Politica

Averea POLITICIENILOR din Sindicate­čśÄ

 1. Fondat─â la 1 februarie 1990 ╚Öi afiliat─â la Confedera╚Ťia Na╚Ťional─â a Sindicatelor Libere din Rom├ónia Fr─â╚Ťia (CNSLR Fr─â╚Ťia), Federa╚Ťia Sanitas din Rom├ónia ÔÇ×organizeaz─â activitatea sindical─â ╚Öi for╚Ťa de ac╚Ťiune a peste 100.000 de membriÔÇŁ din peste 500 de unit─â╚Ťi sanitare ╚Öi de asisten╚Ť─â social─â, dup─â cum se arat─â pe pagina oficial─â a federa╚Ťiei. ├Än fruntea organiza╚Ťiei se afl─â, din octombrie 2011,┬áLeonard B─âr─âscu (foto).┬áLa baz─â asistent medical, acesta a preluat conducerea de la Marius Petcu, la acel moment trimis ├«n judecat─â de procurorii DNA pentru luare de mit─â (├«ntre timp, ├«n februarie 2013, Petcu a fost condamnat definitiv la ╚Öapte ani de ├«nchisoare cu executare – n.r.).
  B─âr─âscu, pre╚Öedinte de federa╚Ťie, confedera╚Ťie ╚Öi CAR. Plus, vicepre╚Öedinte la asisten╚Ťi ╚Öi moa╚Öe

  Fostul asistent medical de la ATI a avut ├«n 2015, potrivit propriei declara╚Ťii de avere depuse la Agen╚Ťia Na╚Ťional─â de Integritate (ANI),┬ávenituri ├«n sum─â de 404.591 lei. Adic─â, aproape 91.000 de euro pe an sau┬ácirca 7.500 de euro pe lun─â!

  Ca pre╚Öedinte al Federa╚Ťiei Sanitas din Rom├ónia,┬áB─âr─âscu a luat 134.637 lei, la care a ad─âugat, tot de la federa╚Ťie, 81.761 lei, pentru activit─â╚Ťi ÔÇ×├«n afara func╚Ťiei de baz─âÔÇŁ.┬áAl╚Ťi 98.252 lei au intrat ├«n contul lui Leonard B─âr─âscu de la CNSLR Fr─â╚Ťia, confedera╚Ťie pe care o conduce, de asemenea, din 2012. ├Än fine,┬áliderul sindical a mai ├«ncasat 89.941 lei ca vicepre╚Öedinte al Ordinului Asisten╚Ťilor Medicali Generali╚Öti, Moa╚Öelor ╚Öi Asisten╚Ťilor Medicali din Rom├ónia┬á(organiza╚Ťie profesional─â similar─â Colegiului Medicilor din Rom├ónia).

  ├Än ciuda faptului c─â, per ansamblul anului 2015, liderul sindical Leonard B─âr─âscu se poate l─âuda c─â a c├ó╚Ötigat mai bine dec├ót pre╚Öedintele ╚Ť─ârii, din declara╚Ťia de avere afl─âm c─â, anul trecut, ╚Öeful Sanitas s-a ├«mprumutat de la CAR Sanitar cu 15.000 de lei. CAR pe care, surpriz─â, tot B─âr─âscu ├«l conduce, func╚Ťia de pre╚Öedinte aduc├óndu-i suma de 4.280 lei (detaliu precizat, de data aceasta, ├«n declara╚Ťia de interese).

  Contactat de digi24.ro, pre╚Öedintele Federa╚Ťiei Sanitas din Rom├ónia recunoa╚Öte c─â este printre cei mai bine pl─âti╚Ťi lideri de sindicat, dar sus╚Ťine c─â totul este justificat, c─â sumele i-au fost stabilite de colegi ╚Öi c─â ar fi vorba de o cre╚Ötere a veniturilor de 31% ├«n 2015 fa╚Ť─â de 2014, cre╚Ötere de care au beneficiat ╚Öi colegii s─âi. ÔÇ×Sincer s─â fiu, nu ├«mi place mie s─â m─â uit ce au unii ┼či ce au al┼úii, dar mi-a mai spus cineva c─â e unul dintre cele mai mari (venituri – n.r.). Orice venit ┼či orice salariu, ca al meu de exemplu anul trecut, a crescut cu acea sut─â de lei care ├«nsemna 6,4%. ╚śi au luat-o ┼či colegii. Nu ├«n ultimul r├ónd, 25%. ╚śi v─â da┼úi seama c─â, la c├óteva zeci de milioane, 25% – pe care i-au luat ┼či colegii mei – nu ├«nsemna foarte pu┼úin. Deci 25 ┼či cu 6,4, 31% ├«ntr-un an. Dac─â pune┼úi la un salariu de 5.000 de lei, sunt 16 milioane dintr-un focÔÇŁ, ne-a explicat B─âr─âscu mecanismul prin care au crescut sumele din declara╚Ťia sa de avere.

  C├ót despre modul ├«n care s-a calculat ini╚Ťial indemniza╚Ťia sa, ╚Öeful Sanitas ne-a l─âmurit: ÔÇ×S-a creat o baz─â. Cel mai mare salariu al unui asistent medical la momentul respectiv, c├ónd s-a f─âcut ├«n ’90, ┼či-apoi la c├ó┼úiva ani de zile s-a revenit asupra lui, plus o indemniza┼úie de conducere, plus anumite sporuri pe care le aveam, de exemplu eu, dac─â a┼č fi lucrat unde am fost ├«nainte, ├«n reanimare (…) Presta┼úia este intern─â ┼či interna┼úional─â.┬áAdic─â tot ceea ce fac ├«mpreun─â cu colegii mei la Sanitas, ei au decis c─â aceast─â sum─â trebuie s─â fie reprezentativ─â pentru cei care ├«i conducÔÇŁ.

  ├Än privin╚Ťa zecilor de mii de lei ob╚Ťinu╚Ťi din activit─â╚Ťile ÔÇ×├«n afara func╚Ťiei de baz─âÔÇŁ, B─âr─âscu spune c─â ar fi c├ó╚Ötigul de pe urma coordon─ârii unui proiect cu fonduri europene. ÔÇ×Am fost manager ├«ntr-unul dintre proiecte ┼či ├«n calitatea mea de manager am autorizat tot ceea ce ├«nseamn─â educa┼úia medical─â continu─â a asisten┼úilor medicaliÔÇŁ, a explicat liderul sindical.

  Al╚Ťi sindicali╚Öti, 3.200-3.600 euro lunar

  Pe un loc doi ├«ntr-un a╚Öa-zis top al liderilor sindicali bine remunera╚Ťi, s-ar ├«nscrie┬áEugen Luha, pre╚Öedintele Federa╚Ťiei Sindicatelor Gaz-Rom├ónia (FSGR) ╚Öi vicepre╚Öedinte CNSLR Fr─â╚Ťia. Acesta a ├«ncasat ├«n 2015 (potrivit declara╚Ťiei de avere depuse la ANI ├«n 2016): 51.500 lei ca pre╚Öedinte al FSGR, 131.307 lei ca manager de proiect pentru FSGR, 7.909 lei ca membru ├«n AGA a SC Sind Rom├ónia SRL (societate ├«nfiin╚Ťat─â ├«n 1992 de cele trei mari confedera╚Ťii sindicale ale momentului pentru a gestiona patrimoniul UGSR) ╚Öi 4.238 lei ca vicepre╚Öedinte al CNSLR Fr─â╚Ťia.┬á├Än total, 195.004 lei de pe urma func╚Ťiilor sindicale sau circa 39.500 euro.

  La acestea, Luha a ad─âugat 180.792 lei ca ╚Öef de departament la EON Servicii, 23.948 lei ca director al Asocia╚Ťiei Na╚Ťionale a Caselor de Cultur─â ale Sindicatelor din Rom├ónia, 2.916 lei ca administrator al SEA Complet ╚Öi, aten╚Ťie, 179.418 euro ca membru ├«n Consiliu Supraveghere EON Ag Dusseldorf. Digi24.ro a ├«ncercat s─â ob╚Ťin─â un punct de vedere de la ╚Öeful FSGR, dar f─âr─â succes.

  Tot ├«n categoria ÔÇ×peste 3.000 de euro pe lun─â din activit─â╚Ťi sindicaleÔÇŁ intr─â┬áMarius Sepi, prim-vicepre╚Öedinte al Federa╚Ťiei Sanitas din Rom├ónia. Potrivit declara╚Ťiei de avere depuse ├«n 2016 pentru veniturile din 2015, acesta a ├«ncasat anul trecut 55.902 lei ca pre╚Öedinte al Sindicatului Jude╚Ťean Sanitas Alba, 87.355 lei ca prim-vicepre╚Öedinte al Federa╚Ťiei Sanitas din Rom├ónia, 4.800 lei ca pre╚Öedinte al Filialei CNSLR Fr─â╚Ťia Alba ╚Öi 27.983 lei ca salariat (contract individual de munc─â – n.r.) al Federa╚Ťiei Sanitas din Rom├ónia.┬á├Än total, deci, 176.040 lei.

  Categoria ÔÇ×peste 2.000 de euro lunarÔÇŁ

  De╚Öi legea spune c─â pre╚Öedin╚Ťii, vicepre╚Öedin╚Ťii, secretarii ╚Öi trezorierii federa╚Ťiilor ╚Öi confedera╚Ťiilor sindicale trebuie s─â-╚Öi depun─â ╚Öi s─â-╚Öi actualizeze declara╚Ťiile de avere ╚Öi de interese, nu to╚Ťi s-au achitat de aceast─â obliga╚Ťie. Cei care au f─âcut-o, au preferat s─â trimit─â documentele doar la ANI, nu s─â le publice ╚Öi pe site-urile federa╚Ťiei sau confedera╚Ťiei.

  Trec├ónd ├«n revist─â declara╚Ťiile depuse, observ─âm c─â sunt destui cei ale c─âror venituri din activit─â╚Ťi sindicale dep─â╚Öesc echivalentul a 2.000 de euro pe lun─â.

  Iată doar câteva nume în acest sens:

  –┬áMircea Ciocan, vicepre╚Öedinte Federa╚Ťia Sanitas din Rom├ónia –┬á147.717 lei.

  –┬áIon Samoil─â, vicepre╚Öedinte CNSLR Fr─â╚Ťia, pre╚Öedinte Institutul de Educa╚Ťie ╚Öi Studii Sindicale, pre╚Öedinte Federa╚Ťia Sindicatelor Termoelectrica, membru al AGA Sind Tour Trading SRL –┬á132.201 lei.

  –┬áSebastian Oprescu, pre╚Öedinte Sindicatul Na╚Ťional al Func╚Ťionarilor Publici din Rom├ónia, vicepre╚Öedinte CNSLR Fr─â╚Ťia –┬á159.522 lei.

  –┬áVasile Marica, pre╚Öedinte Alian╚Ťa Na╚Ťional─â a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex, pre╚Öedinte Sindicatul Na╚Ťional Vamal Unirea, pre╚Öedinte Federa╚Ťia Na╚Ťional─â a Sindicatelor din Finan╚Ťe –┬á142.538 lei.

  –┬áMarius Nistor, pre╚Öedinte Federa╚Ťia Sindicatelor din Educa╚Ťie ÔÇ×Spiru HaretÔÇŁ, pre╚Öedinte Sindicatul Salaria╚Ťilor din Inv─â╚Ť─âm├ónt Bucure╚Öti –┬á130.308 lei┬á(incluz├ónd diurne interne ╚Öi externe, drepturi de autor).

  Vasile Marica, pre╚Öedintele Alian╚Ťei Na╚Ťionale a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex, a explicat pentru jurnali╚Ötii digi24.ro c─â se ocup─â doar de activitatea sindical─â ╚Öi c─â, ├«n calitate de lider, ÔÇ×trebuie s─â lup┼úi foarte mult ca s─â con┼čtientizeze membrul acela de sindicat, care este al t─âu, c─â e┼čti folositorÔÇŁ. ÔÇ×E┼čti ├«ntr-un r─âzboi permanent s─â nu-┼úi pierzi membrii de sindicat, pentru c─â din clipa aia ├«┼úi pierzi salariul. ┼×i eu m-am b─âtut ┼či pentru un salariu, s─â-mi dea un salariu bun. B─âi fra┼úilor, m─â vre┼úi bun, ├«mi trebuie un salariu bun!ÔÇŁ, a detaliat Marica ra╚Ťionamentul din spatele remunera╚Ťiei sale.

  Zero lei de la sindicat

  Fa╚Ť─â de omologii s─âi,┬áAnton Had─âr, pre╚Öedintele Federa╚Ťiei Na╚Ťionale Sindicale Alma Mater, a preferat s─â nu ├«ncaseze bani de pe urma activit─â╚Ťii sindicale, concentr├óndu-se pe celelalte activit─â╚Ťi. Aceasta ╚Öi pentru c─â art. 50 lit. e) din Codul Muncii spune: ÔÇ×contractul individual de munc─â se suspend─â de drept ├«n situa╚Ťia ├«ndeplinirii unei func╚Ťii de conducere salarizate ├«n sindicatÔÇŁ.

  Potrivit declara╚Ťiei de avere depuse ├«n 2016 pentru veniturile din 2015, Had─âr a ├«ncasat 232.449 lei din activit─â╚Ťi didactice ╚Öi de cercetare la Universitatea Politehnica Buucure╚Öti, 11.869 lei ca cercet─âtor ╚Ötiin╚Ťific grad I de la Asocia╚Ťia Sviluppo Insieme Si Vince (organiza╚Ťie non-guvernamental─â ├«nfiin╚Ťat─â cu scopul de a cerceta sectorul agricol din Rom├ónia), 31.910 lei ca expert proiect european ╚Öi membru ├«n Consiliul Agen╚Ťiei Rom├óne de Asigurare a Calit─â╚Ťii ├«n ├Änv─â╚Ť─âm├óntul Superior (ARACIS), 6.550 lei ca membru ├«n comisii de doctorat, 8.979 lei ca membru corespondent al Academiei Oamenilor de ╚śtiin╚Ť─â din Rom├ónia, 1.440 lei ca membru ├«n CA al Institutului Geologic al Rom├óniei ╚Öi 3.572 lei ca membru ├«n Consiliul Agen╚Ťiei de Investigare Feroviar─â Rom├ón─â (AGIFER).┬á├Än total, 296.769 lei (echivalentul a circa 66.600 euro).

  Contact de digi24.ro, Anton Had─âr a precizat c─â ÔÇ×niciodat─âÔÇŁ nu a luat bani de la Alma Mater. ÔÇ×Niciun venit de la sindicat, niciun leu. Eu sunt singurul lider de sindicat din Rom├ónia care nu prime┼čte bani de la federa┼úie. Eu sunt salariat al Politehnicii, conduc─âtor de doctorate. (…) Nu sunt salariat al propriei federa┼úii. ┼×i fostul pre┼čedinte, R─âzvan Bobulescu, apoi i-am urmat eu, am convenit c─â nu putem l─âsa cariera didactic─â pe plan secund. Dac─â prime┼čti banii doar de la federa┼úie, a┼č fi putut s─â cer, prin lege, s─â fiu degrevat de munc─â ┼či s─â primesc bani de la universitate, cum primesc colegii (lideri de sindicate – n.r.) din preuniversitar. Cum ar fi, domnule, om cu 32 de medalii, din care 18 de aur, s─â cear─â ├«nlesnire de la activit─â┼úi?┬áEu ├«mi v─âd de doctorate. C├ónd nu sunt la televiziune, sunt la ┼čcoal─â ┼či m─â ocup de ┼čtiin┼ú─âÔÇŁ, a declarat Had─âr

  In vizorul inspectorilor de integritate se afl─â: Vasile Marica, Bogdan Hossu, Marius Nistor, Ion Popescu, Anton Had─âr, Gheorghe Isvoranu, Vasile Lincu, Ion Albu, Liviu Luca, Marius Petcu, Dumitru Costin.

Cum arată declaraţiile de avere ale liderilor sindicali

ÔÇó Bogdan Hossu de la “Cartel Alfa”: un teren de 10 hectare ├«n comuna Milaj (mo┼čtenire) ┼či un apartament de 86 mp. La r├óndul s─âu, so┼úia sa are un apartament de 51 mp. Hossu are dou─â depozite bancare ├«n euro, unul de 29.000 euro ┼či altul de 12.500 euro. ├Än contul curent are 5600 euro. De asemenea, are un plasament pentru pensie privat─â, care are soldul de 24.000 ron. Bogdan Hossu este membru ├«n patru consilii de administra┼úie, dar ├«n declara┼úia de avere a precizat c─â valoarea indemniza┼úiilor a donat-o la CNS “Cartel Alfa”. Ca angajat al CNS “Cartel Alfa”, Hossu a ├«ncasat, potrivit declara┼úiei de avere, 64.427 ron.
ÔÇó Dumitru Costin de la Blocul Na┼úional Sindical are un apartament ├«n Bucure┼čti ┼či unul ├«n Pite┼čti. De┼úine 1447 p─âr┼úi sociale la un SRL, iar valoarea la zi a acestora este de 36.196 ron. Are un credit contractat ├«n 2005, scadent ├«n 2020, ├«n valoare de 85.000 ron. Pe l├óng─â func┼úia de pre┼čedinte al BNS, pentru care a ├«ncasat 18.975 ron, mai de┼úine ┼či alte func┼úii, inclusiv de membru ├«n consilii de administra┼úie, de unde a ├«ncasat urm─âtoarele sume: 139.283 ron, 14.323 ron, 10.395 ron, 35.427 ron, 21.420 ron

Marius Petcu de la Federa┼úia Sanitas are un teren agricol ├«n Teleorman, trei terenuri intravilane ├«n Bucure┼čti ┼či Ilfov ┼či un terent agricol la Snagov. Are un apartament ├«n Bucure┼čti, o cas─â de vacan┼ú─â ├«n Ilfov ┼či o cas─â de locuit ├«n Bucure┼čti. La capitolul bunuri mobile a notat ├«n declara┼úia de avere: o motociclet─â Honda, un autoturism Toyota, un ATV SYM. Lista ar putea continua cu bijuterii ┼či ceasuri ├«n valoare 10.000 de euro, precum ┼či tablouri ┼či icoane ├«n valoare de 10.000 de euro. Marius Petcu are 10 conturi, fie ├«n lei, fie ├«n euro. Cele mai mari dintre acestea sunt: 221.624 ron ┼či 150.000 ron. ┼×i so┼úia sa are 10 conturi, cele mai mari ca valoare fiind tot cele ├«n ron, respectiv: 221.624 ron, 32.469 ron, 10.787 ron. Petcu are ac┼úiuni la cinci societ─â┼úi comerciale. El are ┼či un credit de 180.000 de euro, scadent ├«n 2022. Veniturile sindicalistului Petcu sunt urm─âtoarele: 129.998 ron – pentru func┼úia de pre┼čedinte al Federa┼úiei Sanitas; 86.781 ron – pentru func┼úia de pre┼čedinte CNSRL Fr─â┼úia; 8700 ron – pre┼čedinte IESS; 82.352 ron – pre┼čedinte de onoare OAMMR; 14.383 ron – membru CA; 35432 – membru CA. Marius Petcu mai are venituri ┼či din “implementare proiecte” cu finan┼úare european─â, acestea ridic├óndu-se la circa 150.000 ron.

ÔÇó Vasile Lincu, de la Sindicatul Na┼úional al Poli┼úi┼čtilor ┼či Vame┼čilor “Pro Lex”, are un teren, un apartament ┼či un Audi A6. Are un cont bancar de 20.000 euro. Veniturile sale din activitatea sindical─â sunt de 8375 ron ca pre┼čedinte al sindicatului; 11.036 ron – director, 4224 ron – economist, 45611 ron – director ┼či redactor la Revista Pro Lex.

ÔÇó Nistor Marius de la Federa┼úia Spiru Haretare un teren extravilan┬á┼či un apartament. La capitolul datorii, a notat trei credite, ├«n valoare de 13000 euro ┼či, respectiv, 8100 euro ┼či 5000 euro. Ca profesor, a ├«ncasat 21780 ron, iar ca lider sindical – 21.231 ron ┼či 27960 ron. Este, de asemenea, membru ├«n CES.

ÔÇó Ion Popescu de la Meridian are trei terenuri intravilane, un apartament ┼či trei case. Ca pre┼čedinte la Meridian a ├«ncasat 6876 ron, iar ca pre┼čedinte al unei confedera┼úii miniere – 39.266 ron.

ÔÇó Vasile Marica are un teren intravilan la Otopeni, un apartament ┼či o cas─â. Ma┼čini: Toyota Yaris ┼či un Volkswagen Golf, cump─ârat ├«n 2010. Are un ├«mprumut de 150.000 de euro, scandent ├«n 2038. Veniturile ca pre┼čedinte al dou─â sindicate sunt de 44.436 ron, respectiv – 44.514 ron.

ÔÇó Anton Had─âr, pre┼čedinte Federa┼úia Na┼úional─â Sindical─â “Alma Mater”, are un apartament ├«n Bucure┼čti, un Logan, un Renault Megane, mai multe conturi ├«n ron, a c─âror valoare este de circa 270.000 ron. Veniturile sale provin din mai multe surse: profesor universitar, cercet─âtor, membru ├«ntr-o Comisie de doctorat, pre┼čedinte de federa┼úie sindical─â.

Ce spun liderii sindicali despre averile lor

Vasile Lincu, liderul Sindicatului Na┼úional al Poli┼úi┼čtilor ┼či Vame┼čilor “Pro Lex”, a declarat pentru g├óndul: “Aceast─â autosesizare a ANI nu are temei juridic ├«n ceea ce m─â prive┼čte. Legea spune c─â sunt verifica┼úi doar pre┼čedin┼úii de federa┼úii ┼či confedera┼úii, nu ┼či pre┼čedin┼úii de sindicat, cum sunt eu. Oricum, eu nu am nimic de acuns, pot s─â ├«mi justific averea. Tat─âl meu munce┼čte de unsprezece ani ├«n Germania ┼či anul trecut, de s─ârb─âtori, mi-a f─âcut cadou 10.000 de euro, prin transfer bancar, tocmai ca s─â nu existe probleme. I-a dat ┼či fratelui meu 10.000 de euro”.

Anton Had─âr, pre┼čedintele Federa┼úiei Na┼úionale Sindicale “Alma Mater”, a declarat pentru g├óndul: “Declara┼úiile le-am depus la timp. Nu am nici o problem─â, nu am nimic de ascuns, toate am─ânuntele sunt la vedere. C├ó┼čtigurile sunt men┼úionate ├«n declara┼úia de avere. Nu sunt deranjat c─â ├«mi verific─â averea, care este modest─â pentru un profesor universitar”.

Vicepre┼čedintele CNSLR-Fr─â┼úia, Marius Nistor, a declarat, pentru Mediafax, c─â este m├óndru c─â face parte dintre cei mai importan┼úi lideri sindicali ┼či nu are nici o problem─â cu verificarea ANI, dar i se pare suspect momentul ales: “ANI este datoare s─â verifice, trebuie s─â fie respectat─â legea, mi se pare ciudat ├«ns─â momentul ales. De ce nu au f─âcut-o c├ónd au primit declara┼úiile”.
Liderul BNS, Dumitru Costin, a declarat, pentru Mediafax, c─â Agen┼úia Na┼úional─â de Integritate este doar o unealt─â ├«n aceast─â campanie “a unor b─âie┼úi” care urm─âresc s─â manipuleze opinia public─â pentru a scoate vinova┼úi to┼úi liderii sindicali ├«n cazul corup┼úiei din v─âmi.
INFO PLUS

Traseul investigaţiei ANI

Potrivit procedurii, ├«n cazul ├«n care ANI constat─â neconcordan┼úe ├«ntre veniturile ┼či averile sindicali┼čtilor, urmeaz─â s─â fie sesizat─â Comisia de cercetare a averilor care func┼úioneaz─â ├«n cadrul fiec─ârei cur┼úi de apel. Comisia este alc─âtuit─â din doi judec─âtori ┼či un procuror. Dup─â ce prime┼čte sesizarea de la ANI, Comisia demareaz─â o alt─â ac┼úiune de control. ├Än cazul ├«n care se constat─â c─â nu exist─â o justificare pentru anumite bunuri, Comisia trimite cauza spre solu┼úionare Cur┼úii de Apel ├«n raza c─âreia domiciliaz─â persoana cercetat─â. Din acest moment, ├«ncepe procesul propriu-zis, care se desf─â┼čoar─â dup─â procedura comun─â de judecat─â