Fara Categorie Politica

Basista Haineala isi face o GAURICA in Guvern!

Aşa ceva nu se poate!”, mi-am zis cînd am văzut ştirea că Oana Schmidt Hăineală va fi secretar de stat la Ministerul de Interne, fiind solicitată să ocupe această funcţie chiar de către Carmen Dan, ministru PSD! Doar în 4 luni, Hăineală a fost unsă pe funcţie de două guverne, în 2 ministere şi o autoritate publică! Cine este femeia asta şi cine ţine morţiş s-o vadă în funcţii înalte, dacă nu veşnicele servicii secrete şi influenţa lor transpartinică?

Prezentată pe scurt, ca ştire neutră, informaţia aceasta nu ar conţine nimic neobişnuit, numai că, tocmai pentru că este vorba despre Oana Schmidt Hăineală, ştirea necesită o documentare serioasă, consecinţa scotocirii în arhive!

Astfel, în 15 ianuarie, „Cotidianula publicat un amplu articol odată cu numirea Oanei Schmidt Hăineală ca secretar de stat la Ministerul Justiţiei. Drept urmare, sîntem nevoiţi să reluăm o parte din ampla documentare de atunci.

– Mandatul Oanei Schmidt-Hăineală la CSM urma să se încheie în ziua de 6 ianuarie 2017, cînd intra în funcţiune noul CSM, din care aceasta nu mai face parte, urmînd să se întoarcă acasă, la Bacău, aşa cum anunţa încă din 20 mai 2016.

– În ultima şedinţă, cea din 29 decembrie 2016, guvernul Cioloş a avut pe ordinea de zi, la punctul 6: „Hotărîrea privind numirea unui membru al Plenului Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor”. În această funcţie a fost numită Oana Schmidt-Hăineală. Hotărârea Guvernului nr.1019/2016 a fost publicată în Monitorul Oficial în ziua de 3 ianuarie 2017.

– În ziua de 6 ianuarie 2017, guvernul Grindeanu abrogă Hotărârea Guvernului nr.1019/2016 şi anunţă oficial: „Guvernul a abrogat, astăzi, Hotărârea Guvernului nr.1019/2016 privind numirea doamnei Oana–Andrea Schmidt-Hăineală ca membru al Plenului Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, pentru evitarea incidenței, începând cu data de 7 ianuarie 2017, a unei stări de incompatibilitate cu calitatea de magistrat. Demersul este întemeiat pe cererea expresă a doamnei Oana–Andrea Schmidt-Hăineală formulată la data de 5 ianuarie 2017 și adresată Ministerului Justiției”.

– Însă, cu o zi înainte de abrogarea HG prin care era numită la ONPCSB, Secţia procurori a Vechiului CSM, în ultima sa şedinţă, cea din 5 ianuarie 2017, emite Hotărîrea nr. 4/5.01.2017, prin care aceeaşi Oana Schmidt-Hăineală este detaşată la Cabinetul Ministrului Justiţiei – atenţie! – la solicitarea din aceeaşi zi a noului ministru Florin Iordache!

Încercînd o sinteză a evenimentelor, iată ce aflăm din această înşiruire:

– în ultima şedinţă a Guvernului Cioloş, cea din 29.12.2016, Oana Schimdt-Hăineală este numită în plenul Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor

– în prima şedinţă a guvernului Grindeanu, cea din 6.01.2017, HG a lui Cioloş este abrogată şi Oana Schmidt-Hăineală ar trebui să se întoarcă la Bacău

în 5 ianuarie 2017, Florin Iordache o cere de la CSM pe Oana Schmidt-Hăineală ca expert la cabinetul său, deşi era încă vigoare HG a lui Cioloş, care avea să fie abrogată chiar a doua zi!

– în 5 ianuarie 2017, Oana Schmidt-Hăineală îşi dă acordul

– în 5 ianuarie 2017, Curtea de Apel Bacău avizează favorabil detaşarea Oanei Schmidt-Hăineală în cadrul Ministerului Justiţiei

– în 5 ianuarie 2017, în ultima şedinţă a vechiului CSM, secţia procurori, se emite Hotărîrea 4/2017, prin care Oana Schmidt-Hăineală este detaşată pentru 3 ani la Cabinetul Ministrului Justiţiei, Florin Iordache!

– Hotărîrea vechiului CSM, însă, trebuie pusă în aplicare de noul CSM, căci a intrat în vigoare abia pe 7 ianuarie 2017, cînd deja funcţiona un alt CSM!

După cum vedem, Oana Schmidt-Hăineală, care, de nenumărate ori, a fost acuzată că face jocurile regimului Băsescu, are şi acum un statut special în rîndul magistraţilor, deşi au trecut mai bine de doi ani de cînd la Cotroceni este un alt locatar, schimbîndu-se de curînd şi configuraţia parlamentară!

Primul şoc este oferit de ministrul Justiţiei Florin Iordache (PSD), cel care a solicitat-o oficial pe Oana Schmidt-Hăineală să lucreze la Cabinetul său! Ce pasiune are Florin Iordache faţă de Oana Schmidt-Hăineală este foarte greu de înţeles, presa fiind plină de tot felul de acuzaţii la adresa acesteia în perioada cînd a fost chiar preşedintele CSM! Ştia, de asemenea, chiar din CV-ul acesteia depus la CSM, că este absolventă a unui master la Academia SRI între 2008 şi 2010.

Al doilea şoc îl reprezintă mişcarea de forţe din ziua de 5 ianuarie 2017, cînd sînt emise şi aprobate 4 documente: cererea lui Florin Iordache, acordul Oanei Schmidt-Hăineală, avizul Curţii de Apel Bacău şi Hotărîrea CSM! Toate pentru ca Oana Schmidt-Hăineală să nu mai ajungă la Bacău, ci să rămînă în Bucureşti, chiar la Cabinetul Ministrului!

Al treilea şoc vizează ciudata cerere a lui Florin Iordache de a o cere pe Oana Schmidt-Hăineală ca expert la Cabinetul său, în același timp în care chiar Guvernul din care face parte a abrogat HG a lui Cioloș prin care i se asigurase acea funcţie de la ONPCSB!

Concluzia este clară: Oana Schmidt-Hăineală nu era doar omul fostului regim politic, ci rămîne, în continuare, şi între protejaţii actualei Puteri! Asta înseamnă „cîrdăşie trans-partinică”!

Aceste „şocuri în lanţ” arată că, dintre toţi foştii membri ai CSM, Oana Schmidt-Hăineală are un statut privilegiat şi în ochii actualei Puteri din România. Se nasc astfel mai multe întrebări la care ar trebui să primim un răspuns:

– ce fel de servicii a făcut Oana Schmidt-Hăineală pentru PSD, astfel încît, în ciuda imaginii sale de „om al lui Băsescu”, ea să fie păstrată nu numai în Sistem, ci chiar să devină expert la Ministerul Justiţiei?

– care este tabăra din PSD care doreşte ca Oana Schmidt-Hăineală să rămînă în Sistem, din moment ce prim-ministrul îi anulase numirea la Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor?

– cum se face că, dintre toţi foştii membri ai CSM, PSD s-a gîndit s-o păstreze alături tocmai pe Oana Schmidt-Hăineală, oferindu-i nu numai un post foarte bine plătit la Ministerul Justiţiei, dar şi statutul de expert în materie de Justiţie?

– nu era mai nimerit ca PSD să-i propună funcţia de expert la Ministerul Justiţiei, de pildă, judecătoarei Dana Gârbovan, preşedinta UNJR, care în ultimii ani s-a remarcat ca o voce distinctă în lupta magistraţilor pentru independenţa Justiţiei, pentru apărarea drepturilor omului, scoaterea Justiţiei din „cîmpul tactic” şi eliminarea „acoperiţilor” din rîndul magistraţilor?

– cine este omul din PSD care a propus-o pe Oana Schmidt-Hăineală ca expert în cadrul Ministerului Justiţiei?

– ce intenţii ascunse au generat „grija” PSD faţă de soarta Oanei Schmidt-Hăineală, care, peste noapte, în loc să se întoarcă în Bacău ca judecător, a fost păstrată în Bucureşti, pe un salariu uriaş, tocmai ca expert în Justiţie?

– PSD nu avea în banca de date alegerea Oanei Schmidt-Hăineală ca preşedintă a CSM în 2013 pentru a afla despre scandalul generat chiar în rîndul membrilor CSM, alegerea acesteia fiind considerată „un lucru nefiresc şi nelalocul lui”, cum declara judecătorul Adrian Toni Neacşu la vremea respectivă?

– Chiar să nu fi aflat ministrul Justiţiei, Florin Iordache, de procesul studentuluiNicolae Ţigaret, care a stat în puşcărie timp de 13 luni pe un Rechizitoriu confirmat chiar de Oana Schmidt-Hăineală, fiind apoi achitat de toate instanţele?

Nici de faptul că Nicolae Ţigaret a dat statul român în judecată la CEDO, solicitînd daune de 38 milioane de lei, adică peste 8 milioane euro, pentru eroarea „confirmată” de Oana Schmidt-Hăineală?

După cum se ştie, Oana Schmidt Hăineală a demisionat din funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei după scandalul Ordonanţei 13, la cererea Procurorului general Augustin Lazăr.

Acum aflăm că ministrul Carmen Dan, propulsată în guvernul Grindeanu de Liviu Dragnea, propteaua sa din Teleorman, o aduce ca secretar de stat la Interne tocmai pe Oana Schmidt Hăineală! Această decizie reprezintă o jignire uriaşă la adresa miilor de magistraţi din România, al căror profesionalism este dovedit în activitatea lor de fiecare zi şi care se uită neputincioşi cum PSD, la fel ca şi PDL-ul de altădată, promovează în funcţii ministeriale aceeaşi oameni ai Sistemului, care l-au slujit în trecut pe Traian Băsescu!

Instantaneu, ne amintim că, imediat după instalarea guvernului Grindeanu, într-o emisiune de la Realitatea TV, în care invitat era Vasile Dâncu, a intervenit telefonic Liviu Dragnea care a spus cu subiect şi predicat: „Dacă eram eu Prim-ministru, Vasile Dâncu ar fi ocupat în guvernul meu o funcţie importantă”!

Adăugînd şi desemnarea ca Ministru al Justiţiei pe tehnocratul Tudorel Toader, sîntem nevoiţi să constatăm că, deşi s-a schimbat majoritatea parlamentară după alegerile din decembrie 2014, PSD ţine morţiş sau este obligat să menţină în funcţii înalte cîţiva oameni ai vechilor regimuri. Lucrurile acestea nu sînt întîmplări, ci consecinţa unor vechi relaţii pe care liderii PSD le au cu aceleaşi instituţii cu care conlucrau şi cei din PDL, atît în timpul regimului Băsescu, cît şi în mandatul lui Dacian Cioloş, de sub comanda lui Klaus Iohannis!

Oricît de indiferent ar fi cineva, nu are cum să nu simtă fiori pe şira spinării în faţa unor astfel de decizii, căci acestea sînt semne care arată că, indiferent cine vine la Putere, cineva care trage sforile peste capul sau cu complicitatea şefilor de partide