received_1436045109787309
Fara Categorie

Calarasi: BENEA-OCPI a Pierdut DOSARUL la CAB/Cata Frica de Puscarie/DORELE, maine ai TERMEN pentru FRAUDAREA INCDA, Cauta Dosarul Fostului tau Viceprimar! Te rog, daca il gasesti, da un semn, K?!

30 iunie 2017
Nr. 660/VIII/3

COMUNICAT

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 172/VIII/3 din 20 februarie 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată,

sub control judiciar, a inculpatului
BENEA OVIDIU, director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (O.C.P.I.) Călărași, în prezent suspendat din această funcție de conducere ca urmare a interdicției dispuse prin ordonanța de control judiciar, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave,
– fals în declarații, în formă continuată, 3 acte materiale

și în stare de libertate a inculpatului
GĂVĂNESCU ALEXANDRU, la data faptelor șef birou economic al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Călărași, cu privire la săvârșirea infracțiunii abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2009-22 mai 2015, inculpații Benea Ovidiu și Găvănescu Alexandru, în calitățile menționate mai sus, în contextul realizării proiectului „Modernizare și extindere la construcția existentă pentru sediul O.C.P.I. Călărași”, și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu cu încălcarea prevederilor legale, în sensul:
– favorizării unei societăți comerciale să câștige licitația care a avut ca finalitate încheierea, la data de 17 august 2009, a contractului ce privea proiectul menționat mai sus, în condițiile în care firma respectivă nu îndeplinea condițiile prevăzute în caietul de sarcini,
– achitării, la data de 28 octombrie 2009, către aceeași societate a unui avans de 595.000 lei cu TVA în lipsa unei baze legale și în scopul creării de foloase materiale necuvenite pentru firma privată. De menționat este faptul că, până la 22 mai 2015 când a fost formulată în cauză plângerea penală de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, cei doi inculpați nu au efectuat niciun demers legal pentru recuperarea acestui avans.
– încheierii, la data de 17 noiembrie 2009, cu aceeași societate comercială, a unui act adițional prin care s-au contractat lucrări, parte din ele făcând și obiectul contractului inițial. În acest context, în lipsa unei proceduri legale de atribuire și a unei solicitări a O.C.P.I. Călărași, a fost majorată semnificativ valoarea contractului inițial,
– achitării, în perioada toamna anului 2010 – finalul anului 2012, de către O.C.P.I. Călărași a facturilor emise de firma respectivă, în condițiile în care inculpații cunoșteau că lucrările fuseseră stopate din primăvara-vara anului 2010.
Prin această conduită, cei doi inculpați au creat un prejudiciu instituției pe care o reprezentau în valoare de 5.255.564 lei (cca. 1.167.903 euro) concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum în favoarea societății respective.
O.C.P.I. Călărași s-a constituit parte civilă, în cauză, cu suma de 5.546.246,07 lei (cca. 1.232.499 euro).

Cu privire la infracțiunea de fals în declarații s-a reținut că, în declarațiile de avere pe anul 2016, date pe propria răspundere, inculpatul Benea Ovidiu nu a menționat în cuprinsul acestora un număr de șase bunuri imobile (terenuri).

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra a 13 imobile (12 terenuri și o vilă) aflate în proprietatea inculpatului Benea Ovidiu și asupra a 2 terenuri aflate în proprietatea inculpatului Găvănescu Alexandru.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Călărași, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Poliție al Județului Călărași.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție

Informaţii generale

Nr. unic (nr. format vechi) : 1047/116/2017
Data inregistrarii 04.07.2017
Data ultimei modificari: 21.06.2018
Sectie: Secţia penală
Materie: Penal
Obiect: infracţiuni de corupţie (Legea nr. 78/2000) art.13/2 din Lg.78/2000 rap. la art.297 al.1 C.p. cu apl. art.309 C.p.
Stadiu procesual: Fond

 

Părţi

Nume Calitate parte
Benea D. Ovidiu Inculpat
Găvănescu C. Alexandru Inculpat
OFICIUL DE CADASTRU ŞI PUBLICITATE IMOBILIARĂ CĂLĂRAŞI Parte civilă

 

Şedinţe

21.06.2018
Ora estimata: 13:00
Complet: FCP3
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt:
Document:
21.06.2018
Ora estimata: 13:00
Complet: FCP5
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: Pentru lipsa dosarului CAB, nr.1047/116/2017/a1
Document: Încheiere de şedinţă    21.06.2018
31.05.2018
Ora estimata: 12:00
Complet: FCP3
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: Pentru lipsa dosarului de la CAB
Document: Încheiere de şedinţă    31.05.2018
08.05.2018
Ora estimata: 11:00
Complet: FCP3
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: Admite cererea pentru lipsă de apărare formulată de apărătorul inculpatului Benea Ovidiu
Document: Încheiere de şedinţă    08.05.2018FB_IMG_1521576455703

 

21 septembrie 2016
Nr. 1208/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților care, la data faptelor, aveau funcțiile arătate, după cum urmează:

ȘERBAN JENEL, prefect al județului Călărași (președinte comisie),
COMAN CORNEL, subprefect al județului Călărași,
JARUL EUGENIU, șef al Administrației Domeniilor Statului – sucursala Călărași,
IFRIM ELENA, șef serviciu – Instituția Prefectului Județului Călărași,
NĂBÎRGEAC ION, director la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Călărași,
DOBRE AURELIAN, director executiv în Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Călărași,
TUDONE DUMITRU, secretar general, Consiliul Județean Călărași,
CORA GHEORGHE, reprezentant Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare,
ENESCHI TOMA, reprezentant al Direcției Silvice Călărași (l-a substituit pe director)
toți în calitate de președinte, respectiv membri ai Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Călărași și

TUDOR LUCIANMARCU NICULAECULEA DUMITRUGIUREA CONSTANTINMANEA VICTORCHIRICĂ CONSTANTIN și DOROBANȚU DOREL, primari ai localităților Gurbănești, Sărulești, Valea Argovei, Nicolae Bălcescu, Lupșanu, Tămădău, Fundulea și președinți ai Comisiilor locale de fond funciar și
STAN AUREL, în calitate de reprezentant al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Călărași.

în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Inculpatul Dorobanțu Dorel, primar al orașului Fundulea, a încheiat, la data de 12 iulie 2007 împreună cu inculpatul Stan Aurel (reprezentant O.C.P.I. Călărași) un proces-verbal de delimitare a unei suprafețe de 1.982,54 ha, aflată în domeniul public al statului și în administrarea Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Fundulea (I.N.C.D.A. Fundulea), în vederea punerii în posesie a persoanelor al căror drept de proprietate a fost reconstituit de către comisiile locale Fundulea, Tămădău, Gurbănești, Sărulești, Nicolae Bălcescu, Valea Argovei, Nana, Lehliu, Lupșanu. Pentru aceasta, inculpații au invocat prevederi din legislația privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia, fără a dispune de documente care să reflecte modul de calcul al acestor suprafețe.
Aceste prevederi, însă, nu erau aplicabile terenurilor aflate în administrarea institutelor de cercetare agricolă.
În data de 13 iulie 2007, membrii Comisiei județene de fond funciar Călărași, compusă din inculpații Șerban Jenel, Coman Cornel, Jarul Eugeniu, Ifrim Elena, Năbîrgeac Ion, Dobre Aurelian, Tudone Dumitru, Cora Gheorghe și Eneschi Toma, au aprobat procesul-verbal de delimitare a suprafeței de 1.982,54 ha aflat în administrarea I.N.C.D.A. Fundulea și trecerea acestuia din domeniul public al statului în domeniul privat al orașului Fundulea.
Acest lucru s-a realizat cu încălcarea competențelor prevăzute de lege și fără a verifica și clarifica situația juridică a terenului ce a făcut obiectul trecerii din domeniul public în domeniul privat, respectiv dacă acesta era indispensabil activității de cercetare, cu atât mai mult, cu cât, la data respectivă, nu exista o justificare a delimitării suprafeței de teren respective.
În aceeași perioada de referință (anul 2007) și în același context, inculpații Tudor Lucian, Marcu Niculae, Culea Dumitru, Giurea Constantin, Manea Victor și Chirică Constantin, în calitate de primari ai comunelor anterior menționate, au întocmit propuneri către Comisia județeană de fond funciar Călărași, pentru solicitarea unor suprafețe de teren, în condițiile în care localitățile respective aveau teren în rezervă. În aceste condiții, propunerile formulate către Comisia județeană de fond funciar Călărași nu erau îndreptățite.
Prin acest demers, s-a produs o pagubă în dauna patrimoniului statului, constând în diminuarea acestuia cu terenul dezafectat din domeniul public, în cuantum de 3.771.012 euro, concomitent cu prejudicierea I.N.C.D.A. Fundulea cu suma de 8.632.940 lei, reprezentând lipsa de folosință a terenului.
În această modalitate au fost obținute foloase necuvenite pentru persoanele care au fost puse în posesie cu suprafețele de teren respective, având o valoare mult mai mare decât cele la care erau îndreptățite, dacă reglementările legale ar fi fost respectate.
Ministerul Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză, solicitând plata sumei reprezentând contravaloarea bunurilor imobile și acordarea despăgubirilor bănești pentru folosul de care a fost lipsit statul român, iar I.N.C.D.A. Fundulea s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 8.632.940 lei constând în lipsa de folosință a terenului.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra conturilor bancare și a bunurilor imobile deținute în proprietate de cei 17 inculpați până la concurența sumei de totale de 25.468.621 lei (compusă din suma de 16.835.681 lei – valoarea de piață a terenului și suma de 8.632.940 lei – lipsa de folosință a acestuia).
Față de numiții Clăbescu Doru Eduard, Pșanu Stelian, Marinescu Badea, Titu Ana și Buruiană Costel care au avut calitatea de suspecți în cauză, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Călărași, cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție

 

 

Informaţii generale

Nr. unic (nr. format vechi) : 1309/116/2016
Data inregistrarii 22.09.2016
Data ultimei modificari: 20.06.2018
Sectie: Secţia penală
Materie: Penal
Obiect: infracţiuni de corupţie (Legea nr. 78/2000) art.13/2 din Legea 78/2000 rap. la art.297 al.1 C.p. şi la art.309 C.p.
Stadiu procesual: Fond

 

Părţi

Nume Calitate parte
Şerban N. Jenel Inculpat
Chirică Constantin Inculpat
Cora Gheorghe Inculpat
Coman Cornel Inculpat
TUDOR LUCIAN Inculpat
Culea Dumitru Inculpat
Dobre Aurelian Inculpat
TUDONE DUMITRU Inculpat
Dorobanţu Dorel Inculpat
STAN AUREL Inculpat
NĂBÂRGEAC ION Inculpat
Eneschi Toma Inculpat
Giurea Constantin Inculpat
Ifrim Elena Inculpat
MARCU NICULAE Inculpat
MANEA VICTOR Inculpat
JARUL EUGENIU Inculpat
STATUL ROMÂN PRIN MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE Parte civilă
I.N.C.D.A. FUNDULEA Parte civilă

 

Şedinţe

22.06.2018
Ora estimata: 10:00
Complet: FCP1
Tip solutie:
Solutia pe scurt:
Document:
08.06.2018
Ora estimata: 10:00
Complet: FCP1
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: pentru audierea inculpaţilor, acordă un nou termen
Document: Încheiere de şedinţă    08.06.2018
04.05.2018
Ora estimata: 10:00
Complet: FCP1
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: pentru audierea inculpaţilor, acordă termen la 08 iunie 2018, ora 10:00
Document: Încheiere de şedinţă    04.05.2018
13.04.2018
Ora estimata: 10:00
Complet: FCP1
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: la solicitarea inculpatul Coman Cornel pentru imposibilitate de prezentare din motive medicale, acordă un nou termen
Document: Încheiere de şedinţă    13.04.2018
14.03.2018
Ora estimata: 09:30
Complet: FCP1
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: pentru lipsă de apărare, acordă un nou termen
Document: Încheiere de şedinţă    14.03.2018
22.09.2016
Ora estimata: 09:30
Complet: FCP5
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: admite cererea de abtinere formulata de doamna judecator Nicoleta Dumitru
Document: Încheiere – abţinere    22.09.2016