa-mi mai fac dusmani. Nu are cine sa ma apere. Dumneavoastra sunteti la Bucuresti, eu aici. Va rog sa ma intelegeti”, ne-a transmis a doua zi aceasta.

Militaru nu a putut fi contactat in momentul in care am incerat sa-l intrebam cum a ajuns din Calarasi la usa Valeriei Preda Hilda. Sora sa ne-a transmis ca acesta e plecat din tara si nu vrea sa vorbeasca despre acest subiect. De la biserica unde Militaru si-a botezat al doilea copil, ni s-a confirmat ca Busoi a nasit un copil al familiei Militaru.

Potrivit publicatiei debanat.ro , Bogdan Militaru este patronul firmei bucurestene Tradecomia, cu obiect de activitate deratizarea si dezinsectia. In 2013, aceasta a castigat un contract in valoare de 3,8 milioane de lei cu Primaria Timisoara, pentru ingrijirea parcurilor din oras. Militaru locuieste acum in Fudulea (Calarasi) si doreste, potrivit publicatiei citate, sa candideze la Primarie.

In ce-l priveste pe Daniel Groza , presa locala il indica drept al doilea fin. Publicatia locala “debanat” scrie ca “al doilea fin al lui Busoi din aceasta afcaere, Daniel Groza, este originar din Jebel, dar s-a mutat la Timisoara. A avut un atelier de tamplarie la Ciacova, insa lovitura a dat-o dupa ce-a ajuns finul cui trebuie si a achizitionat drepturile litigioase de la Valeria Preda. Pana atunci, nici macar la Jebel nu era foarte cunoscut. Lumea a inceput sa auda de el abia dupa afacerea cu drepturile litigioase.”

  • 77 de milioane de lei pentru un teren de 2,5 hectare

Reprezentantii si juristii ANRP ne-au precizat in legatura cu dosarul de despagubire de 77,5 de milioane de lei pentru un teren de 2,5 hectare ca acesta are date suspecte. Valeria Hilda Preda putea intra in posesi pamantului in baza Legii fondului funciar si nu erau necesare despagubiri, doar ca Primaria Timisoara a decis altceva in 2007.

Notificarea prin care Preda Valeria Hilda solicita restituirea in natura ori despagubiri a fost depusa in urma cu 15 ani , moment cand a primit o prima transa de bani si restituiri in natura. “In 22 ianuarie 2001 este inregistrata declaratia notariala care atesta ca a primit o despagubire de 97.288 de lei pentru terenul in suprafata de 28.327 mp si cel de 297,43 mp cu constructii. Prin dispozitia primarului din 2007 i s-au restituit in natura 2184 mp, iar pentru 26.143 mp – teren ce nu poate fi restituit in natura si constructiile demolate- s-a transmis la ANRP dosarul pentru stabilirea despagubirilor”, ni s-a transmis de la Biroul de Presa al Primariei Timisoara.

“Terenul pentru ca s-a dispus dreptul de proprietate era in proprietate publica”, ni s-a mai transmis de la municipalitatea de pe Bega. Altfel spus, putea fi restituit, nefiind necesare alte plati.

Dreptul la despagubiri ANRP a fost practic statuat printr-o decizie primarului Gheorghe Ciuhandru din 2007, si el un cunoscut al lui Cristian Busoi, cel care si-a construit cariera politica in orasul de pe Bega.

Este vorba de Dispozitia nr.2553 din 12.09.2007 privind notificarea referitoare la imobilul(terenuri) din Calea Aradului nr.34 (fost 18). “Eu il cunosc pe domnul Busoi, pentru ca in urma cu noua ani facea politica aici. Este adevarat ca il cunosc ca si politician, dar nu suntem prieteni sau apropiati”, ne-a precizat fostul primar al Timisoarei in perioada 1996-2008.

  • Preia Militaru, se acorda si despagubirile

Din 2007 si pana in august 2008, solicitarea Valeriei Hilda Preda nu a fost bagata in seama de secretariatul ANRP. De-abia dupa ce au cumparat drepturile litigioase Militaru si Groza, solictarea sa a trecut pasii intermediari pana sa ajunga in Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor (CCSD) a ANRP, asa cum ne-au precizat reprezentantii institutiei. Catalin Teodorescu , prietenul si colegul de partid al lui Busoi, era vicepresedinte al ANRP.

Prin Decizia nr. 3659/ din 4 decembrie 2008 a Comsiei Centrale de Stabilire a Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) s-a solutionat Dosarul nr. 41988/CC al ANRP prin care Militaru si Groza au primit 77,5 milioane de lei, aproape 18 milioane de euro la cursul de atunci.

Evaluarea terenului si a unui imobil demolat a fost stabilit de firma de evaluare Consultim din Timisoara, asa cum ni s-a transmis de la ANRP. Societatea respectiva e calculat valoarea terenului de 2,5 hectare in baza unor presupuse anunturi imobiliare. Nicolae Marcu, presedintele consiliului de administratie al firmei, a refuzata sa explice modul cum a calculate valoarea proprietatilor pentru care Militaru si Groza au obtinut 77,5 milioane de lei.

In acest moment, pretul unui mp pe Calea Aradului este 13 euro . Rezulta ca cele 2,5 hectare, pentru care apropiatii lui Busoi au primit 18 milioane de euro, ar avea o valoare acum de325.000 de euro. E adevarat ca intre timp preturile la imobiliare au scazut fata de momentul evaluarii, insa ieftinirea terenurilor nu justifica pretul urias stabilit in urma cu sapte ani. Un metru patrat pe Calea Aradului a fost calculat la un pret de 720 de euro de 55 de ori mai mare ca in prezent.

  • Busoi si-a trecut actiunile de la Proprietatea in declaratia de avere

Conform legislatiei, pentru despagubirea de 77 de milioane de lei aprobata de ANRP in decembrie 2008 pentru finii lui Busoi, s-au acordat 500.000 de euro in conturi bancare si restul pana la 77 de milioane in actiuni la Fondul Proprietatea. Paritatea a fost de un leu pe actiune acordata, rezultand ca Militaru si Groza au primit in jur de 75 milioane de actiuni. Pretul unei actiuni este la acest moment de 0,75 lei, iar in 2008 era  intre 0,1 si 0,3 lei. Conform datelor oficiale, Fondul Proprietatea a fost listat la BVB in data de 25 ianuarie 2011 , actiunile fiind listate direct, nu prin oferta publica initiala.

Imediat dupa ce acestia au primit actiunile de la Proprietatea, in declaratia de avere a lui Cristian Busoi din 2010 apare dreptul de creanta pentru 15,7 milioane de actiuni la acest fond plus 120.000 vandute in 2009. “Declar ca detin un drept de creanta pe 15.765.634 de actiuni”, scrie candidatul PNL la Primaria Capitalei. Asta inseamna, conform unui expert, ca Busoi ar fi imprumutat persoane cu sume de de bani, care au garantat, la randul lor, cu aceste actiuni.

Din declaratia de avere a lui Busoi nu reiese ca acesta avea acordate imprumuturi mai mari de 15.000 de euro si 1.500 de lei. Contactat in decembrie, Cristian Busoi a acceptat o intalnire pentru a lamuri orice neclaritate. “Sunt la Strasbourg, vorbim vineri si stabilim pentru sambata intalnirea”, a raspuns acesta inclusiv printr-un sms. Dupa ce a aflat subiectul intalnirii acesta a refuzat sa mai raspunda la orice fel de apel sau sms. Nu a dorit sa explice cum au ajuns actiunile lui Militaru si Groza in posesia sa.

Familia lui Bogdan Militaru si sotia lui Daniel Groza nu au negat ca acestia au cedat o parte din actiunile primite la Fondul Proprietatea lui Cristian Busoi. Finul lui Busoi nu a vut in niciun chip sa discute cu acest subiect. Sora lui ne-a transmis insa ca s-a mutat din tara si nu mai poate fi contactat. Acesta nu a negat insa ca actiunile Proprietatea au ajuns la Cristian Busoi. “Nu pot spune eu acest lucru. Mihai stie, dar nu poate fin contactat”.

Si Daniel Groza a evitat sa ne raspunda la intrebari. Sotia lui ne-a transmis ca sotul stie ca vrem sa aflam cum a luat despagbirea de la ANRP si cate actiuni a cedat lui Busoi, dar ca acesta probabil nu vrea sa ne raspunda la intrebari. Ne-a asigurat prin sms ca i-a transmis toate intrebarile sotului, dar nu il poate convinge sa raspunda la intrebari