FB_IMG_1493043498364
Politica

ALERTA PNL/ORBAN se pregateste sa REFACA adevaratul PNL!

Ludovic Orban, candidat la funcția de președinte al PNL, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că aroganța, tupeul, nesinceritatea și lipsa de onestitate trebuie să dispară din comportamentul liberalilor, subliniind că are ca obiectiv ca partidul să devină principala forță politică din România.

El a arătat că este sprijinit de 40 de filiale liberale pentru șefia PNL și că a discutat cu președintele Klaus Iohannis cu privire la candidatura sa. Liberalul a indicat că îi susține pentru echipa sa de prim-vicepreședinți pe Ilie Bolojan, Mircea Hava, Raluca Turcan și Iulian Dumitrescu.

Orban a mai afirmat că PNL trebuie să aibă un Guvern alternativă și a menționat că Executivul Grindeanu este unul contraperformant. El a susținut și că liderii PSD creează o criză politică fără un motiv plauzibil serios și că ar fi bine dacă s-ar crea o altă majoritate parlamentară. Ludovic Orban consideră că premierul Sorin Grindeanu ar trebui să demisioneze din funcție

De asemenea, el vorbește în interviu de contracandidatul său, Cristian Bușoi, despre punctele forte ale moțiunii cu care candidează la Congresul PNL, modificările la Statutul partidului, opoziția făcută de liberali, relația cu PSD.

AGERPRES: Domnule Orban candidați la funcția de președinte al PNL, nu este prima oară. Care sunt motivele pentru care candidați?
Ludovic Orban: Pentru că am obiectivul de asigura Partidului Național Liberal un leadership care să-i permită să devină principala forță politică din România.

AGERPRES: Puteți să ne spuneți câteva puncte forte ale moțiunii cu care candidați?
Ludovic Orban: În mod evident, am abordat în moțiune probleme legate de funcționarea partidului. Pe scurt, mi-am stabilit ca obiective desăvârșirea fuziunii, asigurarea unei coeziuni în acțiunea politică pentru PNL, asigurarea unei egalități de șanse pentru toți membrii PNL. Al doilea obiectiv, asigurarea unei democrații veritabile în funcționarea PNL, libertatea de expresie va fi garantată, nu voi mai permite existența delictului de opinie, mai precis ca membrii PNL să aibă ceva de suferit în urma exprimării propriilor opinii. (…) Un program de gestiune a carierei care să permită instituirea unei meritocrații veritabile în PNL, un set de criterii de proceduri care să permită ca cei mai buni ai PNL să ajungă să ocupe pozițiile de reprezentare, pentru pozițiile publice pe care PNL poată să propună reprezentanți.

De asemenea, am pus un accent foarte mare pe necesitatea investirii în resursa umană, principala resursă umană pe care o are un partid politic. Este nevoie de o investiție foarte serioasă în pregătirea acestei resurse umane, în dezvoltarea capabilităților membrilor PNL, în creșterea calității prestației lor, atât în interiorul PNL, cât și al prestației publice. Voi introduce ca sistem adoptarea de program anuale de training în care să decidem toate categoriile de membri ai PNL care vor beneficia de aceste programe de training, care sunt domeniile în care vom furniza training și mai ales cum vom folosi îmbunătățirea pregătirii informațiilor, a capabilităților de către acești membri.

Nu în ultimul rând, am un capitol în moțiune intitulat „Politica altfel” în care exprim opiniile mele legate de comportamentul politic al liberalilor. Liberalii trebuie să fie oameni simpli, oameni dedicați interesului public, oameni care să fie accesibili pentru cetățean, care să fie oricând dispuși să intervină pentru soluționarea problemelor cetățenilor, care să nu fie tarați de obiceiurile pe care, din păcate, le-au avut foarte mulți politicieni după Revoluție și anume acelea de a minți cu nerușinare în campanie, de a nu se ține de cuvânt, de a se izola de public după alegerea în funcția publică. Trebuie să dispară aroganța, tupeul, nesinceritatea, lipsa de onestitate în comportamentul liberalilor.

Pentru ceea ce privește poziționarea politică a partidului propun asumarea unei identități clare de dreapta, liberal-conservatoare, o atitudine de opoziție dură, fermă față de actualul partid de guvernământ, niciun compromis și niciun blat pe sub masă cu PSD la niciun nivel, nici la nivel național, nici la nivel județean, nici la nivel local, reprezentarea în acțiunea politică a acelei părți din societate educate, civilizate, care dorește să trăiască într-o societate normală, într-o societate dezvoltată, care să ofere oportunități fiecărui membru al societății pentru a reuși în viață, pentru a avea o carieră, pentru a-și putea întemeia o familie.

Nu în ultimul rând, mi-am stabilit ca obiective câștigarea alegerilor prezidențiale, un al doilea mandat pentru președintele Klaus Iohannis, câștigarea alegerilor locale și câștigarea alegerilor parlamentare care să permită formarea Guvernului de către PNL.

AGERPRES: Câte organizații PNL susțin moțiunea dvs și care credeți că sunt șansele să deveniți președinte al PNL?
Ludovic Orban: Din 48 de organizații moțiunea mea a întrunit numărul necesar de voturi statutar în 40 de organizații, dar și în celelalte opt organizații în care nu a fost votată am obținut un număr important de voturi și, de asemenea, dintre delegații care vor veni la Congres vor fi mulți liberali care vor vota pentru mine și pentru moțiunea mea. Patru luni de zile am fost într-o campanie extrem de intensă, o campanie pe care am dus-o către baza PNL. Am fost în aproape fiecare județ de două ori. (…) Nu consider proiectul de moțiune un text definitiv. Este un text care este deschis oricărei îmbunătățiri, oricărei idei și propuneri pe care o face orice membru al PNL, pe care o consider pertinentă și care poate să îmbunătățească programul politic al partidului. Moțiunea va fi practic un schelet pentru viitorul program politic și de guvernare al PNL.

AGERPRES: Contracandidatul dvs este Cristian Bușoi. Cum îl caracterizați?
Ludovic Orban: Este un coleg liberal. Apreciez intrarea sa în competiție. Și Cristian Bușoi a dus o campanie foarte intensă, a prezentat idei, soluții. puncte de vedere care sunt demne de luat în seamă.

AGERPRES: Cristian Bușoi spunea că nu sunteți un bun lider pentru PNL, în acest moment, deoarece nu aveți o viziune și sunteți înconjurat de aceeași oameni din trecut. La rândul său, fostul președinte al PNL Crin Antonescu spunea că nu trebuie să fiți președintele PNL. Cum le răspundeți?
Ludovic Orban: Important este ce spun colegii mei de partid, membrii PNL și cei 5.000 de delegați care vor participa la acest Congres, iar cea mai mare parte dintre ei, pe care i-am întâlnit, am comunicat direct, au exprimat aprecieri și susținerea lor pentru candidatura mea. Ca atare aș prefera să nu comentez observații critice făcute din partea unor colegi de partid și exact cum am spus la începutul campaniei, în urmă cu patru luni, întreaga mea campanie a fost o campanie pozitivă, marcată de fair play, de corectitudine față de toți colegii mei implicați în cursă, pentru că important pentru mine este ca PNL să iasă întărit din acest Congres, să iasă unit și să se formeze o echipă care să se mobilizeze pentru atingerea obiectivelor stabilite de Congres.

AGERPRES: Cu ce echipă de prim-vicepreședinți v-ați dori să mergeți înainte și pe cine veți propune secretar general?
Ludovic Orban: Voi face publice toate preferințele mele pentru toate pozițiile din Biroul Politic Național. La funcțiile de prim-vicepreședinți, sunt în echipă cu mine și le voi susține candidatura lui Ilie Bolojan pentru funcția de prim-vicepreședinte politic, Mircea Hava — primarul din Alba-Iulia, pentru poziția de prim-vicepreședinte pe relații internaționale, Raluca Turcan pentru poziția de prim-vicepreședinte pe comunicare și Iulian Dumitrescu — președintele PNL Prahova, pentru poziția de prim-vicepreședinte pe probleme economice și relații cu societatea civilă.

AGERPRES: În ultima perioadă se discută despre modificări la Statutul PNL. Ce susțineți că ar trebui să se schimbe?
Ludovic Orban: Eu susțin o procedură și nicidecum un punct de vedere personal. Sigur, am câteva idei care pot contribui la democratizarea partidului, la instituirea meritocrației în partid. Acestei idei le voi propune, dar numai după ce vom apela la procedura normală și firească. Vom alege o comisie de statut a partidului după Consiliul Național, această comisie de statut va avea misiunea să facă un auditoriu organizațional, să identifice probleme statutare care afectează. creează disfuncționalități în partid, care pot să afecteze exprimarea unor drepturi ale membrilor PNL. De asemenea, voi face o dezbatere publică în tot partidul referitor la viitorul Statut.

AGERPRES: Credeți că ar trebui eliminată acea prevedere prin care prim-vicepreședinții nu pot fi și lideri de filială?
Ludovic Orban: Da, cu siguranță. În general nu prea sunt de acord cu incompatibilitățile și de altfel la un moment dat am căzut de acord și cu colegul meu (n.r. Cristian Bușoi) să susținem această modificare, până la urmă s-a răzgândit, nu este niciun fel de problemă. Vom vedea. Dacă are susținere această propunere ea va trece în Consiliul Național.

AGERPRES: În Statut sunt prevăzute mai multe incompatibilități pentru membrii PNL, de exemplu pentru cei cu probleme penale. Le susțineți în continuare?
Ludovic Orban: Atâta timp cât este un statut în vigoare, el trebuie să fie respectat și eu, ca președinte, voi fi garantul respectării statutului.

AGERPRES: Cum evaluați Opoziția făcută de PNL până acum în Parlament?
Ludovic Orban: Am avut momente bune, momente mai puțin bune. S-a simțit lipsa unei conduceri legitime a partidului. Vă dau numai exemplu poziționarea la Legea salarizării, din cauza faptului că nu s-a întrunit cvorumul, Biroul Politic, care este organismul statutar abilitat să ia decizia. Din cauza aceasta în grupul parlamentar practic nu a existat o poziție unitară, au existat colegi care au votat altfel decât cum a votat majoritatea grupului. După Congres și după Consiliul Național, PNL va avea o conducere legitimă și acest lucru se va simți în funcționarea PNL la toate nivelurile, inclusiv în activitatea grupurilor parlamentare.

AGERPRES: Cum evaluați activitatea Guvernului Grindeanu?
Ludovic Orban: În urmă cu două-trei săptămâni reprezentanții partidului de guvernământ, dacă îndrăzneam să spun un cuvânt urât despre Guvernul Grindeanu, se luau la bătaie și îl ridicau în slăvi, astăzi văd că au identificat că este o catastrofă acest Guvern pentru România și sunt hotărâți să-l trimită la plimbare pe Grindeanu. A fost un Guvern de slugi încă de la început. Modul în care a fost constituit a fost un mod vicios, stilul, mecanismul de desemnare a primului ministru și a miniștrilor a viciat performanța oamenilor, pentru că Dragnea a permis fiecărui baron apropiat să-și pună ministru pe ici pe colo, oamenii au desemnat niște oameni care nu au nici autoritatea, nici competența necesară, nici expertiza, experiența pentru a putea gira astfel de funcții de ministru și din cauza aceasta Guvernul a dat-o în bară rău de tot, iar ce se întâmplă astăzi este dovada unei iresponsabilități crase.

Nu pot să înțeleg de ce conducerea PSD creează o criză politică fără niciun motiv plauzibil serios. Ce se întâmplă în spatele acestei decizii neașteptate de a retrage sprijinul politic pentru un Guvern care este învestit de nici șase luni de zile? Cum poate un Guvern într-o perioadă atât de scurtă de timp să dea măsura capacității de a guverna sau nu? Oricum nu a avut capacitatea de a guverna și astăzi cei care lăudau Guvernul, în urmă cu o săptămână, două, trei, o lună de zile, iată că spun adevărul. Avem un Guvern care este contraperformant, care nu și-a atins nici măcar o treime din obiectivele stabilite.

Această criză politică are consecințe extrem de nefaste pentru România și nu cred că reglările de conturi din interiorul partidului de guvernământ trebuie să fie motivația acțiunii publice a unui Guvern. Cred că soluționarea crizei este un imperativ pentru România, pentru că suntem într-un moment în care România are nevoie de stabilitate, de un Guvern care să îndeplinească toate angajamentele noastre atât față de NATO, UE, față de SUA în cadrul Parteneriatului Strategic și acest lucru nu se poate realiza atât timp cât este un haos general în cadrul majorității parlamentare și în cadrul puterii executive.

AGERPRES: Credeți că premierul Sorin Grindeanu ar trebui să demisioneze?
Ludovic Orban: În orice țară civilizată, în momentul în care partidul de guvernământ retrage sprijinul unui premier, premierul pleacă acasă. Aceasta este logica firii. Mi se pare foarte ciudat, parcă chiar într-o postare pe Facebook în care a spus că atunci când a primit funcție dădea din coate și era foarte fericit și servil, iar acum când încearcă să ia osul a devenit brusc fioros, se cramponează de putere și găsește nu știu câte cusururi pentru cei care l-au propus în funcția respectivă.

În mod evident, în orice societate democratică serioasă în momentul în care majoritatea parlamentară retrage sprijinul unui guvern, guvernul pleacă acasă și cred că premierul de mucava al lui Dragnea, dacă vrea să mai facă purici în politica românească, ar trebui să se ducă acasă. Cred, de asemenea, că ar fi foarte bine dacă s-ar putea configura o altă majoritate parlamentară decât actuala majoritate parlamentară, care este toxică pentru România și care riscă să provoace o criză artificială în România, așa cum este și această criză politică.

AGERPRES: Pentru că vorbiți de altă majoritate parlamentară, cum vedeți dvs scena politică?
Ludovic Orban: Aș prefera să nu dezbat acest subiect până nu se alege o conducere legitimă la PNL.

AGERPRES: Dacă veți ajunge președinte al PNL care va fi relația cu PSD?
Ludovic Orban: O relație de opoziție categorică, fermă, tranșantă bazată pe argumente, pe poziții bine fundamentate și un lucru pe care vi-l spun că așa va fi: nu voi mai îngădui nicio înțelegere pe sub masă cu cooperativa celor roșii la niciun nivel, nici la nivel național, nici la nivel local. Oamenii ca să capete încredere în noi trebuie să-i reprezentăm, să-i apărăm de toate relele pe care poate să le aducă partidul de guvernământ. Noi trebuie să fim practic forța politică care se va lupta pentru interesele părții normale, civilizate, educate din societatea românească ce nu acceptă să fie condusă în modul în care conduce astăzi România PSD. Ca atare lupta la baionetă pe toate fronturile cu actualul partid de guvernământ.

AGERPRES: Ar trebui ca PNL să aibă un Guvern alternativă?
Ludovic Orban: Vom construi cu siguranță. Plecând de la scheletul dat de moțiune începem elaborarea programului de guvernare. Unul dintre obiectivele pe care le am în cadrul moțiunii mele este revitalizarea comisiilor de specialitate, readunarea oamenilor nu numai din partid, ci și din afara partidului care au o expertiză în toate domeniile pentru a putea construi evaluări serioase ale situației și mai ales pachete de soluții care să permită depășirea problemelor care există în toate domeniile, de la economie până la sănătate, de la educație până la administrație.

AGERPRES: Pe cine vedeți din PNL pentru funcția de premier?
Ludovic Orban: Este prematur să purtăm o discuție pe această temă, dar PNL are foarte mulți membri care dețin expertiza necesară, experiența, politica administrativă pentru a putea gestiona o astfel de funcție.

AGERPRES: Ați avut o discuție cu președintele Klaus Iohannis în legătură cu candidatura dvs? Credeți că trebuie valorificat parteneriatul cu președintele?
Ludovic Orban: Cu siguranță. De altfel, am și introdus un capitol în moțiune, odată cu anunțarea susținerii candidaturii mele de către Raluca Turcan, de parteneriat cu președintele. Noi suntem angajați în fața cetățenilor României să îndeplinim obiectivele pe care ni le-am susținut în momentul în care am susținut candidatura la Președinția României a președintelui PNL din acea vreme, dl Klaus Iohannis. Suntem într-un parteneriat datorat unui angajament comun pe care l-am făcut și PNL va fi partenerul președintelui Iohannis în toate acțiunile și demersurile pe care le face pentru a pune în practică programul pe care ne-am angajat să-l realizăm.

AGERPRES: Ați discutat cu dl președinte?
Ludovic Orban: Cu siguranță, dar să nu mă întrebați ce am discutat. (…) Nu fac parte dintre aceia care au obiceiul să facă dezvăluiri în urma discuțiilor între patru ochi.

AGERPRES: Contracandidatul dvs v-a invitat la o dezbatere. Spunea că este benefică pentru PNL.
Ludovic Orban: Nu particip la confruntări televizate decât cu adversarii politici. Nu am nevoie ca să comunic cu membri de partid să apelez la astfel de dezbateri. Eu am fost patru luni de zile într-o campanie internă intensă, în care am discutat cu mii de membri ai PNL, le-am transmis gândurile mele, viziunea mea, proiectele pe care le am pentru PNL și nu cred că este bine ca în public să se creeze impresia că PNL ar fi divizat. Din acest motiv, am spus clar că voi spune ceea ce am de spus, așa cum am spus în patru luni de campanie, voi spune la Congres și acolo este locul în care va avea loc această dezbatere și confruntare.

AGERPRES: Dl Cataramă, înscris și el în cursa pentru președinția PNL, nu a reușit să obțină voturile necesare pentru a-și prezenta moțiunea, dar ar dori totuși să-și susțină moțiunea în Congres. Se gândea că dvs și dl Bușoi ați fi de acord.
Ludovic Orban: Nu știu ce gândește dl Cataramă. Eu cunosc prevederile statutare, iar în conformitate cu prevederile statutare nu se supun dezbaterii Congresului decât acele moțiuni care au îndeplinit condițiile satutare, prin care condiția esențială este susținerea a minim 10 filiale județene. Această condiție nu a fost îndeplinită, ca atare în cadrul Congresului vor fi prezentate și supuse votului doar două moțiuni, cele care au întrunit condițiile statutare.

AGERPRES: Faptul că veți fi al doilea care vă veți susține moțiunea cu care candidați este un avantaj sau un dezavantaj?
Ludovic Orban: Nu am astfel de… Întotdeauna spun când am ceva de spus, când mi se dă cuvântul. Ca atare nu consider nici un avantaj, nici un dezavantaj