3589882
Anchete DNA

INCURABIL:Sefa ANSPDCP- mare PESEDISTA, URMARITA PENAL de DNA pentru Retrocedari Supraevaluate ANRP vrea sa AMENDEZE RISE PROJECT cu 20 milioane EURO pentru ca l-a „SCARPINAT”pe CONDAMNAT !

Anca Opre

Cine e șefa instituției care amenință Rise Project cu amendă de 20 de milioane de euro: fostă candidată PSD la parlamentare, propulsată de partid la șefia unor instituții, urmărită penal de DNA într-un dosar de retrocedări, cu discurs anti-UE și anti-SUA

FB_IMG_1541443166501

Ancuța Gianina Opre este președintele Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), instituție care a amenințat Rise Project cu o amendă de 20 de milioane de euro dacă nu respectă presupuse prevederi legale în scandalul #TeleormanLeaks, are o carieră strâns legată de PSD, partid care a propulsat-o în diferite demnități publice. În plus, ea este urmărită penal într-un dosar DNA.

 

 

FB_IMG_1532854885018Dosarul a fost deschis de DNA în februarie 2017 (sursa). Procurorii anti-corupție o acuză pe Opre de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată. Ei susțin că, în calitate de președinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P.), Ancuța Gianina Opre ar fi aprobat în 2009, în trei dosare de despăgubiri, rapoarte de evaluare prin care trei suprafețe de teren din orașul Bistrița ar fi fost supraevaluate în folosul oamenilor de afaceri Mihai Rotaru și Diana Le Bomin. Dosarul instrumentat de procurorul Dana Belciug nu a fost trimis încă în judecată, la aproape doi ani după începerea urmăririi penale.

În ciuda faptului că este urmărită penal, Ancuța Gianina Opre a fost păstrată de PSD la șefia ANSPDCP, post în care a fost numită de Parlament, la propunerea PSD, în iunie 2013.

Numirea sa în funcția de președinte al Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a fost una controversată, pentru că legea de funcționare cerea independență politică și vechime în specialitate de minimum 10 ani. Or, Ancuța Gianina Opre fusese candidat PSD la parlamentarele din 2008 pentru Camera Deputaților în Giurgiu, apoi consilier parlamentar al ex-președintelui PSD, Mircea Geoană.

Mai mult, ea s-a remarcat prin postări vehement anti-europene și anti-americane pe blogul său, potrivit publicației Conso.ro. ”Probabil ca abia acum Basescu a realizat greseala pe care a facut-o, probabil si-a dat seama si ca U.E. a facut tot posibilul sa lase Romania in afara oricarui proiect si probabil ca pana la aceasta ora a invatat ca americanii nu te ajuta doar pentru ca le juri tu credinta ci te ajuta daca au un interes, cel mai adesea de natura economica. De aceea, abia in ceasul al treisprezecelea, din pacate, adica dupa ce nu se mai poate face absolut nimic pentru a remedia situatia, marinarul a iesit cu declaratii de razboi la adresa Bruxelles-ului, proclamand independenta energetica a Romaniei”, scria Anca Opre pe blogul său (între timp închis), potrivit unei postări salvate de Conso.ro.

Anterior susținerii la șefia Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, PSD a propus-o și în Consiliul Naţional de Integritate, unde a fost numită în 2007 (Sursa)

În 2009, în perioada februarie – octombrie (cât timp PSD a făcut parte din guvern, alături de PDL), Opre a fost preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, funcție în care a fost propusă tot de PSD.

În 2010 a fost propusă din nou de PSD, împreună cu Simona Maya Teodoroiu (actual judecător CCR), la Consiliul Național de Integritate.

În paralel cu demnitățile publice în care a fost propulsată constant de PSD, Ancuța Opre e și conferențiar la Universitatea Dimitrie Cantemir, condusă de Corina Dumitrescu, soția PSD-istului Iulian Dumitrescu (Sursa).

Are un doctorat la ASE (2009), lucrarea având tema ”Clauze specifice in contractul comercial”, sub îndrumarea lui Victor Babiuc, ulterior condamnat penal pentru corupție.

În 2008 a candidat din partea PSD la Camera Deputaților (sursa)

Un articol din Cațavencii din 2017 o critica pe Opre pentru lipsa de reacție într-un caz legat de pacienți ai unul spital. ”Atâta vreme cât vrei să nu se afle cum ai ajuns, din consiliera lui Geoană, președinte al ANRP și apoi președinte al ANSPCDP, când vrei să le ascunzi procurorilor motivele pentru care ai acordat despăgubiri supraevaluate de sute de milioane de lei, e ultima ta grijă să mai reacționezi la încălcările flagrante ale legii la a cărei respectare trebuie, înainte de toate, să veghezi”, scria atunci publicația citată.

Context:

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPCP) a cerut Rise Project să dezvăluie sursa informațiilor și imaginilor publicate în serialul de dezvăluiri #TeleormanLeaks, potrivit unor documente publicate de Rise Project pe contul de Facebook.

Ziariștii Rise Project reclamă faptul că ”Gruparea Dragnea încearcă să intimideze RISE Project, invocând legislația europeană, după ce ei înșiși au fost acuzați că ar fi furat bani europeni. Astăzi, prin această notificare, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPCP) ne solicită divulgarea surselor în cazul #TeleormanLeaks și informații despre toate datele pe care le deținem. ANSPCD mai amenință cu penalități de 20 de milioane de euro în caz că nu furnizăm acces la sistemele noastre informatice”, arată Rise Project pe contul lor pe Facebook

DNA: 12 persoane urmărite penal pentru despăgubiri supraevaluate acordate de ANRP

received_528676290935743

 

  •  

Procurorii anticorupţie au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de 12 persoane, printre care şi Gianina Ancuţa Opre, fost preşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), într-un dosar care vizează acordarea de despăgubiri supraevaluate pentru trei terenuri.

 

Potrivit unui comunicat al DNA, Gianina Ancuţa Opre, în calitate de preşedinte, şi Horia Georgescu, Cristian Morărescu, Rodica Constantinovici, Remus Virgil Baciu şi Lăcrămioara Alexandru, în calitate de membri ai aceleiaşi comisii, la data faptelor, sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave este urmărit penal şi Nicolae Pricop, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, iar pentru complicitate la săvârşirea aceleiaşi infracţiuni Mihai Papasteri, Emil Nuţiu şi Gheorghe Vîţă, evaluatori desemnaţi de comisie, precum şi Mihai Rotaru şi Diana Le Bomin, cesionari ai drepturilor litigioase.

„În zilele de 3 şi 29 septembrie 2009, suspecta Opre Gianina Ancuţa, în calitate de preşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (…), împreună cu ceilalţi suspecţi – membri ai aceleiaşi comisii, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, au aprobat, în trei dosare de despăgubiri, rapoarte de evaluare prin care trei suprafeţe de teren (4,93 ha, 3,48 ha şi 2,32 ha) situate în municipiul Bistriţa au fost evaluate la 47.370.400 lei, 29.507.700 lei şi 21.356.700 lei (în total 98.234.800 lei), sume ce au fost acordate drept despăgubire suspecţilor Rotaru Mihai, Le Bomin Diana şi unei alte persoane, beneficiari ai drepturilor litigioase”, se precizează în comunicatul DNA.

Conform aceleiaşi surse, terenurile respective au fost supraevaluate de către suspecţii Vîţă, Papasteri şi Nuţiu, în calitate de evaluatori desemnaţi, cu sumele de 39.475.330 de lei, 24.006.584 de lei şi 14.929.906 de lei. Suma totală, care se ridică la 78.411.820 de lei, reprezintă un prejudiciu în dauna bugetului de stat, concomitent cu obţinerea unor avantaje patrimoniale pentru persoanele beneficiare ale sumelor de bani.

„Concret, cei trei evaluatori au întocmit rapoartele respective cu nerespectarea prevederilor legale şi a Standardelor Internaţionale de Evaluare, prin selectarea unor comparabile neconforme (nu au comparat terenuri similare), unele puse la dispoziţie chiar de suspecţii – beneficiari ai despăgubirilor, prin luarea în considerare a amplasamentului imobilului doar în baza indicaţiilor beneficiarului şi fără a efectua verificările necesare referitoare la solicitarea, de la autorităţile şi instituţiile prevăzute expres în lege, a informaţiilor privind tranzacţii cu proprietăţi imobiliare”, se mai arată în comunicat