dna-1170x878
Anchete DNA

CALARASI: Lotul Fundulea revine la Tribunalul Calarasi/Dupa o intoarcere la DNA si alta la CAB, baietii destepti pun AVEREA pe Batistuta😎

 

Nr. unic (nr. format vechi) :

1309/116/2016/a1*
Data inregistrarii 19.07.2017
Data ultimei modificari: 22.07.2017
Sectie: Secţia penală
Materie: Penal
Obiect: măsuri şi excepţii dispuse de judecătorul de cameră preliminară
Stadiu procesual: Fond

 

Părţi

Nume Calitate parte
Şerban Jenel Inculpat Inculpat
Chirică Constantin Inculpat Inculpat
Cora Gheorghe Inculpat Inculpat
Coman Cornel Inculpat Inculpat
TUDOR LUCIAN Inculpat Inculpat
Culea Dumitru Inculpat Inculpat
Dobre Aurelian Inculpat Inculpat
TUDONE DUMITRU Inculpat Inculpat
Dorobanţu Dorel Inculpat Inculpat
STAN AUREL Inculpat Inculpat
NĂBÂRGEAC ION Inculpat Inculpat
Eneschi Toma Inculpat Inculpat
Giurea Constantin Inculpat Inculpat
Ifrim Elena Inculpat Inculpat
MARCU NICULAE Inculpat Inculpat
MANEA VICTOR Inculpat Inculpat
JARUL EUGENIU Inculpat Inculpat
MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE Parte civilă
INSTITUTUL NAŢIONAL DE CERCETARE – DEZVOLTARE AGRICOLĂ FUNDULEA Parte civilă

 

Şedinţe

03.08.2017
Ora estimata: 09:30
Complet: FCP1
Tip solutie:
Solutia pe scurt:
Document:

 

Căi atac

Nr. unic (nr. format vechi) : 1309/116/2016/a1 (932/2017 )
Data inregistrarii 23.03.2017
Data ultimei modificari: 19.07.2017
Sectie: Secţia a II-a penală
Materie: Penal
Obiect: măsuri şi excepţii dispuse de judecătorul de cameră preliminară
Stadiu procesual: Contestaţie(NCPP)

 

Părţi

Nume Calitate parte
Şerban Jenel Contestator Inculpat
Chirică Constantin Contestator Inculpat
Cora Gheorghe Intimat Inculpat
Coman Cornel Contestator Inculpat
TUDOR LUCIAN Contestator Inculpat
Culea Dumitru Contestator Inculpat
Dobre Aurelian Intimat Inculpat
TUDONE DUMITRU Contestator Inculpat
Dorobanţu Dorel Contestator Inculpat
STAN AUREL Intimat Inculpat
NĂBÂRGEAC ION Contestator Inculpat
Eneschi Toma Intimat Inculpat
Giurea Constantin Contestator Inculpat
Ifrim Elena Contestator Inculpat
MARCU NICULAE Contestator Inculpat
MANEA VICTOR Contestator Inculpat
JARUL EUGENIU Intimat Inculpat
MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE Parte civilă
INSTITUTUL NAŢIONAL DE CERCETARE – DEZVOLTARE AGRICOLĂ FUNDULEA Parte civilă

CURTEA de APEL BUCURESTI

Şedinţe

04.07.2017
Ora estimata: 09:00
Complet: S 2 C 14 Co- CP Continuitate
Tip solutie: Încheiere
Solutia pe scurt: ÎNCHEIERE Admite cererea de îndreptare a erorii materiale, formulată de petenta Smina Elena. În temeiul art. 279 Cod de procedură penală, dispune înlăturarea omisiunii vădite strecurate în încheierea penala din data de 12.05.2017 şi în dispozitivul aferent, în sensul că va menţiona „Onorariul parţial al avocatului din oficiu desemnat pentru contestatorul inculpatul Eneschi Toma, în sumă de 130 lei, se avansează din fondul Ministerului Justiţiei”. Definitivă. Pronunţată în şedinţa din camera de consiliu, azi, 04.07.2017.
Document: Încheiere – îndreptare eroare materială    04.07.2017
12.05.2017
Ora estimata: 09:00
Complet: S 2 C 14 Co- CP Continuitate
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: Înch.160/C/CP/-În baza art.347 alin.3 C. pr. pen. coroborat cu art.346 alin.41 C. pr. pen. coroborat cu art.346 alin.4 C. pr. pen., cu referire la art.281 alin.1 lit.d, alin.2,3,4 C. pr. pen. şi la art.282 alin.1 şi urm. C. pr. pen., desfiinţează Încheierea de şedinţă din 14.03.2017 dată în dosarul nr.1309/116/2016/a1 aflat pe rolul Camerei preliminare din cadrul Tribunalului Călăraşi – Secţia penală. Trimite cauza la aceeaşi instanţă – Tribunalul Călăraşi – Camera preliminară – Secţia penală pentru ca în baza art.346 alin.41 C. pr. pen. cu referire la art.346 alin.4 C. pr. pen., Judecătorul de cameră preliminară să citeze inculpaţii, partea civilă, încunoştiinţaţi de conţinutul completării rechizitoriului nr.216/P/2014 din 19.09.2016, prin Ordonanţa nr.216/P/2014 din 8.03.2017 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – SCC şi procurorul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – SCC şi, prin încheiere, să se pronunţe asupra legalităţii sesizării, a administrării probelor, a efectuării actelor de urmărire penală şi a începerii judecăţii, dacă sunt îndeplinite condiţiile legale. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariile parţiale ale avocaţilor din oficiu Plate Ionela, Mihai Alina, Geambaşu Codruţa, Cristescu Paula, Prună Elena, Mihai Elena (pentru doi inculpaţi contestator şi intimat) şi Rasquin Monica, de câte 130 lei se suportă din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu azi 12.05.2017
Document: Încheiere finală camera consiliu  160/2017  12
21 septembrie 2016
Nr. 1208/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților care, la data faptelor, aveau funcțiile arătate, după cum urmează:

ȘERBAN JENEL, prefect al județului Călărași (președinte comisie),
COMAN CORNEL, subprefect al județului Călărași,
JARUL EUGENIU, șef al Administrației Domeniilor Statului – sucursala Călărași,
IFRIM ELENA, șef serviciu – Instituția Prefectului Județului Călărași,
NĂBÎRGEAC ION, director la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Călărași,
DOBRE AURELIAN, director executiv în Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Călărași,
TUDONE DUMITRU, secretar general, Consiliul Județean Călărași,
CORA GHEORGHE, reprezentant Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare,
ENESCHI TOMA, reprezentant al Direcției Silvice Călărași (l-a substituit pe director)
toți în calitate de președinte, respectiv membri ai Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Călărași și

TUDOR LUCIANMARCU NICULAECULEA DUMITRUGIUREA CONSTANTINMANEA VICTORCHIRICĂ CONSTANTINși DOROBANȚU DOREL, primari ai localităților Gurbănești, Sărulești, Valea Argovei, Nicolae Bălcescu, Lupșanu, Tămădău, Fundulea și președinți ai Comisiilor locale de fond funciar și
STAN AUREL, în calitate de reprezentant al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Călărași.

în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Inculpatul Dorobanțu Dorel, primar al orașului Fundulea, a încheiat, la data de 12 iulie 2007 împreună cu inculpatul Stan Aurel (reprezentant O.C.P.I. Călărași) un proces-verbal de delimitare a unei suprafețe de 1.982,54 ha, aflată în domeniul public al statului și în administrarea Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Fundulea (I.N.C.D.A. Fundulea), în vederea punerii în posesie a persoanelor al căror drept de proprietate a fost reconstituit de către comisiile locale Fundulea, Tămădău, Gurbănești, Sărulești, Nicolae Bălcescu, Valea Argovei, Nana, Lehliu, Lupșanu. Pentru aceasta, inculpații au invocat prevederi din legislația privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia, fără a dispune de documente care să reflecte modul de calcul al acestor suprafețe.
Aceste prevederi, însă, nu erau aplicabile terenurilor aflate în administrarea institutelor de cercetare agricolă.
În data de 13 iulie 2007, membrii Comisiei județene de fond funciar Călărași, compusă din inculpații Șerban Jenel, Coman Cornel, Jarul Eugeniu, Ifrim Elena, Năbîrgeac Ion, Dobre Aurelian, Tudone Dumitru, Cora Gheorghe și Eneschi Toma, au aprobat procesul-verbal de delimitare a suprafeței de 1.982,54 ha aflat în administrarea I.N.C.D.A. Fundulea și trecerea acestuia din domeniul public al statului în domeniul privat al orașului Fundulea.
Acest lucru s-a realizat cu încălcarea competențelor prevăzute de lege și fără a verifica și clarifica situația juridică a terenului ce a făcut obiectul trecerii din domeniul public în domeniul privat, respectiv dacă acesta era indispensabil activității de cercetare, cu atât mai mult, cu cât, la data respectivă, nu exista o justificare a delimitării suprafeței de teren respective.
În aceeași perioada de referință (anul 2007) și în același context, inculpații Tudor Lucian, Marcu Niculae, Culea Dumitru, Giurea Constantin, Manea Victor și Chirică Constantin, în calitate de primari ai comunelor anterior menționate, au întocmit propuneri către Comisia județeană de fond funciar Călărași, pentru solicitarea unor suprafețe de teren, în condițiile în care localitățile respective aveau teren în rezervă. În aceste condiții, propunerile formulate către Comisia județeană de fond funciar Călărași nu erau îndreptățite.
Prin acest demers, s-a produs o pagubă în dauna patrimoniului statului, constând în diminuarea acestuia cu terenul dezafectat din domeniul public, în cuantum de 3.771.012 euro, concomitent cu prejudicierea I.N.C.D.A. Fundulea cu suma de 8.632.940 lei, reprezentând lipsa de folosință a terenului.
În această modalitate au fost obținute foloase necuvenite pentru persoanele care au fost puse în posesie cu suprafețele de teren respective, având o valoare mult mai mare decât cele la care erau îndreptățite, dacă reglementările legale ar fi fost respectate.
Ministerul Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză, solicitând plata sumei reprezentând contravaloarea bunurilor imobile și acordarea despăgubirilor bănești pentru folosul de care a fost lipsit statul român, iar I.N.C.D.A. Fundulea s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 8.632.940 lei constând în lipsa de folosință a terenului.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra conturilor bancare și a bunurilor imobile deținute în proprietate de cei 17 inculpați până la concurența sumei de totale de 25.468.621 lei (compusă din suma de 16.835.681 lei – valoarea de piață a terenului și suma de 8.632.940 lei – lipsa de folosință a acestuia).
Față de numiții Clăbescu Doru Eduard, Pșanu Stelian, Marinescu Badea, Titu Ana și Buruiană Costel care au avut calitatea de suspecți în cauză, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Călărași, cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.