Anchete DNA

Apocalipsa PENALILOR/ Incepe JIHADUL Coruptilor, Tara e Plina de BORFASI Politici­čśÄ

FB_IMG_1503859710479

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a anuntat, intr-un interviu publicat miercuri de Agerpres, ca procurorii au in lucru peste 6.300 de dosare. Foarte multe dosare s-au deschis la DNA chiar in acest an.

ÔÇ×Sunt peste 6.300 de dosare in lucru la DNA, in acest moment. Dintre acestea, peste 2.400 de dosare au fost inregistrate doar de la inceputul anului, media de dosare pe procuror este undeva intre 70 si 80 de dosare. Sunt procurori care au chiar si 90 de dosare in lucru in acelasi timp in care trebuie sa efectueze ancheta in mod direct pentru ca, spre deosebire de alte structuri de parchet, la DNA procurorii trebuie sa faca efectiv anchetaÔÇŁ, a declarat Kovesi.

Ea adaugat ca a solicitat sprijinul Ministerului Justitiei, insa pana in acest moment nu a primit niciun raspuns.

ÔÇ×Din aceasta perspectiva, noi, inca de anul trecut am solicitat Ministerului Justitiei suplimentarea schemei de personal si procuror, si politist si grefier. Am fost sprijiniti si am primit un numar de politisti in plus. I-am redirectionat catre Serviciul Tehnic si catre activitatile de punere in aplicare a mandatelor de supraveghere tehnica, dar sunt mai multe reveniri pe care le-am facut la Ministerul Justitiei, chiar si in luna august, cu privire la necesitatile pe care noi le avem din punct de vedere al resurselor umane. Tot timpul noi revenim la aceste solicitari si ne adresam persoanelor care au in competenta a sprijini aceasta activitate privind resursele umane la DNAÔÇŁ, a mai spus KOvesi.

Intrebata daca a primit ajutor, Kovesi a raspuns: ÔÇ×Pana in aceste moment, nu. Dar, sunt convinsa ca se analizeaza propunerea meaÔÇŁ.

Ea a dat detalii si despre numarul de achitari ale celor invinuiti de DNA.

ÔÇ×Daca ne referim la achitari, pot sa va spun ca anul acesta, haideti sa luam primul semestru, pentru ca noi asa facem analizele, la 6 luni de zile. In primele 6 luni ale acestui an, numarul achitarilor au fost de 35 de ori mai putin ca procent fata de aceeasi perioada a anului 2016. Deci, numarul de persoane care au fost achitate a scazut la 67, de la 104, daca nu ma insel, in 2017.

Deci, din cele 67 de persoane care au fost achitate (ÔÇŽ) 50 dintre ele au fost condamnate in prima instanta la pedepse intre 1 an si 5 ani, dupa care s-a pronuntat o solutie de achitare. Noi, in toate aceste situatii, analizam care au fost motivele care au dus la achitare. Sunt situatii in care achitarile s-au pronuntat din cauza dezincriminarii unor fapte, din cauza interpretarii diferite a unor decizii CCR.

Intr-un numar considerabil de dosare solutia de achitare a venit dupa 10 ani, dupa 8 ani, dupa 9 ani. Anul acesta avem situatii in care am primit solutii de achitare in dosare facute in 2006, 2007, 2008 adica in urma cu foarte multi ani. Probabil si probatoriul sau, ma rog, lucrurile din dosare s-au schimbat. Ce este importat, la finalul fiecarui an noi analizam cauzele care au dus la achitari si stabilim daca procurorii au gresit sau nu au gresit. In ceea ce priveste aceste acuzatii total nefondate, ca facem dosare politice, revin si arat ca nu este adevarat acest lucru, am mai spus-o si am sa o mai spun, dosarele noastre se bazeaza pe probe solide.

Procentul de achitari in ultimii ani la DNA a fost constat in jur de 10%, deci 90% din dosarele noastre obtin hotarari de condamnareÔÇŁ, a mai mentionat Kovesi

Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, face un anunt care cu siguranta ca va baga spaima in mare parte dintre politicienii locali. Sute de politicieni locali si inalti functionari din foecare judet au in acest moment dosare in lucru la DNA.

Intr-un interviu acordat Agerpres, Kovesi dezvaluie ca procurorii DNA lucreaza in acest moment la peste 7.300 de dosare. Facand o medie, rezulta ca in fiecare judet sunt luati in vizor aproximativ 200 de politicieni sau inalti functionari.

ÔÇ×Avem un volum foarte mare de dosare. Avem, in acest moment, peste 7.300 de dosare in lucru, la aproximativ 120 de procurori. Este un volum foarte mare de dosare. Sunt procurori care au in lucru peste 100 de dosare.

In acest moment, suntem pregatiti ca, odata ce decizia Curtii Constitutionale (privind supravegherea tehnica ÔÇô n,red.) va fi publicata, sa procedam personal la punerea in aplicare a autorizatiilor, insa, pentru a face fata la toate cele patru categorii de activitati pe care noi le desfasuram, atunci cand vorbim de supraveghere tehnica in scopul obtinerii de probe, sigur ca avem nevoie de resurse suplimentare.

Daca va fi aprobata suplimentarea schemei de personal, pana la acel moment va trebui sa folosim resursele existente, motiv pentru care anumite dosare sau, in general, dosarele de urmarire penala care nu sunt aproape de finalizare vor fi un pic intarziate.

In acest moment, trebuie sa folosim politistii din Politia judiciara pe care ii avem pentru a pune in aplicare aceste masuri de supraveghere tehnica. Asadar, vom avea cativa politisti care nu vor mai lucra in dosarele penale si care vor fi pregatiti din punct de vedere profesional de colegii de la Serviciul Tehnic pentru a putea sa continuam aceste activitati care sunt extrem de necesare si utile in strangerea probatoriuluiÔÇŁ, a declarat sefa DNA.

Ea a avertizat ca DNA va gasi banii politicienilor corupti si in gaura de sarpe.

ÔÇ×In cursul anului trecut, au fost formulate 117 cereri de comisii rogatorii in diverse state. Marea majoritate dintre ele in state din Europa, dar nu numai din Europa. Sunt peste 34 de tari in care procurorii DNA au solicitat date si informatii sau au solicitat administrarea unor probe.

Nu pot sa spun ca exista o tara preferata de cei care comit fapte penale, dar pot sa va spun cu siguranta ca avem relatii institutionale in foarte multe tari si, indiferent unde aceste persoane isi ascund banii, noi avem suficiente instrumente ca sa gasim acesti bani si sa-i indisponibilizam.

Folosim in activitatea noastra toate conventiile internationale. Am incercat si din punct de vedere institutional sa incheiem protocoale cu institutii similare din statele membre al Uniunii Europene si nu numai, iar in activitatea noastra folosim absolut toate instrumentele internationale pentru a putea depista si pentru a confisca sau ingheta aceste sumeÔÇŁ, a mai spus Kovesi