Anchete DNA

Cititi Asta-Agerpres/LCK critica Lupta PENALILOR(Politicieni Corupti) privind MUTILAREA PICCJ-DNA-DIICOT/Puliticienii nu mai vor DOSARE si CATUSE/DADDY este seful acestei Grupari Penale/VIDEO­čśÄ

  1. received_1486551681403318Procurorul ╚Öef al Direc╚Ťiei Na╚Ťionale Anticorup╚Ťie, Laura Codru╚Ťa Kovesi, sus╚Ťine, ├«ntr-un interviu acordat miercuri AGERPRES, c─â nu exist─â doar presiuni prin declara╚Ťii, ci ╚Öi prin ├«ncerc─ârile de modificare a legisla╚Ťiei, dar ╚Öi c─â exist─â la adresa ei ╚Öi a colegilor s─âi o campanie de fake news.

“Exist─â tot felul de presiuni. Am observat c─â ├«n acest an ele sunt tot mai intense, sunt tot mai agresive. Nu exist─â doar presiuni prin declara╚Ťii, chiar ╚Öi aceste ├«ncerc─âri de modificare a legisla╚Ťiei constituie presiuni ╚Öi vedem consecin╚Ťele unor proiecte care au ap─ârut pe pia╚Ť─â care au determinat ╚Öi rezultate ├«n activitatea judiciar─â. Ele sunt ╚Öi foarte agresive, suntem supu╚Öi unei campanii de, deja cred c─â termenul este folosit destul de des, de fake news, zilnic sunt ╚Ötiri care nu sunt verificate, de foarte multe ori suntem pu╚Öi ├«n situa╚Ťia de a dezmin╚Ťi anumite informa╚Ťii care apar ├«n spa╚Ťiul public, se scriu ╚Ötiri f─âr─â s─â fie cerut punctul de vedere, f─âr─â s─â fim ├«ntreba╚Ťi. (…) Colegii din DNA nu sunt intimida╚Ťi”, afirm─â ╚Öefa DNA.

Despre modific─ârile la legile justi╚Ťiei, Kovesi spune c─â procurorii din adunarea general─â a DNA au considerat c─â acest proiect constituie o form─â de presiune, dar sus╚Ťine c─â nu le poate fi luat dreptul de a-╚Öi exprima opinia.

“├Än momentul ├«n care statutul de independen╚Ť─â a magistratului este pus ├«n discu╚Ťie, este pus ├«n pericol prin crearea unui proiect, cu siguran╚Ť─â to╚Ťi cei din sistemul judiciar sunt ├«ngrijora╚Ťi”, explic─â ea, ad─âug├ónd c─â nu resimte existen╚Ťa unui conflict ├«ntre procurori ╚Öi judec─âtori.

Potrivit acesteia, în prezent sunt peste 6.300 de dosare în lucru la DNA, dintre care peste 2.400 de dosare au fost înregistrate doar de la începutul anului.

AGERPRES: Propunerile de modificare a legilor Justi╚Ťiei au iscat p─âreri pro ╚Öi contra ├«n ├«ntreg sistemul judiciar, ├«n societate ╚Öi ├«n r├óndurile reprezentan╚Ťilor partidelor. Adunarea general─â a procurorilor din DNA a respins majoritatea modific─ârilor. Ce modificare din proiect afecteaz─â cel mai mult activitatea DNA ╚Öi care este ”presiunea” asupra activit─â╚Ťii procurorilor, a╚Öa cum a sus╚Ťinut Adunarea general─â?
Laura Codru╚Ťa Kovesi: ├Än cadrul Adun─ârii generale au fost convoca╚Ťi to╚Ťi procurorii care lucreaz─â ├«n prezent ├«n DNA ╚Öi am luat ├«n dezbatere acel proiect care a fost afi╚Öat pe site-ul Ministerului Justi╚Ťiei. ├Änc─â de la ├«nceput trebuie s─â v─â spun dou─â concluzii generale: prima, noi am luat ├«n discu╚Ťie doar acele propuneri care vizau activitatea procurorilor, deci nu am dezb─âtut aspecte care vizau activitatea judec─âtorilor sau care nu aveau leg─âtur─â cu activitatea noastr─â. ├Än al doilea r├ónd, to╚Ťi am considerat c─â acest proiect constituie, de fapt, o form─â de presiune asupra activit─â╚Ťii DNA ╚Öi nu numai. Printre modific─ârile propuse, care noi am considerat c─â afecteaz─â independen╚Ťa procurorilor, sunt acelea care vizeaz─â ├«n primul r├ónd trecerea Inspec╚Ťiei Judiciare ├«n subordinea ministrului Justi╚Ťiei, apoi sunt anumite modific─âri care afecteaz─â ├«n mod direct activitatea DNA ╚Öi anume ridicarea pragului de vechime, de la ╚Öase ani la opt ani pentru procurorii care doresc s─â vin─â ├«n cadrul DNA. Am mai criticat, ├«mpreun─â cu colegii, ╚Öi acea propunere de modificare a legilor prin care se ├«nfiin╚Ťa o direc╚Ťie specializat─â ├«n a cerceta magistra╚Ťi, precum ╚Öi alte modific─âri care sunt oarecum tehnice ╚Öi pe care noi le-am pus pe site.

AGERPRES: Cum s-ar exercita aceast─â presiune, care sunt temerile?
Laura Codru╚Ťa Kovesi: ├Än momentul ├«n care statutul de independen╚Ť─â a magistratului este pus ├«n discu╚Ťie, este pus ├«n pericol prin crearea unui proiect, cu siguran╚Ť─â to╚Ťi cei din sistemul judiciar sunt ├«ngrijora╚Ťi. Faptul c─â Inspec╚Ťia Judiciar─â este trecut─â ├«n subordinea unui ministru, care poate s─â fie tehnocrat sau poate s─â fie om politic, avem foarte multe situa╚Ťii ╚Öi exemple ├«n care ministrul Justi╚Ťiei a fost un om politic, ├«n acele cazuri Inspec╚Ťia Judiciar─â poten╚Ťial ar fi subordonat─â unui om politic, ceea ce ar putea s─â interfereze, s─â imixtioneze ├«n activitatea pe care noi o desf─â╚Öur─âm.

AGERPRES: ├Än sistemul judiciar, p─ârerile pro vin mai mult din zona judec─âtorilor. Este o lupt─â ├«ntre judec─âtori ╚Öi procurori, sim╚Ťi╚Ťi c─â se dore╚Öte din partea judec─âtorilor s─â se clarifice mai bine statutul lor fa╚Ť─â de cel al procurorilor?
Laura Codru╚Ťa Kovesi: Nu resimt niciun fel de conflict sau lupt─â ├«ntre procurori ╚Öi judec─âtori, p├ón─â la urm─â vorbim despre un proiect care este pus ├«n dezbatere public─â, oricine poate s─â formuleze un punct de vedere pe un proiect pus ├«n dezbatere public─â. Sigur c─â pot fi opinii diferite, pot fi argumente diferite, dar acest lucru nu ├«nseamn─â c─â este un conflict. Chiar ╚Öi ├«n interiorul DNA sau chiar ╚Öi ├«n interiorul structurilor de procuratur─â au fost unele argumente pro sau unele argumente contra anumitor modific─âri sau contra anumitor propuneri. Faptul c─â pe o poten╚Ťial─â modificare exist─â argumente ├«ntr-un fel sau argumente ├«n sens contrar, nu ├«nseamn─â c─â exist─â un conflict. Deci, eu nu percep c─â exist─â un conflict ├«ntre procurori ╚Öi judec─âtori ├«n acest moment, dar, sigur, se ├«ncearc─â acreditarea acestei idei, se ├«ncearc─â crearea ├«n spa╚Ťiul public a unui conflict artificial, dar care ├«n realitate, din punctul nostru de vedere, nu exist─â.

AGERPRES: Cum vede╚Ťi propunerea de modificare a procedurii de numire a ╚Öefilor DNA ╚Öi DIICOT ╚Öi a procurorului general prin eliminarea pre╚Öedintelui? Ministrul Tudorel Toader sus╚Ťinea c─â modificarea ar putea duce la ridicarea MCV, pentru c─â, p├ón─â acum, ├«n aceast─â procedur─â ar fi fost implicat politicul.
Laura Codru╚Ťa Kovesi: Personal, chiar ╚Öi ├«n cadrul Adun─ârii generale, m-am ab╚Ťinut de la a vota aceast─â propunere de modificare. Am s─â v─â spun ╚Öi de ce ╚Öi nu o s─â exprim pozi╚Ťia mea cu privire la aceast─â modificare, pentru c─â eu, personal, atunci c├ónd am fost numit─â procuror general, c├ónd am fost re├«nvestit─â ├«n func╚Ťia de procuror general, c├ónd am fost numit─â procuror ╚Öef al DNA ╚Öi re├«nvestit─â ca procuror ╚Öef al DNA am parcurs aceast─â procedur─â. Din aceast─â perspectiv─â nu mi se pare corect s─â comentez dac─â este o procedur─â bun─â sau dac─â este o procedur─â care trebuie modificat─â. Pot ├«ns─â s─â exprim opinia colegilor, care s-au declarat ├«mpotriva acestei modific─âri ╚Öi s─â reamintesc c─â, ├«n cursul anului 2015, Consiliul Superior al Magistraturii a cerut s─â convoc─âm adun─ârile generale, at├ót la procurori, c├ót ╚Öi la judec─âtori, pentru a ne exprima punctul de vedere cu privire la aceast─â procedur─â. ├Än 2015, ├«n DNA s-a votat cu majoritate c─â procedura de numire a procurorilor cu func╚Ťii de conducere ├«n Ministerul Public trebuie s─â fie acea procedur─â similar─â cu numirea pre╚Öedintelui ├Änaltei Cur╚Ťi de Casa╚Ťie ╚Öi Justi╚Ťie, respectiv la propunerea CSM numirea ├«n func╚Ťie s─â fie f─âcut─â de pre╚Öedintele Rom├óniei. ├Än Adunarea general─â care a avut loc ├«n urma acestui proiect de lege s-a votat, de asemenea, ca aceast─â propunere, numirea s─â se fac─â de ministrul Justi╚Ťiei, s─â nu fie acceptat─â de c─âtre colegi. Deci, nu au fost de acord cu ea.

AGERPRES: Ministrul Justi╚Ťiei r─âm├óne ├«n continuare cel care face propunerile. Este, ├«n aceste condi╚Ťii, o depolitizare a procedurii?
Laura Codru╚Ťa Kovesi: Mi-e foarte greu s─â comentez acest lucru, sunt situa╚Ťii ├«n care propunerile s-au f─âcut de mini╚Ötri care nu erau membri ├«ntr-un partid politic, ├«ns─â problema, care a fost sesizat─â ╚Öi de c─âtre Comisia European─â ╚Öi a fost trecut─â ca recomandare ├«n toate rapoartele de monitorizare, a fost aceea nu neap─ârat a titularilor ╚Öi a institu╚Ťiilor implicate ├«n procedur─â c├ót problema transparen╚Ťei procedurii ╚Öi a criteriilor de selec╚Ťie. Deci, eu cred c─â aceast─â problem─â trebuie l─âmurit─â, procedura s─â fie una transparent─â, iar criteriile de selec╚Ťie s─â fie criterii obiective ╚Öi criterii care s─â asigure alegerea unui candidat c├ót mai bun, Pe de alt─â parte, ├«n ultimii 12-13 ani toate numirile ├«n func╚Ťiile de conducere ├«n Ministerul Public s-au f─âcut pe aceast─â procedur─â. Nu ╚Ötiu dac─â exist─â o analiz─â sau exist─â o fundamentare a unui studiu din care s─â rezulte ce nu a fost bine ├«n aceast─â procedur─â, care sunt aspectele cele mai contestate. Candida╚Ťii care au fost ale╚Öi ├«n ultimii 13 ani nu ╚Öi-au ├«ndeplinit obiectivele? Este foarte greu s─â exprim─âm un punct de vedere atunci c├ónd nu avem o argumenta╚Ťie ├«n fa╚Ť─â. ├Äns─â, ceea ce cred c─â trebuie l─âmurit este procedura transparent─â ╚Öi criteriile de selec╚Ťie, a╚Öa cum cere de fapt ╚Öi Comisia European─â.

AGERPRES: Recent, ministrul Justi╚Ťiei a avansat ideea numirii procurorului general de c─âtre Senat, dup─â model american. Ce p─ârere ave╚Ťi?
Laura Codru╚Ťa Kovesi: Nu comentez ├«n niciun caz opiniile ministrului Justi╚Ťiei. Au fost situa╚Ťii c├ónd anumite institu╚Ťii sau anumite proceduri din legisla╚Ťia str─âin─â au fost implementate ╚Öi ├«n legisla╚Ťia rom├óneasc─â. ╚śi a╚Ö putea s─â v─â dau c├óteva exemple ÔÇö cum este confiscarea extins─â, cum este acordul de recunoa╚Ötere a vinov─â╚Ťiei sau o alt─â institu╚Ťie care vizeaz─â exonerarea de r─âspundere a persoanelor care fac denun╚Ťuri. Sunt proceduri ╚Öi institu╚Ťii preluate din legisla╚Ťia str─âin─â ╚Öi adaptate legisla╚Ťiei rom├óne╚Öti, deci nimic nu interzice s─â prelu─âm astfel de institu╚Ťii dac─â se ajunge la concluzia c─â se impune. ├Äns─â, a╚Ö vrea s─â fac un mic comentariu referitor la numirea procurorului general ├«n Statele Unite ale Americii. ├Än Constitu╚Ťia Statelor Unite ale Americii este prev─âzut─â procedura de numire a procurorului general, ├«n care sunt implicate dou─â institu╚Ťii, pre╚Öedintele Statelor Unite ╚Öi Senatul. Pre╚Öedintele este cel care nominalizeaz─â procurorul general, Senatul este cel care confirm─â, dup─â care numirea ├«n func╚Ťie se face de c─âtre pre╚Öedinte. Sistemele din Europa privind numirea procurorului general sunt diferite, deci nu putem s─â spunem c─â exist─â un model nici m─âcar ├«n Europa ├«n ceea ce prive╚Öte numirea procurorului general.

AGERPRES: Se propune crearea unei noi structuri de parchet care s─â investigheze infrac╚Ťiunile s─âv├ór╚Öite de magistra╚Ťi. Se impune?
Laura Codru╚Ťa Kovesi: A╚Öa cum am precizat ╚Öi ├«n comunicatul de pres─â, noi apreciem c─â nu se impune. Nu ╚Ötim dac─â este vreo analiz─â, vreun studiu din care s─â rezulte c─â ├«n Rom├ónia comiterea faptelor penale de c─âtre magistra╚Ťi este un fenomen sau num─ârul magistra╚Ťilor care comit fapte penale este at├ót de mare ├«nc├ót trebuie s─â avem o direc╚Ťie special─â de a investiga magistra╚Ťii. Avem ╚Öi alte persoane care au comis fapte penale, dac─â ar fi s─â m─â refer la fapte de corup╚Ťie avem poli╚Ťi╚Öti, avem func╚Ťionari de la ANAF, avem primari, avem pre╚Öedin╚Ťi de consilii jude╚Ťene. Din statistic─â observ─âm c─â num─ârul magistra╚Ťilor care comit fapte penale este mult mai mic fa╚Ť─â, de exemplu, num─ârul poli╚Ťi╚Ötilor care comit fapte penale de corup╚Ťie.

A existat ├«n spa╚Ťiul public aceast─â dezbatere, dac─â ar trebui s─â existe o direc╚Ťie pentru investigarea faptelor comise de magistra╚Ťi. Pot s─â v─â spun c─â s-a creat ╚Öi o confuzie, pe care cred c─â este momentul s─â o l─âmurim. ├Än DNA func╚Ťioneaz─â un serviciu pentru investigarea faptelor de corup╚Ťie ├«n justi╚Ťie. Nu este un serviciu de investigare a procurorilor sau judec─âtorilor, ci investig─âm fapte, ╚Öi anume fapte de corup╚Ťie ├«n justi╚Ťie. Adic─â investig─âm acele fapte de corup╚Ťie care sunt comise de toate persoanele care particip─â la actul de justi╚Ťie, indiferent c─â ele sunt p─âr╚Ťi, avoca╚Ťi, procurori, judec─âtori, notari publici, exper╚Ťi. To╚Ťi cei care particip─â la actul de justi╚Ťie, la modul general. ├Än cadrul acestui serviciu, v─â dau un exemplu foarte simplu, c├ónd s-au f─âcut investiga╚Ťii referitoare la corup╚Ťie ├«n justi╚Ťie, dar fapte care nu au fost comise de procurori sau judec─âtori. Spre exemplu, a fost o situa╚Ťie ├«n care o persoan─â a promis unei p─âr╚Ťi dintr-un proces c─â va interveni, ├«n schimbul unei sume de bani, s─â ob╚Ťin─â o solu╚Ťie favorabil─â ├«n acel proces. ├Än astfel de situa╚Ťii vorbim de o infrac╚Ťiune de trafic de influen╚Ť─â, care este o fapt─â de corup╚Ťie, dar la care nu au participat nici procurori, nici judec─âtori, nici avoca╚Ťi, nici grefieri, nicio persoan─â care de╚Ťine o func╚Ťie ├«n sistemul de justi╚Ťie.

Acest serviciu care func╚Ťioneaz─â ├«n DNA are acest rol, de a combate faptele de corup╚Ťie ├«n justi╚Ťie. De ce? Pentru c─â, ├«n primul r├ónd, combaterea corup╚Ťiei ├«n sistemul de justi╚Ťie a fost o prioritate pentru Ministerul Public ├«nc─â de acum zece ani. ├Äntotdeauna, acest mod de investigare, aceste tipologii au constituit o prioritate ╚Öi ├«n rapoartele de progres din cadrul MCV ╚Öi nu ├«n ultimul r├ónd, ╚Öi acest lucru se poate verifica, ├«n toate prezent─ârile publice pe care le-a f─âcut la ├«nceputul fiec─ârui an DNA ╚Öi-a prezentat priorit─â╚Ťile. Din 2014 p├ón─â ├«n acest an, ├«n fiecare an, am anun╚Ťat public: ├«n acest an priorit─â╚Ťile DNA sunt combaterea corup╚Ťiei ├«n sistemul de justi╚Ťie, combaterea corup╚Ťiei ├«n sistemul de s─ân─âtate, educa╚Ťie, infrastructur─â, ├«n achizi╚Ťii publice, fraude cu fonduri europene. Deci, nu este o noutate. Dar nu trebuie s─â cre─âm o confuzie ├«ntre a investiga corup╚Ťia ├«n justi╚Ťie cu a investiga procurori ╚Öi judec─âtori. Cel pu╚Ťin din aceast─â perspectiv─â noi credem c─â aceast─â direc╚Ťie nu ar trebui ├«nfiin╚Ťat─â, pentru c─â nu exist─â nicio statistic─â din care s─â rezulte c─â magistra╚Ťii comit fapte penale ├«n a╚Öa fel ├«nc├ót acest lucru s─â fie un fenomen pentru care noi trebuie s─â avem o direc╚Ťie specializat─â.

AGERPRES: Putem atunci clarifica, analiz├ónd proiectul, cum func╚Ťioneaz─â acest serviciu, care ar fi diferen╚Ťa?
Laura Codru╚Ťa Kovesi: Este foarte greu s─â v─â r─âspund, pentru c─â nu ╚Ötiu care sunt argumentele pentru care se ├«nfiin╚Ťeaz─â o direc╚Ťie de investigare a magistra╚Ťilor. ├Än sistemul judiciar din Rom├ónia, ├«n urm─â chiar ╚Öi cu foarte mul╚Ťi ani, numai dac─â lu─âm ultimii zece ani sau ultimii 20 de ani, dar dac─â lu─âm ultimii 40 de ani, nu au mai existat structuri de parchet care s─â investigheze anumite persoane. Specializarea ├«n investiga╚Ťii se face pe tipuri de infrac╚Ťiuni: pe crim─â organizat─â, pe criminalitate informatic─â, pe corup╚Ťie, pe corup╚Ťia ├«n achizi╚Ťii publice, pe fraud─â cu fonduri europene, pe corup╚Ťie ├«n sistemul de justi╚Ťie. Deci, nu am creat structuri pentru a investiga anumite persoane.

AGERPRES: Singura particularitate o are Parchetul Militar. Se dore╚Öte o direc╚Ťie similar─â?
Laura Codru╚Ťa Kovesi: ├Än ultima perioad─â de timp ╚Öi datorit─â deciziilor Cur╚Ťii Europene a Drepturilor Omului chiar ╚Öi aceast─â problem─â a fost reglementat─â, pentru c─â atunci c├ónd avem militari cu civili implica╚Ťi cauzele se judec─â de instan╚Ťele civile. Exist─â un proiect ├«n derulare pe rolul Consiliului Superior al Magistraturii ╚Öi au existat foarte multe discu╚Ťii ├«n ultimii ani referitoare la desfiin╚Ťarea acestor instan╚Ťe ╚Öi parchete militare, care, spre exemplu, ├«n Europa nu se reg─âsesc.

AGERPRES: O alt─â propunere se refer─â la accesul ├«n magistratur─â. S─â se fac─â dup─â ├«mplinirea v├órstei de 30 de ani. Considera╚Ťi c─â un t├ón─âr de 23 de ani nu este preg─âtit s─â fie magistrat? La 33 a╚Ťi fost numit─â procuror general al Rom├óniei. A╚Ťi sim╚Ťit c─â era╚Ťi prea t├ón─âr─â pentru responsabilit─â╚Ťile acestei func╚Ťii?
Laura Codru╚Ťa Kovesi: Nu ╚Ötim pe ce criterii s-a ales aceast─â limit─â de v├órst─â de 30 de ani. Probabil c─â exist─â o explica╚Ťie pe care noi nu o ╚Ötim. ╚śi mi-e foarte greu s─â comentez f─âr─â a vedea argumentele care sunt ├«n favoarea acestei modific─âri. Dar fac trimitere la Constitu╚Ťie, care prevede c─â la 23 de ani po╚Ťi s─â fii membru ├«n Camera Deputa╚Ťilor ├«n Parlamentul Rom├óniei ╚Öi s─â contribui la modul ├«n care se legifereaz─â. Deci, la 23 de ani e╚Öti preg─âtit s─â faci legi. Nu ╚Ötiu dac─â trebuie s─â a╚Ötep╚Ťi s─â ├«mpline╚Öti 30 de ani ca s─â po╚Ťi s─â aplici o lege. Aveam deja o vechime de peste 10 ani ├«n procuratur─â (n.r. c├ónd am fost numit─â procuror general al Rom├óniei). La 22 de ani am fost numit─â procuror ca de altfel mul╚Ťi colegi ├«n Ministerul Public. ╚śi ├«n prezent sunt foarte mu╚Ťi procurori care au v├órsta sub 30 de ani. Repet, e foarte greu s─â coment─âm aceste lucru pentru c─â nu ╚Ötim care sunt argumentele ├«n favoarea acestei modific─âri.

AGERPRES: Dup─â pozi╚Ťia exprimat─â de ╚Öeful Ministerului Public Augustin Laz─âr, ├«n urma Consiliului Procurorilor Generali, s-a afirmat c─â procurorii nu fac legi, ci le aplic─â. Cum comenta╚Ťi?
Laura Codru╚Ťa Kovesi: Este un adev─âr, e foarte greu s─â comentez, este evident c─â procurorii nu fac legi, procurorii aplic─â legea. Dar, atunci c├ónd aplic─âm legea, putem s─â constat─âm ce implica╚Ťii sunt c├ónd aplic─âm anumite dispozi╚Ťii legale, c├ónd aplic─âm anumite proceduri. De foarte multe ori am semnalat c─â sunt probleme ├«n aplicarea unor dispozi╚Ťii legale. Au fost situa╚Ťii, ╚Öi sunt bine cunoscute, c├ónd au fost interpret─âri diferite ├«n aplicarea unor dispozi╚Ťii legale ╚Öi atunci rolul nostru ca procurori este ca atunci c├ónd o lege cu care noi lucr─âm sau care ne poate afecta activitatea, este ├«n dezbatere, s─â formul─âm opinii. Eu nu cred c─â, fiind procuror, ni se ├«ngr─âde╚Öte dreptul la opinie. Dac─â este un proiect de lege pus ├«n dezbatere public─â, eu cred c─â ╚Öi noi putem comenta la fel cum ├«l poate comenta toat─â lumea ÔÇö ╚Öi oameni de specialitate, ╚Öi societatea civil─â ╚Öi cet─â╚Ťenii care pot s─â ├«╚Öi trimit─â direct punctul de vedere. Faptul c─â noi exprim─âm un punct de vedere atunci c├ónd o lege, cu care noi lucr─âm, se modific─â ╚Öi putem spune cu argumente, cu statistici, ce poate fi o influen╚Ť─â pozitiv─â, ce poate fi o influen╚Ť─â negativ─â, nu cred c─â ne poate fi luat acest drept.

AGERPRES: Adunarea general─â a DNA a apreciat c─â trecerea IJ ├«n subordinea MJ ar aduce atingere independen╚Ťei magistra╚Ťilor. De ce nu ar mai fi asigurat─â aceast─â independen╚Ť─â ╚Öi care crede╚Ťi c─â ar fi cea mai bun─â solu╚Ťie?
Laura Codru╚Ťa Kovesi: ├Äntrebarea m─â face s─â dep─â╚Öesc un pic cadrul de procuror ╚Öef al DNA ╚Öi s─â revin la perioada c├ónd eram procuror general al Rom├óniei, pentru c─â ├«n cadrul MCV una dintre recomand─ârile cele mai importante ÔÇö atunci, ├«n 2008, 2009, 2010 ÔÇö a fost aceea de a constitui o inspec╚Ťie judiciar─â independent─â ca institu╚Ťie. La momentul respectiv s-au f─âcut foarte multe demersuri ├«n acest sens, s-a modificat legea, s-au modificat procedurile tocmai pentru a ne asigura c─â Inspec╚Ťia Judiciar─â, care are ca principal atribut cercetarea procurorilor ╚Öi judec─âtorilor, este o institu╚Ťie cu adev─ârat independent─â. Propunerea care se face nu ╚Ötim pe ce este fundamentat─â, de unde rezult─â c─â IJ nu ar fi independent─â, de unde rezult─â c─â ar trebui o mai mare independen╚Ť─â, de unde rezult─â c─â sunt probleme la IJ. Nu ╚Ötim care sunt argumentele ├«n favoarea acestei propuneri, dar a subordona o institu╚Ťie care are ca principal atribut cercetarea tuturor procurorilor ╚Öi judec─âtorilor din sistem unui om politic cu siguran╚Ť─â poate avea ca efect o ├«nc─âlcare a independen╚Ťei sau o imixtiune ├«n activitatea celor care sunt ├«n sistemul de justi╚Ťie.

AGERPRES: Practic, vede╚Ťi mai departe aceast─â independen╚Ť─â, chiar ╚Öi s─â fie de sine st─ât─âtoare, nu la CSM.
Laura Codru╚Ťa Kovesi: Mi-e foarte greu s─â m─â pronun╚Ť, dep─â╚Öe╚Öte cu mult competen╚Ťa mea, dar trebuie s─â vedem care sunt argumentele din care rezult─â c─â ├«n acest moment IJ nu func╚Ťioneaz─â bine pentru c─â este ├«n subordinea CSM-ului ╚Öi ar func╚Ťiona mai bine dac─â ar fi ├«n subordinea ministrului Justi╚Ťiei. Eu cred c─â de fapt asta este problema.

AGERPRES: Recent s-a ├«ncheiat controlul de fond la DNA. ├Äntre timp, oficiali din CSM au confirmat c─â s-au primit note ╚Öi sesiz─âri at├ót din partea dvs., c├ót ╚Öi din partea unor inspectori care acuz─â o persoan─â din conducerea IJ de imixtiuni de natur─â a perturba activitatea institu╚Ťiei verificate. De asemenea, ar exista ╚Öi o sesizare de la ceilal╚Ťi membri ai echipei cu un punct de vedere contrar. Ce a╚Ťi sesizat concret? S-au pl├óns procurorii de presiuni venite din partea inspectorilor?
Laura Codru╚Ťa Kovesi: Acest control a fost anun╚Ťat la ├«nceputul lunii iulie, ├«n ziua de 17 iulie controlul a ├«nceput ╚Öi s-a finalizat ├«n data de 25 august. Noi am pus la dispozi╚Ťia inspec╚Ťiei absolut toate datele, informa╚Ťiile ╚Öi documentele care ne-au fost solicitate. Este important de spus c─â ├«n cadrul acestei activ de control, toat─â coresponden╚Ťa sau marea majoritate a coresponden╚Ťei pe care noi am avut ÔÇö cu inspectorii care au f─âcut acest control, cu membrii echipei de control ÔÇö s-a realizat ├«n scris at├ót atunci c├ónd a trebuit s─â furniz─âm documente sau anumite informa╚Ťii, c├ót ╚Öi c├ónd ni s-au solicitat astfel de documente. Faptul c─â noi ├«n timpul controlului, p├ón─â la finalizarea controlului, am avut un schimb de coresponden╚Ť─â cu IJ nu este nimic nefiresc sau nimic care s─â nu se realizeze pe procedur─â. Noi am trimis ni╚Öte solicit─âri at├ót la Inspec╚Ťia Judiciar─â c├ót ╚Öi membrilor CSM din sec╚Ťia de procurori, am trimis anumite solicit─âri pe chestiuni de procedur─â care, din punctul nostru de vedere, pot influen╚Ťa sau nu validitatea raportului. La aceste solicit─âri noi ├«nc─â nu am primit r─âspuns. Sigur, sunt ni╚Öte solicit─âri ├«n care noi am sesizat anumite chestiuni de procedur─â ╚Öi la care a╚Ötept─âm un r─âspuns, s─â vedem cum ele vor fi solu╚Ťionate.

AGERPRES: Da╚Ťi-ne un exemplu.
Laura Codru╚Ťa Kovesi: Este foarte greu s─â v─â explic, pentru c─â sunt chestiuni tehnice, eu nu doresc s─â vorbesc despre acest raport p├ón─â el nu va fi f─âcut public, nu doresc s─â m─â antepronun╚Ť ├«n niciun fel. V─â pot da un exemplu care nu cred c─â influen╚Ťeaz─â concluziile raportului ├«n niciun fel. Potrivit procedurii efectu─ârii inspec╚Ťiei, la finalul controlului echipa de control trebuie s─â prezinte ni╚Öte concluzii preliminare. Ca procuror general 6 ani de zile, am citit toate rapoartele f─âcute de Inspec╚Ťia Judiciar─â ╚Öi, crede╚Ťi-m─â, au fost zeci de rapoarte pe care le-am citit. De fiecare dat─â, aceast─â procedur─â a fost respectat─â, s-au prezentat concluziile ├«n fa╚Ťa procurorilor care au fost controla╚Ťi. ├Än cadrul controlului care a avut loc la DNA, procedura a fost pu╚Ťin diferit─â. Sigur, asta nu ├«nseamn─â c─â ea nu este corect─â, dar a fost diferit─â. O parte a echipei de inspectori a prezentat concluziile oral, o parte a echipei de inspectori a trimis un punct de vedere scris. Este un aspect pe care noi l-am semnalat, s─â vedem cu se va solu╚Ťiona. Este un exemplu, dar sunt ╚Öi alte chestiuni de natur─â tehnic─â pe care noi le-am semnalat dar care vizeaz─â strict procedura. Chestiunile semnalate de noi nu vizeaz─â constat─ârile f─âcute de inspectori. Ne-au fost prezentate ni╚Öte concluzii, unele chiar foarte pozitive, ne-au fost prezentate ni╚Öte recomand─âri ╚Öi ni╚Öte propuneri pe care inspec╚Ťia urmeaz─â s─â le fac─â ├«n acel proiect. Potrivit procedurii de control, dac─â se constat─â deficien╚Ťe ├«n cadrul activit─â╚Ťii de control, inspectorii discut─â cu conducerea sau cu ╚Öefii structurilor unde g─âsesc aceste deficien╚Ťe ╚Öi este prev─âzut─â procedura de a ├«ndrepta acele deficien╚Ťe p├ón─â la finalul controlului. ├Än cazul nostru nu am avut astfel de situa╚Ťii. Deci, repet, sunt ni╚Öte solicit─âri care vizeaz─â chestiuni de procedur─â ╚Öi m─â ├«ntreb, to╚Ťi colegii ne-am ├«ntrebat, dac─â aceste chestiuni nu ar trebui l─âmurite ├«nainte de apari╚Ťia raportului, tocmai pentru a nu pune sub semnul ├«ndoielii sau sub semnul ├«ntreb─ârii raportul care va fi f─âcut de echipa de inspectori.

AGERPRES: S-au plâns colegii procurori de faptul că nu s-a respectat procedura?
Laura Codru╚Ťa Kovesi: ├Än acest moment, eu nu doresc s─â comentez fiecare act care s-a ├«ntocmit ├«n cadrul procedurii de control. ├Än momentul ├«n care raportul va fi ├«ntocmit noi vom trimite CSM un punct de vedere pe acel raport. Cu acea ocazie, dac─â sunt astfel de situa╚Ťii sau dac─â nu sunt, o s─â le l─âmurim.

AGERPRES: Au fost cerute cumva alte date ├«n afara celor men╚Ťionate ├«n ordinul de control?
Laura Codru╚Ťa Kovesi: Ordinul de control a prev─âzut c─â este un control managerial, nu un control tematic. Dar, ├«n cadrul activit─â╚Ťii de control absolut toate datele ╚Öi informa╚Ťiile care ne-au fost solicitate noi le-am pus la dispozi╚Ťia inspectorilor. Nu este un ordin ├«n care s─â prevad─â ce categorie de acte se verific─â sau nu. Este o procedur─â opera╚Ťional─â a inspec╚Ťiei, sunt regulamente care trebuie respectate ├«n aceast─â activitate. Pot doar s─â v─â confirm c─â inspectorii au avut acces la dosarele penale. Atunci c├ónd au cerut anumite dosare penale, ele au fost puse la dispozi╚Ťie. ├Än unele situa╚Ťii au fost cerute toate dosarele penale ale unui procuror care aveau o anumit─â vechime, ├«n alte situa╚Ťii au fost cerute dosare prin sondaj de c─âtre inspectori. Inspectorii au avut acces la toate actele din dosar, pentru a putea verifica ritmicitatea ├«n care s-a lucrat ├«n dosar. S-a verificat ╚Öi modul ├«n care au fost respectate dispozi╚Ťiile penale privind supravegherea tehnic─â, anume intercept─ârile. Inspectorii au avut acces la tot ceea ce au cerut, inclusiv la dosare penale, indiferent c─â a fost ├«nceput─â urm─ârirea penal─â sau nu.

AGERPRES: Crede╚Ťi c─â ar avea o alt─â miz─â acest control?
Laura Codru╚Ťa Kovesi: Nu pot c─â comentez acest lucru.

AGERPRES: S-a avansat ipoteza ├«n spa╚Ťiul public c─â ar putea fi un pretext de revocare.
Laura Codru╚Ťa Kovesi: Haide╚Ťi s─â a╚Ötept─âm rezultatele controlului. Noi am trecut prin aceast─â procedur─â de control 6 s─âpt─âm├óni. ├Än fiecare zi am fost la dispozi╚Ťia inspectorilor, ├«n fiecare zi am pus la dispozi╚Ťia inspectorilor absolut tot ce ne-au solicitat. Copii dup─â documente, situa╚Ťii, dosarele penale care au fost verificate, puncte de vedere de la cei cu func╚Ťii de conducere sau de la ceilal╚Ťi colegi din institu╚Ťie. Ne dorim ca acest raport s─â reflecte realitatea, a╚Öa cum ea a fost constatat─â de inspectori. ├Än rest, o s─â coment─âm concluziile atunci c├ónd ele vor fi publicate. Pentru noi a fost o verificare care a vizat anul 2016 ╚Öi prima parte a anului 2017. ├Än anul 2016, au fost cele mai bune rezultate ale DNA de c├ónd s-a ├«nfiin╚Ťat institu╚Ťia. Din punctul nostru de vedere, au fost cele mai bune rezultate. Din punct de vedere managerial, verificarea modului ├«n care noi ne-am implementat proiectele manageriale a fost verificat─â ╚Öi de c─âtre CSM ├«n cadrul procedurii de re├«nvestire ├«n func╚Ťie. Dar, ce este important, ├«n aceast─â perioad─â, 2016-2017, noi am fost o institu╚Ťie ├«n mod permanent controlat─â de Inspec╚Ťia Judiciar─â. Au fost f─âcute peste 130 de controale tematice sau controale punctuale. Deci, ├«n cadrul acestor controale f─âcute de diferi╚Ťi inspectori, nu a fost aceea╚Öi inspec╚Ťie, aceste 130 de lucr─âri au fost la diver╚Öi inspectori din cadrul IJ, nu au fost doar la aceast─â echip─â. O parte dintre membrii echipei de control care a f─âcut acest control au f─âcut, spre exemplu, parte din echipele de control care au verificat dosarele mai vechi de 5 ani ├«n urm─â cu c├óteva luni la DNA. Deci, noi tot timpul am fost ├«n aceast─â procedur─â de verificare, pentru noi nu este o chestiune nou─â. Am tot auzit afirma╚Ťii ├«n spa╚Ťiul public c─â noi nu suntem controla╚Ťi. 130 de controale, vi se pare c─â este pu╚Ťin? Nu este a╚Öa. Noi tot timpul am fost controla╚Ťi.

AGERPRES: Tot ├«n spa╚Ťiul public au fost exprimate pozi╚Ťii potrivit c─ârora la ╚Öedin╚Ťa CSM de s─âpt─âm├óna trecut─â se dorea revocarea conducerii IJ tocmai pentru a sc─âpa DNA de controlul Inspec╚Ťiei Judiciare pentru c─â s-ar fi g─âsit nereguli. Cum r─âspunde╚Ťi?
Laura Codru╚Ťa Kovesi: Nu ╚Ötiu dac─â aceast─â discu╚Ťie este real─â sau nu, deci nu pot s─â comentez zvonurile de revocare a inspectorilor, mai ales c─â nu este atribu╚Ťia DNA, dar cred c─â este important de spus c─â raportul privind controlul DNA nu se face de c─âtre inspectorii ╚Öefi, se face de echipa care a fost ├«n control la DNA. Dac─â vreunul dintre inspectorii ╚Öefi sugereaz─â sau ├«ncearc─â s─â scrie ├«n raport ceva, este imixtiune ├«n activitatea inspectorilor. Deci, nu are nicio leg─âtur─â o eventual─â procedur─â de revocare sau o procedur─â ├«n care sunt implica╚Ťi inspectorii ╚Öefi cu ceea ce a f─âcut echipa de control. Acea echip─â de control, ├«n 25 august ╚Öi-a terminat activitatea, a primit documentele de care a avut nevoie ╚Öi probabil au ├«nceput redactarea raportului. Nu are nicio leg─âtur─â. Orice eveniment public se ├«nt├ómpl─â acum ├«n Rom├ónia nu are nicio leg─âtur─â cu redactarea acestui raport.

AGERPRES: Potrivit unor noi informa╚Ťii, Inspec╚Ťia Judiciar─â ar demara un control ├«mpotriva procurorilor care au investigat dosarul referitor la Ordonan╚Ťa 13. Cum comenta╚Ťi?
Laura Codru╚Ťa Kovesi: Eu nu am primit nicio ├«n╚Ötiin╚Ťare oficial─â p├ón─â ├«n acest moment. ╚śtiu c─â a fost demarat─â o cerere de cercetare disciplinar─â ├«n vara acestui an ├«mpotriva a trei procurori, dar nu am primit oficial niciun fel de r─âspuns de la Inspec╚Ťia Judiciar─â. Ca atare, nu pot s─â comentez aceast─â afirma╚Ťie.

AGERPRES: Mai mul╚Ťi procurori au plecat ├«n ultimele luni din DNA. A╚Ťi primit vreo explica╚Ťie pentru deciziile lor? Ave╚Ťi solu╚Ťii pentru acoperirea posturilor vacante. Exist─â vreo leg─âtur─â ├«ntre plec─âri ╚Öi scandalurile din ultima vreme?
Laura Codru╚Ťa Kovesi: Nu. Num─ârul de procurori care au venit sau au plecat din DNA este aproximativ acela╚Öi, ca ╚Öi ├«n anii trecu╚Ťi. Dac─â vrem o cifr─â exact─â, cred c─â ├«n jur de 24 de procurori au venit ├«n DNA de la ├«nceputul anului p├ón─â acum ╚Öi ├«n jur de 25 sau 26 au plecat din DNA. Vedem c─â num─ârul procurorilor care pleac─â ╚Öi vin din DNA este aproximativ egal. Fiecare procuror care a decis s─â plece din DNA ╚Öi-a f─âcut o cerere scris─â la Consiliul Superior al Magistraturii ├«n care ╚Öi-a expus motivele pentru care pleac─â din Direc╚Ťie. Aceast─â mobilitate ├«n Ministerul Public este una fireasc─â. Dac─â ne uit─âm pe ordinea de zi a Sec╚Ťiei de procurori de la fiecare ╚Öedin╚Ť─â o s─â vedem c─â sunt foarte mul╚Ťi care pleac─â ╚Öi vin din DIICOT, din DNA, de la parchetul tribunalului la parchetul Cur╚Ťii de Apel, de la un parchet de pe l├óng─â judec─âtorie la un parchet de pe l├óng─â tribunal. Aceast─â posibilitate de a lucra ├«n diferite domenii este un avantaj ├«n Ministerul Public. Faptul c─â un procuror ├«n decursul carierei dore╚Öte s─â lucreze ╚Öi pe un alt domeniu sau s─â fac─â ╚Öi alt gen de activitate este ceva firesc. Deci, cel pu╚Ťin ├«n ceea ce prive╚Öte DNA nu este un num─âr mai mare de procurori veni╚Ťi sau pleca╚Ťi fa╚Ť─â de anii anteriori sau fa╚Ť─â de ultimii 2-3 ani.

Au fost motive de natur─â personal─â sau profesional─â. Unii colegi au dat examen pentru ob╚Ťinerea gradului profesional ╚Öi au mers s─â-╚Öi valorifice gradul profesional, al╚Ťi colegi au trebuit s─â se mute cu familie. Sunt diverse motive care ╚Ťin de persoana fiec─ârui magistrat.

AGERPRES: Ce se ├«nt├ómpl─â cu dosarul privind ├«nregistrarea din ╚Öedin╚Ťa DNA care a ap─ârut ├«n pres─â? A╚Ťi identificat sursa scurgerii de informa╚Ťii, s-a schimbat ceva ├«n modul de a face ╚Öedin╚Ťele sau ├«n DNA?
Laura Codru╚Ťa Kovesi: Nu. Este un dosar ├«n lucru, nu pot s─â furnizez informa╚Ťii suplimentare. Lucr─âm la fel. Nu avem temeri, aceast─â situa╚Ťie se va l─âmuri.

AGERPRES: A╚Ťi sus╚Ťinut anterior c─â exist─â presiuni mediatice f─âcute de oameni politici ╚Öi de inculpa╚Ťi. Sim╚Ťi╚Ťi c─â s-au intensificat sau au sc─âzut? Afecteaz─â sau au afectat ├«n vreun fel activitatea procurorilor? Sunt ╚Öi altfel de presiuni, ├«n afara celor exercitate prin intermediul declara╚Ťiilor?
Laura Codru╚Ťa Kovesi: Da, exist─â tot felul de presiuni. Am observat c─â ├«n acest an ele sunt tot mai intense, sunt tot mai agresive. Nu exist─â doar presiuni prin declara╚Ťii, chiar ╚Öi aceste ├«ncerc─âri de modificare a legisla╚Ťiei constituie presiuni ╚Öi vedem consecin╚Ťele unor proiecte care au ap─ârut pe pia╚Ť─â, care au determinat ╚Öi rezultate ├«n activitatea judiciar─â. Ele sunt ╚Öi foarte agresive, suntem supu╚Öi unei campanii de, deja cred c─â termenul este folosit destul de des, de fake news. Zilnic sunt ╚Ötiri care nu sunt verificate, de foarte multe ori suntem pu╚Öi ├«n situa╚Ťia de a dezmin╚Ťi anumite informa╚Ťii care apar ├«n spa╚Ťiul public. Se scriu ╚Ötiri f─âr─â s─â fie cerut punctul de vedere, f─âr─â s─â fim ├«ntreba╚Ťi. De foarte multe ori am constatat c─â aceste informa╚Ťii care au fost publicate se bazeaz─â pe aspecte nereale. Este foarte greu ├«n fiecare zi, nu ai timpul fizic s─â r─âspunzi la toate aceste lucruri care apar. Dar, institu╚Ťional, noi am reac╚Ťionat. Am sesizat Consiliul Superior al Magistraturii. Am sesizat Consiliul Na╚Ťional al Audiovizualului, am l─âmurit ├«n r─âspunsurile noastre c─âtre jurnali╚Öti toate aceste situa╚Ťii. ├Äns─â pot s─â v─â spun c─â nu, colegii din DNA nu sunt intimida╚Ťi. Noi suntem obi╚Önui╚Ťi cu aceast─â campanie. Sesiz─âm, desigur, c─â ea este mult mai intensificat─â ├«n ultima perioad─â ╚Öi este mult mai agresiv─â, de foarte multe ori s-a dep─â╚Öit cadrul profesional ╚Öi au fost atacuri la persoana unor procurori sau la via╚Ťa lor privat─â, ├«ns─â noi o s─â continu─âm s─â ne facem treaba. Acesta este un semnal c─â noi suntem pe drumul cel bun ╚Öi c─â atingem zone ├«n care poate nu s-a ajuns sau poate ├«n care unii se a╚Öteap─â s─â nu ajungem. Indiferent de pozi╚Ťia pe care o ocup─â anumite persoane, indiferent de func╚Ťia pe care o are, indiferent de averea pe care o are noi o s─â continu─âm s─â ne facem investiga╚Ťiile la fel de profesionist ca ╚Öi p├ón─â acum. ├Äntotdeauna am sus╚Ťinut c─â doar oamenii curajo╚Öi ╚Öi profesioni╚Öti sunt ├«n DNA.

AGERPRES: ├Än cei 15 ani de la ├«nfiin╚Ťarea institu╚Ťiei, cum a╚Ťi ├«ncadra ╚Öi cum le-a╚Ťi cataloga din punct de vedere al intensific─ârii?
Laura Codru╚Ťa Kovesi: Cred c─â ├«n ultimul an, sau cel pu╚Ťin din luna ianuarie ╚Öi p├ón─â acum, atacurile sunt mult mai numeroase, mult mai agresive, cred c─â nu am mai sim╚Ťit un a╚Öa nivel nici c├ónd eram procuror general. Sunt atacuri care, deja v-am spus, ├«n unele situa╚Ťii dep─â╚Öesc sfera profesional─â. Nu este atacat─â doar institu╚Ťia, sunt ataca╚Ťi ╚Öi oamenii din institu╚Ťie.

AGERPRES: Exist─â percep╚Ťia c─â DNA a sc─âzut intensitatea ac╚Ťiunilor. Este justificat─â?
Laura Codru╚Ťa Kovesi: Dac─â ne uit─âm la datele statistice, nu. Aproximativ acela╚Öi num─âr de rechizitorii am f─âcut, de la ├«nceputul anului ╚Öi p├ón─â acum sunt peste 209 rechizitorii ╚Öi acorduri de recunoa╚Ötere a vinov─â╚Ťiei, peste 590 de persoane au fost trimise ├«n judecat─â. Noi continu─âm s─â ne facem treaba la fel ca ╚Öi p├ón─â acum. Sigur, probabil anumite dosare au ie╚Öit dup─â o durat─â de investigare mai mare, pentru c─â a trebuit s─â ne readapt─âm toate resursele materiale ╚Öi umane la dispozi╚Ťiile legislative ap─ârute ca urmare a public─ârii unor decizii ale Cur╚Ťii Constitu╚Ťionale. Noi am avertizat ├«nc─â din acel moment, cel pu╚Ťin de anul trecut, c─â ritmul de solu╚Ťionare a unor dosare va fi altul, tocmai pentru c─â trebuie s─â reconfigur─âm aceast─â schem─â de personal ╚Öi modul ├«n care folosim resursele.

AGERPRES: Care este numărul de dosare, în prezent, aflat pe rolul DNA?
Laura Codru╚Ťa Kovesi: Sunt peste 6.300 de dosare ├«n lucru la DNA, ├«n acest moment. Dintre acestea, peste 2.400 de dosare au fost ├«nregistrate doar de la ├«nceputul anului, media de dosare pe procuror este undeva ├«ntre 70 ╚Öi 80 de dosare. Sunt procurori care au chiar ╚Öi 90 de dosare ├«n lucru ├«n acela╚Öi timp ├«n care trebuie s─â efectueze anchet─â ├«n mod direct pentru c─â, spre deosebire de alte structuri de parchet, la DNA procurorii trebuie s─â fac─â efectiv ancheta. Din aceast─â perspectiv─â, noi, ├«nc─â de anul trecut am solicitat Ministerului Justi╚Ťiei suplimentarea schemei de personal ╚Öi procuror, ╚Öi poli╚Ťist ╚Öi grefier. Am fost sprijini╚Ťi ╚Öi am primit un num─âr de poli╚Ťi╚Öti ├«n plus. I-am redirec╚Ťionat c─âtre Serviciul Tehnic ╚Öi c─âtre activit─â╚Ťile de punere ├«n aplicare a mandatelor de supraveghere tehnic─â, dar sunt mai multe reveniri pe care le-am f─âcut la Ministerul Justi╚Ťiei, chiar ╚Öi ├«n luna august, cu privire la necesit─â╚Ťile pe care noi le avem din punct de vedere al resurselor umane. Tot timpul noi revenim la aceste solicit─âri ╚Öi ne adres─âm persoanelor care au ├«n competen╚Ť─â a sprijini aceast─â activitate privind resursele umane la DNA.

AGERPRES: A╚Ťi primit?
Laura Codru╚Ťa Kovesi: P├ón─â ├«n aceste moment, nu. Dar, sunt convins─â c─â se analizeaz─â propunerea mea.

AGERPRES: Recent a fost declan╚Öat─â o anchet─â la CNAS. Exist─â vreun dosar ├«n care este implicat vreun ministru? Ave╚Ťi dosare noi ├«n care sunt suspiciuni asupra unor persoane cu func╚Ťii importante ├«n stat? Mini╚Ötri?
Laura Codru╚Ťa Kovesi: Dosare care sunt de competen╚Ťa DNA. Respectiv fapte de corup╚Ťie la nivel ├«nalt ╚Öi mediu.

AGERPRES: Dar miniștri?
Laura Codru╚Ťa Kovesi: Nu pot s─â v─â r─âspund la aceast─â ├«ntrebare.

AGERPRES: Care este num─ârul de achit─âri? S-a f─âcut o evaluare a persoanelor care au primit decizii de achitare dar au stat ├«n arest preventiv? S-au constatat gre╚Öeli ale procurorilor? Au fost acuza╚Ťii ale inculpa╚Ťilor c─â au fost dosare la comand─â sau politice, motiv pentru care se ╚Öi propune r─âspunderea magistra╚Ťilor.
Laura Codru╚Ťa Kovesi: Dac─â ne referim la achit─âri, pot s─â v─â spun c─â anul acesta, haide╚Ťi s─â lu─âm primul semestru, pentru c─â noi a╚Öa facem analizele, la 6 luni de zile. Deci, din cele 67 de persoane care au fost achitate (…) 50 dintre ele au fost condamnate ├«n prim─â instan╚Ť─â la pedepse ├«ntre 1 an ╚Öi 5 ani, dup─â care s-a pronun╚Ťat o solu╚Ťie de achitare. Noi, ├«n toate aceste situa╚Ťii, analiz─âm care au fost motivele care au dus la achitare. Sunt situa╚Ťii ├«n care achit─ârile s-au pronun╚Ťat din cauza dezincrimin─ârii unor fapte, din cauza interpret─ârii diferite a unor decizii CCR. ├Äntr-un num─âr considerabil de dosare solu╚Ťia de achitare a venit dup─â 10 ani, dup─â 8 ani, dup─â 9 ani. Anul acesta avem situa╚Ťii ├«n care am primit solu╚Ťii de achitare ├«n dosare f─âcute ├«n 2006, 2007, 2008 adic─â ├«n urm─â cu foarte mul╚Ťi ani. Probabil ╚Öi probatoriul sau, m─â rog, lucrurile din dosare s-au schimbat. Ce este importat, la finalul fiec─ârui an noi analiz─âm cauzele care au dus la achit─âri ╚Öi stabilim dac─â procurorii au gre╚Öit sau nu au gre╚Öit. ├Än ceea ce prive╚Öte aceste acuza╚Ťii total nefondate, c─â facem dosare politice, revin ╚Öi ar─ât c─â nu este adev─ârat acest lucru, am mai spus-o ╚Öi am s─â o mai spun, dosarele noastre se bazeaz─â pe probe solide. Procentul de achit─âri ├«n ultimii ani la DNA a fost constat ├«n jur de 10%, deci 90% din dosarele noastre ob╚Ťin hot─âr├óri de condamnare.

AGERPRES: Face╚Ťi o analiz─â a dosarelor care au achit─âri?
Laura Codru╚Ťa Kovesi: Da. Facem ├«n toate solu╚Ťiile, indiferent c─â se pronun╚Ť─â condamnare sau achitare noi ne analiz─âm ├«n fiecare ╚Öedin╚Ť─â. Avem ├«n fiecare s─âpt─âm├ón─â o ╚Öedin╚Ť─â cu procurorii care particip─â la judecarea cauzelor ╚Öi ├«n care analiz─âm aceste solu╚Ťii. ├Än primul r├ónd pentru a vedea unde am gre╚Öit, dac─â sunt solu╚Ťii de achitare, ╚Öi apoi pentru a vedea care este practica instan╚Ťelor de judecat─â. Pentru noi, a╚Öa cum am mai spus ╚Öi anterior, practica ├Änaltei Cur╚Ťi de Casa╚Ťie ╚Öi Justi╚Ťie este reperul de jurispruden╚Ť─â dup─â care ne reorient─âm activitatea. Este foarte important s─â vedem pe anumite analogii, pe anumite probleme de procedur─â cum se pronun╚Ť─â judec─âtorii pentru a avea o practic─â unitar─â ├«n interiorul DNA. ╚śi mai este un lucru foarte important. Toate aceste analize se trimit ╚Öi la CSM, au fost trimise ╚Öi procurorului general, sunt trimise ╚Öi ministrului Justi╚Ťiei, atunci c├ónd facem Raportul de activitate. Nu este o analiz─â care r─âm├óne ├«n interiorul DNA. Ea este externalizat─â, este trimis─â institu╚Ťiilor c─ârora noi prin lege avem obliga╚Ťia s─â le trimitem rezultatele statistice. ├Än acele rapoarte de activitate, de fiecare dat─â se g─âsesc ╚Öi aceste date referitoare la situa╚Ťia achit─ârilor sau a condamn─ârilor.

AGERPRES: Cum vede╚Ťi propunerea privind r─âspunderea magistra╚Ťilor?
Laura Codru╚Ťa Kovesi: Exist─â ├«n acest moment o procedur─â prev─âzut─â ├«n lege potrivit c─âreia magistra╚Ťii r─âspund atunci c├ónd sunt erori judiciare, r─âspund dac─â ╚Öi-au exercitat atribu╚Ťiile cu grav─â neglijen╚Ť─â sau cu rea credin╚Ť─â. Noi am criticat aceast─â propunere neav├ónd forma final─â a proiectului de lege pentru c─â este o procedur─â ├«n care nu avem criterii clare. Deci, procurorii ╚Öi judec─âtorii, magistra╚Ťii, r─âspund pentru activitatea lor. Avem o procedur─â prev─âzut─â ├«n lege. Nu ╚Ötim. Aceast─â procedur─â nu a fost eficient─â? Nu s-a aplicat? Noi nu avem o analiz─â s─â ╚Ötim ce a determinat o schimbare. Dar noul proiect nu prevede ├«n ce condi╚Ťii r─âspunzi. Or, este important de stabilit ├«n ce condi╚Ťii ca procuror sau judec─âtor r─âspunzi. V─â dau un exemplu. Po╚Ťi s─â trimi╚Ťi ├«n judecat─â o persoan─â care a s─âv├ór╚Öit o fapt─â penal─â, s─â apar─â o decizie a Cur╚Ťii Constitu╚Ťionale care s─â spun─â c─â acel text de lege este neconstitu╚Ťional, persoana trimis─â ├«n judecat─â s─â invoce aceast─â decizie ╚Öi s─â ob╚Ťin─â o solu╚Ťie de achitare. Au fost situa╚Ťii, dac─â nu m─â ├«n╚Öel referitor la infrac╚Ťiunea de stopaj la surs─â, c├ónd s-a dezincrimiat fapta ca urmare a unei decizii a Cur╚Ťii Constitu╚Ťionale. M─â ├«ntreb, ├«ntr-un astfel de caz procurorul trebuie s─â r─âspund─â cu averea lui pentru c─â a f─âcut acea trimitere ├«n judecat─â c├ónd legea era ├«n vigoare? Exist─â ╚Öi o r─âspundere a celor care fac astfel de legi care ulterior sunt declarate neconstitu╚Ťionale? Este judec─âtorul pasibil s─â r─âspund─â cu averea lui personal─â atunci c├ónd aplic─â o dispozi╚Ťie care este ├«n vigoare ╚Öi despre care nu are cum s─â prevad─â c─â va fi declarat─â neconstitu╚Ťional─â. Noi nu am negat niciodat─â ╚Öi cred c─â nimeni din interiorul sistemului judiciar nu a spus c─â pentru activitatea noastr─â nu trebuie s─â fim responsabili. Sigur, ├«n func╚Ťie de erorile care se comit sau de modul ├«n care ├«╚Ťi exerci╚Ťi activitatea ÔÇö cu rea credin╚Ť─â sau cu grav─â neglijen╚Ť─â, a╚Öa cum este acum reglementat. Dar, o form─â de r─âspundere trebuie s─â aib─â criterii clare ╚Öi o procedur─â clar─â. Noi acest lucru am criticat.

AGERPRES: A╚Ťi refuzat ├«n repetate r├ónduri s─â v─â prezenta╚Ťi la Comisia parlamentar─â de anchet─â pentru alegerile din 2009. A╚Ťi trimis ├«n schimb adrese. A╚Ťi luat ├«n calcul vreo clip─â s─â da╚Ťi curs solicit─ârilor? De ce refuza╚Ťi?
Laura Codru╚Ťa Kovesi: Pentru c─â respect legea ╚Öi respect Constitu╚Ťia. ╚śi ca procuror general am fost chemat─â ├«n Parlament, ├«n 2007, la momentul respectiv la fel am procedat. Ca ╚Öi acum am trimis ╚Öi o solicitare CSM. Nu am f─âcut dec├ót s─â respect legea ├«n vigoare. Mai mult dec├ót at├ót, am r─âspuns la toate adresele care mi-au fost trimise de aceast─â comisie.

AGERPRES: Pre╚Öedintele Comisiei de anchet─â pentru alegerile din 2009 a explicat c─â ├«n urma elabor─ârii raportului s-a propus o ini╚Ťiativ─â legislativ─â prin care persoanele care de╚Ťin func╚Ťii publice ╚Öi nu se prezint─â la audierile unei comisii de anchet─â din Parlament s─â-╚Öi piard─â func╚Ťia ╚Öi s─â nu mai aib─â voie s─â exercite o func╚Ťie public─â timp de trei ani.
Laura Codru╚Ťa Kovesi: Nu comentez. O s─â-mi exprim punctul de vedere pe proiectele de lege atunci c├ónd ele vor fi publicate ╚Öi dac─â au leg─âtur─â cu activitatea noastr─â. Nu comentez ├«n acest moment.

AGERPRES: Sunt dou─â decizii de reluare a judec─â╚Ťii dosarelor pre╚Öedin╚Ťilor Camerei Deputa╚Ťilor ╚Öi Senatului. Ar putea urma ╚Öi dosarele lui Gabriel Oprea, Dan ╚śova, Sebastian Ghi╚Ť─â, dup─â pensionarea unui judec─âtor. Cum vede╚Ťi aceste hot─âr├óri? V─â afecteaz─â activitatea?
Laura Codru╚Ťa Kovesi: Este decizia judec─âtorilor ce se ├«nt├ómpl─â ├«n aceste dosare ╚Öi nu pot s─â comentez.

AGERPRES: Exist─â risc de prescriere?
Laura Codru╚Ťa Kovesi: Nu pot s─â comentez dosarele aflate pe rolul instan╚Ťelor.

AGERPRES: Ce face╚Ťi ├«n cazul denun╚Ť─âtorilor care ulterior ├«╚Öi schimb─â declara╚Ťiile ╚Öi sus╚Ťin c─â au fost obliga╚Ťi s─â fac─â denun╚Ťuri mincinoase? Recent, fostul ministru Darius V├ólcov a spus c─â a fost ├«n╚Öelat ├«n cazul ├«n╚Ťelegerii privind acordul de recunoa╚Ötere a faptelor.
Laura Codru╚Ťa Kovesi: Nu comentez cazuri particulare. Pot doar s─â spun c─â inculpa╚Ťii, c├ónd sunt audia╚Ťi, sunt audia╚Ťi ├«n prezen╚Ťa ap─âr─âtorilor pe care ├«i au. C─â este un avocat sau mai mul╚Ťi avoca╚Ťi, de fiecare dat─â declara╚Ťiile se iau ├«n prezen╚Ťa avoca╚Ťilor. Codul de procedur─â penal─â prevede chiar ╚Öi o garan╚Ťie ├«n plus ╚Öi anume c─â aceste audieri se filmeaz─â. Acordul de recunoa╚Ötere a vinov─â╚Ťiei nu este un act pe care ├«l face procurorul singur. Este un act pe care procurorul ├«l face ca urmare a faptului c─â inculpatul recunoa╚Ötere faptele ╚Öi cere s─â se ├«ncheie un acord de recunoa╚Ötere a vinov─â╚Ťiei. Practic, este o discu╚Ťie ├«ntre cei doi. De fiecare dat─â, acest lucru are loc ├«n cadrul procedural ╚Öi ├«n prezen╚Ťa ap─âr─âtorilor.

AGERPRES: Pre╚Öedintele Camerei Deputa╚Ťilor, Liviu Dragnea, a spus despre perchezi╚Ťiile DNA de la Ministerul pentru Rela╚Ťia cu Parlamentul c─â a fost o ac╚Ťiune exagerat─â, o dispropor╚Ťie ├«ntre for╚Ťele folosite de anchetatori ╚Öi obiectul cercet─ârii. Cum r─âspunde╚Ťi?
Laura Codru╚Ťa Kovesi: Nu comentez afirma╚Ťiile oamenilor politici.

AGERPRES: Din declara╚Ťiile pre╚Öedintelui Klaus Iohannis reiese c─â ave╚Ťi sus╚Ťinerea sa. Care este rela╚Ťia cu premierul Tudose?
Laura Codru╚Ťa Kovesi: Totdeauna, cu premierul am avut o rela╚Ťie institu╚Ťional─â. Atunci c├ónd a fost cazul s─â interac╚Ťion─âm. Cu actualul premier nu am vorbit niciodat─â, nu m-am ├«nt├ólnit niciodat─â.

AGERPRES: V─â repro╚Öa╚Ťi ceva ├«n legatur─â cu rela╚Ťiile institu╚Ťionale, cu serviciile de informa╚Ťii sau cu oamenii politici? Dar cu privire la eficien╚Ťa DNA?
Laura Codru╚Ťa Kovesi: Nu am ce s─â-mi repro╚Öez. DNA a fost corect ├«n rela╚Ťiile interinstitu╚Ťionale, iar ├«n ceea ce prive╚Öte eficien╚Ťa DNA cred c─â rezultatele statistice din ultimii ani ne arat─â c─â Direc╚Ťia a investigat fapte de corup╚Ťie la nivel ├«nalt. Cel pu╚Ťin din punct de vedere statistic, ├«n ultimii 3-4 ani sunt rezultatele cele mai bune de c├ónd s-a ├«nfiin╚Ťat institu╚Ťia. Da, sunt probabil lucruri ├«n interiorul institu╚Ťiei pe care noi ni le putem repro╚Öa sau de care putem s─â nu fim mul╚Ťumi╚Ťi, dar nu cred c─â exist─â ├«n Rom├ónia institu╚Ťii f─âr─â probleme. Important este, atunci c├ónd apare o problem─â, cum te raportezi la ea ╚Öi cum o rezolvi. ╚śi ├«n astfel de situa╚Ťii, cred c─â atunci c├ónd au ap─ârut probleme ├«n DNA, noi am reac╚Ťionat ╚Öi le-am rezolvat.

AGERPRES: Cum vede╚Ťi ├«nt├ólnirile ministrului Justi╚Ťiei cu ambasadorul SUA ╚Öi cel al Marii Britanii? A╚Ťi avut ├«nt├ólniri cu ambasadori ├«n ultima perioad─â? A╚Ťi primit semnale de la partenerii str─âini despre schimb─ârile din Justi╚Ťie?
Laura Codru╚Ťa Kovesi: Nu pot s─â comentez astfel de ├«nt├ólniri. ├Än ceea ce m─â prive╚Öte, avem ├«nt├ólniri cu reprezentan╚Ťi ai ambasadelor, avem ├«nt├ólniri cu ambasadori. Chiar m├óine o s─â avem semnarea unui protocol cu o institu╚Ťie anticorup╚Ťie din Ucraina. Deci, ├«n rela╚Ťiile pe care noi le avem ├«n mod frecvent discut─âm cu ambasadele, discut─âm cu ambasadorii pe chestiuni care ne vizeaz─â activitatea. Nu pot s─â comentez ce fac alte institu╚Ťii. Cu privire la aceste modific─âri, care au fost propuse ├«n ultima perioad─â de timp, singurele reac╚Ťii au fost cele publice, c├ónd am citit comunicatele de pres─â date de diferite ambasade.

AGERPRES: De la preluarea mandatului în fruntea DNA și până în prezent, care a fost cel mai greu moment?
Laura Codru╚Ťa Kovesi: Am s─â vi-l zic c├ónd am s─â-mi termin mandatul la DNA.

AGERPRES: A╚Ťi luat ├«n calcul, ├«n urma ultimelor evolu╚Ťii, s─â demisiona╚Ťi din fruntea DNA?
Laura Codru╚Ťa Kovesi: Nu, ├«n niciun caz. O s─â ne continu─âm treaba. ├Ämpreun─â cu echipa cu care sunt o s─â ne continu─âm treaba la fel ca ╚Öi p├ón─â acum.

AGERPRES: V─â vede╚Ťi f─âc├ónd altceva dec├ót DNA? A╚Ťi mai r─âm├óne ├«n sistem sau v─â dori╚Ťi s─â evolua╚Ťi din punct de vedere al carierei ├«n alt domeniu?
Laura Codru╚Ťa Kovesi: A╚Ö putea s─â devin mam─â, nu?

AGERPRES/