FB_IMG_1518013142405
Condamnari

DNA: Cum a INGHITIT primarul Orasului FUNDULEA 1982 ha de la INCDA si 5567 tone BETON din STRAZI si TROTUARE/Puscarie cu Alifie!

received_274755476669207
 21 septembrie 2016
Nr. 1208/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților care, la data faptelor, aveau funcțiile arătate, după cum urmează:

ȘERBAN JENEL, prefect al județului Călărași (președinte comisie),
COMAN CORNEL, subprefect al județului Călărași,
JARUL EUGENIU, șef al Administrației Domeniilor Statului – sucursala Călărași,
IFRIM ELENA, șef serviciu – Instituția Prefectului Județului Călărași,
NĂBÎRGEAC ION, director la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Călărași,
DOBRE AURELIAN, director executiv în Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Călărași,
TUDONE DUMITRU, secretar general, Consiliul Județean Călărași,
CORA GHEORGHE, reprezentant Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare,
ENESCHI TOMA, reprezentant al Direcției Silvice Călărași (l-a substituit pe director)
toți în calitate de președinte, respectiv membri ai Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Călărași și

received_311914309557886

TUDOR LUCIANMARCU NICULAECULEA DUMITRUGIUREA CONSTANTINMANEA VICTORCHIRICĂ CONSTANTIN și DOROBANȚU DOREL, primari ai localităților Gurbănești, Sărulești, Valea Argovei, Nicolae Bălcescu, Lupșanu, Tămădău, Fundulea și președinți ai Comisiilor locale de fond funciar și
STAN AUREL, în calitate de reprezentant al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Călărași.

în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Inculpatul Dorobanțu Dorel, primar al orașului Fundulea, a încheiat, la data de 12 iulie 2007 împreună cu inculpatul Stan Aurel (reprezentant O.C.P.I. Călărași) un proces-verbal de delimitare a unei suprafețe de 1.982,54 ha, aflată în domeniul public al statului și în administrarea Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Fundulea (I.N.C.D.A. Fundulea), în vederea punerii în posesie a persoanelor al căror drept de proprietate a fost reconstituit de către comisiile locale Fundulea, Tămădău, Gurbănești, Sărulești, Nicolae Bălcescu, Valea Argovei, Nana, Lehliu, Lupșanu. Pentru aceasta, inculpații au invocat prevederi din legislația privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia, fără a dispune de documente care să reflecte modul de calcul al acestor suprafețe.
Aceste prevederi, însă, nu erau aplicabile terenurilor aflate în administrarea institutelor de cercetare agricolă.
În data de 13 iulie 2007, membrii Comisiei județene de fond funciar Călărași, compusă din inculpații Șerban Jenel, Coman Cornel, Jarul Eugeniu, Ifrim Elena, Năbîrgeac Ion, Dobre Aurelian, Tudone Dumitru, Cora Gheorghe și Eneschi Toma, au aprobat procesul-verbal de delimitare a suprafeței de 1.982,54 ha aflat în administrarea I.N.C.D.A. Fundulea și trecerea acestuia din domeniul public al statului în domeniul privat al orașului Fundulea.
Acest lucru s-a realizat cu încălcarea competențelor prevăzute de lege și fără a verifica și clarifica situația juridică a terenului ce a făcut obiectul trecerii din domeniul public în domeniul privat, respectiv dacă acesta era indispensabil activității de cercetare, cu atât mai mult, cu cât, la data respectivă, nu exista o justificare a delimitării suprafeței de teren respective.
În aceeași perioada de referință (anul 2007) și în același context, inculpații Tudor Lucian, Marcu Niculae, Culea Dumitru, Giurea Constantin, Manea Victor și Chirică Constantin, în calitate de primari ai comunelor anterior menționate, au întocmit propuneri către Comisia județeană de fond funciar Călărași, pentru solicitarea unor suprafețe de teren, în condițiile în care localitățile respective aveau teren în rezervă. În aceste condiții, propunerile formulate către Comisia județeană de fond funciar Călărași nu erau îndreptățite.
Prin acest demers, s-a produs o pagubă în dauna patrimoniului statului, constând în diminuarea acestuia cu terenul dezafectat din domeniul public, în cuantum de 3.771.012 euro, concomitent cu prejudicierea I.N.C.D.A. Fundulea cu suma de 8.632.940 lei, reprezentând lipsa de folosință a terenului.
În această modalitate au fost obținute foloase necuvenite pentru persoanele care au fost puse în posesie cu suprafețele de teren respective, având o valoare mult mai mare decât cele la care erau îndreptățite, dacă reglementările legale ar fi fost respectate.
Ministerul Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză, solicitând plata sumei reprezentând contravaloarea bunurilor imobile și acordarea despăgubirilor bănești pentru folosul de care a fost lipsit statul român, iar I.N.C.D.A. Fundulea s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 8.632.940 lei constând în lipsa de folosință a terenului.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra conturilor bancare și a bunurilor imobile deținute în proprietate de cei 17 inculpați până la concurența sumei de totale de 25.468.621 lei (compusă din suma de 16.835.681 lei – valoarea de piață a terenului și suma de 8.632.940 lei – lipsa de folosință a acestuia).
Față de numiții Clăbescu Doru Eduard, Pșanu Stelian, Marinescu Badea, Titu Ana și Buruiană Costel care au avut calitatea de suspecți în cauză, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Călărași, cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

received_528676290935743
Primar PENAL si INCOMPATIBIL- DOROBANTU-a tras ”PARA-NDARAT” 5567 tone BETON din STRAZI si TROTUARE/ Vezi document oficial DNA/ FRANK trage dupa el FUNCTIONARII Publici Numiti in COMISIILE de Achizitii-Licitatii-Receptii/ O PIEDICA in calea UITARII-USL 2012 !
PROBLEMA e foarte delicata/ FRANK trage dupa el si alti FUNCTIONARI

Edilul Dorel Dorobanţu a reuşit, cu ajutorul unor angajaţi din primărie, numiti prin decizie in comisia de achizitii publice si receptionarea lucrarilor, să sustragă importante sume de bani din bugetul local, prin intermediul consumurilor exagerate de carburanţi şi materiale la serviciile Gospodărie Orăşenească şi Prevenirea şi Stingerea Incendiilor, precum şi prin lucrări supraevaluate executate de către firma SC VICE COM 95 SRL Brăneşti în şcoli, liceu, sală de sport, trotuare, străzi, groapă de gunoi şi casă de cultură, fapte pentru care este cercetat penal în dosarul nr. 195/P/2014

13 miliarde, cheltuiţi cu Serviciul Gospodărire şi PSI
Cheltuielile materiale şi carburanţii la serviciul gospodărie orăşenească s-au alocat, în perioada 2004 – 2011, 5,6 miliarde de lei vechi. În aceeaşi perioadă, în care Dorobanţu a fost primar, s-au cheltuit pentru materiale şi combustibil, de către serviciul de pompieri, 6 miliarde de lei, asta însemnând aproximativ 700 de tone de carburanţi.

Lucrări de miliarde, făcute de mântuială de SC VICE COM BRĂNEŞTI la şcoli

Deşi curăţenia reprezintă un lux la Fundulea, anual, din banii publici, sunt alocaţi 5 miliarde de lei, respectiv 15-20 milioane de lei pe zi! Pentru a da cu var şcoala din Crângu, primarul a cheltuit 190 de milioane de lei, în anul 2006. Gardul din faţa unităţii de învăţământ, ce a fost schimbat în anul 2007, a costat 460 de milione de lei vechi. Pentru înlocuirea acoperişului, acesta a mai alocat 700 de milioane, în 2009, iar pentru o fosă septică care arată groaznic s-au cheltuit 557 milioane de lei, în anul 2010. Mai rău este că această şcoală a fost închisă iar banii au fost cheltuiţi de pomană.

2 miliarde pentru acoperiş şi trotuare la Şcoala Gostilele

La Şcoala Gostilele, în perioada 2008-2009, s-au cheltuit din bugetul de stat, pentru reabilitarea acoperişului, amenajarea trotuarelor şi a terenului de sport, suma de 2 miliarde de lei vechi. 195 de miliarde cheltuiţi pentru lucrările invizibile de la Liceul Agricol. Pentru reabilitare şi reparaţii curente la Liceul Agricol Fundulea, cantină, cămin, spălătorie şi sală de sport, şi pentro o faimoasă sală de sport ce are doar câţiva stâlpi de beton s-au cheltuit 195 de miliarde!! Aberant dacă ne gândim că o astfel de sumă ar fi fost suficientă pentru construcţia nu a una ci chiar a mai multe săli de sport. Prin contractul nr. 16304/2008, încheiat între primarul Dorobanţu şi SC VICE COM 95 SRL Brăneşti, administratorul firmei din Brăneşti prezintă o ofertă cu deviz de lucrări în valoare de 19.533.293,73 RON (195 de miliarde de lei vechi), ofertă pe care edilul o acceptă fără nicio negociere. Acest contract trebuia analizat ce către o firmă de consultanţă  de experţi în construcţii şi de aparatul propriu al serviciului urbanism. Din devizul de lucrări se poate constata că sunt multe lucrări care nu s-au executat ori nu au fost realizate conform proiectului. Au început cu sala de sport pentru a şpăgui sumele trimise de Guvern. În devizul de lucrări se prevăd consolidări ale fundaţiei la cămin şi cantină, investiţii ce nu au avut loc. Cu toate acestea, banii continuă să dispară, fără ca nimeni să dea socoteală.

Contracte de prestări servicii “umflate” abuziv prin acte adiţionale

Majoritatea lucrărilor realizate din banii cetăţenilor din Fundulea au primit, pe lângă sumele fabuloase alocate, suplimentări, prin intermediul unor acte adiţionale. Iniţial, prin contractele nr. 7562/2008 şi 16202/2008, străzile şi trotuarele trebuiau să fie făcute cu 28 de miliarde de lei, însă, după trei luni, prin intermediul a două acte adiţionale, suma a ajuns la 39 de miliarde de lei.

Instituţii devastate sau desfiinţate

Când a preluat primul mandat de primar, în 2004, oraşul Fundulea avea spital, administraţie financiară, obor, piaţă, şcoală la Crângu, casă de cultură funcţională, islazuri comunale. În opt ani, pe parcursul celor două mandate, Dorobanţu a reuşit să le distrugă sau să le vândă. Nu a fost în stare să astupe nici groapa din centrul oraşului, de la piaţă. Administraţia financiară a fost desfiinţată fără ca primarul să scoată un cuvânt, lâsându-i pe oamenii din Fundulea să meargă 40 de kilometri până la Lehliu pentru un document. Oborul şi piaţa sunt “rustice”, arătând la fel cum arătau în urmă cu zeci de ani. În loc de o piaţă modernă, aici te întâmpină câteva tarabe, cu un aşa-zis acoperiş dintr-o combinaţie “inedită” de paie şi celofan pentru a-i proteja pe vânzători de ploaie şi vânt. Legumele si fructele sunt ţinute pe jos, în nişte cutii de carton, o modalitate destul de rudimentară, departe de standardele europene la care sperăm să accedem. În fiecare lună, primarul consumă aproximativ 400-500 de milioane de lei pe maşina de gunoi şi 200-250 de milioane pe carburanţi şi materiale pentru autogrederul şi maşina de pompieri care stau toată ziua în faţa gospodăriei orăşeneşti SC Farmland – CAP.

Spitalul orăşenesc- devastat şi jefuit
În anul 2006, primarul Dorel Dorobanţu a primit spitalul orăşenesc în stare de funcţionare, acesta fiind dotat cu utilaje, mobilier, materiale şi bunuri, conform contractului de predare-primire nr. 1447 din 02.02.2006, încheiat între Consiliul Judeţean Călăraşi şi Primăria Fundulea. Primarul era obligat să asigure exploatarea în bune condiţii a spitalului pe toată durata gestionării lui, asigurând paza acestuia. Fiind atras însă de schimbul de terenuri şi construcţia unei săli de sport, cu scopul de a câştiga milioane de euro din contracte de prestări servicii cu firma SC VICE COM 95 SRL Brăneşti, edilul a lăsat spitalul orăşenesc în mâna infractorilor pentru a fi jefuit şi devastat, promitându-le oamenilor un spital performant şi o şcoală de asistente. Ancheta realizată de ziarul Ediția va continua și săptămâna viitoare. De asemenea, primarul Dorel Dorobanțu nu este singurul edil care a „băgat mâna până la cot” în bugetul primăriei. Vor urma și alte anchete în care sunt vizați și alți primari care „fură” banul public. În cazul lui Dorobanțu, gluma se îngroașă pe măsură ce ies la iveală noi documente care atestă „jaful” făcut de el în Primăria Fundulea.

Sursa/ EditiaCl

Primarul oraşului Fundulea: Dorel Dorobanţu

Enciclopedia grofilor. Volumul XLIX, judeţul Călăraşi (Partea a 3-a). Primarul oraşului Budeşti: Lucia Lefter

zoom

Primăria are un site foarte vechi, rudimentar şi alambicat, cu unele informaţii de interes public, dar şi cu declaraţiile de avere şi interese pentru anul 2015 publice pe site.

Potrivit acestora, primarul are două terenuri agricole (63 de hectare), ambele cumpărate, în Fundulea, dar şi două terenuri intravilane. Are două case construite în Fundulea, un BMW şi un „RENO MODUS” (probabil Renault – n.n.).

Are un depozit bancar cu aproape jumătate de milion de lei noi, un venit anual pe familie ce sare cu mult de 60.000 de lei. Soţia este contabil la liceul din oraş. Obţin anual peste 30.000 de lei din arendă şi alţi 30.000 de lei din dividende. Au o companie, SC Farmland SRL, iar primarul spune că este membru PSD.

Jurnaliştii de la Ediţia.ro scriu despre mai multe delapidări ale primarului, chiar imediat după alegerile din 2012. „Edilul Dorel Dorobanţu a reuşit, cu ajutorul unor angajaţi din primărie, să sustragă importante sume de bani din bugetul local, prin intermediul consumurilor exagerate de carburanţi şi materiale la serviciile Gospodărie Orăşenească şi Prevenirea şi Stingerea Incendiilor, precum şi prin lucrări supraevaluate executate de către firma SC VICE COM 95 SRL Brăneşti în şcoli, liceu, sală de sport, trotuare, străzi, groapă de gunoi şi casă de cultură, fapte pentru care este cercetat penal în Dosarul nr. 1038/P/2012”. Ziariştii mai scriu că Dorobanţu nu comunică documente publice conform Legii 544 şi că a fost nevoie de intervenţia prefecturii şi a Tribunalului Călăraşi pentru ca astfel de documente să poată ajunge la presă. Dacă ziariştii vor merge mai departe, ei pot depune plângere penală împotriva responsabilului cu Legea 544, dar şi împotriva primarului, care este şeful instituţiei, pentru „abuz în funcţie” dată fiind sentinţa Tribunalului pe aceste informaţii de inters public.

La venirea în fruntea Guvernului, Victor Ponta anunţa că mai multe nereguli găsite de Corpul de Control al primului-ministru au fost deferite Parchetelor competente. Corpul de Control al Guvernului a mai descoperit că 2.000 de hectare de la Institutul Fundulea au fost transferate ilegal din domeniul public al Institutului în domeniul privat al oraşului Fundulea şi al altor comune şi localităţi din Călăraşi. Printre acestea s-ar afla şi terenurile familiei Băsescu de la Nana. Raportul Corpului de Control al Guvernului mai arată că s-au încălcat competenţa şi procedura de dezafectare a terenurilor. Astfel, decizia a fost luată de Comisia judeţeană de fond funciar Călăraşi, deşi legea stabileşte că trebuia luată prin HG, prin act al Consiliului Judeţean sau al celui local. Inspectorii susţin că încălcarea competenţei şi a procedurii se sancţionează cu nulitate absolută. Potrivit acestora, tot lovite de nulitate absolută sunt şi actele prin care se sporeşte ilicit valoarea terenurilor primite, ca urmare a transferurilor. Inspectorii Corpului de Control mai precizează că trecerea din domeniul public în cel privat s-a făcut fără o justificare prealabilă. „De la DNA ne-au cerut nişte acte privind modul cum institutul a fost lăsat fără 3.500 de hectare pe Legea retrocedărilor. Nu ştiu în ce mod s-a făcut restituirea, pe ce criterii. Noi am contestat modul cum am fost deposedaţi de suprafeţe. Acum, procurorii verifică dacă s-au făcut ilegalităţi sau nu”, le-a declarat jurnaliştilor de la „Evenimentul zilei“ directorul ştiinţific al unităţii de cercetare, Alexandru Bude. În legătură cu aceste restituiri, ziaristii acuză că, după ce terenurile au fost retrocedate moştenitorilor, o mare parte din pământ a ajuns în posesia familiei lui Dorobanţu. De altfel, el are în declaraţia de avere 63 de hectare de teren agricol la Fundulea şi Belciugatele, unele cumpărate chiar în 2011.


Potrivit „EVz“ primarul este anchetat de DNA şi cu privire la mai multe restituiri de terenuri. „Două dintre cele mai importante unităţi de cercetare agricolă, situate la Fundulea, în Câmpia Bărăganului, au rămas fără mii de hectare după ce terenurile au fost retrocedate dubios. Moştenitorii au primit pământ în baza unor testamente lipsite de avere şi a unor declaraţii, pe proprie răspundere, prin care se atesta dreptul la succesiune. Aproape 5.500 de hectare ale Institutului şi Staţiunii agricole din Fundulea (Călăraşi), cu o valoare de peste 15 milioane de euro, au ajuns la presupuşi moştenitori, după ce s-a aplicat o schemă suspectă orchestrată de membri PSD şi PC. Dorel Dorobanţu, primarul din Fundulea, şi Jenel Şerban, fostul prefect de Călăraşi (2005-2008), au retrocedat terenuri şi pe testamente în care scria că nu se lasă urmaşilor avere imobiliară, ci doar bunuri casnice.

În plus, singura legătură cu înaintaşii dezmoşteniţi de colectivizare a fost o declaraţie a anagajaţilor primăriei care susţin că cererea de retrocedare este îndreptăţită. Singurul pământ lăsat prin testament urmaşilor care au primit terenuri în Fundulea a fost un loc de veci”, scriu jurnaliştii de la evz.ro.
Din patrimoniul Staţiunii de Cercetare Fundulea s-au retrocedat în jur de 3.500 de hectare. Mare parte au ajuns la Adrian şi Mihaela Pienaru din Ploieşti. Cei doi soţi susţin că sunt moştenitorii Constanţei Torand, urmaşa Floricăi Slăticeanu şi presupusă descendentă a moşierului Vispescu. Cu toate acestea, în testamentul lui Slăticeanu către Torand, înregistrat în anul 1965, femeia susţine – potrivit EVz – că nu are avere sau terenuri. Terenurile au fost retrocedate prin implicarea lui Dorobanţu (în calitate de primar a luat abuziv terenurile de la unităţile de cercetare şi le-a introdus în domeniul privat al oraşului Fundulea) şi a lui Jenel Şerban (în calitate de prefect şi şef al Comisiei funciare Călăraşi a aprobat restituirea). După ce loturile au ajuns la familia Pienaru, aceştia le-au dat consilierului PSD Iulian Bănuţă, care a devenit împuternicit
„Normal că îi cunoşteam pe soţii Pienaru înainte de a face cererile lor de retrocedare, altfel nu aveau încredere în mine să fiu împuternicitul lor”, s-a mărginit să reacţioneze consilierul local în faţa celor de la „Evenimentul zilei“
Sursa/ Puterea.ro

DNA bate din nou la uşa primăriei Fundulea

Primarul Dorel Dorobanţu are din nou probleme cu DNA în urma unui control al Corpului de Control al Primului Ministru din 2015, care a sesizat fapte de natură penală la lucrările de reabilitare ale Grupului Şcolar Agricol Fundulea. Conform acestui raport ” urmare a controlului efectuat la entitățile publice cu atribuții în legătură cu finanțarea, repartizarea și utilizarea sumelor alocate pentru realizarea obiectivului de investiții „Grup Școlar Agricol oraș Fundulea”, județul Călărași, a fost întocmit Raportul de control privind verificările efectuate în legătură cu realizarea obiectivului de investiții „Grup Școlar Agricol oraș Fundulea”, județul Călărași, înregistrat cu nr. 900/I.L./20.11.2015, constatându-se 6 (șase) posibile fapte de natură penală, raportul fiind înaintat Direcției Naționale Anticorupție. Raportul de control a fost transmis și la Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Agenția Națională pentru Achiziții Publice, Agenția Națională de Integritate și Curtea de Conturi a României„. Într-un răspuns al Guvernului, în legătură cu aceste nereguli, se precizează că persoana care a deţinut funcţia de contabil şef la acea instituţie de învăţământ nu a declarat în declaraţia de interese faptul că deţine o societate comercială, fiind şi administrator. Respectiva persoană, verificată de noi inclusiv prin prisma declaraţiei de avere, nu este nimeni altcineva decât soţia primarului Dorel Dorobanţu, acesta din urmă fiind şi membru în consiliul de administraţie al liceului(n.r.găsit în incompatibilitate de ANI pe acest motiv). În acelaşi raport se mai precizează că au fost achiziţionate şi plătite lucrări suplimentare, care nu au fost trecute în caietul de sarcini şi care nici nu au fost licitate, lucrările fiind executate de firma Vice Com 95 SRL Brăneşti, din constatările noastre această firmă fiind abonată la lucrări publice în partea de vest a judeţului. Valoarea lucrărilor la Grupul Şcolar Agricol Fundulea au fost de 22,8 milioane lei.
 
sursa/EXPRES Cl
 
 
Episodul 5 -Publicam ”para-ndarat” CAMPUS