FB_IMG_1512933394111
Anchete DNA

Investigatiicenzurate/Partenerii de AFACERI ai lui SERBAN Nicolae-OMUL care face LEGEA in Romania­čśÄ

FB_IMG_1492691842256Cine sunt partenerii de afaceri ai lui ╚śerban Nicolae- omul care face legea ├«n Rom├ónia. Ce leg─âturi sunt cu ÔÇŁafacerea┬áfregatelorÔÇŁ

Actualul lider al grupului parlamentar al PSD este perceput public ca unul dintre cei mai vocali sus╚Ťin─âtori al controversatei reforme ├«n curs a Legilor Justi╚Ťiei. ├Än prima jum─âtate a lui 2017 el a fost chiar v├órf de lance, din postura de pre╚Öedinte al Comisiei Juridice a Senatului, unul din incubatoarele febrile ├«n care se metamorfozeaz─â la foc continuu forma ÔÇŁoptimizat─âÔÇŁ a legilor Justi╚Ťiei. Dat fiind c─â impactul activit─â╚Ťii sale e de profund impact pentru societate, am ├«ncercat s─â aflu c├óte ceva din trecutul s─âu ne╚Ötiut ╚Öi s─â prezint informa╚Ťiile ├«n spa╚Ťiul public.

Afis electoral

Studiindu-i trecutul, am descoperit c─â ╚śerban Nicolae a fost ╚Öi om de afaceri ╚Öi c─â partenera sa din una dintre firme e nepoata generalului care a negociat achizi╚Ťia┬ácelor 2 fregate cump─ârare de armata rom├ón─â de la compania britanic─â BAE Systems. Mai mult, partenera lui ╚śerban Nicolae a fost o perioad─â directoarea unei firme care ofer─â piese de schimb ╚Öi asisten╚Ť─â tehnic─â fregatelor. F─âr─â a putea stabili o rela╚Ťie de cauzalitate cu business-urile apropiate de domeniul militar ale fostei sale partenere de afaceri, politicianul ╚śerban Nicolae a manifestat ├«n cel pu╚Ťin trei situa╚Ťii o aten╚Ťie deosebit─â pentru sensibilul domeniu militar ╚Öi al securit─â╚Ťii na╚Ťionale. Cel mai recent a f─âcut-o ├«n acest an, ├«n calitate de legislator implicat ├«n eliminarea CSAT din numirea ╚Öefului DIPI. Anterior, ├«n 2009, s-a ocupat de resuscitarea contractului EADS de securizare a frontierelor. Al treilea moment a fost ├«n anii 2007-2008, c├ónd a fost membru al Comisiei de Ap─ârare din Senat (2007-2008).

Contactat pentru un punct de vedere, senatorul ╚śerban Nicolae sus╚Ťine f─âr─â echivoc c─â nu o cunoa╚Öte ╚Öi c─â nu a cunoscut-o vreodat─â pe fosta sa partener─â de firm─â ╚Öi administratoare timp de 2 ani a societ─â╚Ťii fondate ├«n comun.

Aici┬á╚Öi┬áaici┬ápute╚Ťi citi pe larg momentele cheie din bio-ul lui Nicolae ├«n care politicianul s-a intersectat cu domeniul securit─â╚Ťii na╚Ťionale.

nicolae serban ion iliescu

Sursa foto: stirile online

Business-uri de mult uitate

Via╚Ťa de afacerist a lui ╚śerban Nicolae s-a derulat ├«n prima jum─âtate a anilor 2000, ├«n paralel cu munca provocatoare de consilier preziden╚Ťial al lui Ion Iliescu, la Palatul Cotroceni. De fapt afacerile ╚Öi le ├«ncepuse cu c├óteva luni mai devreme. ├Än 13 iunie 2000 ╚śerban Nicolae intra ca asociat minoritar (7%) ├«n firma Laborex SRL, av├ónd ca obiect de activitate ÔÇŁComer╚Ť cu am─ânuntul al articolelor medicale ╚Öi ortopedice, ├«n magazine specializateÔÇŁ. Cu o s─âpt─âm├ón─â ├«nainte de a intra ├«n patronatul Laborex SRL, el ├«nfiin╚Ťa, al─âturi de un grup de al╚Ťi 3 asocia╚Ťi, compania Orion Corporation SA, tot cu profil pharma. ╚śerban Nicolae a r─âmas ├«n ac╚Ťionariatul Orion p├ón─â ├«n 20 mai 2004. Printre cofondatori s-a num─ârat ╚Öi ÔÇŁpersonajul f─âr─â fa╚Ť─âÔÇŁ Annemarie Roxana Tudor (├«n prezent Miu). La acel moment ╚śerban Nicolae (5%) a fost numit cenzorul societ─â╚Ťii, iar partenera sa, Annemarie Roxana Tudor (10%), a fost numit─â administrator p├ón─â ├«n 2002, c├ónd a ie╚Öit din societate. ├Än 21 decembrie 2004 ╚śerban Nicolae ie╚Öea ╚Öi din Laborex SRL. Anii s-au scurs ╚Öi fiecare dintre fo╚Ötii asocia╚Ťi ╚Öi-a urmat propriul drum. ├Än timp ce fosta partener─â de business a lui ╚śerban Nicolae se asocia cu diverse personaje din industria de ap─ârare sau prestatoare pentru industria de ap─ârare, politicianul a urcat trepte ├«n cariera din serviciul public, ├«ntre anii 2007-2008 ajung├ónd membru al Comisiei de Ap─ârare, Ordine Public─â ╚Öi Siguran╚Ť─â Na╚Ťional─â.

├«n august 2009┬ánumele Annemariei Roxana Tudor- fosta partener─â de business a lui ╚śerban Nicolae- ap─ârea pomenit ca partener─â a so╚Ťiei lui Aurel Cazacu, pe atunci director general al Direc┼úiei Generale Industria de Ap─ârare ┼či Probleme Speciale din Ministerul Economiei. Articolele de la acel moment care men╚Ťionau numele Annemariei Roxana Tudor au fost publicate ├«n contextul ÔÇŁscandalului DesintcoÔÇŁ, ├«n care s-a ÔÇŁf─âcut publicÔÇŁ c─â Mircea B─âsescu se asociase ├«n firma Defence Security and Intelligence Co SRL (Desintco SRL) cu fiica generalului Aurel Cazacu.

aurel cazacu vice

Sursa foto: Vice

Unul dintre cei care au transformat ╚Ötirea ├«n ÔÇŁbomb─â de pres─âÔÇŁ a fost Aurel Cazacu, prin declara╚Ťiile sale: ÔÇŁContractele de ├«nzestrare a armatei au fost miza expozi┼úiei navale de la Consta┼úa, organizat─â ├«n luna august de asocia┼úii lui Mircea B─âsescu ├«n firma DesintcoÔÇŽ Era ├«ntr-o anumit─â rela┼úie cu ┼čeful statului ┼či reprezenta o garan┼úie pentru acei oameni vizavi de verticalitatea ┼či seriozitatea acelei manifest─âriÔÇŁ, conform The Money Channel.

Pre╚Öedintele B─âsescu a declarat imediat dup─â izbucnirea scandalului, c─â fratele s─âu ar fi fost atras ├«ntr-o capcan─â, aduc├ónd urm─âtorul argument ├«n favoarea teoriei sale: ÔÇŁ├Än mod paradoxal ┼či foarte interesant, unul dintre asocia┼úii firmei se duce la televizor ┼či primul lucru pe care-l are de spus este c─â trebuie s─â-l ia pe fratele pre┼čedintelui ca s─â ajung─â mai u┼čor la Cotroceni. Mai sunt lucruri interesante cu aceast─â firm─â, care ├«nt├ómpl─âtor a ie┼čit de la Registrul Comer┼úului acum dou─â zile ┼či imediat a fost prezentat─â la televiziuneÔÇŽ R─âm├óne tot ce-am spus. Totul este valabil. Dar aceste lucruri interesante nu ┼čtiu ├«n ce categorie s─â le punÔÇŁ.

├Än contextul aceluia╚Öi scandal, o explica╚Ťie ÔÇŁ├«n afara tiparelorÔÇŁ, citat─â de presa vremii, a venit din partea PDL. Cit─âm un fragment dintr-un articol ap─ârut ├«n 23 august 2009 ├«n ziarul G├óndul: ÔÇŁScandalul B─âsescu-Desintco a fost generat de social-democra┼úi, miza fiind distragerea aten┼úiei de la un ÔÇ×tunÔÇŁ de 300 de milioane de euro. Suma ar reprezenta suplimentarea contractului de securizare a frontierelor, ├«ncheiat cu EADS, ├«n 2004, iar suplimentarea ar fi fost deja parafat─â prin semn─âtura social-democratului ┼×erban Nicolae, secretar de stat ├«n Ministerul Administra┼úiei ┼či InternelorÔÇŁ. Conform ziarului G├óndul, informa╚Ťia ar fi fi fost lansat─â de Elena Udrea, unul din apropia╚Ťii lui Traian B─âsescu (n.r. doamna Udrea nu a r─âspuns solicit─ârii noastre de a confirma/infirma acest aspect).

Scenariul implic─ârii PSD ├«n atragerea fratelui pre╚Öedintelui B─âsescu ├«ntr-o capcan─â menit─â s─â-l discrediteze sau s─â-i for╚Ťeze m├óna ├«n afacerea EADS, a fost negat la vremea respectiv─â de ╚śerban Nicolae (vezi reac╚Ťia sa complet─â aici): ÔÇ×Probabil c─â doamna Udrea se consider─â un agent excep┼úional al serviciilor secrete, dar livreaz─â informa┼úii total eronate. Nu este vorba de o suplimentare. Am reanalizat, practic, Etapa I a contractului cu EADS ┼či am ajuns la o ├«n┼úelegere, pe care abia urmeaz─â s─â o paraf─âmÔÇŁ.┬áContactat recent pe aceast─â tem─â, senatorul PSD a reiterat c─â nu ╚Ötie ca PSD s─â se fi aflat ├«n spatele vreunei conspira╚Ťii anti-preziden╚Ťiale sau pro-EADS: ÔÇŁNu cunosc nicio implicare a PSD ├«n lansarea ÔÇ×pe pia╚Ť─âÔÇŁ a vreunui scandal; nu am fost implicat niciodat─â ├«n lansarea ÔÇ×pe pia╚Ť─âÔÇŁ a vreunui scandal; nu ╚Ötiu ce este ÔÇ×DesintcoÔÇŁ ╚Öi nici ce presupune ori la ce se refer─â chestiunea ÔÇ×scandalului DesintcoÔÇŁ; nu am cuno╚Ötin╚Ť─â de ÔÇ×majorarea contractului cu EADSÔÇŁ ╚Öi nu de╚Ťin informa╚Ťii care s─â sus╚Ťin─â o asemenea afirma╚ŤieÔÇŁ.

Nu am g─âsit dovezi privind vreo leg─âtur─â ├«ntre renegocierea ├«n 2009 a contractului EADS ├«n mandatul lui ╚śerban Nicolae la ╚Öefia Departamentului Schengen ╚Öi ÔÇŁScandalul DesintcoÔÇŁ. Noi am descoperit doar c─â Annemarie Roxana Tudor, asociata din 2000-2002 a lui ╚śerban Nicolae, e de fapt nepoata lui Aurel Cazacu, cel care ╚Öi-a ├«mpins fiica s─â intre ├«n firma Desintco al─âturi de Mircea B─âsescu.

├Än plus,┬áLucian Pricin─â, alt asociat al Annemariei Roxana Tudor (nepoata lui Aurel Cazacu ╚Öi partenera de afaceri a lui ╚śerban Nicolae), a fost asociat ├«n Horse Bet SRL cu Teodor Sterian, patronul firmei de investiga╚Ťii private┬ásuspectat┬áde procurori (desi┬áa negat┬á) c─â ar fi spionat-o pe Elena Udrea la Paris ├«n februarie 2014 ╚Öi ar fi lansat apoi celebra colec╚Ťie fotografic─â cu trio-ul de prietene Bica-Udrea-Topoliceanu ├«n mijlocul campaniei electorale pentru alegerile preziden╚Ťiale din 2014.

elena udrea paris.jpg

Singura implicare cunoscut─â a lui ╚śerban Nicolae ├«n cazuri sensibile care l-au vizat pe Traian B─âsescu a fost una oficial─â, din prisma calit─â╚Ťilor sale de membru ├«n Comisia comun─â de anchet─â ca urmare a propunerii de suspendare din func┼úie a Pre┼čedintelui Rom├óniei ╚Öi Comisia comun─â de anchet─â a Camerei Deputa┼úilor ┼či Senatului privind cazul ┬źParcul Bordei┬╗. De asemenea ╚śerben Nicolae ar fi fost, conform surselor RC ╚Öi referent al lui Ion Iliescu ├«n ÔÇŁDosarul FlotaÔÇŁ.

╚śerban Nicolae nu o cunoa╚Öte pe nepoata lui Aurel Cazacu, desi au fost asocia╚Ťi

Fost ╚Öef al industriei na╚Ťionale de ap─ârare din intervalul 2005-2009, Aurel Cazacu, a declarat c─â nu ├«l cunoa╚Öte personal pe ╚śerban Nicolae- fostul partener de business al nepoatei sale ╚Öi fost membru al Comisiei de Ap─ârare din Senat (2007-2008)- ╚Öi c─â nu a ╚Ötiut ca cei doi s─â fi derulat vreodat─â afaceri ├«mpreun─â.

La r├óndul s─âu ╚śerban Nicolae e ╚Öi mai categoric, sus╚Ťin├ónd ├«ntr-un punct de vedere care poate fi citit integral┬áaici, c─â nici m─âcar nu o cunoa╚Öte pe Annemarie Roxana Tudor, cea ├«mpreun─â cu care a fondat Orion Corporation SA ╚Öi care a fost administratoare a firmei ├«n intervalul 2000-2002. Iat─â ce ne-a declarat senatorul referitor la asocierea cu Annemarie Roxana Tudor, nepoata boss-ului din industria de ap─ârare, Aurel Cazacu: ÔÇŁNu-mi amintesc s─â fi cunoscut vreodat─â o persoan─â cu acest numeÔÇŁ. De asemenea, senatorul a declarat c─â nu ├«l ╚Ötie nici pe unchiul ei.

Prin toate r─âspunsurile sale referitoare la activitatea de businessman din prima jum─âtate a anilor 2000, ╚śerban Nicolae s-a delimitat ├«ntru totul de afacerile ├«n care a fost implicat: ÔÇŁ├Än perioada 2000 ÔÇô 2004 am fost solicitat de un bun prieten s─â intru ├«n cele dou─â firme ca ac╚Ťionar, ├«n urma condi╚Ťiei ca pentru societ─â╚Ťile pe ac╚Ťiuni (SA), s─â fie minim trei ac╚Ťionari ╚Öi un capital social de minim 25 milioane de lei (ROL). Participa╚Ťia mea nu a dep─â╚Öit 2,5 milioane de lei. Nu am ales eu domeniul de activitate; Nu am avut eu ini╚Ťiativa constituirii acestor firme, nu am f─âcut niciodat─â afaceri ╚Öi nici nu mi-am c─âutat asocia╚Ťi pentru cele dou─â firme. Nici nu ╚Ötiu cine este cel de-al treilea ac╚Ťionar sau dac─â au fost mai mul╚Ťi dec├ót num─ârul minim cerut de lege; Nu cunosc. Nu am avut atribu╚Ťii de administrator ╚Öi nu am fost implicat ├«n actele de comer╚Ť ale vreunei firme; Nu cunosc dac─â au derulat afaceri cu statul ╚Öi nu am fost implicat ├«n niciun fel ├«n actele de comer╚Ť ale celor dou─â firme. Oricum, nu am avut beneficii financiare sau de alt─â natur─â determinate de calitatea de ac╚ŤionarÔÇŁ.

Ceva din explica╚Ťia lui ╚śerban Nicolae nu st─â ├«n picioare. De╚Öi omul politic vorbe╚Öte de cooptarea sa ÔÇŁformal─âÔÇŁ, fiindc─â era nevoie ca ac╚Ťionarii s─â ÔÇŁdea la num─ârÔÇŁ, conform legii, cea de a doua firm─â ├«n care a intrat era deja ├«nfiin╚Ťat─â ╚Öi nu era nicidecum SA, ci SRL, deci nu avea nevoie de un ÔÇŁnum─âr minimÔÇŁ de 3 ac╚Ťionari, SRL-urile av├ónd asocia╚Ťi, care puteau fi ╚Öi mai pu╚Ťini.

Nepoata negociatorului achizi╚Ťiei fregatelor ├«n Guvernul N─âstase, ├«n echipa furnizorului de piese pentru fregate

├Äntre 2006 ╚Öi 2008 Annemarie Roxana Tudor, nepoata lui Aurel Cazacu, dar ├«nregistrat─â ├«n registrul companiilor din Marea Britanie cu alt─â data de na╚Ötere┬ádec├ót cea din┬ábuletin, a fost director/secretar al firmei IDS Operations LTD (fost─â Integrated Defence Support LTD), ├«nregistrat─â ├«n Marea Britanie, controlat─â de┬áconsultan╚Ťii politici rom├óni Drago╚Ö Florin Moisescu ╚Öi C─âlin Hum─â.

Conform informa╚Ťiilor din 2017 de site-ul propriu, IDS Operations este furnizorul pieselor de schimb pentru┬áfregatele T22R achizi╚Ťionate de statul rom├ón ├«n 2002 cu 116 milioane de lire sterline de la firma BAE Systems, ├«n urma unui contract negociat din partea Rom├óniei de Aurel Cazacu. Vezi mai jos o captur─â foto de pe┬ásite-ul IDS Operations, unde firma declar─â c─â este furnizor de piese de schimb ╚Öi suport tehnic pentru fregatele T22R:

furnizor de piese pentru fregate.png

├Äntrebat cum comenteaz─â prezen╚Ťa nepoatei sale ├«n 2006-2008 ├«n firma care acum ofer─â piese pentru fregatele a c─âror achizi╚Ťie de c─âtre statul rom├ón o negociase chiar el ├«n 2003, Aurel Cazacu ne-a declarat c─â e ÔÇŁsurprinsÔÇŁ ╚Öi c─â nu a avut ÔÇŁcuno╚Ötin╚Ť─âÔÇŁ de acest lucru, de╚Öi a recunoscut ├«ntr-o declara╚Ťie dat─â subsemnatului, c─â p├ón─â prin anul 2005 le-a f─âcut personal c├óteva vizite la sediul lor din Cotroceni, celor de la IDS, respectiv lui C─âlin Hum─â.

Totodat─â, ├«n┬ádirectoratul┬áIDS Operations LTD ├«n aceea╚Öi perioad─â cu mandatul nepoatei lui Aurel Cazacu, apare ╚Öi numele unui afacerist abonat la contracte de furnizare pentru armat─â. E vorba de const─ân╚Ťeanul Constantin Chirametli, care a fost asociat ├«n cadrul Gastrom Group SRL, despre ale c─ârei contracte cu MAPN a scris ╚Öi┬ápresa const─ân╚Ťean─â. Numai din 2007 p├ón─â ├«n 2011, am num─ârat 15 contracte de ÔÇŁhr─ânire a personaluluiÔÇŁ ├«ncheiate de Gastrom Group SRL cu UM┬á 01158, UM┬á 01784, UM 01020, UM┬á 01606, UM 02316, UM 01099, UM 01575, UM 01261 ╚Öi UM 01010. Cea din urm─â UM a ├«ncheiat cele mai multe contracte cu Gastrom Group. Societatea ajunsese s─â aib─â ├«n 2011 puncte de lucru ├«n unit─â╚Ťi militare de la Mihail Kog─âlniceanu, Capu Midia, Brad, Fete╚Öi , Sibiu, T├órgu Jiu, Breaza, T├órgu Mure╚Ö, Turda, Craiova, R├ómnicu V├ólcea ╚Öi Bra╚Öov. Familia Chirametli a hr─ânit ├«ns─â militari ├«nc─â din 2002. Despre asta s-a ╚Öi scris ├«n presa┬álocal─â. At├ót nepoata lui Aurel Cazacu, c├ót ╚Öi Constanin Chirametli au demisionat din firma britanic─â ├«n aceea╚Öi zi, dup─â cum se poate vedea┬áaici┬á╚Öi┬áaici.

Consilier de parlamentar britanic din comisia de ap─ârare, furnizor de piese pentru fregatele luate de la britanici

C─âlin Hum─â, patronul IDS Operations LTD, furnizorul de piese ╚Öi asisten╚Ť─â tehnic─â pentru cele dou─â fregate, a fost consilierul unui┬ácontroversat┬áex-parlamentar britanic, Mike Hancock, membru al ÔÇŁDefence Select CommitteeÔÇŁ ├«ntre 1999-2011, cei doi fiind chiar fotografia╚Ťi ├«mpreun─â ├«ntr-o vizit─â la Constan╚Ťa, conform┬áThe Telegraph.

Hum─â a ├«nfiin╚Ťat mai multe societ─â╚Ťi at├ót ├«n UK, c├ót ╚Öi ├«n Rom├ónia cu profil militar, el ocup├óndu-se, printre altele ╚Öi de serviciile suport oferite bazei militare de la Mihail Kog─âlniceanu.

├Än dou─â dintre firmele legate de numele lui C─âlin Hum─â, Indes Aviation SRL ╚Öi Romanian Aerospace Centre of Excellence SRL (Aeropower Europe SRL), C─âlin Hum─â ╚Öi l-a tras ca partener pe┬ágeneralul de flotil─â aerian─â MAPN Lauren╚Ťiu Simionescu. La aceea╚Öi adres─â cu aceste firme, pe Str. ╚śtefan Mih─âileanu, la nr 28, s-a deschis ╚Öi IDS Operations LTD Hampshire Sucursala Bucure╚Öti SRL, firma pui a companiei britanice care a avut-o secretar─â pe Annemarie Roxana Tudor.

Prin companiile pe care le controleaz─â, C─âlin Hum─â e reprezentant de v├ónz─âri al unor┬ámodele Bell Helicopters ├«n Rom├ónia┬á╚Öi ├«n┬áalte ╚Ť─âri┬ádin regiune. Prin intermediul IDS Operations, C─âlin Hum─â ofer─â piese pentru mentenan╚Ťa fregatelor scoase din uz de Marina Britanic─â ╚Öi achizi╚Ťionate de Rom├ónia la BAE Systems ├«n urma unui contract┬ánegociat pentru partea rom├ón─â chiar de Aurel Cazacu.

Num─ârul de┬átelefon mobil┬áal lui Lauren╚Ťiu Simionescu, asociatul consultantului politic C─âlin Hum─â, ├«l g─âsim ╚Öi la coordonatele de contact ale site-ului Bridge2Rom├ónia. Aceasta e o┬áini╚Ťiativ─â┬áprezidat─â de Hum─â, menit─â s─â fie o interfa╚Ť─â pentru┬áfacilitarea de contacte┬á├«ntre companii medii ╚Öi mici din UK ╚Öi Rom├ónia.

calin huma foto.png

Pe l├óng─â cele 3 numere de contact al Bridge2Rom├ónia, dintre care unul este al ex-generalului de flotil─â aerian─â Lauren╚Ťiu Simionescu, se dau ╚Öi trei adrese fizice de contact: una din Marea Britanie, alta din Constan╚Ťa ╚Öi ├«nc─â una din Bucure╚Öti. Adresa din Capital─â este a unei vile din Cartierul Cotroceni, ÔÇŁStr Dr ╚śtefan Cap╚Öa nr. 11ÔÇŁ. Vezi captura foto mai jos a site-ului Bridge, unde se v─âd┬ápunctele de contact:

casa capsa 11.png

Hub-ul de securitate na╚Ťional─â transpartinic─â, ├«nghesuit ├«ntr-o vil─â din Cotroceni

Imobilul din ÔÇŁStr Dr ╚śtefan Cap╚Öa nr. 11ÔÇŁ este locul unde┬áni╚Öte avoca╚Ťi specializa╚Ťi ├«n ├«nfiin╚Ťarea de firme┬áau parcat aici sediile sociale ale firmelor unor ÔÇŁpersonaje cheieÔÇŁ ├«n securitatea na╚Ťional─â a Rom├óniei postdecembriste. Iat─â-le:

Pe ÔÇŁStr Dr ╚śtefan Cap╚Öa nr. 11ÔÇŁ ╚Öi-a avut sediul o perioad─â ╚Öi firma ╚śerban Vod─â Tower SRL, fondat─â ├«n 2007, care i-a avut co-asocia╚Ťi pe Marian Marius Dorin ╚Öi pe Daniel Costea. Ultimul nominalizat este avocat partener ├«n cadrul SCA Costea Jalba Popa & Asociatii, implicat ├«n crearea ╚Öi gestionarea birocra╚Ťiei mai multor firme cu sediul pe ÔÇŁStr Dr. ╚śtefan Cap╚Öa nr. 11ÔÇŁ.┬á Dorin Marian a fost consilierul preziden╚Ťial pentru ap─ârare ╚Öi siguran╚Ť─â na╚Ťional─â al lui Emil Constantinescu (1996-2000), ╚Öeful Administra╚Ťiei Preziden╚Ťiale a Rom├óniei (2000) ╚Öi ulterior ╚Öef al Cancelariei Primului Ministru C─âlin Popescu T─âriceanu (din iulie 2007). Numele lui Dorin Marian a fost vehiculat ╚Öi┬á├«n perchezi╚Ťiile DNA┬ádin cadrul dosarulului ÔÇŁEADS-Securizarea FrontierelorÔÇŁ. Anchetatorii au b─âtut la u╚Öa lui Dorin Marian, dup─â ce, ├«mpreun─â cu C─ât─âlin Harnagea, fostul ╚Öef al SIE (1997-2001), a acordat ÔÇŁconsultan╚Ť─âÔÇŁ bine pl─âtit─â companiei EADS ├«n vederea ob╚Ťinerii contractului cu statul rom├ón.

Am descoperit indicii c─â Dorin Marian s-ar fi aflat ├«ntr-o pozi╚Ťie prezumat─â de conflict de interese ├«n leg─âtur─â cu contractul de securizare a frontierelor. Asta deoarece din pozi╚Ťia de ╚Öef al Cancelariei Primului Ministru C─âlin Popescu T─âriceanu a contrasemnat al─âturi de premier documente oficiale referitoare la contractul cu EADS, ├«n contextul ├«n care anterior derulase rela╚Ťii de business cu EADS. Men╚Ťion─âm c─â ├«n preajma numirii ca ÔÇŁm├ón─â dreapt─âÔÇŁ a lui T─âriceanu Dorin Marian apucase s─â scape de p─âr╚Ťile sociale de╚Ťinute ├«n firma care prestase consultan╚Ťa pentru concernul militar, ced├óndu-le c─âtre acela╚Öi Daniel Costea (avocatul specializat ├«n ├«nfiin╚Ťarea de firme, de pe Str. Dr. ╚śtefan Cap╚Öa Nr. 11). Practic, constat─âm c─â at├ót Dorin Marian (implicat ├«n afacerea EADS) c├ót ╚Öi C─ât─âlin Hum─â (implicat ├«n mentenan╚Ťa fregatelor), ╚Öi-au avut sediile pe ÔÇŁStr Dr ╚śtefan Cap╚Öa nr. 11ÔÇŁ.

Ex-partenera de business a lui ╚śerban Nicolae a f─âcut afaceri ╚Öi cu na╚Öa lui T─âriceanu. Annemarie Roxana Tudor e cofondatoare, ├«n aprilie 2003, a societ─â╚Ťii LÔÇÖAnau International SRL. ├Än 2006 ea ╚Öi-a cedat participa╚Ťia din LÔÇÖAnau c─âtre Eta Trading SRL, firma so╚Ťilor Nicolae ╚Öi Laura Rotileanu. Ace╚Ötia au fost na╚Öii de cununie ai cuplului Ioana-C─âlin Popescu T─âriceanu. Cunoscut AGA-man, Nicolae Rotileanu a fost ├«n 2005-2007 consilier personal al ministrului finan╚Ťelor, Sebastian Vl─âdescu, iar ├«n 2008 a fost numit consilier personal al premierului T─âriceanu.

Leg─âturile casei de avocatur─â din Str. Dr. ╚śtefan Cap╚Öa Nr. 11 cu lumea epole╚Ťilor nu sunt singurele. So╚Ťia avocatului Daniel Costea, Mihaela-Florentina Costea (╚Öi totodat─â administratoarea pentru o vreme a firmei ╚śerban Vod─â Tower SRL a lui Dorin Marian), ├«mpreun─â cu o coleg─â de-a so╚Ťului ei, au reprezentat ├«n 2009 ├«n rela╚Ťia cu ONRC firma TMS Rom├ónia SRL a Vioric─âi Dobri╚Ťoiu, so╚Ťia generalului Corneliu Dobri╚Ťoiu, sef al Directiei Integrare Euro-Atlantica si Relatii Militare Internationale din MApN (2000-2004), numit ├«n 2004 ╚Öef al Departamentului de Integrare Euro-Atlantic─â ╚Öi Politic─â de Ap─ârare, devenit ├«n 2006 pentru scurt─â vreme loc╚Ťiitor al ministrului Ap─âr─ârii ╚Öi ├«n 2012 ministru plin ├«n Guvernul Ponta 1.

Clasarea ├«n 2009, at├ót ├«n Marea Britanie, c├ót ╚Öi ├«n Rom├ónia, a achizi╚Ťiei fregatelor din 2003 e posibil s─â se fi f─âcut ├«n prip─â, dac─â ╚Ťinem cont de noile informa╚Ťii, ├«n care vedem c─â ruda negociatorului contractului de achizi╚Ťie, a avut leg─âturi cu firma care livreaz─â piesele ╚Öi asisten╚Ťa tehnic─â pentru fregate. ╚śi nu e de neglijat nici c─â furnizorul pieselor pentru fregate e fostul asistent al unui┬ácontroversat┬ápolitician britanic, care a f─âcut parte dintr-una din comisiile de ap─ârare ale Parlamentului Britanic