dna-1170x878
Condamnari

Calarasi:Amintiri din VIITOR/Asa vor Arata CONDAMNARILE Grupului Infractional care au Fraudat INCDA Fundulea/Comisia Judeteana si Sapte Primari vor merge la BULAU­čśÄ

COMUNICAT

Prin decizia penal─â nr. 266 din 02.08.2017, ├Änalta Curte de Casa╚Ťie ╚Öi Justi╚Ťie a hot─âr├ót urm─âtoarele:
Condamn─â pe inculpatul┬áPOPOVICIU GABRIEL-AUREL, om de afaceri, la o pedeaps─â de┬á7 ani ├«nchisoare┬á╚Öi interzicerea, at├ót ├«n timpul c├ót ╚Öi pe o perioad─â de 5 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales ├«n autorit─â╚Ťile publice sau ├«n func╚Ťii elective publice, de a ocupa o func╚Ťie implic├ónd exerci╚Ťiul autorit─â╚Ťii de stat ╚Öi de a ocupa o func╚Ťie sau de a exercita o profesie ori de a desf─â╚Öura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru s─âv├ór╚Öirea infrac╚Ťiunilor de┬ácomplicitate la abuz ├«n serviciu contra intereselor publice, ├«n form─â calificat─â ╚Öi continuat─â┬á╚Öi┬ádare de mit─â.
Condamn─â pe inculpatul┬áALECU IOAN NICULAE, rector al Universit─â╚Ťii de ╚śtiin╚Ťe Agronomice ╚Öi Medicin─â Veterinar─â Bucure╚Öti U.S.A.M.V., la data comiterii faptelor, la o pedeaps─â de┬á6 ani ├«nchisoare┬á╚Öi interzicerea, at├ót ├«n timpul c├ót ╚Öi pe o perioad─â de 5 ani de la executarea pedepsei ├«nchisorii, a drepturilor: de a fi ales ├«n autorit─â╚Ťile publice sau ├«n orice alte func╚Ťii publice, de a ocupa o func╚Ťie care implic─â exerci╚Ťiul autorit─â╚Ťii de stat ╚Öi de a ocupa func╚Ťia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desf─â╚Öura activitatea de care s-a folosit, pentru s─âv├ór╚Öirea infrac╚Ťiunii de┬áabuz ├«n serviciu cu consecin╚Ťe deosebit de grave ╚Öi ├«n form─â continuat─â.
Condamn─â pe inculpatul┬áBEJENARU ANDREI MIHAI, la o pedeaps─â de┬á6 ani ├«nchisoare┬á╚Öi interzicerea, at├ót ├«n timpul c├ót ╚Öi pe o perioad─â de 5 ani de la executarea pedepsei ├«nchisorii, a drepturilor: de a fi ales ├«n autorit─â╚Ťile publice sau ├«n orice alte func╚Ťii publice, de a ocupa o func╚Ťie care implic─â exerci╚Ťiul autorit─â╚Ťii de stat ╚Öi de a ocupa func╚Ťia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desf─â╚Öura activitatea de care s-a folosit, pentru s─âv├ór╚Öirea infrac╚Ťiunii de┬ácomplicitate la abuz ├«n serviciu cu consecin╚Ťe deosebit de grave ╚Öi ├«n form─â continuat─â.
Condamn─â pe inculpatul┬áDIACONESCU ╚śTEFAN, secretar ╚Ötiin╚Ťific ╚Öi rector ├«n cadrul U.S.A.M.V. Bucure╚Öti, la data comiterii faptelor, la o pedeaps─â de┬á6 ani ├«nchisoare┬á╚Öi interzicerea, at├ót ├«n timpul c├ót ╚Öi pe o perioad─â de 5 ani de la executarea pedepsei ├«nchisorii, a drepturilor: de a fi ales ├«n autorit─â╚Ťile publice sau ├«n orice alte func╚Ťii publice, de a ocupa o func╚Ťie care implic─â exerci╚Ťiul autorit─â╚Ťii de stat ╚Öi de a ocupa func╚Ťia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desf─â╚Öura activitatea de care s-a folosit, pentru s─âv├ór╚Öirea infrac╚Ťiunii de┬ácomplicitate la abuz ├«n serviciu cu consecin╚Ťe deosebit de grave ├«n form─â continuat─â.
Condamn─â pe inculpatul┬á╚śERBAN ILIE CORNEL, director Direc╚Ťie General─â de Informa╚Ťii ╚Öi protec╚Ťie Intern─â din M.A.I., la data comiterii faptelor, la o pedeaps─â de┬á2 ani ╚Öi 6 luni ├«nchisoare╚Öi interzicerea, at├ót ├«n timpul c├ót ╚Öi pe o perioad─â de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales ├«n autorit─â╚Ťile publice sau ├«n func╚Ťii elective publice, de a ocupa o func╚Ťie implic├ónd exerci╚Ťiul autorit─â╚Ťii de stat ╚Öi de a ocupa o func╚Ťie sau de a exercita o profesie ori de a desf─â╚Öura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru s─âv├ór╚Öirea infrac╚Ťiunilor de┬ácomplicitate la dare de mit─â┬á╚Öi┬áfavorizare a f─âptuitorului.
Condamn─â pe inculpatul┬áPITCOVICI PETRU DANIEL, ╚Öef Divizie Opera╚Ťiuni din cadrul Direc╚Ťiei Generale Anticorup╚Ťie din M.A.I., la data comiterii faptelor, la o pedeaps─â de┬á2 ani ├«nchisoare cu suspendarea execut─ârii pedepsei pe durata unui termen de ├«ncercare de 7 ani┬á╚Öi interzicerea, pe o perioad─â de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales ├«n autorit─â╚Ťile publice sau ├«n func╚Ťii elective publice, de a ocupa o func╚Ťie implic├ónd exerci╚Ťiul autorit─â╚Ťii de stat ╚Öi de a ocupa o func╚Ťie sau de a exercita o profesie ori de a desf─â╚Öura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru s─âv├ór╚Öirea infrac╚Ťiunii de┬ácomplicitate la dare de mit─â┬á╚Öi┬áfavorizare a f─âptuitorului.

├Änceteaz─â procesul penal fa╚Ť─â de inculpa╚Ťii LUICAN MIHAI ION FLORIN, TOADER GABRIEL R─éSVAN, TODIRA╚ś IOAN, MINEA LIZETA ╚Öi PETRULIAN GHEORGHE cu privire la infrac╚Ťiunea de abuz ├«n serviciu ├«n form─â calificat─â ╚Öi continuat─â, ca urmare a intervenirii prescrip╚Ťiei speciale a r─âspunderii penale la data de 30 mai 2016.
Dispune confiscarea în folosul statului a mai multor bunuri.
Las─â nesolu╚Ťionat─â latura civil─â a procesului penal ╚Öi disjunge cauza sub acest aspect.
Obligă apelantele S.C. BĂNEASA INVESTMENTS S.A., S.C. BĂNEASA REZIDENȚIAL S.R.L. și S.C. BĂNEASA BUSINESS AND TECHNOLOGY PARK S.A la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
Oblig─â apelan╚Ťii intima╚Ťi inculpa╚Ťi Alecu Ioan Niculae, Diaconescu ╚śtefan ╚Öi ╚śerban Ilie Cornel la plata sumei de c├óte 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare c─âtre stat.

DEFINITIV─é

Inculpa╚Ťii au fost trimi╚Öi ├«n judecat─â de c─âtre Direc╚Ťia Na╚Ťional─â Anticorup╚Ťie ÔÇô Sec╚Ťia de combatere a infrac╚Ťiunilor conexe infrac╚Ťiunilor de corup╚Ťie la data de 17 decembrie 2012, vezi comunicat 949/VIII/3 din 21 decembrie 2012

 

Gasca Penala a fostului PREFECT Grivco:

Mari JORISTI in frunte cu Leana Ifrim, Primari cu licen╚Ťe agricole cump─ârate de la nea alecu cu sume mari si terenuri la autostrada vor intra la pu╚Öc─ârie­čśÄ

 

LOTUL FUNDULEA
 21 septembrie 2016
Nr. 1208/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direc╚Ťiei Na╚Ťionale Anticorup╚Ťie ÔÇô Sec╚Ťia de combatere a corup╚Ťiei au dispus trimiterea ├«n judecat─â, ├«n stare de libertate, a inculpa╚Ťilor care, la data faptelor, aveau func╚Ťiile ar─âtate, dup─â cum urmeaz─â:

╚śERBAN JENEL, prefect al jude╚Ťului C─âl─âra╚Öi (pre╚Öedinte comisie),
COMAN CORNEL, subprefect al jude╚Ťului C─âl─âra╚Öi,
JARUL EUGENIU, ╚Öef al Administra╚Ťiei Domeniilor Statului – sucursala C─âl─âra╚Öi,
IFRIM ELENA, ╚Öef serviciu – Institu╚Ťia Prefectului Jude╚Ťului C─âl─âra╚Öi,
NĂBÎRGEAC ION, director la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Călărași,
DOBRE AURELIAN, director executiv ├«n Direc╚Ťia pentru Agricultur─â ╚Öi Dezvoltare Rural─â C─âl─âra╚Öi,
TUDONE DUMITRU, secretar general, Consiliul Jude╚Ťean C─âl─âra╚Öi,
CORA GHEORGHE, reprezentant Agen╚Ťia Na╚Ťional─â de ├Ämbun─ât─â╚Ťiri Funciare,
ENESCHI TOMA, reprezentant al Direc╚Ťiei Silvice C─âl─âra╚Öi (l-a substituit pe director)
to╚Ťi ├«n calitate de pre╚Öedinte, respectiv membri ai Comisiei jude╚Ťene pentru stabilirea dreptului de proprietate privat─â asupra terenurilor C─âl─âra╚Öi ╚Öi

TUDOR LUCIAN,┬áMARCU NICULAE,┬áCULEA DUMITRU,┬áGIUREA CONSTANTIN,┬áMANEA VICTOR,┬áCHIRIC─é CONSTANTIN╚Öi┬áDOROBAN╚ÜU DOREL, primari ai localit─â╚Ťilor Gurb─âne╚Öti, S─ârule╚Öti, Valea Argovei, Nicolae B─âlcescu, Lup╚Öanu, T─âm─âd─âu, Fundulea ╚Öi pre╚Öedin╚Ťi ai Comisiilor locale de fond funciar ╚Öi
STAN AUREL, în calitate de reprezentant al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Călărași.

├«n sarcina c─ârora s-a re╚Ťinut s─âv├ór╚Öirea infrac╚Ťiunii de abuz ├«n serviciu cu consecin╚Ťe deosebit de grave.

├Än rechizitoriul ├«ntocmit, procurorii au re╚Ťinut urm─âtoarea stare de fapt:

Inculpatul Doroban╚Ťu Dorel, primar al ora╚Öului Fundulea, a ├«ncheiat, la data de 12 iulie 2007 ├«mpreun─â cu inculpatul Stan Aurel (reprezentant O.C.P.I. C─âl─âra╚Öi) un proces-verbal de delimitare a unei suprafe╚Ťe de 1.982,54 ha, aflat─â ├«n domeniul public al statului ╚Öi ├«n administrarea Institutului Na╚Ťional de Cercetare ╚Öi Dezvoltare Agricol─â Fundulea (I.N.C.D.A. Fundulea), ├«n vederea punerii ├«n posesie a persoanelor al c─âror drept de proprietate a fost reconstituit de c─âtre comisiile locale Fundulea, T─âm─âd─âu, Gurb─âne╚Öti, S─ârule╚Öti, Nicolae B─âlcescu, Valea Argovei, Nana, Lehliu, Lup╚Öanu. Pentru aceasta, inculpa╚Ťii au invocat prevederi din legisla╚Ťia privind proprietatea public─â ╚Öi regimul juridic al acesteia, f─âr─â a dispune de documente care s─â reflecte modul de calcul al acestor suprafe╚Ťe.
Aceste prevederi, însă, nu erau aplicabile terenurilor aflate în administrarea institutelor de cercetare agricolă.
├Än data de 13 iulie 2007, membrii Comisiei jude╚Ťene de fond funciar C─âl─âra╚Öi, compus─â din inculpa╚Ťii ╚śerban Jenel, Coman Cornel, Jarul Eugeniu, Ifrim Elena, N─âb├«rgeac Ion, Dobre Aurelian, Tudone Dumitru, Cora Gheorghe ╚Öi Eneschi Toma, au aprobat procesul-verbal de delimitare a suprafe╚Ťei de 1.982,54 ha aflat ├«n administrarea I.N.C.D.A. Fundulea ╚Öi trecerea acestuia din domeniul public al statului ├«n domeniul privat al ora╚Öului Fundulea.
Acest lucru s-a realizat cu ├«nc─âlcarea competen╚Ťelor prev─âzute de lege ╚Öi f─âr─â a verifica ╚Öi clarifica situa╚Ťia juridic─â a terenului ce a f─âcut obiectul trecerii din domeniul public ├«n domeniul privat, respectiv dac─â acesta era indispensabil activit─â╚Ťii de cercetare, cu at├ót mai mult, cu c├ót, la data respectiv─â, nu exista o justificare a delimit─ârii suprafe╚Ťei de teren respective.
├Än aceea╚Öi perioada de referin╚Ť─â (anul 2007) ╚Öi ├«n acela╚Öi context, inculpa╚Ťii Tudor Lucian, Marcu Niculae, Culea Dumitru, Giurea Constantin, Manea Victor ╚Öi Chiric─â Constantin, ├«n calitate de primari ai comunelor anterior men╚Ťionate, au ├«ntocmit propuneri c─âtre Comisia jude╚Ťean─â de fond funciar C─âl─âra╚Öi, pentru solicitarea unor suprafe╚Ťe de teren, ├«n condi╚Ťiile ├«n care localit─â╚Ťile respective aveau teren ├«n rezerv─â. ├Än aceste condi╚Ťii, propunerile formulate c─âtre Comisia jude╚Ťean─â de fond funciar C─âl─âra╚Öi nu erau ├«ndrept─â╚Ťite.
Prin acest demers, s-a produs o pagub─â ├«n dauna patrimoniului statului, const├ónd ├«n diminuarea acestuia cu terenul dezafectat din domeniul public, ├«n cuantum de 3.771.012 euro, concomitent cu prejudicierea I.N.C.D.A. Fundulea cu suma de 8.632.940 lei, reprezent├ónd lipsa de folosin╚Ť─â a terenului.
├Än aceast─â modalitate au fost ob╚Ťinute foloase necuvenite pentru persoanele care au fost puse ├«n posesie cu suprafe╚Ťele de teren respective, av├ónd o valoare mult mai mare dec├ót cele la care erau ├«ndrept─â╚Ťite, dac─â reglement─ârile legale ar fi fost respectate.
Ministerul Finan╚Ťelor Publice s-a constituit parte civil─â ├«n cauz─â, solicit├ónd plata sumei reprezent├ónd contravaloarea bunurilor imobile ╚Öi acordarea desp─âgubirilor b─âne╚Öti pentru folosul de care a fost lipsit statul rom├ón, iar I.N.C.D.A. Fundulea s-a constituit parte civil─â ├«n cauz─â cu suma de 8.632.940 lei const├ónd ├«n lipsa de folosin╚Ť─â a terenului.
├Än cauz─â, s-a dispus instituirea m─âsurii asiguratorii a sechestrului asupra conturilor bancare ╚Öi a bunurilor imobile de╚Ťinute ├«n proprietate de cei 17 inculpa╚Ťi p├ón─â la concuren╚Ťa sumei de totale de 25.468.621 lei (compus─â din suma de 16.835.681 lei ÔÇô valoarea de pia╚Ť─â a terenului ╚Öi suma de 8.632.940 lei ÔÇô lipsa de folosin╚Ť─â a acestuia).
Fa╚Ť─â de numi╚Ťii Cl─âbescu Doru Eduard, P╚Öanu Stelian, Marinescu Badea, Titu Ana ╚Öi Buruian─â Costel care au avut calitatea de suspec╚Ťi ├«n cauz─â, procurorii anticorup╚Ťie au dispus solu╚Ťia clas─ârii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul C─âl─âra╚Öi, cu propunerea de a se men╚Ťine m─âsurile asiguratorii dispuse ├«n cauz─â.

Facem precizarea c─â aceast─â etap─â a procesului penal reprezint─â, conform Codului de procedur─â penal─â, finalizarea anchetei penale ╚Öi trimiterea rechizitoriului la instan╚Ť─â spre judecare, situa╚Ťie care nu poate s─â ├«nfr├óng─â principiul prezum╚Ťiei de nevinov─â╚Ťie.