Ovidiu_Benea
Anchete DNA

BENEA, Boss-ul de la OCPI Calarasi-actual consilier judetean PNL, a fost lasat sa TAIE Porcu cu SOFERII de pe Ambulanta/Vezi Decizia CAB si DNA, Se pare ca PNL i-a lasat Fonctia! Ludovic, ce faci, bre?Nu ti-a zis nimic, Felipe!­čśÄ

30 iunie 2017
Nr. 660/VIII/3

COMUNICAT

├Än cauza mediatizat─â prin comunicatul┬ánr. 172/VIII/3┬ádin 20 februarie 2017, procurorii din cadrul Direc╚Ťiei Na╚Ťionale Anticorup╚Ťie ÔÇô Sec╚Ťia de combatere a corup╚Ťiei au dispus trimiterea ├«n judecat─â,

sub control judiciar, a inculpatului
BENEA OVIDIU, director al Oficiului de Cadastru ╚Öi Publicitate Imobiliar─â (O.C.P.I.) C─âl─âra╚Öi, ├«n prezent suspendat din aceast─â func╚Ťie de conducere ca urmare a interdic╚Ťiei dispuse prin ordonan╚Ťa de control judiciar, cu privire la s─âv├ór╚Öirea infrac╚Ťiunilor de:
– abuz ├«n serviciu, dac─â func╚Ťionarul public a ob╚Ťinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecin╚Ťe deosebit de grave,
– fals ├«n declara╚Ťii, ├«n form─â continuat─â, 3 acte materiale

și în stare de libertate a inculpatului
G─éV─éNESCU ALEXANDRU, la data faptelor ╚Öef birou economic al Oficiului de Cadastru ╚Öi Publicitate Imobiliar─â C─âl─âra╚Öi, cu privire la s─âv├ór╚Öirea infrac╚Ťiunii abuz ├«n serviciu, dac─â func╚Ťionarul public a ob╚Ťinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecin╚Ťe deosebit de grave.

├Än rechizitoriul ├«ntocmit, procurorii au re╚Ťinut urm─âtoarea stare de fapt:
├Än perioada 2009-22 mai 2015, inculpa╚Ťii Benea Ovidiu ╚Öi G─âv─ânescu Alexandru, ├«n calit─â╚Ťile men╚Ťionate mai sus, ├«n contextul realiz─ârii proiectului ÔÇ×Modernizare ╚Öi extindere la construc╚Ťia existent─â pentru sediul O.C.P.I. C─âl─âra╚ÖiÔÇŁ, ╚Öi-au ├«ndeplinit atribu╚Ťiile de serviciu cu ├«nc─âlcarea prevederilor legale, ├«n sensul:
– favoriz─ârii unei societ─â╚Ťi comerciale s─â c├ó╚Ötige licita╚Ťia care a avut ca finalitate ├«ncheierea, la data de 17 august 2009, a contractului ce privea proiectul men╚Ťionat mai sus, ├«n condi╚Ťiile ├«n care firma respectiv─â nu ├«ndeplinea condi╚Ťiile prev─âzute ├«n caietul de sarcini,
– achit─ârii, la data de 28 octombrie 2009, c─âtre aceea╚Öi societate a unui avans de 595.000 lei cu TVA ├«n lipsa unei baze legale ╚Öi ├«n scopul cre─ârii de foloase materiale necuvenite pentru firma privat─â. De men╚Ťionat este faptul c─â, p├ón─â la 22 mai 2015 c├ónd a fost formulat─â ├«n cauz─â pl├óngerea penal─â de c─âtre Agen╚Ťia Na╚Ťional─â de Cadastru ╚Öi Publicitate Imobiliar─â, cei doi inculpa╚Ťi nu au efectuat niciun demers legal pentru recuperarea acestui avans.
– ├«ncheierii, la data de 17 noiembrie 2009, cu aceea╚Öi societate comercial─â, a unui act adi╚Ťional prin care s-au contractat lucr─âri, parte din ele f─âc├ónd ╚Öi obiectul contractului ini╚Ťial. ├Än acest context, ├«n lipsa unei proceduri legale de atribuire ╚Öi a unei solicit─âri a O.C.P.I. C─âl─âra╚Öi, a fost majorat─â semnificativ valoarea contractului ini╚Ťial,
– achit─ârii, ├«n perioada toamna anului 2010 – finalul anului 2012, de c─âtre O.C.P.I. C─âl─âra╚Öi a facturilor emise de firma respectiv─â, ├«n condi╚Ťiile ├«n care inculpa╚Ťii cuno╚Öteau c─â lucr─ârile fuseser─â stopate din prim─âvara-vara anului 2010.
Prin aceast─â conduit─â, cei doi inculpa╚Ťi au creat un prejudiciu institu╚Ťiei pe care o reprezentau ├«n valoare de 5.255.564 lei (cca. 1.167.903 euro) concomitent cu ob╚Ťinerea unui folos necuvenit ├«n acela╚Öi cuantum ├«n favoarea societ─â╚Ťii respective.
O.C.P.I. Călărași s-a constituit parte civilă, în cauză, cu suma de 5.546.246,07 lei (cca. 1.232.499 euro).

Cu privire la infrac╚Ťiunea de fals ├«n declara╚Ťii s-a re╚Ťinut c─â, ├«n declara╚Ťiile de avere pe anul 2016, date pe propria r─âspundere, inculpatul Benea Ovidiu nu a men╚Ťionat ├«n cuprinsul acestora un num─âr de ╚Öase bunuri imobile (terenuri).

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra a 13 imobile (12 terenuri și o vilă) aflate în proprietatea inculpatului Benea Ovidiu și asupra a 2 terenuri aflate în proprietatea inculpatului Găvănescu Alexandru.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului C─âl─âra╚Öi, cu propunere de a se men╚Ťine m─âsurile preventive ╚Öi asigur─âtorii dispuse ├«n cauz─â.

├Än cauz─â procurorii au beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Poli╚Ťie al Jude╚Ťului C─âl─âra╚Öi.

Facem precizarea c─â aceast─â etap─â a procesului penal reprezint─â, conform Codului de procedur─â penal─â, finalizarea anchetei penale ╚Öi trimiterea rechizitoriului la instan╚Ť─â spre judecare, situa╚Ťie care nu poate s─â ├«nfr├óng─â principiul prezum╚Ťiei de nevinov─â╚Ťie.

BIROUL DE INFORMARE ╚śI RELA╚ÜII PUBLICE

Informaţii dosar

Informaţii generale

Nr. unic (nr. format vechi) : 1047/116/2017/a1 (3362/2017 )
Data inregistrarii 08.11.2017
Data ultimei modificari: 24.11.2017
Sectie: Secţia I penală
Materie: Penal
Obiect: m─âsuri ┼či excep┼úii dispuse de judec─âtorul de camer─â preliminar─â
Stadiu procesual: Contestaţie(NCPP)

 

Părţi

Nume Calitate parte
Benea D. Ovidiu Contestator Inculpat
G─âv─ânescu C. Alexandru Contestator Inculpat
OFICIUL DE CADASTRU ┼×I PUBLICITATE IMOBILIAR─é C─éL─éRA┼×I Intimat Parte civil─â

 

┼×edin┼úe

11.01.2018
Ora estimata: 09:00
Complet: S1 C8 CP-Contestaţii
Tip solutie:
Solutia pe scurt:
Document:
23.11.2017
Ora estimata: 09:00
Complet: S1 C8 CP-Contestaţii
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: solicitare relaţii cu privire la data comunicări către inculpaţi a incheieri contestate
Document: ├Äncheiere de ┼čedin┼ú─â┬á ┬á 23.11.2017

 

C─âi atac

 

Dat─â declarare

Parte declarant─â Cale de atac
10/10/2017 Găvănescu C. Alexandru, Contestaţie(NCPP)
12/10/2017 Găvănescu C. Alexandru, Contestaţie(NCPP)
13/10/2017 Benea D. Ovidiu, Contestaţie(NCPP)
16/10/2017