Anchete DNA

DNA/Basistul BUDULAN, fost PREFECT si DIRECTOR Nuclearelectrica este ACUZAT de luare de MITA-1.500.000 euro/Vezi Comunicat­čśÄ

 

udrea-nouVASELINA SI RUJ

5 februarie 2018
Nr. 110/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direc╚Ťiei Na╚Ťionale Anticorup╚Ťie ÔÇô Serviciul Teritorial Ploie╚Öti au dispus punerea ├«n mi╚Öcare a ac╚Ťiunii penale ╚Öi luarea m─âsurii controlului judiciar pe o durat─â de 60 de zile, ├«ncep├ónd cu data de 05 februarie 2018, fa╚Ť─â de inculpatul
BUDULAN POMPILIU, la data faptelor director general al S.N. Nuclearelectrica SA, sub aspectul s─âv├ór╚Öirii a dou─â infrac╚Ťiuni de luare de mit─â.
├Än ordonan╚Ťa procurorilor se arat─â c─â, ├«n cauz─â, exist─â date ╚Öi probe care contureaz─â urm─âtoarea stare de fapt:
├Än perioada 2009-2010, inculpatul Budulan Pompiliu, ├«n calitate de director general al S.N. Nuclearelectrica SA, a pretins, pentru sine ╚Öi pentru forma╚Ťiunea politic─â aflat─â la guvernare, de la reprezentan╚Ťii a dou─â firme de software
– un procentaj de 10% din valoarea facturilor emise c─âtre societatea na╚Ťional─â pentru serviciile prestate, din care a primit, ├«n perioada iunie 2009 ÔÇô decembrie 2011, suma total─â de 6.492.589,16 lei (echivalentul a 1.536.743,86 euro),
– un procentaj de 10% din valoarea a dou─â contracte, din care a primit, ├«n perioada 2010 – decembrie 2011, suma total─â de 5.213.282 lei (echivalentul a 1.250.188 euro).
Banii respectivi au fost pretin╚Öi ╚Öi primi╚Ťi de inculpat ├«n leg─âtur─â cu ├«ndeplinirea ├«ndatoririlor sale de serviciu ce vizau atribuirea ╚Öi derularea ├«n bune condi╚Ťii a contractelor ├«ncheiate de cele dou─â firme cu societatea pe care o conducea.
Pe timpul c├ót se afl─â sub control judiciar, inculpatul Budulan Pompiliu trebuie s─â respecte urm─âtoarele obliga╚Ťii:
a) s─â se prezinte la sediul Direc╚Ťiei Na╚Ťionale Anticorup╚Ťie – Serviciul Teritorial Ploie╚Öti sau la sediile instan╚Ťelor de judecat─â, ori de c├óte ori este chemat,
b) s─â informeze de ├«ndat─â organul judiciar cu privire la schimbarea locuin╚Ťei,
c) s─â se prezinte la organul de poli╚Ťie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere ├«ntocmit de organul de poli╚Ťie sau ori de c├óte ori este chemat,
d) s─â nu p─âr─âseasc─â teritoriul Rom├óniei, dec├ót cu ├«ncuviin╚Ťarea prealabil─â a procurorului,
e) s─â ne se apropie ╚Öi s─â nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele men╚Ťionate ├«n ordonan╚Ťa de dispunere a controlului judiciar,
f) s─â nu de╚Ťin─â, s─â nu foloseasc─â ╚Öi s─â nu poarte arme.
Inculpatului i s-a atras aten╚Ťia c─â, ├«n caz de ├«nc─âlcare cu rea-credin╚Ť─â a obliga╚Ťiilor care ├«i revin, m─âsura controlului judiciar se poate ├«nlocui cu m─âsura arestului la domiciliu sau m─âsura arest─ârii preventive.
Inculpatului Budulan Pompiliu i s-au adus la cuno╚Ötin╚Ť─â calitatea procesual─â ╚Öi acuza╚Ťiile, ├«n conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedur─â penal─â.

Facem precizarea c─â punerea ├«n mi╚Öcare a ac╚Ťiunii penale este o etap─â a procesului penal reglementat─â de Codul de procedur─â penal─â, av├ónd ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, ├«n nici o situa╚Ťie, s─â ├«nfr├óng─â principiul prezum╚Ťiei de nevinov─â╚Ťie

Fostul prefect de Hunedoara Pompiliu Budulan, fost director al Nuclearelectrica, a fost audiat de magistra╚Ťii de la ├Änalta Curte de Casa╚Ťie ╚Öi Justi╚Ťie ├«n Dosarul Gala Bute.┬áPompiliu Budulan le-a spus magistra╚Ťilor c─â pentru celebra gal─â de box i s-ar fi cerut 125.000 de lei, dup─â negocieri ÔÇŁla s├óngeÔÇŁ, dar banii┬á ar fi fost da╚Ťi la solicitarea Ministrerului Economiei.
├Än fa╚Ťa magistra╚Ťilor, Budulan s-a r─âzg├óndit ╚Öi, dac─â ├«n fa╚Ťa procurorilor ┬áa sus╚Ťinut c─â el ├«nsu┼či fusese prezent la ┼čedin┼úa Ministerului Economiei, ├«n care i s-a cerut s─â sponsorizeze Gala Bute, de fapt nu a fost acolo personal, ci doi dintre subordona┼úii s─âi.
ÔÇťNoi eram o unitate de elit─â. Cu disciplin─â. Cei doi trimi┼či mi-au povestit at├ót de bine, ├«nc├ót am crezut c─â sunt eu acoloÔÇŁ, a spus Pompiliu Budulan ├«n fa╚Ťa instan╚Ťei.
Fost prefect de Hunedoara, Budulan a spus ├«n fa╚Ťa magistra╚Ťilor c─â directorii s─âi au negociat la s├ónge suma pentru sponsorizare: ÔÇťNe-au cerut 250.000 de lei ┼či am ajuns la 125.000. Erau m├óndri de astaÔÇŁ, a precizat Pompiliu Budulan.
Declara╚Ťiile lui au fost confirmate apoi de ceilal┼úi doi martori, Cristian Tudor Grigore, reprezentantul SN Apelor Minerale ╚Öi Dumitru Dina, ÔÇŁdirector de Dezvoltare ├«n NuclearelectricaÔÇŁ, unul dintre cei doi emisari ai lui Budulan la ╚Öedin╚Ťa Ministerului.
 
Potrivit procurorilor DNA, zece companii de stat din subordinea Ministerului Economiei au fost obligate, ├«n mai 2011, de c─âtre ministrul de atunci, Ion Ariton, s─â sponsorizeze cu suma total─â de 1.742.830 lei organizarea galei interna┼úionale de box. Procurorii anticorup┼úie arat─â c─â fostul ministru Ariton ar fi obligat directorii companiilor de stat din subordine s─â sponsorizeze Gala Bute, cer├óndu-le s─â pun─â m├ón─â de la m├ón─â, p├ón─â ajung la suma de 1 milion de euro. Este vorba despre societ─â┼úile Hidroelectrica SA, Transelectrica SA, Nuclearelectrica SA, Transgaz SA, Complexul Energetic Turceni SA, Complexul Energetic Rovinari SA, Romgaz SA, Oil Terminal SA, IAR Ghimbav SA ┼či Societatea Na┼úional─â a Apelor Minerale SA.
De precizat c─â ├«n dosarul Gala Bute procurorii ├«i acuz─â de fapte de corup╚Ťie pe Elena Udrea, fostul ministru al Economiei Ion Ariton, Rudel Obreja, fostul director al Companiei Na╚Ťionale de Investi╚Ťii Ana Maria Topoliceanu, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, ╚śtefan Lungu, fostul secretar general ├«n MDRT, Gheorghe Nastasia, ╚Öi Drago╚Ö Botoroag─â- fostul ╚Öef al CONSMIN Petro╚Öani.
Termen dup─â termen
 
├Än urm─â cu doar c├óteva zile, ├«n acest dosar au fost audia╚Ťi afaceri╚Ötii Corin Boian (patronul de la Kranz Eurocenter) ╚Öi Adrian G─ârdean (Avia╚Ťia Utilitar─â ╚Öi fratele administratorului de la Termogaz Company), iar ace╚Ötia ┬áau povestit ├«n fa╚Ťa judec─âtorilor cum au dat o valiz─â cu 900 mii euro pentru deblocarea pl─â╚Ťilor necesare pentru proiectele din Borsec, Straja ╚Öi Par├óng.
DNA ar─âta ├«n dosarul Gala Bute c─â dezvoltarea domeniilor schiabile din Straja ╚Öi Par├óng a depins de sumele pe care firmele care au c├ó╚Ötigat licita╚Ťiile le d─âdeau fostului ministru al Turismului, procurorii anticorup╚Ťie ar─ât├ónd c─â Elena Udrea a luat mit─â de la Termogaz (Straja) ╚Öi Kranz Eurocenter (Par├óng) 10 la sut─â din pl─â╚Ťile pe care le f─âcea ministerul de transport pentru Straja ╚Öi Par├óng se re├«ntorceau la ministrul care a f─âcut posibil─â finan╚Ťarea celor dou─â investi╚Ťii.
Procurorii anticorup╚Ťie arrat─â c─â la 7 februarie 2011, Elena Udrea i-a cerut lui Adrian G─ârdean (cel care controleaz─â Termogaz, societate ce a c├ó╚Ötigat contractul din Straja al─âturi de Kanz Eurocenter, firm─â care ╚Öi-a adjudecat contractul din Par├óng-n.r.) ca din sumele primite de la minister s─â fac─â mai multe ÔÇ×sponsoriz─âriÔÇŁ, transmi╚Ť├óndu-i c─â trebuie s─â discute detaliile cu Nastasia Gheorghe, secretarul general al ministerului.
ÔÇŁUlterior, Udrea Elena Gabriela i-a cerut lui Nastasia Gheorghe s─â ├«i comunice lui G─ârdean Adrian c─â suma solicitat─â este ├«n cuantum de 10% din valoarea pl─â╚Ťilor efectuate ╚Öi care urmau s─â fie efectuate ├«n cursul anului 2011. Urmare acestei solicit─âri, ├«n vara anului 2011, Gardean Adrian i-a ├«nm├ónat 200.000 euro lui Lungu ╚śtefan, care i-a predat lui Nastasia Gheorghe, ├«ns─â banii au fost restitui╚Ťi de acesta dup─â o zi, invoc├ónd riscul ca fapta s─â fie denun╚Ťat─â organelor de urm─ârire penal─âÔÇŁ, arat─â DNA.
În toamna aceluiași an, mai exact pe 6 octombrie, Adrian Gărdean  i-ar fi dat lui Nastasia Gheorghe 900.000 euro, în numerar, în contul încasărilor care urmau să fie realizate de S.C. Termogaz Company S.A. și de S.C. Kranz Eurocenter S.R.L. din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului.
Tot atunci, potrivit procurorilor DNA, fostul secretar general al ministerului i-a transmis lui Adrian G─ârdean, la cererea Elenei Udrea, c─â suma remis─â nu acoperea procentul solicitat de ministru, av├ónd ├«n vedere valoarea total─â a pl─â╚Ťilor care urmau s─â fie efectuate c─âtre cele dou─â societ─â╚Ťi. A╚Öa c─â lui G─ârdean i s-a cerut s─â vireze, pentru a acoperi diferen╚Ťa, suma de 3.000.000 lei ├«n conturile unei societ─â╚Ťi controlate de Obreja Rudel.

Deputatul PDL Cezar Preda, a declarat, vineri, la emisiunea Actual B1, c─â ╚Öeful Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan, a fost numit cu recomandarea organiza╚Ťiilor jude╚Ťene ale PDL.

├Äntrebat dac─â directorul Nuclearelectrica a fost numit ├«n func╚Ťie ├«n 2009 de Adriean Videanu, ministru la acea vreme, Cezar Preda a declarat:

ÔÇ×N-are treab─â domnul Adriean Videanu la nivelul ─âla cu organiza╚Ťiile. El vine pe o recomandare a organiza╚ŤiilorÔÇŁ, a spus deputatul PDL.

Totodat─â, Cezar Preda a comentat afirma╚Ťia ╚Öefului Nuclearelectrica potrivit c─âreia finul acestuia, Gabriel Irimie Bacaintan, a fost numit membru ├«n Consiliul de Administra╚Ťie al companiei de stat de c─âtre ministrul Economiei, f─âr─â implicarea sa.

ÔÇ×Eu ╚Ötiu ╚Öi cine l-a pus, c─â m-am interesat. Dac─â vrea domnul director Budulan s─â ne spun─â nou─â d├ónsul cine l-a pus acolo, poate s─â o fac─â… Ministrul pune Consiliul de Administra╚Ťie f─âr─â s─â m─â ├«ntrebe pe mine. P─âi cine crede ├«n Rom├ónia a╚Öa ceva? (…) ╚śi d─â vina pe un ministru c─â l-ar fi pus pe finul f─âr─â s─â ├«l ├«ntrebe…C├ónd s-a mai pomenit a╚Öa ceva?ÔÇŁ, a afirmat Cezar Preda.

Contactat telefonic ├«n emisiune, Pompiliu Budulan a precizat c─â a fost numit director al companiei de stat ÔÇ×prin ordinÔÇŁ, sub mandatul ministrului Economiei de la acea vreme, Adriean Videanu.

Potrivit presei, Pompiliu Budulan, membru PDL, a fost numit ┼čef al Nuclearelectrica ├«n 2009, de fostul ministru al Economiei Adriean Videanu