b2
Politica

BOMBA/ Director OCPI, fost sef cabinet ministru-puscarias FUIA si consilier judetean PNL(fost PDL)-in campanie electorala cu Baronul de Calarasi-FILIPESCU/ Aceasta BULIBASA a rezistat in cinci GUVERNE: Boc, MRU, Ponta, Ciolos si Grindeanu !

Fraudă la OCPI: Bani publici dați drept chirie și dirijați către partid / Video

7.000 de euro recunoaște că a plătit în plus Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, drept chirie, persoanei fizice Mihai Papazi, pentru un spațiu situat pe strada Viitor, din municipiul Călărași, unde a funcționat, multă vreme, Tribunalul Călărași. Banii au fost plătiți lună de lună, vreme de 5 ani, în baza unui contract de închiriere semnat de contabilul șef Alexandru Găvănescu și de directorul OCPI Călărași, Ovidiu Benea. Valoarea reală a prejudiciului adus bugetului public este, în schimb, de 9.000 de euro.

b

Struguri și bere

Beneficiarul acestei sume, Mihai Papazi, afirmă că, lunar, vreme de 5 ani, primea în contul personal, în baza contractului de închiriere pentru spațiul respectiv, pe lângă suma stipulată în contract, și o altă sumă, în valoare de 150 de euro. “E un pericol cu OCPI”. Mihai Papazi spune că o perioadă nici nu a știut că suma virată de OCPI Călărași era mai mare: “După aia m-am dezmeticit eu că intră mai mult. Eu nu aveam numai banii ăia. Intrau într-un cont unde mai erau bani. Cine a stat să se uite?” Papazi a înțeles că primește mai mulți bani decât prevedea contractul în momentul în care Ovidiu Benea a început să-i ceară diferite servicii, produse sau bani, pentru partidul din care făcea parte, PDL. “Pune-mi niște lăzi de struguri, pune-mi niște bere, că mă duc la București”, era forma prin care Benea cerea banii dați de OCPI în mod fraudulos. Erau perioade în care Ovidiu Benea și Ilie Munteanu, fostul director al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură Călărași, tot pe baza banilor virați în mod fraudulos de OCPI, veneau și serveau masa, fără să plătească, la restaurantul Casa Heliade, deținut de Anne Marie Sabine Papazi, fiica lui Mihai Papazi.

Dependent de păcănele
Și Alexandru Găvănescu, contabilul șef de la OCPI Călărași, ar fi beneficiat de sume de bani. Contabilul șef primea și el… Așa s-a mers ani de zile. Papazi știe că Găvănescu folosea banii primiți drept șpagă la păcănele, acesta fiind dependent de aparatele de joc tip slot machine. Abia anul trecut s-a descoperit faptul că aproape 400 de milioane de lei au ajuns, în plus, sub formă de chirie, în conturile lui Mihai Papazi. În schimb, suma aceasta s-a dus, conform afirmațiilor beneficiarului, sub formă de șpagă, către Ovidiu Benea, Alexandru Găvănescu sau Partidul Democrat Liberal. Justificarea contabilului șef pentru plățile în plus făcute lui Mihai Papazi e comică: la un moment dat, valoarea contractului de închiriere a fost micșorată, dar s-au efectuat aceleași plăți, din inerție. “I-am făcut imediat constatarea când ne-am sesizat și i-am făcut reținerea”. Imediat înseamnă fix după 5 ani! Situația ar fi rămas aceeași, dar anomalia a fost descoperită de Viorica Dragomir, delegată pentru o perioadă scurtă ca director OCPI Călărași. OCPI, pe raza municipiului Călărași, are un singur astfel de contract de închiriere. Găvănescu a auzit că banii virați în plus, de OCPI, au luat destinații ciudate: “Păi nu știu ce făcea… Că cotizează la partid, la dracu…”

Benea fără explicații

Papazi spune că a fost șantajat să restituie suma de 7.000 de euro, promițându-i-se că i se va prelungi contractul de închiriere pentru spațiul din municipiul Călărași, situat pe strada Viitor, unde OCPI a depozitat arhiva. După recuperarea sumei, contractul a fost reziliat, iar OCPI a închiriat, pentru o sumă de de două ori mai mare decât oferta făcută de Mihai Papazi, un spațiu deținut de Confort SA. Firma Confort SA este controlată de Marian Drăgan, coleg de partid cu șeful OCPI, Ovidiu Benea. La acest moment, arhiva OCPI este depozitată la etajul 3 al blocului Confort și sunt elemente că acest fapt se face cu încălcarea încălcarea legii. Contactat de reporterii postului de televiziune România Tv, Ovidiu Benea a negat că ar fi primit foloase materiale sau că și-ar fi folosit influența pentru a dirija o parte din banii primiți, drept chirie, de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, de Mihai Papazi, către Partidul Democrat Liberal. Nu a putut să explice de ce Papazi primea bani în plus.

Presiuni prin interpuși

În schimb, Marian Drăgan, colegul de partid al lui Ovidiu Benea și beneficiarul noului contract de închiriere cu OCPI, prin interpuși, a făcut presiuni ca numele acestuia să nu fie amestecat în acest scandal de dirijare a banilor publici pe criterii politice. S-au efectuat apeluri către reprezentanții postului de televiziune România Tv. Presiunile s-au făcut prin intermediul numitei Irina Ravac, angajată a Camerei de Comerț și Industrie a județului Călărași, unde același Marian Drăgan ocupă postul de președinte, dar și prin intermediul unei individe care deține o publicație locală și care are relații apropiate cu același Marian Drăgan. Este vorba de Ana Maria Gonciu.

Încă un fost demnitar, cercetat în dosarul terenurilor de la Nana ale familiei Băsescub3

Dosarul Nana nu îi face probleme doar lui Traian Băsescu. Mai mulţi apropiaţi ai fostului preşedinte au fost denunţaţi, iar acum trebuie să răspundă la DNA pentru retrocedările din Călăraşi, care i-au adus Ioanei Băsescu un teren de 290 de hectare. Surse judiciare spun că printre băsiştii vizaţi de anchetă se numără şi fostul ministru Stelian Fuia.

Denunţătorii de la care au pornit noile dosare sunt cei mai prolifici falsificatori din cazul Nana. Ei au dezvăluit anchetatorilor că mafia retrocedărilor de la Nana era susţinută de la nivelul Judeţului Călăraşi, de la prefecţi, la directori de Cadastru şi alte instituţii publice.

„În data de 21.04.2015, inculpatele N. T. şi P. S. au depus un denunţ la dosarul cauzei prin care au sesizat săvârşirea unor fapte de natură penală de către persoane având calitatea de membri ai Comisiei judeţene de fond funciar, de conducători şi persoane cu funcţii de control din cadrul unor autorităţi şi instituţiilor publice judeţene şi municipale în legătură cu cererile de reconstituire”, arată anchetatorii, potrivit România TV.

Printre retrocedările incriminate în denunţuri se numără şi cea în urma căreia Ovidiu Benea, fostul director de cabinet al ministrului agriculturii, Stelian Fuia, a pus mâna pe o suprafaţă de teren în comuna Nana. În plus, denunţătorii au dat informaţii suplimentare şi despre neregulile de la Fundulea, un dosar deja deschis la DNA.

Corpul de control al premierului a sesizat DNA după ce 2000 de hectare de teren au fost scoase din domeniul public şi trecute în cel privat al comunei Fundulea. Printre cei vizaţi de anchetă, pe lângă fostul prefect Jenel Şerban, s-ar număra şi fostul ministru al agriculturii, Stelian Fuia. Denunţurile întăresc concluziile corpului de control.

 

Scandalul Nana: Jenel Șerban și Ovidiu Benea sunt denunțați că au luat mităb1

Scandalul retrocedărilor ilegale din comuna Nana, județul Călărași, ia o nouă amploare. Până la acest moment, 11 persoane sunt inculpate pentru constituire de grup infracțional organizat, aderare și sprijinire a unui asemenea grup. Este vorba de Niculae Tudorița (secretar în cadrul Primăriei Nana), Decu Florian (funcţionar în cadrul Primăriei Nana), Neagu Marius Gelu (funcţionar în cadrul Primăriei Nana), Dobre Marian (funcţionar în cadrul Primăriei Nana), Dobre Gheorghe (primarul comunei Nana), Preda Simona Alina (funcţionar în cadrul Primăriei Nana), Preda Vasilica (contabil în cadrul Primăriei Nana), Enciu Domnica, Negoiță Daniela, Tudorache Nicolae (casier în cadrul Primăriei Nana). Șpăgi pentru șefii de instituții La Primăria Nana, Dobre Marian, funcționarul care ocupă postul de șef în cadrul biroului registru agricol, este fratele actualului primar, Dobre Gheorghe. Preda Simona Alina, în schimb, este fiica secretarei Primăriei Nana, Nicolae Tudorița. Cele două au o societate agricolă. Preda Simona Alina și Nicolae Tudorița au făcut un denunț, în data de 21 aprilie 2015, în care acuză că mafia retrocedărilor de la Nana era susţinută de la nivelul judeţului Călăraşi, de la prefecţi, la directori de Cadastru şi alte instituţii publice. Nicolae Tudorița și Preda Simona Alina, în denunțul depus, susțin că mai mulți șefi de instituții publice de la nivelul județului Călărași cunoșteau faptul că multe din retrocedările de pe raza comunei Nana se făceau cu acte falsificate. La schimb, aceștia pretindeau mită. Printre cei denunțați că cereau bani pentru a semna documentele de retrocedare sunt Jenel Șerban și Ovidiu Benea. Jenel Șerban a fost secretar general în cadrul Prefecturii Călărași, în perioada 2001 – 2005, după care, până în 2008, a ocupat funcția de prefect. Ovidiu Benea, în schimb, a fost directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Călărași, din 2008 până la sfârșitul anului 2013. 10 hectare pentru Ovidiu Benea “În data de 21.04.2015, inculpatele N. T. şi P. S. au depus un denunţ la dosarul cauzei prin care au sesizat săvârşirea unor fapte de natură penală de către persoane având calitatea de membri ai Comisiei judeţene de fond funciar, de conducători şi persoane cu funcţii de control din cadrul unor autorităţi şi instituţiilor publice judeţene şi municipale în legătură cu cererile de reconstituire”, arată anchetatorii. Printre retrocedările incriminate în denunţuri se numără şi cea în urma căreia Ovidiu Benea, fostul director de cabinet al ministrului agriculturii, Stelian Fuia, a pus mâna pe o suprafaţă de teren în comuna Nana. În plus, denunţătorii au dat informaţii suplimentare şi despre neregulile de la Fundulea, un dosar deja deschis la DNA, specifică, totodată, postul de televiziune România Tv. Ovidiu Benea figurează cu suprafața de 9,72 de hectare teren arabil în comuna Nana, achiziționat în anul 2012, pe când era directorul OCPI Călărași. Până la această cumpărare, Benea deținea în proprietate doar 4,3 hectare de teren arabil, pe raza localităților Fundulea și Tămădău. Jaful de la Ștefan Vodă În schimb, Jenel Șerban, ca prefect, a girat jaful petrecut pe raza localității Ștefan Vodă. 1.708 hectare au fost împărțite, pe raza acestei localități, de șmecherii județului. 197 de hectare au ajuns la Agrocristi SRL, societatea deținută exact de prefectul de la acea vreme, Jenel Șerban. Alte terenuri au ajuns la Vasile Iliuță (551 ha), Maria Lițu, judecător în cadrul Tribunalului Călărași, prin soț (608 hectare), Constantin Tudor (23 hectare), prin SC Tudor SRL, firmă deținută în acte de fratele său. Jenel Șerban, Vasile Iliuță și Constantin Tudor erau membri ai Partidului Umanist Român, condus de pușcăriașul Dan Voiculescu. În cazul punerilor în posesie de pe raza comunei Ștefan Vodă, lucrurile nu sunt clare nici până la această dată. Nici un parchet nu a dorit să stabilească modul în care s-au făcut punerile în posesie de aici și cum au reușit Șerban, Iliuță, Tudor și Lițu să intre în posesia unor suprafețe uriașe de teren agricol. Cazul Fundulea Jenel Șerban este cercetat într-un dosar instrumentat de departamentul Național Anticorupție. Din 30 septembrie 2014 se efectuează cercetări față de Şerban Jenel,, prefect al județului Călărași, Cornel Coman, subprefect al judeţului Călăraşi, Clăbescu Doru Eduard, subprefect al judeţului Călăraşi, Ifrim Elena, șef serviciu – Instituţia Prefectului, Năbârgeac Ion, director la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Călăraşi, Dobre Aurelian, director executiv în Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Călăraşi, Jarul Eugen, şef al Administrației Domeniilor Statului – sucursala Călăraşi; Pşanu Stelian, director al Societății Naţionale “Îmbunătăţiri Funciare” Călărași, Dumitru Tudone, secretar general, Consiliul Judeţean Călărași; Marinescu Badea, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Bucureşti; Titu Ana, director al Direcţiei Silvice Călăraşi, Buruiană Cornel, reprezentant al Asociaţiei Naţionale a Proprietarilor de Pământ, de Păduri „Propact”, Manea Victor, Dorobanţu Dorel, Tudor Lucian, Culea Dumitru, Giurea Constantin şi Chirică Constantin, reprezentanţi ai comisiilor locale de fond funciar din localităţile Lupşanu, Fundulea, Gurbăneşti, Valea Argovei, Nicolae Bălcescu, Tămădău. 60 de milioane de euro prejudiciu Aceştia sunt acuzaţi de comiterea infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, cu consecințe deosebit de grave. Prejudiciul estimat de procurori este de 60 de milioane de euro.

CONSILIERUL LOCAL PDL DIN FUNDULEA, OVIDIU BENEA, A SNOPIT ÎN BATAIE DOI ȘOFERI DE AMBULANȚĂ, AMANȚII SOȚIEI SALE

Fostul șef de cabinet al lui Stelian Fuia, pe vremea când acesta era ministrul PDL al agriculturii, a băgat doi oameni în spital după ce i-a bătut crunt. Ovidiu Benea, consilier local PDL la Fundulea și director la Oficiul de Cadastru Călărași, a bătut, în urmă cu o lună, doi șoferi de la AmbulanțaFundulea, aceștia fiind internați în spital.

Potrivit cercetărilor desfășurate de Poliție, dar și declarației date de Ovidiu Benea în fața anchetatorilor, consilieerul local PDL a precizat că „unul dintre șoferi este amantul soției, iar celălalt șofer era pe cale să devină iubitul soției”. Femeia, Georgeta Benea, este asistent medical la Ambulanța Fundulea, adică este colega celor doi șoferi bătuți.

Ovidiu Benea este cercetat acum de polițiști pentru vătămare corporală.

Andrei Tudor