Anchete DNA

DNA/Basistul BUDULAN, fost PREFECT si DIRECTOR Nuclearelectrica este ACUZAT de luare de MITA-1.500.000 euro/Vezi Comunicat😎

 

udrea-nouVASELINA SI RUJ

5 februarie 2018
Nr. 110/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 05 februarie 2018, față de inculpatul
BUDULAN POMPILIU, la data faptelor director general al S.N. Nuclearelectrica SA, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de luare de mită.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2009-2010, inculpatul Budulan Pompiliu, în calitate de director general al S.N. Nuclearelectrica SA, a pretins, pentru sine și pentru formațiunea politică aflată la guvernare, de la reprezentanții a două firme de software
– un procentaj de 10% din valoarea facturilor emise către societatea națională pentru serviciile prestate, din care a primit, în perioada iunie 2009 – decembrie 2011, suma totală de 6.492.589,16 lei (echivalentul a 1.536.743,86 euro),
– un procentaj de 10% din valoarea a două contracte, din care a primit, în perioada 2010 – decembrie 2011, suma totală de 5.213.282 lei (echivalentul a 1.250.188 euro).
Banii respectivi au fost pretinși și primiți de inculpat în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor sale de serviciu ce vizau atribuirea și derularea în bune condiții a contractelor încheiate de cele două firme cu societatea pe care o conducea.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Budulan Pompiliu trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la sediul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești sau la sediile instanțelor de judecată, ori de câte ori este chemat,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,
e) să ne se apropie și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
f) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.
Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpatului Budulan Pompiliu i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție

Fostul prefect de Hunedoara Pompiliu Budulan, fost director al Nuclearelectrica, a fost audiat de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție în Dosarul Gala Bute. Pompiliu Budulan le-a spus magistraților că pentru celebra gală de box i s-ar fi cerut 125.000 de lei, după negocieri ”la sânge”, dar banii  ar fi fost dați la solicitarea Ministrerului Economiei.
În fața magistraților, Budulan s-a răzgândit și, dacă în fața procurorilor  a susținut că el însuşi fusese prezent la şedinţa Ministerului Economiei, în care i s-a cerut să sponsorizeze Gala Bute, de fapt nu a fost acolo personal, ci doi dintre subordonaţii săi.
“Noi eram o unitate de elită. Cu disciplină. Cei doi trimişi mi-au povestit atât de bine, încât am crezut că sunt eu acolo”, a spus Pompiliu Budulan în fața instanței.
Fost prefect de Hunedoara, Budulan a spus în fața magistraților că directorii săi au negociat la sânge suma pentru sponsorizare: “Ne-au cerut 250.000 de lei şi am ajuns la 125.000. Erau mândri de asta”, a precizat Pompiliu Budulan.
Declarațiile lui au fost confirmate apoi de ceilalţi doi martori, Cristian Tudor Grigore, reprezentantul SN Apelor Minerale și Dumitru Dina, ”director de Dezvoltare în Nuclearelectrica”, unul dintre cei doi emisari ai lui Budulan la ședința Ministerului.
 
Potrivit procurorilor DNA, zece companii de stat din subordinea Ministerului Economiei au fost obligate, în mai 2011, de către ministrul de atunci, Ion Ariton, să sponsorizeze cu suma totală de 1.742.830 lei organizarea galei internaţionale de box. Procurorii anticorupţie arată că fostul ministru Ariton ar fi obligat directorii companiilor de stat din subordine să sponsorizeze Gala Bute, cerându-le să pună mână de la mână, până ajung la suma de 1 milion de euro. Este vorba despre societăţile Hidroelectrica SA, Transelectrica SA, Nuclearelectrica SA, Transgaz SA, Complexul Energetic Turceni SA, Complexul Energetic Rovinari SA, Romgaz SA, Oil Terminal SA, IAR Ghimbav SA şi Societatea Naţională a Apelor Minerale SA.
De precizat că în dosarul Gala Bute procurorii îi acuză de fapte de corupție pe Elena Udrea, fostul ministru al Economiei Ion Ariton, Rudel Obreja, fostul director al Companiei Naționale de Investiții Ana Maria Topoliceanu, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ștefan Lungu, fostul secretar general în MDRT, Gheorghe Nastasia, și Dragoș Botoroagă- fostul șef al CONSMIN Petroșani.
Termen după termen
 
În urmă cu doar câteva zile, în acest dosar au fost audiați afaceriștii Corin Boian (patronul de la Kranz Eurocenter) și Adrian Gărdean (Aviația Utilitară și fratele administratorului de la Termogaz Company), iar aceștia  au povestit în fața judecătorilor cum au dat o valiză cu 900 mii euro pentru deblocarea plăților necesare pentru proiectele din Borsec, Straja și Parâng.
DNA arăta în dosarul Gala Bute că dezvoltarea domeniilor schiabile din Straja și Parâng a depins de sumele pe care firmele care au câștigat licitațiile le dădeau fostului ministru al Turismului, procurorii anticorupție arătând că Elena Udrea a luat mită de la Termogaz (Straja) și Kranz Eurocenter (Parâng) 10 la sută din plățile pe care le făcea ministerul de transport pentru Straja și Parâng se reîntorceau la ministrul care a făcut posibilă finanțarea celor două investiții.
Procurorii anticorupție arrată că la 7 februarie 2011, Elena Udrea i-a cerut lui Adrian Gărdean (cel care controlează Termogaz, societate ce a câștigat contractul din Straja alături de Kanz Eurocenter, firmă care și-a adjudecat contractul din Parâng-n.r.) ca din sumele primite de la minister să facă mai multe „sponsorizări”, transmițându-i că trebuie să discute detaliile cu Nastasia Gheorghe, secretarul general al ministerului.
”Ulterior, Udrea Elena Gabriela i-a cerut lui Nastasia Gheorghe să îi comunice lui Gărdean Adrian că suma solicitată este în cuantum de 10% din valoarea plăților efectuate și care urmau să fie efectuate în cursul anului 2011. Urmare acestei solicitări, în vara anului 2011, Gardean Adrian i-a înmânat 200.000 euro lui Lungu Ștefan, care i-a predat lui Nastasia Gheorghe, însă banii au fost restituiți de acesta după o zi, invocând riscul ca fapta să fie denunțată organelor de urmărire penală”, arată DNA.
În toamna aceluiași an, mai exact pe 6 octombrie, Adrian Gărdean  i-ar fi dat lui Nastasia Gheorghe 900.000 euro, în numerar, în contul încasărilor care urmau să fie realizate de S.C. Termogaz Company S.A. și de S.C. Kranz Eurocenter S.R.L. din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului.
Tot atunci, potrivit procurorilor DNA, fostul secretar general al ministerului i-a transmis lui Adrian Gărdean, la cererea Elenei Udrea, că suma remisă nu acoperea procentul solicitat de ministru, având în vedere valoarea totală a plăților care urmau să fie efectuate către cele două societăți. Așa că lui Gărdean i s-a cerut să vireze, pentru a acoperi diferența, suma de 3.000.000 lei în conturile unei societăți controlate de Obreja Rudel.

Deputatul PDL Cezar Preda, a declarat, vineri, la emisiunea Actual B1, că șeful Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan, a fost numit cu recomandarea organizațiilor județene ale PDL.

Întrebat dacă directorul Nuclearelectrica a fost numit în funcție în 2009 de Adriean Videanu, ministru la acea vreme, Cezar Preda a declarat:

N-are treabă domnul Adriean Videanu la nivelul ăla cu organizațiile. El vine pe o recomandare a organizațiilor”, a spus deputatul PDL.

Totodată, Cezar Preda a comentat afirmația șefului Nuclearelectrica potrivit căreia finul acestuia, Gabriel Irimie Bacaintan, a fost numit membru în Consiliul de Administrație al companiei de stat de către ministrul Economiei, fără implicarea sa.

Eu știu și cine l-a pus, că m-am interesat. Dacă vrea domnul director Budulan să ne spună nouă dânsul cine l-a pus acolo, poate să o facă… Ministrul pune Consiliul de Administrație fără să mă întrebe pe mine. Păi cine crede în România așa ceva? (…) Și dă vina pe un ministru că l-ar fi pus pe finul fără să îl întrebe…Când s-a mai pomenit așa ceva?”, a afirmat Cezar Preda.

Contactat telefonic în emisiune, Pompiliu Budulan a precizat că a fost numit director al companiei de stat „prin ordin”, sub mandatul ministrului Economiei de la acea vreme, Adriean Videanu.

Potrivit presei, Pompiliu Budulan, membru PDL, a fost numit şef al Nuclearelectrica în 2009, de fostul ministru al Economiei Adriean Videanu